IARNA: activități bazate pe artă tranzientă ușor de făcut cu resursele naturii
Muntele-Semenic_arta-tranzienta_lapasturistic-19.

IARNA: activități bazate pe artă tranzientă ușor de făcut cu resursele naturii

Iarna este anotimpul creațiilor efemere din zăpadă și gheață, prin care să ne putem conecta cu natura, dar în același timp juca-crea-învăța. Chiar există un concept care definește această abordare numit, artă tranzientă, care accentuează importanța focalizării pe proces și nu neaparat pe rezultatul final. Copilul este încurajat să își exprime liber capacitățile și creativitatea folosind elemente găsite în spațiul său, în natură!

Primii care au promovat și dezvoltat acest concept în România sunt cei de la Kinder Trips. Mai mult, acesta este un concept aplicat adeseori în cadrul pedagogiilor de inspirație Reggio Emilia, unde mediul înconjurător este considerat a fi al treilea „profesor”!

Pentru mai multe idei de activități, de călătorii cu copiii și de pedagogii în natură, haideți pe grupul EDUCAȚIE ÎN NATURĂ ȘI CĂLĂTORII CU COPII!

Noi am făcut aceste creații de iarnă cu fetița noastră începând de la 3 ani – prezent (5 ani 2022).

Artă tranzientă cu zăpadă, gheață, conuri, crengi etc.

1. Omul de zăpadă

În luna februarie 2021, am făcut o scurtă călătorie până pe muntele Semenic, cota 1400+ (Banatul Montan, jud. Caraș-Severin), pentru a ne bucura de stratul mare de zăpadă (90 cm), a ne da cu sania, juca cu bulgării și a realiza creațiile dorite!

Necesar adus de acasă pentru omul de zăpadă: conuri de pin, castane, morcov, acuarele non-toxice și pensule, accesorii (lopețile dar noi le-am folosit și la altă activitate pe munte). De la mic la mare, este o joacă creativă, senzorială și antrenantă! Am combinat albul zăpezii și culorile acuarelelor.

2. Desene pe zăpadă

O idee de activitate faină (artă tranzientă) și colorată o reprezintă desenele pe zăpadă ce se poate face împreună cu familia (acuarele non-toxice, pensulă, creativitate și voie bună).

Lăsăm câteva modele și de pe Pinterest spre inspirație!

3. Cuburi colorate de gheață

O altă activitate din categoria „pe muntele alb, am adus culoare” și artă tranzientă sunt cuburile colorate de gheață. ?Ne-am inspirat tot de la prietenii noștri Kinder Trips, De la mic la mare, este o joacă creativă, senzorială, alunecoasă și antrenantă!

Cum am procedat?

✅Am pregătit cu o seară înainte recipiente, refolosite de la plastilină, în care am pus apă și un pic de acuarele non-toxice, apoi la congelator. Până dimineață erau deja înghețate. Le-am dus la pachet pe vârful muntelui.

✅Am folosit zăpada pe post de masă și fundal (avea aproape 1 metru). Din cuburi am făcut litera F, turn, gard, înghețată etc.! Altfel spus, joacă spontană și liber la imaginație!

4. Alte creații efemere din gheață – ornamente de gheață

Vă lăsăm mai jos o altă idee de activitate creativă ce o puteți face acasă. Dacă tot suntem în luna lui Gerar (2022), și în ultimele zile chiar am simțit temperaturi de îngheț, ne-am lăsat inspirați de artă tranzientă (efemeră) și am realizat creații din gheață. Apoi le-am agățat în copac. Și de această dată sursa inspirației au fost prietenii de la Kinder Trips.

5. De la sarea-n bucate la sarea-n culori

Am colorat sarea cu acrilice, separat în recipiente. Apoi pe un carton am realizat forma dorită, cu ajutorul degetelor și a pensulelor. Activitatea este una creativă și interactivă. Solicită atenție și concentrare, dezvoltă motricitatea fină și cooperarea.

Este necesară asistența și ajutorul unui părinte, pentru a evita sarea să se împrăștie ușor peste tot (sau ingerată). Pentru copiii mai mari este un bun prilej de a le povești despre cum se formează sarea pe pământ și ce rol are ea în organism.

Puteți consulta și experimente cu sare super interesante și alte idei pe pagina Gărgărița Curioasă.

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Poate te-ar interesa și:

TOAMNA: Ce activități (artă tranzientă) poți face cu copilul folosind resurse din natură?

Ce este arta tranzientă și cum le dezvoltă creativitatea copiilor

Abordarea Reggio Emilia și beneficiile ei

Activități în natură pentru copii

Micii detectivi ai naturii la căutat de ciuperci

Cărți despre recunoaștere floră-faună-fungi

Cărți despre colectare selectivă deșeuri – reciclare

Cărți despre educație și explorare natură

Lasă un răspuns