Morile de apă seculare de pe Valea Rudăriei

Morile de apă seculare de pe Valea Rudăriei

Morile de apă de pe Valea Rudăriei rezistă de peste 100 de ani, ca mărturie a tehnicii populare tradiționale din Banat. Așezate pe cursul râului Rudărica, pe Cheile Rudăriei în com. Eftimie Murgu (Jud Caraș-Severin), formează o rezervație mulinologică unică, atestată în patrimoniul UNESCO din 2004.

Traseul nostru a continuat, prin Țara Almăjului (oct. 2020, pandemie), cu popasul la aceste mori de apă cu ciutură (roată orizontală ce are cupe radiale). Sunt funcționale și azi, mulțumită Muzeului Astra Sibiu (scrie și pe plăcuța cu numele morilor că au fost reabilitate prin proiectul european EuroArt). Șoseaua ce duce până aproape de intrare în comună (7 km) este în șantier (oct.2020), dar practicabil. Apoi drumul e bun, bun.

Precauții

Deși până la fiecare moară există un trotuar protejat (cu bare/gard de lemn), mare grijă, pe la unele mori, mai ales în zona din spatele morilor, spațiul este îngust, relieful stâncos și peisajul ofertant, iar riscul de accidentare crește! Fiți vigilenți! Nu lăsați copiii sub 7 ani nesupravegheați!

Despre mori

Dacă inițial au fost construite (conform registrului istoric de pe siteul Primăriei) 40 mori de apă, azi mai sunt 22 dintre ele (multe au fost stricate de inundații și probabil de puțin interesul autorităților locale de a fi refăcute la timp). Noi am găsit deschise și funcționale doar 5 dintre cele 9 vizitate. Majoritatea sunt amplasate de-a lungul șoselei pe râu, și sunt ușor accesibile.

Proveniența numelor

Tot în registrul istoric aflăm că morile poartă numele constructorului, numele locului unde este amplasată sau numele unei “familii şef”: Moara cu Tunel Rosoanea, Viloanea, Trailoanea, Îndărătnica dintre Ruari şi îndărătnica de la perete, Bațolea, Firiz, Pațoanea, Popascu, Humbroanea, Maxinoanea, Vamolea, Busoanea, Laiata, Moara din Ţarina, Podu Ilochii, etc. Oamenii își macină și azi cerealele, iar turiștii pot cumpăra făină de grâu/mălai.

Moara FIRIZ

Moara FIRIZ este prima care vă iese în cale, și singura păstrată integral încă de la construirea sa (ne-a spus doamna care ne-a întâmpinat la moară și ne-a ținut și o demonstrație de măcinare).

De la o moară la alta musai să mergeți pe jos! Merită!!! La fiecare moară puteți petrece cât timp doriți. Fără grabă. Aerul este plin de aerosoli și umiditate, o adevărată terapie pentru căile respiratorii. Pentru a le vizita în tihnă și a face poze în punctele de belvedere de la fiecare, noi recomandăm să alocați min. 3 ore dus-întors.

Astfel, poți interacționa și asculta poveștile morarilor, poți savura aromatele fructe pe care le-au de vânzare, poți cere explicații cu privire la funcționarea morilor, poți măcina etc..

Moara BAȚOLEA

Moara BAȚOLEA, este a doua moară pe care am vizitat-o puțin, nu era pornită și am stat cât s-a bucurat Freya să facă niște baloane din spumă! Este admirabil ce a putut face talentul și nevoia de a se hrăni a omului cu ajutorul naturii! Deja ni s-a deschis și mai mult curiozitatea de a descoperi fiecare moară!

Moara ÎNDĂRĂTNICA DINTRE RÂURI

Moara ÎNDĂRĂTNICA DINTRE RÂURI (a treia), este pe departe cea mai spectaculoasă, deoarece este poziționată între două curgeri de apă și are un punct de belvedere, unde se fac cele mai faine poze datorită unei căderi de apă (cascadă). Aici l-am întâlnit pe domnul Pavel, de unde am și cumpărat făină de mălai și botoșei lucrați manual, pentru joaca fetiței.

Moara ÎNDĂRĂTNICĂ DE LA PERETE și Moara PAȚOANEA

La câțiva pași mai peste râu am găsit Moara ÎNDĂRĂTNICĂ DE LA PERETE (a patra)! Era închisă și cam neaccesibilă! Dar i-am admirat poziționarea semeață, am văzut cum arată o roată radială oprită și am traversat pe lângă ea spre Moara PAȚOANEA (a cincea), și ea închisă vizitei.

În schimb, ne-am bucurat/ filmat și fotografiat cum se hrăneau 5 rațe în apă băgându-și gâtul sub apă pentru a prinde viețuitoare mici (peștișori). De asemenea, tare interesant a fost să vedem forța apei și viteza cu care roata se învârtea.

Moara TRĂILOANEA

La pas turistic am luat-o spre a șasea moară numită TRĂILOANEA (funcțională). Aici ne-a întâmpinat o doamnă ce ne-a condus spre moară. Cum deja ne obișnuiserăm cu ce face o moară, a început mult să ne atragă peisajul unde era amplasată. Chiar pot considera un nou punct de belvedere.

De la fiecare moară deschisă călătorii pot cumpăra diferite obiecte hand-made dar mai ales faină de grâu și mălai. Recunosc, de mult nu am mai avut oportunitatea să am faină integrală de mălai de la moară. Cumpărând ajutați oamenii și economia locului.

Moara VILOANEA

Până la a șaptea moară traversăm un pod peste râul Rudărica și fotografiem oglindirea unui arbore de toamnă în apă, și o luăm la pas turistic spre moara VILOANEA. O minunăție!!!

Ne-a impresionat mult! Spațiul de popas este chiar la drum și sunt băncuțe pentru odihnă și suveniruri de cumpărat! Dar moara, dar cascada, dar peisajul la superlativ!!! Și aici întâlnim câteva puncte de belvedere!

Moara ROȘOANEA

Mergând agale pe drum am zărit moara ROȘOANEA (a opta). Micuță și discretă, deschisă dar nu era nimeni care să o muncească. Am făcut câteva poze, și am mers mai departe spre o moară de stârnește curiozitatea mult de tot, fiind diferită complet de celelalte, datorită modului prin care vine apa la roată.

Moara de la TUNEL

Și am ajuns la ultima moară deschisă și funcțională, Moara de la TUNEL (a noua), singura prin care apa străbate un tunel de stâncă ca să ajungă la ea. E bine să aveți mereu în călătorie o lanternă. Cu ea am putut vedea, bine, bine în tunelul din spatele morii. Dacă revii la șosea și mai mergi 5 metri, o să observi niște scări pe care cobori chiar la locul unde apa intră în tunel.

Chiar din fața morii, în stânga se poate coborî până la râu, iar aici se pot face poze pe placul fiecăruia, chiar diferite activități (de recunoaștere a naturii) ușoare cu copilul (ex. căutare/găsire mușchi verde de pernă și ciuperci).

Tot aici se poate vedea cum iese apa folosită de moară și se varsă în râul Rudărica. De aici am cumpărat cele mai aromate gutuie, mere. Am rămas plăcut surprinsă să văd cântar vechi funcțional și un radio.

Pentru noi a fost cea mai interesantă dintre morile de apă de pe Valea Rudăriei.

În loc de încheiere un mic secret: rezervați-vă o zi întreagă pentru morile de apă de pe Valea Rudăriei!!! Este mult mai ofertantă, decât am scris noi aici, mai ales pentru familiile cu copii, iar pădurea așteaptă și ea să faceți drumeție/ joacă/ activități de explorare/recunoaștere fungi/faună/flori.

Vă recomandăm să citiți și articolul: O zi de toamnă în Țara Almăjului la Cascada Bigăr!

Alte articole din Banatul Montan pot fi citite accesând arhivele noastre!

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

This Post Has 2 Comments

  1. Csaba

    Foarte frumoasa zona, poze si descriere! Va multumesc! Aveti idee daca se poate cumpara malai online prin curierat cumva? Din pacate in viitorul apropiat nu voi avea sansa sa ajung in zona 😔

    1. lapasturistic04

      Bună ziua,

      Nu știu cum de abia acum mi-a apărut mesajul dvs din septembrie.
      Cât de întrebarea dvs., chiar nu știu ce să răspundem.
      Eventual scrieți mesaj celor din comunitatea locală de acolo. Poate cunosc ei mai multe. https://www.facebook.com/moridelarudaria
      Eu cred că e posibil, doar să fie un binevoitor care să facă pachetul cu mălaiul pentru curier.
      Sărbători frumoase în continuare!

Lasă un răspuns