Paște – tradiții, târguri, activități tematice cu copilul (Timișoara, Arad)

Paște – tradiții, târguri, activități tematice cu copilul (Timișoara, Arad)

Adunăm în acest articol câteva dintre momentele/ activitățile realizate de sărbătoarea Paștelui sau în preajma sa! Menționăm inclusiv despre târgurile de Paște din Timișoara și Arad (2021-2022 – 2023).

TRADIȚII ȘI SEMNIFICAȚII PASCALE

Duminica Floriilor

Adeseori sărbătorim duminica ”Intrării Domnului în Ierusalim” sau popular zis „Floriile”, printr-o plimbare prin parcul Justiției din Timișoara (aproape de Primăria Timișoara)! Anual, acest parc este incredibil de frumos și colorat datorită lalelelor, narciselor care înfloresc în perioada martie-aprilie. Este o atracție pentru mulți timișoreni!

Vopsitul ouălelor

🖤 În Vinerea Mare noi avem obiceiul să vopsim ouăle în coji de ceapă roșie și frunze de păpădie, pătrunjel, trandafir etc.. Anul ăsta am „spart” tradiția și am vopsit și decorat și ouă multicolore.

Tradiții pascale – Paștele Blajinilor (Paștele Morților), 2 Mai 2022

La noi este tradiția ca azi, duminica Tomii, să ieșim la cimitir și să ne rugăm pentru cei trecuți la cele veșnice. Deși luni este marcată ca fiind ziua pentru Pomenirea Morților, duminica fiind o zi nelucrătoare era mai potrivit să se adune lumea la cimitir.

Se aduce coșul din nuiele în care sunt puse: candele, ouă vopsite, prăjitură, cozonac, chec, suc, apă, vin. Se dau de pomană prin cimitir!

Dincolo de partea materială, sărbătoarea are și o mare încărcătură spirituală. Oamenii socializează, își aduc aminte de cei răposați, deapănă amintiri și mai ales nu uită vorbele Sfântului Vasile cel Mare „cea mai mare filozofie de sub soare este cugetarea la moarte”!

Carte tematică: Săptămâna Mare – obiceiuri și tradiții

Am descoperit cartea „Săptămâna Mare – obiceiuri și tradiții” din care pas cu pas vom realiza cu fetița activitățile tematice din ea (exemplu de pagină mai jos). Noi am cumpărat-o, în februarie, din Jumbo, dar am găsit și pe net. Alte cărți tematice găsiți în articolul nostru Cărți cu tematică de Paște – Învierea Domnului (copii 3 – 6 ani)!

Activități tematice cu copilul

a) Mormântul lui Isus

🎚️ Am realizat un proiect tematic, în familie, numit „Mormântul lui Isus” pentru a marca și celebra Moartea și Învierea lui Isus (Sărbătoarea Sărbătorilor). Cu acest prilej fetița a putut să mai înțeleagă din sensul acestei sărbători, dincolo de ouă și iepurași.

Necesar: un recipient cu pământ, ghiveci mic, pietre, mușchi, salcie, crenguțe (pentru cruci), sfoară, am listat o imagine a Învierii, alte elemente de decor (păpădii, flori de corcoduș), și bulbi de flori cu rădăcini. Este o activitate educativă și creativă, de conectare cu natura, și mai ales cu familia!

b) Cruci din lemn / pictură pe piatră pentru Vinerea Mare

O activitate ce se poate realiza astăzi alături de copii: cele trei cruci de pe muntele Golgota. La ideea fetiței (5 ani) tâlharii au fost simbolizați de ciupercă (bună și otrăvitoare).

Necesar: crenguțe, sfoară, salcie și plastilină pentru a le fixa (muntele). Un decor de sărbătoare simplu și de efect!

Decor de sărbătoare simplu și cu însemnătate! Necesar: pietre, acrilice și alte elemente de decor. O activitate pentru toți membrii familiei! Fiecare are crucea lui! Ne-am inspirat din Pinterest.

c) Oul gigant

🥚Oul gigant realizat cu ajutorul elementelor din natură, folosite din kitul prietenilor Kinder Trips. În natura primăverii găsiți deja multe resurse pentru a realiza activități de Paște folosind și conceptul de artă tranzientă.

d) Vânătoarea de ouă (2023-2021)

În comunitatea faină în care trăim, ne-am bucurat în Sâmbăta Mare de „vânătoarea de ouă”, un obicei nemțesc. Făcusem și anul trecut, și cu reușita acestui an, s-au pus bazele tradiției.

Acțiunea a fost simplă: fiecare a adus, într-un coș/găletușă, ouă de ciocolată, noi părinții le-am ascuns, iar copii le-au găsit…și mâncat cu poftă. Cu acest prilej, și noi adulții am retrăit bucuria simplă și spontană alături de copii!

A treia ediție

🥚🌿 Este al treilea an în care organizăm, împreună cu vecinii, din comunitatea faină în care trăim, vânătoarea de ouă”, pentru copiii noștri. Este un obicei ce are origini nemțești și l-am integrat în viețiile noastre!

A doua ediție

Prima ediție

💚Ionuț, Freya, Bogdan și Alexandra. 💛🐇🥚Vânătoarea de ouă 🥚🐇 din poeniță, după o ploaie matinală. Ouăle de cioco au sfârșit mâncate la iarbă verde!

e) Iepurași din cofaje de ouă (reutilizare)

Pe lângă încărcătura spirituală a perioadei, pentru copiii mici este și un bun prilej de a se apropia de creaturile pământului sub maniera crafturilor multicolore. 🐇Noi ne-am jucat cu iepurașii, având sursă de inspirație cele două cărți din poze.

f) ”Iepurașii veseli” din ambalaje reutilizate

🐰 Ne-am propus să realizăm creații tematice, de primăvară, folosind ambalaje din carton. Reutilizarea reprezintă unul dintre principiile de bază ale ecologiei, și se poate practica de la vârste mici.

🐰🐰Decorul nostru de primăvară are ca vedete gașca „Iepurașii veseli”.🐰🐰Necesar: cofraje de ouă, acrilice (acuarele), sârme colorate și alte elemente decorative (piese ce aveți prin casă) etc. Freya a desenat toate fețele lor.🐰🐰🐰O activitate plină de culoare ce se poate realiza pe parcursul a mai multor zile, în funcție de disponibilitatea de timp a fiecărei familii.

g) Flori din cofraje de ouă

Reutilizarea ambalajelor (din carton-cofraje) este o alternativă educativă și creativă. Copiii învață că pot da viață ambalajelor și reduce deșeurile, fie ele și reciclabile!

TÂRGURI DE PAȘTE

1. TÂRGUL DE PAȘTE DIN TIMIȘOARA 2021- 2022 – 2023

La pas prin „Târgul de Paște” din centrul Timișoarei. Căsuțe, culoare, decorațiuni tematice, produse culinare, produse handmade, ouă încondeiate, camionete cu mâncare, pavilion pt picturi pe obiecte de lut etc. Am plecat cu desaga plină de jucării și plăcinte!

În Piața Libertății din Timișoara mai sunt amplasate și câteva exponate, din lemn, ce reprezintă momente importante din viața lui Iisus! Nouă tare mult ne-a plăcut lecția de religie în aer liber! Simplu și de efect!

La pas voios și curios prin Piața Victoriei din Timișoara printre flori, cuiburi, ouă gigant și iepurași figurine. Măreață, pe fundal, se vede Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, construită, din cauza terenului mlăștinos, pe o placă de beton susținută de peste 1000 de piloni din beton armat, înfipți la 20 m adâncime. Clopotele sale au fost armonizate de celebrul compozitor Sabin Drăgoi. Este una dintre cele mai înalte biserici din România

Târgul de Paște din Timișoara 2023

2. TÂRGUL DE PAȘTE DIN ARAD 2022 – 2023

La pas voios prin centrul Aradului. Este orașul meu natal (Andreia) și mereu revin cu drag și dor. Chiar dacă vremea acestor zile a oferit mai mult nori/ploaie, noi ne-am încumetat și am fost să admirăm decorul tematic din fața Palatului Administrativ (Primăriei Municipiului Arad) și Târgul de Paște (în spatele ei, spre râul Mureș, în parc).

În spatele Palatului Administrativ din Arad (indiciu Primăria), mai exact în parcul Mihai Eminescu (spre râul Mureș), se găsește până în data de 1 Mai Târgul de Paște. Tare mult ne-a plăcut aici! Multe decoruri pentru poze, spații de joacă pentru copii, căsuțe cu produse handmade, food-trucks, produse artizanale, meșteșugari etc. Am cumpărat mai ales produse culinare.

Decor tematic și Târgul de Paște din Arad 2023

🌷Arad, orașul meu natal, ne-a întâmpinat cu decorațiunile tematice din fața Palatului Administrativ. Am “salutat” iepurașii îmbrăcați în straie populare (ne-a plăcut ideea) și am făcut poze în frumoasele decoruri. Nu sunt multe dar sunt sugestive!🌷🌷 Am luat la pas și Parcul Mihai Eminescu, poziționat în spatele Primăriei, vizitând și Târgul de Paște!

DOMENIILE MURANI, 2022

A treia zi de Paște am revenit la Domeniile Murani la 22 km de Timișoara (direcția Lipova-Arad). Am vrut mișcare și relaxare în natură. Pe fetița noastră a atras-o foarte mult, de data aceasta, „Tărâmul de aventură” unde și-a petrecut mare parte din cele 3 ore în care a avut energie de consumat. Recomandăm și articolul nostru Domeniile Murani – centru de agrement în natură!

Lasă un răspuns