”Schimbul de gardă” în Timișoara – spectacol istoric, în aer liber

”Schimbul de gardă” în Timișoara – spectacol istoric, în aer liber

Schimbul de gardă” este un spectacol unic, în oraș, și foarte reprezentativ pentru urbea de pe Bega. Este inițiat și organizat de către voluntarii Asociației de Reconstituiri Istorice din Timișoara.

Totodată, asociația a realizat, la Bastionul Maria Theresia, și Expoziția ”Istoria militară a Banatului”! Se poate vizita gratuit, sâmbătă și duminică, 12:00-17:00! Detalii și poze mai jos!

Este o activitate din categoria ”Ce poți face cu copilul prin Timișoara?”, o activitate educativă, culturală de weekend, potrivită de la mic la mare.

Reconstituirile istorice au legătură cu Eugeniu de Savoya, ce are o mare însemnătate pentru Timișoara, fiind cel care a eliberat orașul de stăpânirea turcilor (1716) și a instaurat dominația austriacă.

Timișoara este în acest an, 2023, Capitala Europeană a Culturii, un bun prilej ca să o cunoașteți, așa cum este ea (evenimente culturale, clădiri renovate, terase cochete, parcuri etc.).

Unde se desfășoară?

Schimbul de gardă, se desfășoară în Piața Unirii din Timișoara, în fața Muzeului de Artă.

Parada pornește, la pas, de la Bastionul Maria Theresia și face turul cetății.

… iar apoi se întorc în fața Muzeului de Artă din Piața Unirii, pentru salva de tun și scenetă.

Când se ține?

În fiecare sâmbătă, ora 21:00 (cam 1 oră durează). În funcție de condițiile meteo, intervalul orar poate suferi modificări, de aceea recomandăm să îi urmăriți pe pagina lor de facebook.

Noi am participat de două ori la acest “Schimbul de gardă”, vara și toamna 2022. Pentru Freya și Ionuț a fost o încântare să participe la acest spectacol. I-a cam speriat salva de tun, din cauza zgomotului puternic.

Salva de tun

Salva de tun este momentul cel mai așteptat de către cei mici! Pentru siguranța participanților suntem rugați să avem grijă de copii, să nu sară în raza tunului, să își pună degetele în urechi etc.

💙Culoarea albastră a tunului este specifică tunului folosit în acea vreme de Eugeniu de Savoya.

Se pot face poze cu voluntarii costumați

La final, se pot face poze cu tunul, cu voluntarii asociației etc.

Expoziția ”Istoria militară a Banatului”

La parterul Bastionului Maria Theresia din Timișoara am vizitat, în ianuarie 2023, expoziția „Istoria militară a Banatului” organizată de Asociația Reconstituiri Istorice Timișoara și Muzeul Național al Banatului .

Expoziția permanentă este despre: „arme și uniforme imperiale folosite de armatele otomane și ale lui Eugeniu de Savoya în luptele pentru cucerirea Cetății Timișoara, precum și cele ale Armatei Române din Primul Război Mondial, cu care am avut onoarea să defilăm de Ziua Națională a României.”

Cunoaștem aceste uniforme și arme, deoarece le-am văzut, adeseori, la Schimbul de gardă și la defilarea de 1 Decembrie, și ne bucurăm că sunt disponibile pentru admirare și cunoaștere pentru cei doritori.

Orarul de vizitare: sâmbătă și duminică 12:00-17:00 acces gratuit.

Paradă de 1 decembrie

🇹🇩 Un moment deosebit realizat de Asociația Reconstituiri Istorice Timișoara, cu ocazia Zilei Naționale și deschiderea Târgului de Crăciun din com. Săcălaz, Timiș. Am participat în 1 dec 2021.

🇹🇩 Voluntarii erau îmbrăcați în uniformele armatei române din 1919.

Recomandăm și articolele de mai jos!

Cu vaporetto, pe canalul Bega, din Timișoara

Plimbare cu tramvaiul turistic ”TramTur” prin Timișoara

Plimbare printre magnolii, cireși japonezi și lalele – traseu tematic floral prin Timișoara

PRIMĂVARĂ: 20 de activități cu resurse din natură și materiale reutilizate (copii 3 – 7 ani)

Paște – tradiții, târguri, activități tematice cu copilul (Timișoara, Arad)

Lasă un răspuns