CULESUL VIEI
Timp petrecut în natura toamnei și turism viticol
În 14 septembrie 2025 am participat la un eveniment privat unde activitatea, de bază, pentru copii, a fost culesul strugurilor. Totul s-a desfășurat la Crama Aramic, pe dealurile Silagiului, lângă Buziaş (jud. Timiș), la doar 40 min. față de Timișoara.
Evenimentele se organizează la cerere. Pentru evenimente/ degustări de vin: 0744 552 103 / aramicdistributie@gmail.com. Capacitate maximă: 100 persoane. Se crează pachete personalizate, în funcție de numărul de persoane și preferințele lor (minim 10 persoane).
Hectare întregi de vițǎ-de-vie și o panoramă frumoasǎ.
GAȘCA DE PRIETENI
Noi am participat, cu gașca de prieteni, la un eveniment privat. Am cules struguri (pentru a mânca și lua acasă), am mâncat un aperitiv, am degustat vin, și am făcut plimbare prin podgorie.
PROPRIETARUL CRAMEI ȘI DEGUSTAREA DE VIN
Proprietarul cramei, Adam Crăciunescu, ne-a spus povestea cramei, medaliile câștigate și ne-a prezentat vinurile pe care le produce. La final am cumpărat vin și must. Alte detalii pe site: https://crama-aramic.ro/
LA CULES DE STRUGURI Cabernet Sauvignon
Pentru că anul acesta strugurii s-au copt și s-au cules încă din august, pe data dorită de noi 14, sept. singurii care au mai rămas pentru noi erau din soiul Cabernet Sauvignon.
Copiii noștri au fost tare încântați de culesul strugurilor. A fost o activitate de familie tare plăcută.
Pont: trebuie verificat încă din luna august dacă strugurii sunt copți și când se pot culege, ca să nu ratați culegerea lor. În funcție de căldură ei se pot coace mai repede, iar final de septembrie să fie prea târziu pentru a veni aici.
DRUMEȚIE
Drumeție pe dealul Silagiului până la bisericuță / capela catolică
Și după ce am cules struguri, am mâncat, apoi am luat la pas dealul Silagiului și traseul turistic ”Drumul Vinului” și am urcat până la capela catolică din vârful dealului.
Despre Crama Aramic
Crama Aramic a fost înființată în 2010, fiind considerată o cramă tânără, dar cu rădăcini puternice în istoria locală.
Întinsă pe o suprafață de 46 ha, crama cultivă 8 soiuri nobile de viță-de-vie din care rezultă 14 tipuri de vin.
Din 2020 aici este construit și spațiu modern pentru degustări de vin și evenimente. Pentru vizită și mâncare trebuie sunat înainte pentru programare și stabilire meniu, detalii personalizate.
Medalii obținute
– Medalie de Aur – Muscat Ottonel demisec 2015, la Vinofest 2016, Vrsac, Serbia
– Medalie de Aur – Fetească Albă 2018, la Competiția Internațională Vinarium 2019
– Medalie de Argint – Roșu de Silagi 2018, la Competiția Internațională Vinarium 2020
Medalie de Aur – Roșu și Alb de Silagi, la Competiția Internațională Vinarium 2021

DRUMUL VINULUI
Drumul vinului – Buziaș, traseu turistic marcat
Dealurile Silagiului sunt o destinație potrivită pentru plimbări cu bicicleta sau pe jos (mai ales când nu este foarte cald).
Pe aceste dealuri este marcat, prin panouri, și un traseu denumit “Drumul vinului”, prin care APDT își ”propune să aducă oamenii mai aproape de natură și de tradițiile vinicole, oferindu-le o experiență unică și autentică prin intermediul producătorilor locali și a regiunii viticole pitorești.”
Proiectul a fost implementat de către Asociaţia pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiş și cofinanţat de Consiliul Județean Timiş, prin programul TimCultura 2023.
Scurt istoric despre cultivarea viței-de-vie pe dealurile Silagiului
De pe siteul Primăriei Buziaș aflăm că tradițiile viticole de aici există încă de la începutul mileniului. Soiurile nobile, ca Riesling italian, Muscat Ottonel, Muscat Hamburg, Schiller alb și roșu, au fost aduse în regiune în 1895.
”Dealurile Silagiului fac parte din Podgoria Buziaș – Silagiu, situată pe piemontul dintre Timiș și Bârzava. Localitățile care sunt incluse în această podgorie sunt orașul Buziaș, satul Silagiu și satul Bacova.”
Are o altitudine maximă de 324 de metri și o expunere ideală la soare, cu pante în direcția sudică și vestică. ”Deține o varietate de tipuri de sol, de la brun roșcat de pădure, până la sol cu conținut ridicat de oxizi de fier, perfect pentru vinurile roșii. Toate pe o rocă de bază calcaroasă, perfectă pentru cultivarea excelentă a viței de vie.”
TURISM VITICOL
Ce este enoturismul/ turismul viticol?
Este o formă de turism care implică vizitarea regiunilor viticole, podgoriilor și cramelor, cu scopul de a descoperi poveștile vinului, a degusta vin și a experimenta gastronomia locală. Pot fi incluse și activități recreative și culturale.
”Ca sa faci enoturism nu trebuie să faci altceva decât să […] le arătați vizitatorilor crama, împrejurimile și să spui o poveste. Și asta este cel mai important – povestea. Le poti spune despre istoria cramei, despre cum ai inceput sa produci, despre istoria familiei, despre cum ai ajuns sa ai podgorie, despre istoria locurilor si istoria strugurilor.” Niklas Ridoff CEO-ul WineTourism.com.
Alte articole:
Recomandăm și siteul www.turismviticol.ro un Ghid Turistic Online, unde sunt descrise ”cele mai frumoase locații unde să experimentezi turismul viticol la adevarata valoare, fie ca este vorba de cazare sau de degustari de vinuri.”

Turismul viticol, noul trend în industria turismului
Revino.ro – cazare / degustări de vin / crame
ÎN LOC DE ÎNCHEIERE
Recomandăm și articolele din arhiva noastră despre Banatul de câmpie și Banatul Montan.