Supranumit și „Raiul peșterilor” relieful carstic al jud. Bihor (3.500 peșteri) atrage anual zeci de mii de turiști pentru speoturism, de la cei mai neexperimentați (ca și noi) până la specialiști (speologi), iubitori de aventură și adrenalină. Am ajuns, pe cod roșu de caniculă, pe acest tărâm al peșterilor pentru a explora destinația ecoturistică Pădurea Craiului și ne-am bucurat de răcoarea subterană (6-12 grade).
Am vizitat doar cele trei peșterile amenajate enumerate mai jos, dar sigur vom reveni pentru a explora poate chiar și peșteri neamenajate (ex. Peștera Doboș, Peștera Gruieț):
- 1. Peștera cu Cristale din mina Farcu – peșteră geodă, unică în Europa
- 2. Peștera Meziad – cea mai lungă peșteră amenajată din țară
- 3. Peștera Unguru Mare – cu vestigii istorice și cel mai impresionant portal (32 m) din munții Pădurea Craiului.
Pentru noi și mai ales pt. fetița de 5 ani, aceste experiențe au fost o premieră pe aceste meleaguri. Da, se poate intra și cu copii mici (desigur trebuie să fie un pic mai gros îmbrăcați, să respecte regulile de siguranță etc.), pt că sunt amenajate și obligatoriu vă va însoți un ghid. Nu se intră fără!! Ghizii, cu care am interacționat, sunt nemaipomeniți, joviali, dedicați și bine informați! Lista cu operatorii de turism o poți vizualiza aici.
Peșterile astea sunt și un bun prilej de terapie (expunere pozitivă), dacă ai fobie de spații închise/întuneric. La noi în familie, eu Andreia, sunt cea cu fricile. Și chiar am vindecat multe în această explorare. Deci, nu vă speriați de ideea de a vizita o peșteră! Se poate!
Peșterile sunt deschise din aprilie până în octombrie!
Prezența noastră, FAM la pas turistic aici, a fost în cadrul infotripului organizat de Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) alături de familia de bloggeri de călătorii Kinder Trips. În perioada 22-14 iulie 2022, am explorat, o mică parte, din singura destinație ecoturistică Pădurea Craiului din jud. Bihor, și am găsit-o ofertantă și surprinzătoare. Le mulțumim pe această cale!
RECOMANDARE: Pentru a cunoaște întreaga noastră experiență, rugăm a se citi, prima dată, articolul Weekend prin destinația ecoturistică Pădurea Craiului – Bihor!
1. PEȘTERA CU CRISTALE DIN MINA FARCU
Prima peșteră la care ne-am oprit, pe cea mai călduroasă zi din iulie, a fost cea cu cristale din prețioasa mină Farcu, din com. Roșia, jud. Bihor. Este chiar la drum, se parchează mașina/bicicleta și se coboară pe scări amenajate până la casa de bilete.
1.1 Curiozități și informații prețioase
- este unică în România, unică în Europa/ a doua din lume (prima e cea din Africa de Sud) care poate fi vizitată
- este o peșteră geodă (spațiu închis în care s-au format cristalele, ele doar în spații închise se formează).
- a fost descoperită întâmplător când se lucra în mina Farcu (pt exploatare bauxită: extragere alumina – aluminiu). Mina este închisă, dar ea mai adăpostește rezerve pentru încă două generații.
- cristalele de calcit nu rezistă scoase din mediul subteran, se pietrifică (e cumva și „blestemul” peșterii). Acesta este și specificul peșterii geode.
- cea mai atractivă formațiune este libelula din cristal și balconul deasupra unei avene de 70 m. Sunt multe formațiuni de cristale splendide și cu puțină imaginație poți descoperi singur și alte forme.
Libelulă din cristal
- intrarea se face, evident ca în mină, pe un tunel lung, este lejer de parcurs.
- la câțiva metri în dreapta se găsește un muzeu dedicat mineritului (vei vedea unelte cu care au lucrat, un miner figurină, vagonete cu bauxită oxidată etc)
1.2 Orar de vizitare și tarife
Program de vizită de vară: 20 iunie – 18 septembrie 2022. Pentru a vedea tot programul pe an, din aprilie până în octombrie dați click aici.
- Luni – Marți – Miercuri – Joi – Vineri: 10:00 – 17:00* ultima intrare
- Sâmbătă, Duminică și Sărbătorile Legale: 10:00 – 17:00* ultima intrare.
Biletul costă 30 lei/adult, 15 lei/copil, și accesul în peșteră se face din oră-n oră.
1.3 Magazin de suveniruri, panouri educative/ foto
Ne-am oprit și la magazinul de suveniruri cu cristale, tricouri, magneți de unde am cumpărat diverse. Tot în afara peșterii sunt și panouri educative cu informații despre fauna din zonă, un panou cu magnetic pt joacă, panouri pentru poze (liliac și miner). Sunt amenajate și grupuri sanitare (toalete).
2. PEȘTERA MEZIAD
Călătorului îi șade bine cu drumul! Ca atare, după prânzul copios luat la Traditional Casa Experience, ne-am îndreptat spre Peștera Meziad, a doua pe lista infotripului nostru! Se află pe com. Remetea din jud Bihor, la 35 de km de la peștera Peștera cu Cristale din mina Farcu (com. Roșia).
Aflându-ne pe tărâmul peșterilor din Munții Pădurea Craiului nu puteam rata cea mai mare peșteră amenajată din România, pusă în valoare în 2012! Peștera a fost deschisă prima dată publicului în 1972.
Destinația ecoturistică Pădurea Craiului oferă speoturism atât pentru cei neexperimentați (ca noi) cât și pentru specialiști până în luna octombrie. Deci, nu ezitați să le explorați!
2.1 Informații importante și curiozități:
- Parchezi mașina la locurile vizibile pt așa ceva, și o iei la pas cam 700 m pe un drum forestier (de-a lungul unui pârâu mic și chei) și ajungi la un pod din lemn. Se traversează podul și apoi se urcă scările până la peșteră.
- Se intră în ea doar cu ghid (tare dedicat și bine informat) și durează cam o oră vizitarea ei.
- Frumusețea cartiscă este dubaltă și de faptul că este amenajată pe două nivele.
- Este cea mai mare și cunoscută peșteră din România unde a trăit ursul de cavernă.
- Găsești scheletul ursului de peșteră și un craniu al unui tânăr sacrificat în timpul unui ritual preistoric.
- Chiar la intrare găsești o zonă de fotocorner cu oamenii preistorici.
- Arheologii presupun că primii „proprietari” ai peşterii ar fi fost canibali.
- Este o rezervație naturală datorită bogăției formațiunilor (stalagmite, stalactite, drapeii etc.), a liliacilor. Aici trăiesc una dintre cele mai mari colonii de liliac din România, protejaţi la nivel naţional şi internaţional.
- Mai trăiesc aici organisme microscopice endemice (care trăiesc numai în Peştera Meziad).
- Portalul de acces are 16 m înălțime și 10 m lățime și este tare spectaculos. Aici se fac cele mai instagramabile poze!
- Pe vremuri, în sălile mari ale peșterii se țineau petreceri de Revelion… Hm!
2.2 Orar de vizitare și tarife
- Biletul: 30 lei/adult și copii 14-18 ani, 15 lei/ copii 5 ani-14 ani și gratuit copiii sub 5 ani.
- Trebuie să se formeze min. un grup de 5 persoane pentru a se putea vizita.
- Intrările în peșteră se fac la ora fixă începând cu ora 10:00 și ultima intrare este la ora 17:00.
Alte informații actualizate (orar, tarife etc.) și căi de acces rutiere găsești pe siteul www.padureacraiului.ro și pe www.pestera-meziad.ro
2.3 Magazin de suveniruri/ bilete/ panouri educative
Afară sunt și panouri educative cu informații despre fauna din zonă panouri cu detalii despre peșteră, un panouri puzzle pt joacă, panouri pentru poze (liliac și oameni preistorici), magazin de suveniruri, sunt amenajate și grupuri sanitare (toalete).
WC
3. PEȘTERA UNGURU MARE
Bun venit în adăpostul oamenilor preistorici (neolitic)! Actualmente un important complex arheologic (muzeu) și unicat prin depunerile de crisit! Dacă te uiți la portalul de 32 m, partea de sus, seamănă cu forma țării noastre.
Atenție – Peștera va intra în proces de amenajare, dar nu se știe exact când. Trebuie verificat dacă planificați o vizită! Primăria comunei Șuncuiuș 0749303111, 0774034750.
Ghidul de peșteră ne-a fost doamna Carmen Ungur, ghid pasionat și bine informat. Ca să ajungi la peșteră trebuie să traversezi, la pas, o punte metalică suspendată, peste râul Crișul Repede. Ei bine, pentru mine a fost cu adrenalină, mai ales că se balansa ușor de la pașii oamenilor.
3.1 Informații importante și curiozități:
- S-au găsit cele mai multe urme de oameni preistorici (care locuiau aici). Peștera are zone unde oamenii își țineau animalele, proviziile în gropi, „îngropau” morții etc. S-au descoperit nouă râșnițe din piatră (dacit – o rocă extrem de dură din zona Huedin). Și da, strămoșii noștri erau inteligenți! Galeria Sacră (cimitir) este spațiul unde era depuși cei morți, dar nu se poate vizita.
- S-au descoperit unelte de piatră (lame cioplite, dălţi meşteşugite din piatră cioplită şi şlefuită), vase ceramice, unelte din bronz.
- S-a descoperit datorită retragerii apei mării Tetis acum milioane de ani. Apa acestei mări era dulce și datorită ei peștera are și corali. Alte formațiuni (melci pietrificați) vizibile tot datorită retragerii mării găsiți și în com. Vidra, Jud Alba – „Dealul cu Melci„.
- Aici se află crisit, un material albicios-gălbui depus în peșteră, unic în lume, descoperit în 1993. Se vede chiar de la intrare în peșteră, pe mica cascadă de apă acest crisit (cascadă care anul acesta din cauza secetei a marcat o premieră – nu mai are apă). In alți ani era aici și un pârâu mic cu apă alimentat de izvorul din peșteră cu curgea sub forma cascadei menționate.
Cascada acoperită cu crisit
- Adăpostește o importantă colonie de lilieci. Dna ghid din propria experiență ne-a povestit cum poți sta afară la ora 22:00 liniștit fără să te înțepe țânțarii. Liliecii când ies seara/noaptea din peșteră sunt consumatori de țânțari și muște.
- Chiar de la intrare ai ocazia să vezi cum se formează o stalagmită. A nu se atinge pt că îi poți opri evoluția pentru 10 ani din cauza grăsimii de pe palme.
- Aici te poți adăposti în caz de incendiu masiv. Curenții de aer intră pe verticală.
3.2 Orar de vizitare/ tarife
- Orar: 2 aprilie – 31 octombrie: Luni – Duminică 10:00-18:00. Restul anului este închisă pentru ca liliecii să nu fie deranjați în hibernare.
- Biletul costă 12 lei/adult și 5 lei/copil. Intrarea se face cam din oră în oră când se formează un grup de turiști. Are un traseu de 150 metri, și durează cam o oră.
- Se poate ajunge cu mașina chiar aproape. Se parchează unde în proximitatea râului și de acolo se merge spre casa de bilete).
4. Recomandare!
Alte articole scrise de bloggerii de călătorii în familie, care au explorat destinația ecoturistică Pădurea Craiului 2019-2021, se pot citi mai jos!
KINDER TRIPS
- 5 locuri pe care să le vizitezi cu copiii în destinația ecoturistică Pădurea Craiului
- Destinația ecoturistică Pădurea Craiului, Bihor – ce să vezi și unde să stai
- MINI-GHID DE CĂLĂTORIE ÎN PĂDUREA CRAIULUI, BIHOR – VACANȚĂ ECO ÎN ROMÂNIA –
- Speoturism cu copiii în Pădurea Craiului (Apuseni) – prima experiență de explorare a unei peșteri neamenajate
- Excursie cu copiii la Cascada Boiului din Pădurea Craiului (Munții Apuseni)
KIDS EXPLORING
- Cum a fost la Tradițional Casa, locul unde timpul stă în loc
- Speoturism cu copiii în destinaţia ecoturistică Pădurea Craiului
- Cu copiii pe pereţi – via ferrata în Pădurea Craiului
- Aventuri pe apă în Pădurea Craiului
PĂRINȚI CĂLĂTORI
- Hanu Brătcuței, o cazare de suflet în Munții Pădurea Craiului din Apuseni
- 10 activități în natură pentru copii în Munții Pădurea Craiului
- Printre mine şi cristale – Peştera Farcu
- Cu familia în aventuri pe apă în Pădurea Craiului
- Info Trip în destinația ecoturistică Pădurea Craiului – participanți și rezultate
BLOG LAURA FRUNZĂ
- Turist în România la Casa Bătrâna din Șuncuiuș
- În Vadu (ri) ape repezi curg – totul despre prima noastră experiență la rafting
- Peșteri de neratat în Pădurea Craiului
- Turist în România: itinerariu de vacanță activă în Pădurea Craiului
- Turist în România – tradiții și meșteșuguri în Pădurea Craiului
- Turist în România – trasee și cele mai frumoase cascade din Pădurea Craiului
HAIOȘII
5. Unde te poți caza și mânca aici?
Pe site-ul www.padureacraiului.ro găsești toate unitățile de cazare disponibile cu date de contact (adresă, nr telefon) de pe Valea Crișului, Valea Roșia, Valea Iadului, Zona Vârciorog și Valea Vida, jud. Bihor.
În loc de încheiere…
Mulțumim Paul Iacobaș, manager destinație ecoturistică Pădurea Craiului, jud. Bihor pentru invitație și organizare! Apreciem tot ceea ce vă străduiți și reușiți să realizați pe aceste meleaguri turistice!
E-mail: turism@padureacraiului.ro /Telefon: +40359 410 556
DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.