La pas prin Charlottenburg, unicul sat rotund din Banat

La pas prin Charlottenburg, unicul sat rotund din Banat

În luna iunie 2022, am făcut o călătorie, prin Charlottenburg (Șarlota), satul circular, unic în Banat (jud. Timiș) (și se spune că, chiar din țară), construit de coloniștii germani. Din 2016 este declarat monument istoric.

Lăsăm, în aceste rânduri, prima impresie și răspunsul la întrebarea, adresată adeseori: ”merită să mergi până acolo?”.

Satul Charlottenburg îl găsiți la 44 km de Timișoara, în comuna Bogda, jud. Timiș.

Traseu: Timișoara – com. Pișchia – Fibiș – Mașloc – dreapta spre Charlottenburg.

Datează din 1771, pe atunci colonizat cu șvabi, și este actualmente, considerat monument istoric. În 2016 avem 202 locuitori, iar azi sub 100 de locuitori. Satul are un diametru de 210 m.

”Guvernatorul Banatului de atunci, contele Karl Ignaz Clary-Aldringen, a dispus ca satul să fie populat cu 32 de familii (171 de persoane) care proveneau din provinciile Trento, Lorena, Baden-Württemberg, Renania şi Palatinat.” Sursa: playtech.ro

Scriem acest articol dintr-o perspectivă mai optimistă față de ce am experimentat noi aici. Ni s-a părut trist că un sat cu un așa avantaj istoric se autopromovează doar prin forma sa, în rest, fără strategie oficială (inelul interior este cu asfalt).

Dacă cauți pe internet, Charlottenburg, găsești vreo 20 surse (articole și video) despre acest sat rotund. Făcând o sinteză din ele aflăm că aici găsim:

1) Cel mai mare și mai vechi parc de vânătoare din țară

Aici se află cel mai mare și mai vechi parc de vânătoare din țară (1200 hectare, de 118 ani înființat). Cerbul lopătar este vedeta pădurii de vânătoare de aici. Se trece cu mașina pe lângă el înainte de ajunge efectiv în sat. Nu se poate vizita!

2) Muzeul Cinegetic Charlottenburg

În anul 2014 a fost inaugurat Muzeul Cinegetic Charlottenburg. Este chiar în mijlocul satului (așa ne arăta panoul, dar concret nu am văzut pe nicio clădire să fie marcată cu o inscripție de muzeu). Nu am reușit să îl vizităm.

Orar: 9:00-18:00. Zile: miercuri – duminică. Taxa de vizitare: 10 lei intrare inclusiv pentru foto/video. Detalii despre interior muzeu în articolul celor de la amfostacolo.ro.

3) Biserica, duzii seculari, prima fântână, școala

În mijlocul cercului satului se află biserica, prima fântână și școala. Se remarcă ușor.

Citeam că se găsesc în incinta satului 34 de duzi bătrâni, chiar seculari. Ne-am tot uitat după ei, dar nu găsit atât de mulți. Ar conta dacă ar fi un semn care să atragă atenția asupra lor!

În 2014 aici mai trăia singurul neamț din sat (80 de ani pe atunci). Nu știm azi dacă mai trăiește.

Am luat la pas satul rotund, timp de 20 minute, mers cu oprire și fotografiat.

Ne-am bucurat de odihnă la umbra unui tei, și am admirat natura.

Cum este drumul până la sat?

Atenție la drum – la ieșire din Fibiș – Mașloc, pe partea stângă, sunt multe zone de astfalt cu gropi, pare că se lucrează la el (ici colo mai e peticit). Poate s-a renovat întretimp.

În rest, după cum se vede și în poze, drumul este bun.

Când e bine să mergeți?

Clar în weekend (că sigur e deschis Muzeul și Lavanda de la Fibiș). De verificat, totuși, înainte.

Concluzie?

Merită să mergi până la Charlottenburg? Noi am cam fost dezamăgiți de „valorificarea” turistică a satului. Totuși, dacă veniți să îl vedeți, recomandăm să explorați și zona!

Mai jos câteva idei de cum îți poți face experiența mai frumoasă!

a) Cicloturism

🌿Este o zonă prielnică pentru cicloturism chiar (am văzut 5 persoane care pedalau pe drumurile astea șerpuite de deal).

b) Casa Altringen

🌿Popas culinar la Casa Altringen – detalii pe pagina lor. Noi nu am ajuns.

c) Lavanda de la Țară – localitate Fibiș.

🌿 În sezonul lavandei (luna Iunie) poți face o oprire la Lavanda De La TARA din loc. Fibiș (chiar se trece prin ea când se merge la Charlottenburg). Detalii de orar pe pagina lor!

d) Domeniile Murani

🌿 Oprire la Domeniile Murani – un superb centru de agrement în natură, potrivit de la mic la mare (locuri de joacă, mâncare, istorie, relaxare, parc de aventură, zonă cu animale/păsări etc). Se află în comuna Pișchia, se trece chiar prin această localitate în drum spre Charlottenburg.

Recomandăm a se citi și experiența noastră aici: Domeniile Murani – centru de agrement în natură

e) Aronia Charlotenburg

Aici de câțiva ani s-a inițiat o afacere lăudabilă cu aronia Aronia Charlottenburg. Am vrut să cumpărăm produse și am încercat de la magazinul din sat. Dacă doamna colaborator avea disponibilitate, am fi luat (știm că se pot lua și online). Marketing impecabil, dar oamenii fac diferența. Nu știm dacă se poate vizita plantația sau nu.

Cum arată viitorul?

Focus pe salvarea patrimoniului istoric și dezvoltarea unui turism sustenabil.

Citeam un articol din octombrie 2022 opt case tradiționale din singurul sat rotund, aflat în Banat, vor fi reabilitate cu 480 de mii de euro din PNRR.

Recomandăm și articolele de mai jos!

Plimbare printre magnolii, cireși japonezi și lalele – traseu tematic floral prin Timișoara

Plimbare cu ”TramTur”, tramvaiul turistic prin Timișoara

Cu vaporetto, pe canalul Bega, din Timișoara

Domeniile Murani – centru de agrement în natură

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns