Împreună suntem F.A.M, adică Freya, Andreia, Marius. Acest blog este o colecție frumoasă de amintiri, trăiri, învățăminte, emoții, multe poze, cu dedicație pentru fetița noastră, la împlinirea vârstei de 4 ani. Ne dorim să îl creștem o dată cu ea! De fapt, aceasta a fost motivația intrinsecă de la care a pornit realizarea acestui jurnal virtual de călătoriiFAM la pas turistic.

„Pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpul, pădurea, râul, marea, munţii, rândunelele, cucul. Faceţi tot posibilul ca şi copiii dumneavoastră să iubească tot ce-i înconjoară, pentru că fără dragostea faţă de natură şi animale, omul nu poate să simtă din plin, ceea ce numim, cu cel mai minunat dintre cuvinte – VIAŢA.” C. Mihăiescu

ABORDAREA „FAM la pas turistic”

Locuim, în proximitatea orașului Timișoara, supranumit și „Mica Vienă”! Adorăm călătoriile turistice active, la pas, mai ales la munte, unde nicio zi nu e ca alta. Ne place să descoperim peisaje, tradiții, oameni, arhitectura și energia locurilor, mai mult sau mai puțin de notorietate, într-o manieră educativă și experiențială, slow travel, ecoturistică, responsabilă față de mediu/comunitate/cultură etc.! Promovăm și susținem turismul identitar-autentic, turismul educativ-experiențial, turismul montan, turismul sustenabil (ecoturismul), turismul emoțional, turismul de weekend, turismul de familie etc.

Amândoi avem pregătire de specialitate în domeniul educației și al turismului, inclusiv atestat de ghid național de turism și brevet de manager în activitatea de turism! Dar mai presus de acestea, suntem părinții fetiței minunate, Freya, ce avea 2 ani și 3 luni (Mai 2019), la prima ei călătorie montană în stațiunea Păltiniș, jud. Sibiu. Practicăm cu încredere și principiile pedagogiei Reggio Emilia în educația alternativă a fiicei noastre.

Nu ești bun de nimic, dacă ești bun doar pentru tine!”

Și deoarece, credem în afirmația lui Voltaire, de mai sus, am decis să împărtășim cu voi, spre inspirație, traseele noastre, potecile străbătute, destinațiile explorate, activitățile educative și ecoturistice în natură, cărțile, benefice copilului și părinților. Prezentăm aici unități de cazare family friendly și ne interesează: cum e spațiul de cazare, preparatele culinare (gastronomia locului), ce locuri de joacă au pentru copii, ce trasee turistice, poteci tematice se pot organiza în zonă, în ce activități tradiționale ne putem implica/învăța, ce case/muzee/ obiective ale naturii se pot vizita, cât durează drumul până acolo/aspecte/ neplăcute/ precauții etc.. Avem și o rubrică numită „Cărți și activități” despre cărțile recomandate și activitățile, în natură, pe care le facem cu fetița nature based learning.

Colaborăm cu …

Colaborăm cu alte familii călătoare, din nișa noastră, dar și cu alți experți, operatori economici din domeniul turismului care ne susțin și încurajează abordarea și viziunea noastră (vezi rubrica Parteneri)!

DESPRE ONG-ul NOSTRU ECO CLUB Timișoara

De peste 13 ani activăm în domeniul mediului și educației ecologiei, prin ONG-ul nostru, ECO CLUB Timișoara. Având experiență practică pe educație ecologică, educație în natură, protecția mediului, am realizat acest proiect de familie tocmai pentru a încuraja conectarea la natură, activitățile în natură, grija/iubirea față de mediu și de a conștientiza cât mai mult de pericolul deficitului de natură, de care suferă copiii/lumea modernă. Urmărește-ne pe Facebook!

Credem mult în pedagogia naturii, educarea copiilor prin călătorie cu respect și prețuire față de mediul înconjurător! Dorim să vă inspirăm în a vă realiza propriile călătorii experiențiale potrivite familiei voastre!

DESTINAȚII TURISTICE EXPLORATE ȘI UNITĂȚI DE CAZARE EXPERIMENTATE

Zonele în care am fost până acum, au fost strategic alese fiind apropiate orașului Timișoara. Pe toate le regăsiți descrise la rubrica CĂLĂTORIILE NOASTRE puse pe categoriile de mai jos!

Banat și Clisura Dunării

Banatul de Câmpie (jud. Timiș): Domeniile Murani (centru de agrement în natură).

Banatul Montan (jud. Caraș-Severin): Văliug-Crivaia (Lacul Gozna), Stațiunea Trei Ape, Muntele Semenic, Sasca Română (La Tunele, Cheile Nerei, Drumul romanilor), Sasca Montană (Valea Șușara, Cascada și cheile Șușarei, Mănăstirea Slatina-Nera), Țara Almăjului (Cascada Bigăr, Morile de Apă de la Rudăria, Valea Minișului), Țara Făgetului (Cascada Șopot, Peșterea Românești, Valea lui Liman etc.).

Clisura Dunării (jud. Caraș-Severin): Berzasca – Moldova Veche (Insula Ostrov), satele cehești etc.

Sud-vestul Transilvaniei

a. jud. Alba: zona Munților Apuseni, Țara Moților formată din comuna Vidra (Cascada Pișoaia, Dealul cu melci, Auraria Gemina – sat Oidești), comuna Avram Iancu, Muntele Găina, comuna Gârda de Sus (Peștera Poarta lui Ionele, Peșterea Ghețarul de la Scărișoara, Izbucul Tăuz, Cheile Ordâncușii, Poiana Călineasa). Stațiunea Arieșeni. Transursoaia – Albac – Beliș- Fântânele (jud. Cluj).

b. jud. Hunedoara: zona Munților Retezat, Râu de Mori, barajul Gura Apelor, Cetatea Colț, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Sudul Transilvaniei (jud. Sibiu)

Munții Făgăraș, Transfăgărășan, Porumbacu de Sus, Munții Cindrel, Păltiniș, Arena Platoș.

Sibiu (centrul, Muzeul ASTRA, Grădina Zoo).

Unități de cazare

De asemenea, avem și o rubrică cu UNITĂȚILE DE CAZARE (pensiuni, hoteluri) experimentate de noi!

Urmărește-ne pe Facebook!

Haideți să facem pași turistici experiențiali, prin lume, alături de copiii noștri! Cu prețuire, FAM la pas turistic! Andreia S.