Activități pentru familii și copii de Advent și Crăciun

Activități pentru familii și copii de Advent și Crăciun

Sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej de a petrece cât mai mult timp în familie. Activitățile, din perioada de Advent – Crăciun, alături de copil, pot oferi o bună conectare, copilul învață de la părinte mesajul iernii/ sărbătorilor etc. Noi le-am făcut în serile lungi de toamnă-iarnă, pregătindu-ne astfel de sărbători (Freya 3 – 6 ani).

Din luna noiembrie mulți ne pregătim, sub diverse forme, pentru sărbătoarea Crăciunului (perioada de post, de advent). Activitățile care marchează și aduc spiritul Crăciunului vor fi din ce în ce mai prezente în casele multora (dar și în mediul virtual).

1. Scena nativității lui Isus

⭐ Scena nativității lui Iisus a fost proiectul de familie, în perioada de Advent și premergătoare Crăciunului! L-am realizat, pe parcursul a 2 zile, din figurine de lemn peg dolls (pictate cu acrilice de către noi, după puterea artistică a fiecăruia).

Am folosit frunze uscate și cofraje de ouă pentru iesle (patul lui Iisus). ⭐ Cu o ocazia asta, am povestit cu fetița (4 ani, 2021), de semnificația și mesajul divin al nașterii Domnului, dincolo de luminițe, Moș Crăciun, cadouri etc. pe care le apreciem și practicăm.

⭐ Piesele sunt folosite și pentru joaca spontană „mama hai să vorbim cu ele”, și zilnic sunt mutate de la locul lor.

Figurinele din lemn „peg doll” sunt, versatile, ușor de transformat în orice poveste creativă, cu personajele dorite de copil. Împreună cu fetița, am realizat, în toamnă, povestea „familia spiridușilor din pădure”. Iar apoi, în iarnă, le-am folosit pentru scena nativității. Sursa achiziție aici.

2. Calendar de Advent

*** Despre Advent ***

🎀 „Adventul defineşte perioada de întâmpinare a Crăciunului. Obiceiul provine de la Biserica Evanghelică (sec. V-VI) şi a fost preluat mai târziu şi de Biserica Catolică. În ortodoxie această perioadă este oarecum echivalentă cu Postul Crăciunului. Modul de celebrare şi durata acesteia diferă însă de la o confesiune la alta.”

🎀 „Adventul este o perioadă de linişte, de bucurii şi de pregătiri pentru Marea Sărbătoare. Oficial, începe în a patra duminică înainte de Crăciun. Convenţional însă (nu putem subestima aspectele comerciale ale oricărei sărbători), Adventul începe la 1 decembrie şi durează până în Ajun, în 24 decembrie.”

🎀 „Calendarul de advent este această expresie a nerăbdării până la sosirea Crăciunului, “numărătoarea inversă” care ne face așteptarea mai plăcută, cu bucurie și multe surprize!” Sursa: https://edifica-ro.cdn.ampproject.org/

🎄🎀Primul nostru proiect de ADVENT (Adventus = venire) realizat cu fetița (4 ani), timp de o 1 săptămână. Am capsat rolele, apoi a le-am pictat/decorat cu acrilice, lipit numerele și pus steaua.

🎀🎄Apoi am pregătit suprizele/activitățile (scrise pe o hârtie mică și băgată în găuri), pe zile, și ne-am bucurat de această perioadă, ce are o mare încărcătură spirituală. O activitate în familie educativă, creativă și relaxantă!

🎀🎄Noi am lipit numerele în ordine, ca să ne ajute chiar să știm în ce zi suntem (la majoritatea modelelor am văzut că nu se lipesc așa).

3. ”Renii Moșului – Rudolf”

🦌🌲🎀 Când ideile se contopesc, obținem un peisaj cu tematică de iarnă/Crăciun, având focus pe Rudolf😁.

🎀🌲🦌Astfel de creații pot fi realizate din materiale refolosite precum conuri de pin și cofraje de ouă. Vă recomandăm folosirea acrilicelor, multă bună dispoziție și răbdare! 😍Noi l-am făcut în două week-end-uri, după-amiază 😁.

🦌🌲🎀 Este o activitate ce dezvoltă și antrenează copiilor creativitatea, motricitatea fină, concentrarea, răbdarea etc.! Conectează familia și sporește spiritul Crăciunului 🎅! Sursa de inspirație: Pinterest.

Necesar: acrilice, cofraje de ouă (de diferite mărimi) și veselieeee!

4. Bețe pentru Moș Nicolae/ decor

🎨Vă lăsăm o idee de activitate senzorială, creativă, conectare cu natura, exersare a motricității fine etc. – pictarea crengilor cu acrilice. Se pot folosi chiar pentru Moș Nicolae (sau oferi cadou cu această ocazie). Noi le-am personalizat pentru decor în casă!

🎨🎨 În perioada toamnei/iernii se găsesc crengi uscate, chiar pe jos, și le poți da o altă întrebuințare. 🌿Noi am ales, din poeniță, crengi de salcie. Și am început creația. Fetița noastră (~5 ani) a dorit să facă multe buline/puncte multicolore.

5. Ornamente pentru brad din aluat

🎄Vin sărbătorile, vin sărbătorile, prilej de a petrece și mai mult timp în familie. Ca atare, vă propunem ornamente de brad, făcute acasă. Pentru toată lumea este o activitate de exersare a conectării, creației și îndemânării (ascultând colinde).

👍Rețeta: aluatul: 2 căni cu făină +1 cană cu sare extrafină + apă cât cuprinde. Se face foaia de aluat/forme de care vreți, eu le fac o gaură potrivită acolo unde vreau să le prind cu ață pentru brad. Apoi se lasă la cuptor la foc mic, se verifică constant.

După ce se răcesc sunt bune de colorat (cu acuare) în funcție de creativitatea fiecăruia. Din porția de aluat am realizat 3 tăvi de decorațiuni (chiar am lăsat la frigider aluatul pentru ultimele două tăvi). 🎁Pot reprezenta un cadou simbolic dăruit cuiva drag.

Am făcut prima dată în iarna anului 2020 și chiar am refolosit ornamentele în iarna anului 2021. Sunt și o resursă sustenabilă. Peste an le păstrăm într-o cutie de carton.

6. Brad din conuri de pin (model 1)

⭐🎄Un proiect de familie, pentru de Advent și Crăciun, la care s-a contribuit de la mic la mare. Eu cu Freya am adunat de-a lungul anului conuri din pinii vecinilor, iar apoi le-am pictat în serile lungi de iarnă. Ulterior, cu ajutorul soțului, prin lipire am realizat acest brdăuț din conuri de pin colorate!

⭐🎄Necesar: PET (reutilizat, formă conică), conuri lipite cu silicon (adunate vara), pictarea lor cu acrilice și adăugarea de luminițe. Unele conuri pictate le-am avut de anul trecut când le-am folosit ca și globuri.

7. ”Brăduțul lui Freya” (model 2)

🎄Primiți cu bradul?!

🎄După ce, în lunile de vară și primăvară, am cules conuri de pin și le-am pictat, a venit momentul să ducem la bun final proiectul nostru: brăduțul lui Freya.

💯 Proiectul, pentru de Advent și Crăciun, a fost, ca de obicei, o muncă în echipă. Soțul a fost cel cu realizarea scheletului de brad, iar noi două, cu ornamentele și decorarea.

🎄Necesar recomandat:✔️ conuri de pin (pictate înainte) ✔️ ață, sfoară, sârmă colorată (după caz) ✔️ lemne, crenguțe (noi am folosit lemn de fag reutilizat din patul fetiței de bebe) ✔️ alte decorațiuni alese/dorite de copil✔️ șuruburi (cuie, după caz) pentru prindere lemne (bormașină)✔️sau în loc de conuri îl puteți face cu fructe (mere, mandarine/clementine) cu bețișor de chibrit și ață.

👍Beneficii pentru orice vârstă:✔️concentrare, atenție✔️creativitate, motricitate fină, îndemânare ✔️satisfacere nevoie de control, competență și conectare (relaționare membrii familiei) ✔️mult entuziasm, bucurie și fericire.

🎄Orice sărbătoare are câteva zile, săptămâni de pregătire fizică, psihică dar și spirituală. Astfel de proiecte de familie sunt un bun prilej de a reîmprospăta atmosfera, de a te pregăti pentru sărbătoare. Bradul fiind unul dintre cele mai notorii simboluri ale Crăciunului.

👍 Și nu uitați: un brad poate fi și simbolic realizat din cărți, jucării, elemente din natură (castane, nuci, alune, conuri) etc.

8. Conuri colorate agățate în copac

🌱Ne place să reutilizăm creații deja făcute, de noi, și să le punem în alt context. În acest fel îi explic fetiței că așa contribuim la reducerea deșeurilor și dăm viață altor povești.

🌱De data acesta am reutilizat conurile pictate. De exemplu, am scos sania din dotare, și ne-am dus să decorăm un nuc cu, conuri de pin colorate😁. Și pe baza acestei diferențe de specie se pot oferi multe explicații educative copilului!

9. Brăduț din felii uscate de portocale

🎄Realizarea unui brăduț din felii uscate de portocale, lămâie și grapefruit este una dintre activitățile (de tipul artei tranziente), preferate pentru Advent.

🎄O activitate educativă, cu miros, relaxantă și creativă, ce conectează familia, prietenii etc. la spiritul Crăciunului.

🎄Scheletul de brad (lemn de fag) a fost reutilizat (din pătuțul de bebe😁), realizându-l în 2020 (vezi nr. 4). Până acum l-am împodobim cu decorațiuni făcute din aluat, conuri de pin, fructe.

🎄Necesar:🌟lemn reutilizat, crenguțe de copaci etc. 🌟 felii de lămâie, portocale și grapefruit uscate pe calorifer. Feliile mai închise la culoare le avem de anul trecut. A mai folosit ață în diferite culori sau nu, opțional, se pot folosi luminițe și alte decorațiuni sugestive.

10. Decorațiuni pentru brad din portocală, lămâi, grapefruit

🍊🌟O activitate deja cu notorietate, atât în multe familii cât și în multe afaceri, dar o premieră pentru noi, ca familie. Freya a fost tare încântată, și nu de puține ori cerea să facem asta chiar și seara la 19:00-20:00.

Am feliat portocalele (unele mai subțiri, altele nu). Le-am pus pe o tavă cu foaie de copt, la cuptor (foc 🔥 mic). Se pot pune și pe calorifer, sau chiar tăiate și agățate în brad (se vor usca ele încet și sigur). Apoi le-am prins fie cu ață, fie cu sârmă colorată. La final Freya le-a agățat în brad pe unde a vrut ea.

🍊Beneficii:- copilul poate decide unde anume le pune pe brad (satisfacerea nevoii de competență, decizie, creativitate)/ – dezvoltare motricitate fină, concentrare, atenție/ – conectare în familie, pregătire sărbătoare.

🌟Este o activitate ce îți oferă și miros de portocală, ce rămâne chiar și pt o săptămână, atunci când treci pe lângă brad. Eu nu le-am lăsat în cuptor să se usuce prea tare. Am preferat să rămână ușor umede (oricum se mai usucă în brad).

Decembrie 2020, Freya 3 ani

11. Șemineu din carton pentru decor și joacă

🎀Vreți un șemineu care să fie un decor frumos dar și interactiv pentru joacă / povești?

🎀Vă propunem un proiect ce se realizează, din nou, în familie cu scopul, de a conecta și petrece timp creativ împreună. Desigur, dacă decorul nu este ușor de făcut doar de mamă și de copil, construcția șemineului are mare nevoie de forța și priceperea tatălui (cel puțin așa se întâmplă la noi).

👍Detalii tehnice: ✅Înălțime 90 cm, lățime 1,13 m, adâncime 30 cm. ✅ Cutii din carton refolosite (adunate de pe la vecini), holzșuruburi, bormașină, tapet cărămidă. ✅ Decorațiunile sunt la alegerea fiecăruia. ✅ Se poate reutiliza în fiecare an, cât doriți. Noi îl păstrăm, peste vară, în dressing.

12. Brazi din conuri de pin cu pompoane (model 3)

🎄Când am vrut să decorăm un con de pin în culorile de toamnă, fetița a vrut direct brad să îl facem🤭.🎄Ca atare, am făcut „brăduți” din conuri de pin decorați cu pompoane, steluțe sau alte „loose parts” pe care le avem prin stocurile de joacă. Cu acest prilej exersați creativitatea și motricitatea fină. Se pot oferi cadou de Crăciun.

13. “Noi suntem români!”

***🇧🇪 La mulți ani, România!
***🇧🇪 103 ani de la Marea Unire.
***🇧🇪 La mulți ani, dragi români!

🇧🇪 Din stocul de frunze presate, am folosit câteva pentru a face o activitate de pictare a steagului, pentru a ne crea un decor de sărbătoare, dar și pentru a explica fetiței semnificația culorilor 🇹🇩. Am ascultat cu fetița cântece patriotice, urmări emisiuni la TV și dacă vremea permite, ajungem și la paradă.

14. Lumânări din carton reutilizat

🔥Inspirați de Gargarita curioasa am realizat aceste lumânări prin reutilizarea tuburilor de carton de la hârtie igienică. 🔥Necesar: tuburi carton, decupare formă, lipire portocaliu pe roșu sau galben pe portocaliu (varianta noastră cu ajutorul acuarele lor, dar se pot folosi și carioci), agrafe (sau capsator, lipici). Și evident, la final, lanternă 🔦! 👍 Chef de joacă și lumină!

15. Cartea cu povestea „Petrecerea de Crăciun a lui Pettson”

💙Cui îi mai plac poveștile/desenele animate cu Pettson și Findus? Cartea ne-a bucurat zilele de pregătire înainte de sărbători! Inspirați de Gargarita curioasa am realizat personajele îndrăgite, bătrânul Pettson și motanul său Findus.

Am folosit rolele de la hârtie pe care am capsat personajele (care în prealabil le-am copiat, pe geam, decupat, colorat).😍 De acum Freya se va folosi de ele la joacă (joc de rol, replici). Șablonul se poate descărca de pe pagina Gărgărița Curioasă.

16. BRADUL rămâne un simbol important în sărbătoarea Crăciunului (model 4)

17. Bradul nostru de perete (model 5)

Am adunat crengi, apoi tăiat, lipit și ornat.

18. 🧑‍🎄🎄Căsuțe, globuri din nuci și capac de ghindă!

Crafturi cu tematică de sărbătoare.🎄🧑‍🎄 Poate fi o idee faină de cadou sau decorațiune pentru bradul de Crăciun.

👉Necesar: nuci, ghindă, acrilice, carton, pistol de lipit, imaginație sau capacitate de reproducere. Noi nu avem talent, dar avem perseverențā, și bucuria de a face crafturi în familie.

19. ⭐🎄GLOBURI din nuci, castane, ghindă, sâmburi de caise, conuri de molid

Nu credeam că pot fi atât de atractive și interesante aceste decorațiuni!

Necesar: resursele din natură scrise mai sus, ață/panglică (reutilizate din ce aveam), pistol de lipit, acrilice, voie bună și puțină imaginație.

20. ☃️ Gașca oamenilor de zăpadă din nuci

🎄☃️ Este un proiect ce a pornit cu trei omuleți F..A.M, iar pentru că încă mai aveam nuci, am decis să mai meșterim.

🎄☃️Îi vom oferi de Crăciun, celor dragi, ca simbol al iernii. Și evident, trei păstrăm pentru decorul nostru „Tārâmul de Crăciun”.

☃️🎄Necesar: nuci, capace de ghindă, pistol de lipit, acrilice (ce culori doriți, noi am ales astea), alte elemente pentru matură (noi am tăiat din vechile bete de Moș Nicolae), scobitori pentru nas, capace de PET, reutilizate, pe post de suport

☃️🎄 Se pot realiza evident alături de copil. Fetița Freya are aproape 6 ani și s-a descurcat bine. De fapt, partea mai grosieră (pictat și lipit) am făcut-o noi fetele, iar partea fină (fața, cărbunii), soțul. Pont: se pictează mai ușor de către copil dacă prima dată sunt lipite nucile în forma ☃️.

21. 🎄🏠 Decor epic de iarnă „Tărâmul de Crăciun”.

🏠🎄 Conform tradiției FAM, ne-am propus să realizăm un decor de sărbătoare, format din mai multe secvențe tematice.

👉Necesar: căsuța din lemn. Am avut-o de anul trecut (nu mai reținem exact de unde – KIK, Pepco,Tedy), și am pictat-o. Am folosit acrilice și luminițe cu leduri, conuri de pin și brad din lemn. Fiecare și-a adus aportul la pictat în funcție de abilități (soțul s-au remarcat mai mult poza 4).

22. Moș Crăciun pictat pe piatră

Alte idei de pe Pinterest:

23. Scena nativității lui Iisus – pe borcan

⭐ Am realizat cu fetița (5 ani) ieslea nativității lui Isus prin imaginile lipite pe borcan.
⭐ Necesar: borcan, acrilice, imagini decupate, lipici.

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Poate te-ar interesa și:

Activitățile noastre pentru Calendarul de Advent + fișe printabile gratuite

Calendar de Advent cu activități – idei de anul trecut

Calendar de Advent cu activități varianta de pandemie – 2020

IARNA: activități bazate pe artă tranzientă ușor de făcut cu resursele naturii

TOAMNA: Ce activități (artă tranzientă) poți face cu copilul folosind resurse din natură?

Ce este arta tranzientă și cum le dezvoltă creativitatea copiilor

Abordarea Reggio Emilia și beneficiile ei

Activități în natură pentru copii

Micii detectivi ai naturii la căutat de ciuperci

Cărți despre recunoaștere floră-faună-fungi

Cărți despre colectare selectivă deșeuri – reciclare

Cărți despre educație și explorare natură

Lasă un răspuns