3: Ce împrejurimi am vizitat pornind din stațiunea turistică Berzasca, Clisura Dunării?

3: Ce împrejurimi am vizitat pornind din stațiunea turistică Berzasca, Clisura Dunării?

În al treilea articol povestim despre împrejurimile vizitate la maxim o oră distanță față de stațiunea Berzasca (unde am fost cazați, Pensiunea Ecaterina) – de la Moldova Nouă până la Defileul Dunării – Golful Mraconia, Clisura Dunării:

  • excursia făcută în zona Moldova Nouă (direcția Padina Matei) la cascada Burăul Mare și Modăvița (cam 45 min).
  • insula Ostrov în zona Moldova Veche – rezervație naturală unde sunt peste 100 de cai sălbatici (a se vedea detalii în articolul 1 de mai jos). Se ajunge doar cu vaporul/barca.
  • punctul de belvedere din stațiunea turistică de interes local, Coronini
  • satul cehesc Sfânta Elena, comuna Coronini, jud CS
  • popas spiritual la Mănăstirea Gornea din Sichevița
  • complex EGRETA pentru a vedea bungalourile lacustre + înghețată
  • vizită la Dubova și Mraconia pentru a vedea Statuia lui Decebal și mănăstirea Mraconia (cam 1 oră).

Recomandăm și citirea articolelor de mai jos:

1:Clisura Dunării: Berzasca – Pensiunea Ecaterina – Parc de aventură – Insula Ostrov

2:Explorăm valea Siriniei – satul cehesc Bigăr din Berzasca, cea mai nouă stațiune turistică de pe Clisura Dunării cărășene

1. MOLDOVA NOUĂ: CASCADELE BURĂUL MARE ȘI MODĂVIȚA

a) Cascada Burăul Mare

Și după ce am explorat domeniul stațiunii turistice de interes local Berzasca, am făcut o excursie la renumitele cascade din zona Moldova Nouă – Padina Matei, de pe Valea Mare, jud. Caraș-Severin. Toamna aici cred că este splendid!

Durata cu mașina: cam 50 min. 🙃 Precum în multe zone din Banat, drumurile sunt o combinație dintre asfalt bun cu gropi/ petice etc. Și în această zonă aveți răbdare că nu e totul roz, dar merită!

Am parcat la drumul de asfalt, iar apoi am mers pe jos până la cascadă (cam 10 min. mers lejer, opriri scurte). Aer curat, răcoare, prin pădure este tare frumos.

Traversezi podețe, mergi de-a lungul pârâului, vezi diferite insecte (libelule multe fluturi etc.).

În perimetrul cascadei găsești o zonă de relaxare (masă cu bancă). Pe un copac găsești un indicator cu cod QR pentru a-l scana și afla informații. Fetița s-a jucat la pârâul de la baza cascadei.

Cascada Burăul Mare – are o cădere de 15 metri, și pe zona de stâncă de jos seamănă cu o greblă 😁 (interpretarea fetiței).

b) Cascada Modăvița

Plecăm de la Burăul Mare și în 7 min. cu mașina ajungem la Cascada Modăvița, care ne-a întâmpinat cu foarte puțină apă (la începutul lunii iulie), dar cu mult verde în nuanțe! Totuși, ea are o frumusețe aparte datorită acelui mușchi verde pe tot peretele stâncos!

Am parcat mașina la drumul asfaltat și am mers la pas cred că 2-3 minute pe o potecă ușoară prin pădure, pe lângă un pârâu (pantă mai mare este mai aproape de cascadă).

Și aici este un loc de popas (masă și bancă) + indicator cu cod QR.

În partea stângă a cascadei este o potecă ce urcă deasupra ei (nu e periculos) și pe acolo ne-am plimbat cam 30 minute de-a lungul potecii (prin pădurea de fag) și a pârâului ce se varsă în cascadă. Am văzut urme de lupi, blană, ciupercă iască pe trunchiul de fag, ciuperci pe sol.

La final am urcat până în satul Padina Matei. Frumos și izolat! Drumul este bun dar îngust! Mult mai bun ca cel de pe direcția Moldova Nouă – cascade, care are pe alocuri porțiuni ce nu fac cinste unei zone turistice!

2. INSULA OSTROV

„Călătorule ia cu tine frumusețea acestui loc și vorbește despre ea! Nu lăsa în Ostrov decât urma pașilor tăi!”

Este mesajul care ne-a întâmpinat atunci când am debarcat pe insula ecoturistică Ostrov (Moldova Veche, Jud Caraș-Severin). Traseul nostru acvatic a pornit din Berzasca cu ambarcațiunea Corsar de la Pensiunea Ecaterina. Din Timișoara până la Moldova Veche sunt 160 km. Ultimii km trebuie parcuși cu barca până la insulă.

Despre acestă experiență, din 2021, am scris în articolul 1 de mai sus! Aici trăiesc/mor aproape 130 de cai sălbatici fără intervenția umană.

3. PUNCTUL DE BELVEDERE DE LA CORONINI

Punctul de belvedere din stațiunea turistică de interes local, Coronini. Aceasta a primit statutul de stațiune în iulie 2022.

În drumul nostru spre Berzasca din Timișoara, obișnuim să ne oprim la intrarea pe Clisura Dunării în localitatea cărășană Coronini (160 km). Nu trebuie ratat! Tot aici te poți caza la Pensiunea Leonardo – Coronini.

👉Pe partea dreaptă la ieșire din Coronini, oprește în locul special amenajat (punct de belvedere) pe Dunăre pentru:

🌊a admira în vârful dealului din stânga Cetatea Cula (Sf Ladislau). Este în curs de renovare, ceea ce este minunat. Nu e de vizitat acum. Dintr-un articol am aflat că este o zonă și cu vipere.

🌊a admira spectaculoasa Cetate Golubac de 700 ani, pe malul sârbilor. Redeschisă în 2019, după o renovare de 5 ani.

🌊a te minuna de stânca Babacaia – marchează intrarea pe Clisura Dunării și este supranumită „Crăiasa singuratică a Dunării”. O stâncă plină de legende.

🌊a te informa de pe panourile amenajate despre păsările întâlnite pe defileu (egrete, cormorani, rațe sălbatice etc.). Și de aici se pot face excursii pe Dunăre cu barca/vaporul, cu programare înainte.

4. SATUL CEHESC SFÂNTA ELENA ȘI PUNCTUL DE BELVEDERE

Înainte de a intra în loc. Coronini, jud. CS (dinspre Moldova Veche – Timișoara), se face un drum la stânga spre satul cehesc Sfânta Elena (indicator).

4.1 Punct de belvedere

Drumul este îngust dar cu asfalt și parcurgându-l (3-5 min.) poți vedea de sus de unde începe Clisura Dunării: stânca Baba Caia, cetatea Ladislau, cetatea Golubac (malul sârbesc), localitatea Coronini, câteva turbine eoliene din cele 21 amplasate.

Aici am găsit (pe un panou agățat în copac) mesajul tinerilor din satul cehesc: “Avem lucruri mai interesante de făcut decât să adunăm deșeurile voastre!”

4.2 Satul cehesc Sfânta Elena

Este al doilea sat cehesc vizitat de noi din cele șase încă existente. Anul trecut am urcat pe Valea Siriniei (Berzasca) și am ajuns în satul BIGĂR.

Satul are drum îngust cu asfalt, case frumoase și chiar am asistat în trecere la o discuție în limba cehă! Oameni amabili și zâmbitori!

Un alt motiv pentru care am urcat aici a fost să vedem și PARCUL CU EOLIENE (21 de turbine) realizat de Enel în 2012. Din articolul lor ”Spectacolul florilor din parcurile eoliene. Enel Green Power celebrează biodiversitatea” aflăm că aici habitatul natural este prielnic pentru specii de orhidee endemice care cresc aici pe Clisura Dunării și iriși.

5. POPAS SPIRITUAL – MĂNĂSTIREA GORNEA

💒La aproximativ 200 metri de la drumul național (DN57), pe un drum bun de asfalt, se ajunge la Manastirea Gornea (com. Sichevița, sat Gornea, jud Caraș-Severin/ între Berzasca – Moldova Nouă).

🙏 În locurile pe unde călătorim, adeseori facem și popas spiritual. Și acolo unde ni se permite facem dialog cu cineva din obștea mănăstirii. De data aceasta ne-a întâmpinat duhovnicul mănăstirii bucuros de oaspeți și chiar a exclamat că turiștii nu obișnuiesc să îi caute /să se abată de la DN (20 secunde este durata de drum).

😉Prin această postare vrem să aducem un pic de notorietate acestui lăcaș religios, și dacă sunteți cazați /tranzitați zona puteți veni la odihnă sufletească!

🙏Înființată acum 21 ani, are viață de obște (călugărițe). Încă nu este finalizată pictura interioară a bisericii. Se țin slujbe în biserica nouă, dar și în Paraclisierul din curte.

💧Au un izvor cu apă tare bună și rece, chiar în curte. Am cumpărat diverse siropuri de flori și plante (salcâm, mentă, soc etc).

6. COMPLEXUL LACUSTRU EGRETA

🌹 Râmânem tot pe Clisura Dunării cărășene (Berzasca, jud.Caraș-Severin) și prezentăm o cazare inedită, tip bungalouri, realizată cu fonduri europene – Complex Egreta. În primul articol am scris despre vizita noastră din 2021 aici.

🍧 Noi am oprit aici pentru a vedea față de anul trecut ce au mai îmbunătățit și să savurăm o înghețată la terasă.

📌 Totuși, deși locația este superbă nu pare a fi pe gustul tuturor. Din poveștile altora care s-au cazat aici, trebuie să fii pregătit pentru „concertul broaștelor”, țânțari (creme, spray-uri), mirosul apei de la diferite alge. Căldura este și ea un factor deranjant, pt că uneori aerul condiționat nu face față, în bungalouri.

📌Verificați la recepție înainte toate aceste aspecte și nu vă descurajați!

7. DEFILEUL DUNĂRII – CAZANELE DUNĂRII – DUBOVA ȘI MRACONIA

Chipul lui Decebal și Mănăstirea Mraconia sunt amplasate în Golful Mraconia, Cazanele Mici, Dubova, jud. Mehedinți.

a) Statuia lui Decebal

Și nu am putut pleca de pe Clisura Dunării fără să vizităm cel mai renumit obiectiv turistic de aici – „Chipul regelui dac Decebal”, și să admirăm Cazanele Mici și Mari ale Dunării.

Am vrut să îi arătăm și fetiței pe marele rege 😁. Noi am mai vizitat cu diferite ocazii această zonă, dar nu era ea pe atunci. Ne-am cumpărat înghețată, langoș, o bărcuță suvenir și Bufnița (jucăria roșie).

📍Din diverse articole am citit că:

– este cea mai mare din Europa și a șasea din lume

– are o înălțime de 40 m. Nasul are 7 m lungime și 4 metri lățime

– a fost realizată în 10 ani (finalizată în 2004) de artistul Florin Cotarcea, și o echipă de 12 pers.

– la baza statuii este scris: DECEBAL Rex DRAGAN FECIT = Regele Decebal, făcută de Drăgan).

b) Mănăstirea Mraconia

Aproape de statuie este și Mănăstirea Mraconia – „Mănăstirea de sub ape” cu hramul Sfânta Treime.

După mai multe perioade în care a fost refăcută și demolată, în 2000 ea își dobândește arhitectura de azi. Mraconia = „loc ascuns”

Ce se mai poate face în zonă?

  • Plimbare cu barca. Fără grijă sunt multe persoane care te abordează cu oferte, de cum ajungi în zonă.
  • Drumeție pe Ciucaru Mare (cele mai spectaculoase poze se fac aici). Nu am fost niciodată.
  • Peștera Ponicova etc.

Ce unități de cazare se află aici? Găsiți câteva recomandări la prietenii noștri Descoperim România pe site!

Alte destinații din Banatul Montan și unități de cazare experimentate de noi, se pot vizualiza la următorul link: https://lapasturistic.ro/category/calatoriile-noastre/banatul-montan/

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns