8 activități cu copilul bazate pe artă tranzientă
Arta-tranzienta_frunze_lapasturistic-41

8 activități cu copilul bazate pe artă tranzientă

Am experimentat câteva activități de educație și conectare cu natura, inspirate de la prietenii noștri Kinder Trips, bazate pe conceptul de artă tranzientă. Creațiile rezultate sunt efemere, focalizarea cade pe proces și nu neaparat pe produsul final. Copilul este încurajat să își exprime liber capacitățile și creativitatea folosind elemente găsite în spațiul său, în natură! Detalii și exemple despre arta tranzientă puteți găsi pe site-ul Kinder Trips. Mai mult, acesta este un concept aplicat adeseori în cadrul pedagogiilor de inspirație Reggio Emilia, unde mediul înconjurător este considerat a fi al treilea „profesor”! Despre principiile acestei abordări pedagogice și beneficiile sale, puteți citi, click aici!

Pentru mai multe idei de activități, de călătorii cu copiii și de pedagogii în natură, haideți pe grupul EDUCAȚIE ÎN NATURĂ ȘI CĂLĂTORII CU COPII!

În acest articol adunăm toate activitățile și instrumentele suport prin care realizăm artă tranzientă cu elemente din natură!

Creații de toamnă și instrumente suport

1. Kit de artă tranzientă Kinder Trips

Ne-a sosit de la prietenii noștri Kinder Trips cutia cu multeee elemente din natură. Eu ca adult tare m-am bucurat, în plină iarnă, să văd/ating, chiar să miros scoarță, florile/frunzele presate. Freya nu își mai lua de la nas lavanda. Câtă muncă să culegi/pregătești aceste resurse naturale!!! Felicitări și aprecieri Miruna Tirca pentru tot efortul vostru în educația pro natură!

La ce folosește acest kit? Noi l-am cumpărat în ianuarie 2021, pentru a exersa arta tranzientă (bucuroși că deja are conuri, frunze/flori uscate, ghindă, etc.) și pentru viitor, ca să adunăm/sortăm în ea diferite elemente din natură.

Este o activitate senzorială (de familie), te conectează instantaneu cu natura, și îți dai seama cât de recunoscători trebuie să fim naturii că ne oferă atâtea lucruri simple cu mesaj puternic. O activitate în care poți crea ce vrei tu, de câte ori vrei tu! Imaginația este limita!

Kinder Trips: “Prin intermediul compozițiilor cu artă tranzientă, copiii exersează: sortarea și gruparea materialelor, combinarea creativă a culorilor, crearea unui pattern, a unei geometrii a elementelor, a unor personaje sau a unor scenete, aranjarea și rearanjarea elementelor, munca de concept, identificarea unei idei și mai bune sau îmbunătățirea ideii inițiale etc.”

Kit-ul conține: cutie cu elemente naturale culese pe durata mai multor anotimpuri, conservate și curățate cu grijă, un suport de lucru cu diametrul de 30 cm, flori, petale și frunze presate sau uscate, ghinde și conuri, scoarță de copac, semințe, scoici, bețe și bucăți de lemn. Preț 120 lei.

Detalii pe site-ul lor, click aici! Astfel de kituri ei dezvoltă constant, este bine să verificați mereu direct site-ul lor!

2. D-ale toamnei recoltă fără murdărie

Când glasul nostalgiei omului “modern” zice “pe vremea mea ne jucam cu cocenii, nu erau atâtea jucării”, eu vă îndemn să vă uitați în natura actuală, și să purcedeți la treabă! Pentru că da, atâta timp cât există porumb, avem și coceni.

Noi ne-am lăsat și de data asta inspirați de natură și cu ce am cules de-a lungul verii și toamnei (în cutia depozit), am realizat creațiile de mai jos. Atât de simplu, creativ, recreativ, amuzant chiar și pentru adulți. Nu este o activitate consumatoare de resurse în plus! Necesar activitate: coceni, boabe de porumb, castane, măceșe, frunze, ghindă, nuci (am avut și miez), alune, conuri de pin.

Beneficii: dezvoltă motricitatea fină, concentrarea, atenția la detalii, creativitatea, jocul liber, curiozitatea, conectează familia și stârnește amuzamentul/voia bună. Ce îi place tare mult Freyei (3 ani jumate), este că această activitate o poți face și reface sub ce forme vrei. Nu se strică nimic, nu se murdărește nimic, nu curge nimic. Nu lăsați copilul nesupravegheat în prezența boabelor de porumb!

3. Flori și animale din frunze și castane

Frunzele de vișin, stejar și arțar alături de castane și-au găsit întrebuințare într-o activitate relaxantă și creativă, numită artă tranzientă cu elemente de toamnă. Au rezultat diferite decorațiuni de toamnă dar și figuri de animale, vedeta fiind ariciul (care are în sfârșit culcuș din frunze).

Inspirați de natură și de stocul de castane! Ne-am jucat în decor și cu presa de flori de la Kinder Trips și chiar am pus la presat primele noastre frunze.

4. Presa de flori și frunze de la Kinder Trips

Noi suntem foarte mulțumiți de presă. Am reușit să ne presăm propriile frunze (cele de mai sus) pentru activități!

Presa de flori și frunze este un produs simpatic, care vă ajută să păstrați comori ale naturii din fiecare anotimp și să le folosiți pentru diferite activități creative.

Specificații tehnice: dimensiuni: 18 x 18 cm, materiale: placaje de fag; 8 cartoane, 4 șuruburi și 4 piulițe; florile de pe copertă sunt imagini din grădina lor.

Presa este recomandată adulților și copiilor de 4+ ani. Preț 50 lei. Conține elemente pe care copiii trebuie să le folosească doar sub supravegherea unui adult (șuruburi și piulițe). Producător: Lemniko. Distribuitor exclusiv: Kinder Trips – blog de educație în natură și călătorii cu copii.

Descrierea produsului a fost preluată de pe site! Cumpărați cu încredere!

Artă tranzientă cu zăpadă, gheață și sare

5. Omul de zăpadă

În luna februarie 2021, am făcut o scurtă călătorie până pe muntele Semenic, cota 1400+ (Banatul Montan, jud. Caraș-Severin), pentru a ne bucura de stratul mare de zăpadă (90 cm), a ne da cu sania, juca cu bulgării și a realiza creațiile dorite!

Necesar adus de acasă pentru omul de zăpadă: conuri de pin, castane, morcov, acuarele non-toxice și pensule, accesorii (lopețile dar noi le-am folosit și la altă activitate pe munte). De la mic la mare, este o joacă creativă, senzorială și antrenantă! Am combinat albul zăpezii și culorile acuarelelor.

6. Cuburi colorate de gheață

O altă activitate din categoria „pe muntele alb, am adus culoare” și artă tranzientă sunt cuburile colorate de gheață. ?Ne-am inspirat tot de la prietenii noștri Kinder Trips, De la mic la mare, este o joacă creativă, senzorială, alunecoasă și antrenantă!

Cum am procedat?

✅Am pregătit cu o seară înainte recipiente, refolosite de la plastilină, în care am pus apă și un pic de acuarele non-toxice, apoi la congelator. Până dimineață erau deja înghețate. Le-am dus la pachet pe vârful muntelui.

✅Am folosit zăpada pe post de masă și fundal (avea aproape 1 metru). Din cuburi am făcut litera F, turn, gard, înghețată etc.! Altfel spus, joacă spontană și liber la imaginație!

7. Alte creații efemere din gheață

Vă lăsăm mai jos o altă idee de activitate creativă ce o puteți face acasă. Dacă tot suntem în luna lui Gerar, și în ultimele zile chiar am simțit temperaturi de îngheț, ne-am lăsat inspirați de arta tranzientă (efemeră) și am realizat creații din gheață. Apoi le-am agățat în copac. Și de această dată sursa inspirației au fost prietenii de la Kinder Trips.

8. De la sarea-n bucate la sarea-n culori

Am colorat sarea cu acrilice, separat în recipiente. Apoi pe un carton am realizat forma dorită, cu ajutorul degetelor și a pensulelor. Activitatea este una creativă și interactivă. Solicită atenție și concentrare, dezvoltă motricitatea fină și cooperarea. Este necesară asistența și ajutorul unui părinte, pentru a evita sarea să se împrăștie ușor peste tot (sau ingerată). Pentru copiii mai mari este un bun prilej de a le povești despre cum se formează sarea pe pământ și ce rol are ea în organism.

Puteți consulta și experimente cu sare super interesante și alte idei pe pagina Gărgărița Curioasă.

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Poate te-ar interesa și:

Ce este arta tranzientă și cum le dezvoltă creativitatea copiilor

Abordarea Reggio Emilia și beneficiile ei

Activități în natură pentru copii

Micii detectivi ai naturii la căutat de ciuperci

Cărți despre recunoaștere floră-faună-fungi

Cărți despre colectare selectivă deșeuri – reciclare

Cărți despre educație și explorare natură

Lasă un răspuns