Înființare și scop

ECO CLUB Timişoara a luat naştere în anul 2007 ca grup de iniţiativă al Asociaţiei Leaders Timişoara. Începând din 17.12.2009, suntem o organizaţie non-guvernamentală, non-profit și de sine stătătoare. Existăm pentru a informa şi educa cetăţenii din comunitatea timişoreană (cu precădere tinerii, elevii), de a colabora cu organismele, autorităţile locale/regionale/naționale și firme pe probleme de mediu, colectare selectivă, ecologie etc.

Dorim să contribuim la reducerea poluării și a deşeurilor la nivel de oraş/regiune, prin activităţile de conştientizare-educare, ecologizare/curățenie și prin oferirea de alternative de reducere/recuperare a deșeului. Ne puteți urmări pe pagina noastră de Facebook!

Proiecte desfășurate din 2006 – prezent

La nivel de comunitate și județ, ECO CLUB Timişoara s-a remarcat prin proiecte cu impact mare în educația ecologică, continuă a cetățenilor, referitoare la: colectarea deșeurilor de hârtie, carton, plastic, cartușe de imprimantă, anvelope uzate. De asemenea, din 2011 desfășurăm proiectul „Plantăm fapte bune în România” în vederea împădurii terenurilor degradate din județ. S-a realizat și un Ghid de colectare duală și selectivă a deșeurilor în Timișoara, 2010 cu sprijinul SC. RETIM Ecologic Service SA, Primăria Municipiului Timișoara, Direcția de Mediu și diferite colaborări cu instituții de mediu, învățământ și nu numai.

1. Renovarea de spații de joacă pentru copii

Proiect prin care ne dorim să readucem frumusețea, siguranța la locurile de joacă. Prima ediție a sa, a fost în martie 2019, la inițiativa ECO CLUB Timișoara alături de compania Flex Romania. În premieră am implicat ca voluntari angajații de la companii și comunitatea beneficiară (părinți, bunici, copii). S-a vopsit, montat tartan, împrejmuit cu gard.

2. Proiect de împădurire – Plantăm fapte bune în România

Proiectul are ca și scop împădurirea sau reîmpădurirea zonele care au risc de alunecare teren, sunt terenuri neproductive etc.

În Timiș, avem ca rezultate:

a) Plantare la Cenei: 2023. Primăvara a început în Timiș cu o acțiune de împădurire marca Plantăm fapte bune în România. O zi cu o vreme extraordinar de faină, cu soare care ne-a lipsit multe ediții anterioare. S-au plantat 10.000 de puieți de sălcioară și salcâm pe un teren nou, neproductiv de la câmpie, din com. Cenei, cu ajutorul a 150 de voluntari și a echipei de zilieri. Detalii aici!


b) Plantarea de la Cralovăț 2019prezent: împădurirea unui deal de 5 hectare pentru e preveni erodarea și alunecarea sa în timp. Terenul a fost supus pășunatului înainte, deci este destul de dificil, dar nu imposibil de realizat o pădure după acțiune constantă timp de 3 ani. Am plantat 17.000 puieți forestieri cu 1.200 voluntari pe singura zi ploioasă din lună. În martie 2021 revenim la plantare. Video aici. Acțiunea de completare și îngrijire se continuă până azi.


c) Plantarea de la Utvin 2015: 40 000 puieți forestieri, 3000 de voluntari, 10 hectare. Detalii pe blog la Flavius Neamciuc aici:
d) Plantarea de la Sînmihaiu Român: 2016, 2017, 2018 și 2019: 17.000 puieți, peste 3000 voluntari, completare în perdeaua de protecție forestieră de 2 hectare. S-a intervenit cu acțiuni de completare de 5 ori. Detalii acțiune 2019 aici.

3. Proiect “Butoiul cu ULEI

Proiectul, “Butoiul cu ULEI”, este dedicat angajaților din cadrul companiilor/instituțiilor și a cetățenilor din Timișoara. Este dezvoltat și implementat împreună cu ECO CLUB Timișoara și agentul economic colector autorizat Respiră Verde, Oradea.

Scopul proiectului este conștientizarea și informarea, angajaților și cetățenilor cu privire la efectul negativ a unui simplu gest – aruncarea uleiului alimentar uzat prin chiuveta în sistemul de canalizare a orașului/satului și în mediul înconjurător – asupra poluării naturii, a apei, a rețelei publice de canalizare, și totodată asupra calității vieții fiecărui om în parte. De asemenea, se dorește ca proiectul să devină un model de bună practică în casa fiecărui angajat și cetățean.

Argumentele care stau la baza inițierii proiectului eco-friendly au fost următoarele:

a. Practicarea unui stil de educație ecologică prin exemplu propriu. Se dorește ca cetățenii să colecteze uleiul de la gătit în gospodăria proprie și să îl doneze proiectului.

b. Uleiul alimentar folosit la gătit ajuns în mediu poluează apa și solul.  Astfel, 1 litru de ulei alimentar uzat poluează 1 milion de litri de apă, atât cât consumă 1 adult în 14 ani de zile. Totodată, 1 litru de ulei alimentar uzat aruncat pe sol, afectează fertilitatea acestuia pentru o perioadă de 5 ani de zile, timpul necesar acestui deșeu ca să se descompună. (Sursa: https://www.icdv.ro/persoane-fizice/).

Uleiul alimentar ars deteriorează și înfundă sistemele de canalizare. Costurile de reparații și întreținere a canalizărilor se vor reflecta tot în buzunarul cetățeanului, aceste costuri fiind prezente în factura pentru apa curentă. În cazul uleiului alimentar uzat, consumatorii casnici produc și aruncă în canalizare o cantitate de 12 ori mai mare decât societățile comerciale! (Sursa: https://www.icdv.ro/persoane-fizice/).

4. Ghidul de colectare duală și selectivă a deșeurilor

Scopul conceperii a fost educarea cetățenilor cu privire la necesitatea și importanța colectării selective a deșeurilor generate în gospodărie. Distribuirea acestui ghid, în 2010, a reprezentat necesitatea de conștientizare a timișorenilor cu privire la adoptarea unui stil de viață ecologic și implicit de a face educație ecologică în toate gospodăriile din oraș. A fost o premieră locală și națională la acea vreme. Realizat la inițiativa ECO CLUB Timișoara cu sprijinul partenerilor SC. Retim Ecologic Service SA, Primăria Municipiului Timișoara, Direcția de Mediu. Rezultate 2010-2020: peste 20.000 de distribuiri tipărite, disponibil și online.

Disponibil online gratuit aici.

5. „Spune NU plaselor din plastic!”

Este cel mai longeviv proiect al Asociației ECO CLUB Timișoara, încă din anul 2006. Proiectul s-a născut din ideea de a oferi cetățenilor o sacoșă din bumbac/material textil la schimb cu pungi/plase din plastic pe care o aveau la ei. Din 2006 până în prezent, ECO CLUB Timișoara a distribuit peste 30.000 de sacoșe sub diverse colaborări, campanii ecologice și acțiuni de parteneriat (instituții, companii, școli, universități etc.).

În 2016, pentru a marca deceniul aniversar al proiectului „Spune NU plaselor de plastic!”, am distribuit un număr de 2 000 de sacoșe din bumbac, fără precedent în Timișoara, într-o singură campanie de 2 luni, perioada Mai – Iunie 2016.

Un european consumă în medie până la 200 de pungi subţiri pe an (cu o grosime mai mică de 50 de microni), multe dintre ele fiind folosite o singură dată.

Proiectul se poate realiza în grădinițe, școli și în companii pentru educarea preșcolarilor/ elevilor și angajaților pro colectare selectivă folosindu-se la schimb sacoșele cu deșeuri reciclabile (PET, plastic, hârtie, carton etc.) colectate și aduse de la instituție/companie. Elevii își pot scrie mesaje pe aceste sacoșe și face promisiunea că vor evita folosirea de plastic/PET și sacoșe la cumpărături etc.

Ne puteți contacta pentru colaborare!

Colaborări cu grădinițe/școli în Săptămâna Verde

👉🌍 Cel mai longeviv proiect al nostru, „Spune NU plaselor din plastic!” (2006 – prezent) a răspândit mesajul pentru reducerea PET-ului/ plaselor și a pungilor din plastic la Școala Gimnazială Vânători Mișca, jud. Arad, în cadrul Săptămânii Verzi!

🌍👉 Elevii clasei a-III-a au și dECOrat sacoșele primite (la schimb cu un deșeu reciclabil adus din gospodăria proprie) cu mesaje și elemente din natură! Au promis că vor evita folosirea de plastic cât mai mult cu putință, și nu vor arunca în mediu acest deșeu (poluare)! Mulțumim pentru colaborare, dedicare și organizare locală doamnelor profesoare Rodica Hotăran și Afrodita Onita!

🌍🌍Spune NU plaselor din plastic! Folosește alternative (pânză, bumbac, diverse alte textile) sunt mult mai trainice și se pot reutiliza zeci de ani! 🌍🌍 Să nu uităm că industria textilă are și ea o parte de vină în tot ce înseamnă poluare!

6. Copacul de Hârtie

Copacul de Hârtie este un proiect ce are ca şi scop protecţia mediului:

a. prin reducerea cantităţii de hârtie care este aruncată la gunoi (reducere deşeuri),

b. prin creşterea cantităţii de hârtie reciclată (astfel are loc o reducere a numărului de copaci tăiaţi pentru producerea hârtiei)

c. prin refacerea zonelor verzi (plantarea de copaci, puieți forestieri).

Efectul defrişărilor masive din ultimii ani ne afectează pe toţi, indiferent dacă locuim în mijlocul unui oraş sau la marginea unei (foste) păduri: poluare, alunecări de teren, schimbări climatice majore. Cu toţii contribuim la aceasta distrugere! O persoană ‘consumă’ anual aproximativ 65 metrii cubi de lemn – transformaţi în 320 kg hârtie (ziare, reviste, ambalaje, documente de birou etc).

Ştiaţi că:

– Pentru a obţine o tonă de hârtie de imprimantă sunt necesari 24 de copaci maturi

– Hârtia poate fi reciclată de maxim 7 ori. După aceea se adaugă fibra nouă pentru ca produsul final să nu-şi piardă caracteristicile

– Pentru a obţine o tonă de hârtie de ziar sunt tăiaţi 12 copaci

– Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci

– Din 100t de hârtie colectate se pot replanta cca. 15 ha de pădure

Dincolo de simplitatea ideei însă este nevoie de implicare şi de dispoziţia de a învăţa să fim atenţi cu resursele pe care le avem. Şi de a conştientiza că din clipa în care venim pe lume suntem un poluator, mai mic sau mai mare. Important însă este să compensăm prin acţiunile noastre de zi cu zi impactul pe care îl avem asupra mediului” (Eco Club Timișoara).

Valorificarea acestora revine asociației pentru dezvoltare proiect și mai ales pentru împădurire. Rezultate 2008 – prezent: peste 4000 de tone de maculatură/carton colectată și reciclată corespunzător. Proiectul este susținut de către operatorul economic autorizat partener Hamburger Recycling Timișoara. Dacă doriți să ne oferiți acest deșeu, contactați-ne prin mesaj pe facebook!

7. „Colectăm, reciclăm, rePETăm!”

Un proiect nou, în portofoliul nostru, pe care îl dezvoltăm exclusiv în zonele rurale, în diferite etape (chiar luni), combinând sesiunile de educație ecologică cu cele de învățare experiențială, oferind logistica aferentă.

Proiectul este inițiat de noi și grupul Vrancart Adjud, @Colectare Deseuri Hartie Timisoara – Vrancart SA, în parteneriat cu @Școala Gimnazială Liebling, ADID Timis – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș și Hamburger Recycling Romania – Timișoara.

Partenerii noștri au contribuit cu diferite sesiuni educative (teoretice și practice) pe problematica colectării selective corecte a deșeurilor, și a conștientizării impactului negativ al plasticului în mediul înconjurător.

👉 Materiale puse la dispoziția elevilor și școlii (cutii din carton reciclat pentru colectare deșeuri, caiete din hârtie reciclată, „Copăcelul Vrancart” etc.) contribuie la formarea comportamentului pro grijă față de colectarea selectivă a deșeurilor și implicit planetă. Mulțumim partenerului #Vrancart pentru kitul educativ oferit pe termen lung.

👉 Totodată, prin sacoșele oferite elevilor se transmite mesajul de reducere și evitare plastic, pe cât posibil, îndemnând (încă din 2006) să „Spunem NU plaselor din plastic!” Sacoșele sunt o alternativă de durată în viața de zi cu zi, putându-se reutiliza mereu. Mai mult, informațiile comunicate au ajutat elevii să înțeleagă termenii de specialitate (ecologie, reciclare, colectare etc.), sintagma 3 R, și codurile de culori pentru colectarea selectivă corectă. Mulțumim partenerului ADID Timiș pentru facilitarea acestei sesiuni educative!

👉 Prin proiectul Copacul de Hârtie_Eco Club Timisoara și cu sprijinul fidel al partenerului Hamburger Recycling școala (elevii, cadrele didactice etc.) prin gestul de colectare selectivă a deșeurilor de hârtie și carton, contribuie la proiectul de împădurire Plantăm fapte bune în România! Transformăm hârtia în copaci!

Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume„. Mahatma Gandhi