Weekend prin destinația ecoturistică Pădurea Craiului – Bihor

Weekend prin destinația ecoturistică Pădurea Craiului – Bihor

Bine ai venit pe meleagurile bihorene din nord-vestul Apusenilor! Aici este tărâmul speoturismului (peșteri), al ecoturismului, al adrenalinei (rafting, via ferrata), al drumețiilor, al călătoriilor experiențiale, al unităților de cazare autentice și rustice, al cicloturismului, al activităților în aer liber potrivite de la mic la mare!

În luna lui cuptor, 22 – 24 iulie 2022, am explorat, o mică parte, din destinația ecoturistică Pădurea Craiului (din jud. Bihor), și am găsit-o ofertantă și surprinzătoare. Am participat la infotripul organizat de Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) alături de binecunoscuta familie de bloggeri KinderTrips. Mulțumim pe această cale pentru oportunitate și vă felicităm pentru dezvoltarea durabilă a acestei zone!

Destinația ecoturistică Pădurea Craiului (aferentă munților cu același nume), este una dintre cele 10 destinații de ecoturism din țară, gestionate de către Asociația de Ecoturism din România. Obiective: sprijinirea conservării naturii, dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale, creşterea calităţii serviciilor legate de ecoturism, promovarea naturii ca element esenţial al imaginii turistice a României.

În cele ce urmează vom prezenta pe zile traseul nostru (spre insiprație, făcut cu fetița noastră, Freya, de 5 ani jumate), cu mențiunea că am prins zile caniculare, și am adaptat planul explorând mai mult peșterile (răcoare, mister, cunoaștere etc.).

RECOMANDARE: puneți pe lista scurtă, această destinație, pentru a veni primăvara și toamna! Am auzit că este fabulos ce poate oferi natura prin peisajele sale mirifice verde/arămiu/galben/maro etc.!

De revenit TOAMNA! Sursa: Traditional Casa Experience

ZIUA 1 – VINERI – traseul: Timișoara – Oradea – com. Bratca (Hanul Brătcuței pt prânz) – drumeție pe Valea Boiului – com. Șuncuiuș (cazare)

1. Popas la Hanul Brătcuței

Venind de la Timișoara (prin Oradea – până în com. Bratca, jud. Bihor) am făcut un popas culinar, răcoros și odihnitor la Hanul Bratcutei. Aici ne așteptau colegii Kinder Trips pentru ca mai apoi să o luăm la pas pe Valea Boiului – cascadă (drumeția de după-amiază, ora 17:00).

Pentru a afla detalii despre această pensiune, recomandăm să citiți articolul scris din experiența Parinti Calatori, care au fost cazați aici în anul 2021.

2. Drumeție pe Valea Boiului până la cascada Boiului

Părăsim pensiunea Hanul Brăcuței și ne îndreptăm spre Valea BOIULUI și cascada cu același nume. Vi le recomandăm când ajungeți în destinația ecoturistică Pădurea Craiului (sat Lorău, com. Bratca, jud. Bihor).

Valea Boiului este una dintre cele mai pitorești văi din această destinație. Traseul în total are 9 km, dar noi am mers doar până la cascadă. De unde parchezi mașina, se merge la pas 30-40 min. pe lângă apă, lejer, mai faci poze, admiri natura. Acest tronson este potrivit chiar și pt familii cu copii mici.

destinatie-ecoturistica-Padurea-Craiului_lapasturistic_6-17

Traseul este plăcut și răcoros. Se traversează și pârâul (mai mic din cauza secetei) pe un podeț improvizat din trunchi de arbore și pietre. Se urmărește marcajul cu punct roşu, înscris într-un cerc roşu (înseamnă dus-întors pe același drum).

Când ajungi la cascadă timpul îl poți petrece cum dorești (fetele s-au jucat prin apă, au făcut o căsuță, noi poze etc.). Cascada are o cădere frumoasă de pe un perete de piatră cu mușchi verde, și formează la baza două bazine, ce îi sporesc frumusețea.

Acesta a fost primul traseu de acomodare și adaptare atunci când am ajuns de la Timișoara. Ulterior ne-am îndreptat spre Șuncuiuș (la cazare tip glamping, ora 20:00) alături de Kinder Trips. Mai multe detalii despre acest circuit puteți citi pe site-ul www.padureacraiului.ro

3. Cazare la Dolina Glamping

Pe la ora 20:00 am ajuns osteniți și curioși în parcul de vacanță Casa Batrana & Dolina Village, din satul Zece hotare, com. Șuncuiuș. jud. Bihor, din destinația ecoturistică Pădurea Craiului!

Despre întrega noastră experiență, în premieră, cazați la Dolina Glamping (2 nopți, printre puținii care oferă baie, wc și chicinetă proprie) vei putea citi dând click pe cuvântul scris cu roșu – aici!

ZIUA 2 – SÂMBĂTĂ – traseul: Dolina Glamping (cătun Zece hotare, com. Șuncuiuș, cazare) – Peștera cu Cristale din mina Farcu (com. Roșia) – drumeție ”Descoperă Valea Roșiei” – Traditional Casa Experience (prânz) – Peștera Meziad (sat Meziad, com. Remetea) – popas la Moara Roșia (com. Roșia)

Supranumit și „Raiul peșterilor” relieful carstic al jud. Bihor (3 500 peșteri) atrage anual zeci de mii de turiști pentru speoturism, de la cei mai neexperimentați (ca și noi) până la specialiști (speologi), iubitori de aventură și adrenalină.

Am ajuns, pe cod roșu de caniculă, pe acest tărâm al peșterilor pentru a explora destinația ecoturistică Pădurea Craiului și ne-am bucurat de răcoarea subterană (6-12 grade) găsită la:

Pentru noi și mai ales pt. fetița de 5 ani, aceaste experiențe au fost o premieră pe aceste meleaguri. Da, se poate intra și cu copii mici, pt că sunt amenajate și obligatoriu vă va însoți un ghid. Nu se intră fără! Deci puneți pe listă! Ghizii, cu care am interacționat, sunt nemaipomeniți, joviali, dedicați și bine informați! Lista cu operatorii de turism din zonă găsiți pe site www.padureacraiului.ro.

Peșterile astea sunt și un bun prilej de terapie (expunere pozitivă), dacă ai fobie de spații închise/întuneric. La noi în familie, eu Andreia, sunt cea cu fricile. Și chiar am vindecat multe în această explorare. Deci, nu vă speriați de ideea de a vizita o peșteră! Se poate!

1. Peștera cu Cristale din mina Farcu

Este amplasată în com. Roșia. Se parchează mașina/bicicleta, chiar la drum, și se coboară pe scări amenajate până la casa de bilete. Este o peșteră geodă, descoperită din întâmplare de către un miner când se lucra în mină pt exploatare bauxită. Este unică în România, unică în Europa, a doua din lume (prima e cea din Africa de Sud) care poate fi vizitată.

Cum arată peștera, ce cristale ascunde și activități poți face cu copilul, în afara ei, vei putea citi dând click pe cuvântul scris cu roșu – aici!

2. Drumeție potecă tematică ”Descoperă Valea Roșia”

De cum ieși din Peștera cu Cristale din mina Farcu, nu pleca rapid! Fă o drumeție de cam o oră dus-întors, circuit! Traversezi drumul și sub falnicul nuc vei vedea o potecă ce urcă (un pic abrupt la început) pe un deal (apoi este ușor de parcurs).

Urmezi poteca tematică „Descoperă Valea Roșiei” pe care vei găsi 3 foișoare pt odihnă și umbră, panouri educative despre flora și fauna din zonă, apoi traversezi pădurea de fag (marcaj alb cu albastru) cu scopul final de a vedea Valea Lazurilor din punctul de belvedere (un „balcon” din lemn cu vedere spre vale) denumit Stânu Cârnului. La intrarea in pădure am admirat fagul și alea sale fructe – jirul.

Noi nu am mai ajuns să îl vedem. Căldura toridă ne-a redus mult energia (era ziua cu cod roșu). De aceea noi credem că destinația ecoturistică Pădurea Craiului este foarte potrivită și primăvara și 🍂toamna, când nu riști să prinzi temperaturi mari și valuri de căldură.

Totuși, m-am ambiționat, și am mers de-a curmezișul dealului (doar eu, fetița și soțul mă așteptau la umbră) și am ajuns la finalul traseului unde am văzut zona cu stânci roșii și o peșteră neamenajată la bază.

3. Complexul Traditional Casa Experience – prânzul

După explorarea peșterii geode Peștera cu Cristale din mina Farcu (com. Roșia, jud. Bihor) și mersul, la pas, pe poteca tematică „Descoperă Valea Roșiei” ni s-a făcut foame!

Ca atare, am luat prânzul în cătunul Runcuri (ce aparține de satul Roșia, unde ne aflam) în complexul Traditional Casa Experience din destinația ecoturistică Pădurea Craiului. De la peșteră cam 25-30 minute cu mașina.

În curtea sa sunt trei case tradiționale și o șură pentru cazare:

  • Casa Mare (Casa Tradițională – pensiune)
  • Casa de la stele (în reconstrucție)
  • Casa cu Dud
  • Șura acoperită cu paie
destinatie-ecoturistica-Padurea-Craiului_lapasturistic-1-2
destinatie-ecoturistica-Padurea-Craiului_lapasturistic-18
Casa de la Stele

Am mâncat de prânz în Casa Mare – Casa Tradițională (clasificată ca pensiune turistică, o margaretă) preparate culinare la superlativ: ciorbă de perișoare, carne/piure/salată de varză și o prăjitură delicioasă (gătite de o gospodină foarte pricepută, doamna Cornelia). Dacă doriți doar să faceți popas aici pt mâncare, trebuie să anunțați înainte ca să se poată pregăti. Telefon pentru rezervare cazare: 0744603706.

Am făcut poze din interior ca să vă faceți o idee ce înseamnă îmbinarea armonioasă a tradiționalului cu, confortul modern (de ex. cuptor cu microunde, baie complet dotată).

Casa Mare: 12 locuri, 4 camere cu baie comună
Casa de la dud: 2 locuri, 1 cameră cu baie proprie

Bucătărie, sală de mese, grădină, loc pentru grătar, parcare gratuită.

Obligatoriu de citit articolulCum a fost la Tradițional Casa, locul unde timpul stă în loc” (tarife, poze, ce poți face în împrejurimi etc) scris din experiența Kids Exploring (cazați în Casa Mare).

Alte structuri de cazare în această comună se pot vizualiza (date de contact, adresă etc.) pe site www.padureacraiului.ro și pe siteul www.traditionalcasa.ro.

4. Peștera Meziad

Călătorului îi șade bine cu drumul! Ca atare, după prânzul copios luat la Traditional Casa Experience, ne-am îndreptat spre Peștera Meziad, a doua pe lista infotripului nostru! 🦇

Aflându-ne pe tărâmul peșterilor din Munții Pădurea Craiului nu puteam rata cea mai mare peșteră amenajată din România! Aceasta se află pe com. Remetea din jud. Bihor, la 35 de km de la peștera Peștera cu Cristale din mina Farcu (com. Roșia).

Destinația ecoturistică Pădurea Craiului oferă speoturism atât pentru cei neexperimentați (ca noi) cât și pentru specialiști până în luna octombrie. Deci, nu ezitați să le explorați!

Cum arată peștera, cum se poate vizita (orar, tarife), ce formațiuni are etc., vei putea citi dând click pe cuvântul scris cu roșu – aici!

destinatie-ecoturistica-Padurea-Craiului_lapasturistic-11
FAM la pas turistic și Kinder Trips (dreapta)

5. Moara ”cu noroc” din Roșia

Plecăm de la Peștera Meziad cu mulțumirea că am văzut una dintre cele mai spectaculoase peșteri din România. În drumul nostru spre com. Șuncuius, jud. Bihor (unde eram cazați) facem un popas la Moara din Roșia „cu noroc” (chiar la ieșire din satul Roșia, este chiar la drum).

Aici ne-a întâmpinat un morar de la care am aflat că are 90 ani, și pentru a avea acces în căsuța de lemn (moara), unde avea și mecanismul de măcinat, era nevoie să oferi o mică donație. Să fiți pregătiți de ritualul de primire și mulțumire de vizită: vi se cere să atingeți Biblia (vă face o rugăciune) și vă face cu mir. Aaa și m-a pus să citesc de pe o foaie titlul „Moara cu noroc”, accentuând că ne aflăm într-un loc ce sigur ne aduce noroc, nu este orice loc.

Morarul Gheorghe ne-a zis că momentan moara nu mai funcționează pt că i s-a stricat ceva piesă. Tot aici aveți prilejul să îl ascultați cântând la vioara cu goarnă. Noi nu am apucat. Îi dorim sănătate multă și bătrâneți ușoare!

Tot în acest sat mai puteți vizita și atelierul meşterului Dorel Codoban, care ”este un mic sanctuar dedicat artei făuririi viorilor cu goarnă”. Este specific zonei Bihorului și unic în lume!  Pentru a putea vizita trebuie să sunați înainte la telefonul +40744.402.368! Detalii pe site www.padureacraiului.ro.

Sursă poză: facebook Peștera Meziad

ZIUA 3 – DUMINICĂ – traseul: Dolina Glamping (check-out) – Promenada Șuncuiuș (plajă) – Peștera Unguru Mare (com. Șuncuiuș) – Crișul Repede (joacă prin apă)

1. Dolina Glamping – cort

Am fost o experiență nouă și suntem mulțumitori pentru că am trecut cu bine testul cazării la cort. Deci, se poate! Trebuie doar să ieșim din zona de confort! Să dăm o șansă și unităților de cazare altfel. Facem check-out (până în ora 11:00) și ne îndreptăm spre Peștera Unguru Mare, apoi la Timișoara.

Despre întrega noastră experiență, în premieră, cazați la Dolina Glamping (2 nopți, printre puținii care oferă baie, wc și chicinetă proprie) vei putea citi dând click pe cuvântul scris cu roșu – aici!

2. Promenada Șuncuiuș – denumită cândva ”plaja Șuncuiuș”

Și în drum spre Peștera Unguru Mare din destinația Pădurea Craiului am făcut un popas la un brunch (la modă spus😏) la Pensiunea Gradia din Șuncuiuș, jud. Bihor (drumul trece exact pe lângă). De asemenea, știam că aici putem vizita celebra „Plajă de la Șuncuiuș” comparată, în diferite articole, cu un peisaj din Thailanda.

Conform unei postări de pe pagina pensiunii Gradia (vizavi de plajă), din 21 iunie 2022, plaja a fost redenumită în „Promenada Gradia” pentru că nu îndeplinește condițiile unei plaje conforme. Este administrată tot de pensiune. Ca atare, acum se poate sta gratuit aici la soare și la bălăceală.

Spațiul oferă așa o notă de sălbatic, stânca, chiar și culoarea nisipului fin, sunt de efect în peisajul Crișului Repede. De menționat faptul că ”plaja” nu mai arată precum era acum 4 ani, și cum apare în articolul celor de la Călător în bascheți, scriem asta pentru a nu se crea așteptări false. A mai ”îmbătrânit” ca să zicem așa, și a pierdut și titlul de plajă!

Totuși, în ziua în care am văzut-o noi, nu era în cea mai bună variantă a sa. Au fost ceva scăpări de curățenie, frumusețea locului era deranjată de dezordine (buruieni/ ciulini, ambalaje pe jos). Tindem să credem că a fost doar o scăpare și că locul este îngrijit așa cum se cuvine!

destinatie-ecoturistica-Padurea-Craiului_lapasturistic-4-1

3. Peștera Unguru Mare

Bun venit în adăpostul oamenilor preistorici (neolitic) și în tărâmul crisitului (material albicios-gălbui depus în peșteră, UNIC în lume, descoperit în 1993)! Este locul unde poți vedea stalagmite în formare, o lecție adevărată de speologie în destinația ecoturistică Pădurea Craiului (munții cu același nume, jud Bihor). Ghidajul ne-a fost oferit de doamna Carmen Ungur, ghid foarte dedicat și bine informat.

Cum arată peștera, de ce este considerată adăpostul oamenilor preistorici, ce colonie de lilieci trăiește aici și cât e de mare, vei putea citi dând click pe cuvântul scris cu roșu – aici!

destinatie-ecoturistica-Padurea-Craiului_lapasturistic-2

4. Crișul Repede – joacă

Iar după ce am explorat Peștera Unguru Mare am rămas să ne răcorim în apa rece a râului Crișul Repede. Pe malul său sunt locuri de plajă, făcut grătar, lumea se relaxează.

Am făcut spontan cu fetița o activitate de observare și căutare pietre deosebite (le zicem noi) prin apa râului. Obișnuim să luăm pentru colecția noastră de amintiri o piatră, două, de pe unde mergem (le păstrăm în borcan și le mai folosim la diverse activități). Apa era tare scăzută, și astfel am putut să ne plimbăm agale prin râu (cu grijă la pietrele alunecoase etc.).

5. Recomandare!

Alte articole scrise de bloggerii de călătorii în familie, care au explorat destinația ecoturistică Pădurea Craiului 2019-2021, se pot citi mai jos!

KINDER TRIPS

KIDS EXPLORING

PĂRINȚI CĂLĂTORI

BLOG LAURA FRUNZĂ

HAIOȘII

6. Unde te poți caza și mânca aici?

Pe site-ul www.padureacraiului.ro găsești toate unitățile de cazare disponibile cu date de contact (adresă, nr telefon) de pe Valea Crișului, Valea Roșia, Valea Iadului, Zona Vârciorog și Valea Vida, jud. Bihor.

În loc de încheiere…

Mulțumim Paul Iacobaș, manager destinație ecoturistică Pădurea Craiului, jud. Bihor pentru invitație și organizare! Apreciem tot ceea ce vă străduiți și reușiți să realizați pe aceste meleaguri turistice!

E-mail: turism@padureacraiului.ro /Telefon: +40359 410 556 

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns