Domeniile Murani – centru de agrement în natură
Domeniile-Murani_lapasturistic.ro

Domeniile Murani – centru de agrement în natură

Domeniile Murani, un veritabil centru de agrement ideal pentru petrecerea timpului în familie, în orice zi și anotimp! Inaugurat în anul pandemiei, 2020, domeniul este amplasat pe o colină, în satul Murani, nr. 160-161, comuna Pișchia, la 22 km de Timișoara. Ușor accesibil de pe autostrada Arad – Timișoara și Lugoj-Timișoara cu ieșire spre Lipova.

Orar de vară: luni-vineri: 12:00-22:00, weekend: 10:00-22:00. Orar de iarnă: luni – vineri: 11:00-18:00, weekend: 10:00-19:00 (de urmărit orarul pe pagina de Facebook, deoarece se modifică în funcție de anotimp!). Intrarea este 10 lei/adult (10 lei copil 2-18 ani, sub 2 ani gratuit).

Se pot organiza diferite evenimente, aniversări, zile de naștere cu rezervare în prealabil. Este permis și accesul cu animale de companie (pet-friendly), cu rugămintea ca animalele, precum câinii, să fie ținuți în lesă!

Fiind zonă de deal și natură diversă, ținuta vestimentară și încălțămintea adecvată, te pot salva din diferite neplăceri, fiind parte din reușita distracției și a relaxării! Pătrați curățenia și nu distrugeți natura! Nu lăsați copiii nesupravegheați niciun moment! Respectați mesajele de avertizare!

Pentru cei care veniți din altă parte și doriți să vă cazați, aveți oportunitatea la Pensiunea Casa Murani, în proximitatea centrului de agrement!

Suprafața de 5 hectare, este împărțită în zone tematice cu multe oportunități de experimentat în familie, sub cerul liber. De la aventură, joacă, istorie, relaxare (hamac, băncuțe, leagăne), mâncare (terasă, grătare), panoramică, animale, păsări (specii deosebite de păuni). La pârâu, pod, insulă, heleșteu cu nuferi, arbori seculari (platan, sequoia, salcâm domnesc), tunel de flori, izvor cu apă potabilă, livadă de pomi fructiferi etc.!

Articolul, despre experiența noastră la Domeniile Murani, centru de agrement în natură, este structurat în două părți, combinând pozele din vară (august) și cu cele din iarnă (decembrie) 2020.

Prima parte cu zonele: tramvaie trase de cai, locul de joacă Uța&Țoi, autobuzul prichindeilor, tărâmul de aventură, fotocornere, terasă

Tramvaiele trase de cai

De cum intri în curtea domeniului observi două mari tramvaie verde-închis la care sunt agățate doi cai de lemn. Ideea de expunere nu este la voia întâmplării, deoarece Timișoara este primul oraș cu tramvai tras de cai, din Europa continentală (în anul 2020 a marcat 151 de ani). Momentan ele sunt folosite mai multe ca decor, dar în viitor se dorește valorificarea interiorului lor. Dacă aveți idei, scrieți-le mesaj!

Vă recomandăm să citiți și articolul numit Un secol si jumatate de la un moment istoric. Timisoara, primul oras din Europa de Est in care se circula cu tramvaiul!

Locul de joacă Uța&Țoi

Uța&Țoi este zona preferată de majoritatea copiilor. Părinții pot să îi asiste sau îi pot supraveghea de la terasa din proximitate. Leagăne, tobogane, trambulină, ansamblu de cățărare, groapă de nisip, balansoare căluți, jucării tip mașină etc., toate îi țin pe copii ocupați și distrați. Autobuzul prichindeilor poate fi închiriat (de la barul terasei) pentru petreceri sau joacă de grup, maxim 8 copii. Tariful este de 60 lei/oră.

Eco spirit este păstrat, mai ales în zonele de joacă, unde s-au folosit materiale reutilizabile. De ex. anvelopele uzate au prins viață sub forma unor mașini cu volan și două locuri. Curtea fiind mare ți se permite să aduci de acasă minge, paletele de badminton etc. să te joci.

Tărâmul aventurii

Am ajuns și în locul unde adrenalina își face simțită prezența. În proximitatea acestei zone, sunt amplasate băncuțe cu mese, unde adulții se pot odihni, sau supraveghea copilul (dacă vârsta acestuia este mai mică).

În concluzie, aici predomină energia ludică și plină de aventură, rețeta potrivită pentru o ieșire reușită cu copilul în natură!

Fotocornere

De la ultima noastră experiență (august 2020), la Domeniile Murani multe s-au realizat și am observat că multe se vor mai amenaja în acest centru de agrement! Fotocornerele (toamnă-iarnă) și leagănele decorate sunt un exemplu! Felicitări, echipei pentru îmbunătățirea adusă constant!

Sunt un cadru potrivit pentru poza perfectă de familie, cuplu etc.! A devenit un obicei realizarea acestui decor tematic de poze! Sigur vor mai urma și altele cu prilejul diferitelor sărbători, anotimpuri!

Terasa în aer liber

Dacă dorești preparate la grătar, acestea se gătesc chiar în fața ta, la grătarul din curte. Unitatea are și servire de tip fast-food. Preparatele sunt preluate de clienți la casă în momentul plății și consumate la terasă sau în locurile amenajate din centru. Produsele sunt oferite în inventar de servire de unică folosință.

A doua parte cu zonele: ferma cu povești, conacul Murany, arbori seculari, relaxare, heleșteu, panoramica, livada etc.

De remarcat și apreciat este faptul că toată suprafața domeniului este păstrată cât mai natural posibil fără intervenții invazive și moderne. Cred că am numărat peste 50 de băncuțe cu masă (sau fără) amplasate în multe locuri în tot domeniul. Te poți odihni/citi/mânca/bea cafeaua și privi/contempla ce zonă vrei. Noi am luat prânzul, evident, lângă Uța&Țoi.

Ferma cu povești

Aici copiii au prilej să cunoască povestea animalelor și păsărilor prezente! Poveștile sunt cu scop educativ și cu iz de pilde! Am lăsat, mai jos, ca exemplu povestea bibilicilor, care doresc să construiască o casă dar se ceartă mereu! O altă poveste impresionantă și cu mesaj de încurajare este discuția dintre Zâna animalelor și iepuraș, care era supărat că i se părea lui că e urât și că nimeni nu îl iubește. Mai jos sunt doar câteva poze cu fauna de la fermă!

Heleșteu, insula arinului

Insula arinului, heleșteul, podețul aferent au fost reamenajate. A rezultat și un bun punct de belvedere pentru poze și admirare natură. Apa heleşteului provine de la două izvoare ce au scurgere gravitaţională direct în pârâu. Tot aici se mai poate observa și un arin viguros (care s-a dezvoltat natural ca o insulă în heleşteu) şi zona nuferilor.

Când am revenit în decembrie, am văzut puieți plantați ?în zona de joacă Uța&Țoi și zona de mese/băncuțe pentru mâncare, care vor crește și vor aduce umbra naturală mult dorită. Dar, puieți plantați, am mai văzut și pe dealul din spatele conacului și zona de livadă cu pomi fructiferi.

Conacul Murany, paraclisul Lagia

Conacul Murany este poziționat în mijlocul domeniului, ceea ce a fost cândva parcul dendrologic. Se mai păstrează câteva specii de arbori până în ziua de azi. A fost construit, pe două nivele, după 1781 de către Iosif Kulterer ar fi fost astfel primul castelan de la Murani. Acesta primește în anul 1799 şi primeşte titlul de baron de Muranyi. Ulterior, profesorul de istorie Gheorghe Andraşiu cumpără castelul și moșia (113 hectare) de la Murani.

După 1990, castelul a fost restituit urmaşilor profesorului Andraşiu şi a fost renovat de dna Doina Lagia-Andraşiu, fiica ultimului castelan de Murani.” Paraclisul îi și poartă numele de Lagia! Detalii aici despre moșie și comuna Pișchia!

Momentan, clădirea nu este deschisă vizitatorilor. Cu siguranță, după renovarea ei, în viitor, va deveni un veritabil punct de atracție.

Arborii seculari și cărarea cu hibiscus

Aceștia aparțin parcului dendrologic, al conacului de odinioară! Cei mai reprezentativi și atractivi arbori sunt: platanul secular (ce are o scorbură ce poate intra chiar și un om), sequoia gigantea, salcâmul domnesc. Chiar înainte de a da ochi cu acești falnici arbori, te întâmpină o cărare precum un tunel din flori de hibiscus.

Relaxare și izvor de apă potabilă

Sunt peste 50 de băncuțe amplasate peste tot. Alegeți doar locul potrivit și bucură-te de natură! Poți citi o carte, savura o înghețată etc.! Aproape de heleșteu sunt montate și hamacuri. Dacă îți aduci de acasă o pătură în spatele conacului te poți întinde și odihni, departe de zumzetul locului de joacă și aventură. Izvorul cu apă potabilă este vizavi de sequoaia gigantea.

Decor de sărbătoare

?⭐?Spiritul Crăciunului se simte dar se și vede la Domeniile Murani centru de agrement pentru toată familia. Fiind o zi cu soare (15 grade) am decis să petrecem 3 ore la centrul de agrement preferat din Pișchia. Tare mult ne-a bucurat decorul de sărbătoare și bradul împodobit cu elemente naturale. Eu până nu am fotografiat multe decorațiuni, chiar nu m-am liniștit!

În loc de încheiere

Ați crezut că la Domeniile Murani totul este doar pentru joaca și aventura copiilor?!? Greșit! Aici și adulții au ce face! Fiți deschiși la experiențe noi și HAIDEȚI în natură să descoperiți acest tărâm!

Ieșirile de weekend sunt o adevărată aventură/joacă pentru cei mici și deconectare pentru cei mari. De luat aminte: fiind zonă cu arbori, deal, animale, lac, veți găsi afișat adeseori: „nu lăsați copiii nesupravegheați”, pericol de alunecare/înec”. Ca atare, grijă multă și responsabilitate, inclusiv la ținuta vestimentară!

Harta cu atracțiile de la Domeniile Murani! Sursa facebook Domeniile Murani, 2020
Cum ajung? Sursa facebook Domeniile Murani, 2020

Poate te-ar interesa și:

Activități în natură pentru copii

Micii detectivi ai naturii la căutat de ciuperci

8 activități cu copilul bazate pe artă tranzientă

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns