Turism negru în Timișoara: Memorialul Revoluției, clădiri/zone emblematice, traseu turistic tematic

Turism negru în Timișoara: Memorialul Revoluției, clădiri/zone emblematice, traseu turistic tematic

În perioada, 15-22 decembrie, în care se comemorează evenimentele tragice ale Revoluției din 1989, am luat la pas principalele obiective turistice din zona centrală, locul unde s-a scris istoria, și locul ce a creat contextul pentru turism negru în Timișoara!

Călătorim să aflăm istoria altor țări, suntem curioși și ne informăm despre evoluția altor țări, și, puțini ne mai știm istoria noastră. Avem datoria morală să ne oprim și asupra istoriei țării noastre și să o cunoaștem!

Vom lăsa mai jos și câteva informații despre conceptul de turism negru și traseul turistic al Revoluției pe care îl va realiza Primăria Municipiului Timișoara.

Totodată, descriem vizita la Memorialul Revoluției și pașii făcuți, de noi (final de noiembrie 2022), pe traseul tematic prin emblematicele puncte ale Revoluției din decembrie 1989.

  1. Ce înseamnă turismul negru? De ce turism negru la Timișoara?
  2. Se amenajează un traseu turistic al Revoluției de către Primăria Timișoarei
  3. Memorialul Revoluției din Timișoara – unic în România
  4. La pas pe urmele Revoluției – zonă centrală, traseu tematic

1. Ce înseamnă turismul negru?

Turismul negru face referire la vizitarea locurilor (destinații, obiective turistice) care sunt asociate cu moartea, tragedia, suferința, rezultate din: calamități naturale, revoluții, bătălii, închisori comuniste, dezastre antropice, crime, sacrificii, genocid, atrocități, evenimente paranormale, legende, mituri, etc..

La nivel mondial, această formă de turism este atestată de peste 20 de ani, fiind studiată în peste 200 de articole științifice.

Recunosc că mie, Andreia, din 2018 mi-a stârnit interesul această formă de turism, atât în două lucrări de licență (destinația Cernobîl și destinația Timișoara), cât mai ales într-un articol științific cu cercetare empirică pe România (2019-2021), alături de o echipă de colegi, în care am studiat această formă de turism și implicațiile utilizării formei sale corecte în turismul din România.

De ce turism negru în Timișoara?

  • Pentru că în decembrie 1989, la Timișoara, a avut loc Revoluția ce a condus la înlăturarea președintelui Nicolae Ceausescu și a soției sale, Elena (25 dec. prin împușcare la zid), și prin urmare, ieșirea din comunism.
  • Pentru că toate întâmplările și modalitatea prin care s-a ajuns la libertate, s-au petrecut sub semnul morții, al terorii și al suferinței.
  • Pentru că poți vedea locurile în care s-a tras în cetățeni, în care au murit oameni nevinovați, prima femeie moartă, sângele curs pe scările catedralei Ortodoxe (pentru că ale sale uși s-au închis în fața oamenilor) etc., sunt câteva dintre elementele care duc la conturarea experienței intense și a învățării unice la locul unde s-a produs fapta.
  • Pentru că suntem datori să vizităm aceste locuri, și să nu lăsăm să se piardă din memoria colectivă întâmplările de la Revoluție, acest eveniment istoric, care a dus la căderea comunismului!

Turismul negru (dark tourism) este o formă de nișă a turismului istoric timișorean ce merită experimentat și simțit când veniți la Timișoara!

Sperăm ca agențiile de turism/ operatorii din turism să îl valorifice ca atare, prin conceperea de pachete turistice tematice și prin promovare.

2. Se amenajează un traseu turistic al Revoluției de către Primăria Timișoara

Anul acesta se va marca oficial un traseu turistic al Revoluției de către autoritățile locale din Timișoara, cu prilejul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Nouă puncte emblematice pentru Revoluție vor trece prin diverse intervenții urbanistice: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului, Cimitirul Eroilor. Cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată și realitate virtuală, timișorenii și turiștii vor putea retrăi atmosfera acelor zile. Traseul Revoluției este un proiect cu o valoare totală estimată de aproape 4,3 milioane de euro.” Sursa: Primăria Timișoara 2021

3. MEMORIALUL REVOLUȚIEI DIN TIMIȘOARA

🖤🇷🇴 Câte feluri de emoții și chiar frici m-au încercat, în vizita făcută la Memorialul Revolutiei din Timisoara, nu se pot descrie aici! Este o experiență ce trebuie trăită și înțeleasă individual!

🇷🇴 Timișoara nu uită! 🖤 Eroii nu mor niciodată!🇷🇴

Unde îl găsim?

La 10 minute de Piața Unirii din Timișoara. Adresă: Strada Oituz nr. 2B, Timișoara. Se ajunge la pas.

Care este orarul de vizită?

Luni – Vineri: 8:00 -16:00/ Sâmbătă: 10:00 -18:00/ Duminică: închis

Ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!

Cât costă biletul?

Taxă de vizită 20 lei adult. Taxă foto 20 lei, chiar dacă faci poze cu telefonul.

Taxă de filmare: 100 lei. Taxă ghidaj: 20 lei. Taxă consultanță de specialitate: 100 lei

Pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: ghidaj gratuit, foto gratuit.

Reduceri: Pensionari, studenți: 10 lei; Elevi: 5 lei.

Aveam aproape 6 ani când a fost Revoluția, și tare mult mi-am dorit să vizitez acest memorial. În curtea casei fiind (jud. Arad), am auzit pentru prima dată sunetul gloanțelor. Nu am înțeles mult din această perioadă, dar am simțit multe emoții negative, suferința, pierderile, de la cei, din jurul meu, care vorbeau adeseori despre asta.

Vi-l recomandăm cu încredere! Nu trebuie să ignorăm, prin neștiință, sângele vărsat al martirilor, pentru ca noi azi să fim liberi etc.!

Să nu lăsăm să se șteargă din memoria colectivă această parte din istoria neamului românesc!

🇷🇴 „AZI ÎN TIMIȘOARA MÂINE ÎN TOATĂ ȚARA!”

Cu adevărat așa a fost în zilele care au urmat, iar în acest memorial poți vedea asta în imagini, sunete și mărturii, care te marchează! Este bine organizat totul și de apreciat un astfel de loc care adună istoria!

La acest memorial fiecare zi a Revoluției este împărțită pe camere, ce nu te vor lăsa indiferent!

”Și cum era în comunism?”

Tot la Memorial, sunt câteva camere unde sunt expuse obiecte din acea vreme, cărți, materiale ce îl reprezentau pe Nicolae Ceaușescu etc!

Cu această ocazie tinerii, sub 30 de ani pot afla care erau obiectele din acele vremuri!

Zidul Berlinului la Timișoara

În curtea Memorialului Revoluției din Timișoara există o bucată originală din Zidul Berlinului. A fost donat, de către Senatul Germaniei şi Primăria Berlin, pe când s-au împlinit 23 de ani de la căderea comunisumului în România (dec. 2012).

Are 3 metrii înălțime și cântărește 2,5 tone. Mai multe detalii pe Adevărul.ro!

4. LA PAS PE URMELE REVOLUȚIEI – ZONA CENTRALĂ, TRASEU TEMATIC

Acest traseu tematic a fost parcurs de noi (final de noiembrie 2022), și vă lăsăm mai jos câteva informații și poze, cu speranța că vă inspirăm să luați istoria la pas!

Pentru noi, acest traseu a avut și o implicație emoțională personală puternică. Soțul fiind istoric, cunoștea din diferite perspective faptele istorice, și chiar trăile avute la fața locului.

De unde începeți traseul turistic al Revoluției?

Noi am parcurs acest traseu pornind de la Biserica Reformată a lui Laszlo Tokes (de aici a pornit scânteia în 15 dec. 89) – Podul Maria Piața Victoriei (Catedrala Ortodoxă pe scările sale au murit oameni pentru că ușile s-au închis) – Piața Libertății (prima femeie martir Lepa Bărbat) – până la Piața Sf Gheorghe (un tanc a fost ”cucerit” de mulțime).

Durata: am mers noi cam 1,5 ore tot. Este ușor de parcurs și cu copilul de 5 ani.

4.1 PIAȚA MARIA – BISERICA REFORMATĂ a lui Laszlo Tokes

15 decembrie 1989 – ziua în care a pornit scânteia revoluției la Timișoara.

În poze este biserica reformată din Piața Sfânta Maria (unde era pastor Laszlo Tokes), pe a cărei fațadă scrie „De aici a pornit revoluția ce a abolit dictatura„. Laszlo Tokes, care a condus biserica, încă trăiește.

Este multă emoție și amintiri pline de tristețe zilele acestea (15 dec. – 22 dec.) în inimile multor oameni.

Puteți apela la ghizii locali de turism Breasla Ghizilor, pentru a vă oferi un tur privat pe urmele revoluției.

Clădirea care cântă

Pe clădirea Bisericii Reformate (în proximitatea statuii Fecioara Maria) am ascultat pentru 20 secunde sunetul celor 11 clopote.

„De dimineața, de la ora 9:00 până seara la ora 21:00, la fiecare ora fixă cântă o melodie religioasă. Poate dura de la 20 de secunde până la 1 minut. La ora 12:00 fix avem în program un miniconcert de 5 minute, cântă 6 piese una după alta, pentru că vin grupuri de turiști, să fie altceva decât la o ora normală”, ne-a mai spus protopopul Csaba F. Sursa: Opinia Timișoarei.ro.

4.2 PODUL MARIA

Acest pod peste canalul Bega, face legătura dintre Piața Victoriei și Piața Maria. Este un pod de unde se poate admira canalul Bega și catedrala Ortodoxă.

Pe acest pod au fugit cetățenii când a început să se tragă în ei în Piața Maria, biserica reformată, neștiind că și în zona centrală sub gloanțe mureau deja oamenii!

4.3 PIAȚA VICTORIEI

a) În Piața Victoriei din Timișoara găsiți clădirea „Palatul Löffler” care încă păstrează urmele gloanțelor de la revoluție, pe fațada sa, după 33 de ani.

Ca multe alte palate din centru, va intra în renovare. Nu știm dacă aceste urme vor fi sau nu înlăturate toate. Ar fi trist să fie!

Dacă ajungeți pe aici, ridicați privirea și cugetați la ceea ce vedeți pe acest palat – urmele și prețul Libertății noastre de azi, ca tineri! Pe atunci aveam aproape 6 ani, precum fetița noastră azi!

b) Tot aici se află și Catedrala Ortodoxă, pe scările sale au murit oameni pentru că ușile s-au închis.

Tot aici 100 000 de oameni s-au pus în genunchi spre catedrală și au zis Tatăl nostru!

c) Clădirea Operei Române

De la balconul Operei, ziua de 20 decembrie 1989, a fost zi marcată de mare bucurie:

  • s-a făcut anunțul libertății și orașul devenea primul oraș liber de sub comunism din țară.

”O înregistrare audio cu primele cuvântări ţinute de la balconul Operei în 20 decembrie 1989, când s-a anunţat constituirea Frontului Democratic Român, organizaţie care să coordoneze mişcarea revoluţionară. Autorităţile comuniste voiseră să organizeze un miting pro-Ceauşescu pentru care pregătiseră o staţie de amplificare în balconul Operei. Acea staţie de amplificare a fost folosită de revoluţionari.” Sursa: Timişoara 20 decembrie 1989: Primele cuvîntări din balconul Operei.

  • s-a cântat, la inițativa lui Ilie Stepan „Hora Unirii” şi „Deşteaptă-te, Române!”.
  • tot el este autorul cântecului „Timișoara”, considerat „Imnul Revoluției Române” de la Timișoara, devenit ulterior imnul municipiului Timișoara. Din 2012 este Cetățean de Onoare al orașului de pe Bega!
  • se năștea primul copil al Revoluției. Numele ei este Victoria C. Am avut ocazia să o cunoaștem și îi dorim azi „La mulți ani cu binecuvântări și împliniri!”

4.4 PIAȚA LIBERTĂȚII

🖤🇷🇴 Ziua de 17 decembrie este ZI DE DOLIU în Timișoara. Puțin după ora 17:30 Lepa Bărbat era prima persoană martir care murea sub gloanțele maiorului de securitate Vasile Joitoiu.

Iar, ulterior, ziua aceea se încheia cu peste 50 de pers. decedate și sute de răniți. O placă comemorativă cu poza ei, este amplasată pe fațada garnizoanei militare din piață.

4.5 PIAȚA SFÂNTUL GHEORGHE

Un tanc a fost ”cucerit” de mulțime

În Piața Sfanul Gheorghe a fost blocat un tanc cu niste carpe în țeava de eșapament. S-au urcat tinerii pe el. Eu i-am zis la unul să bage în eșapament o cârpă. Au cucerit tancul și s-au urcat pe tanc. Strigau oamenii bucuroși că au cucerit tancul cu mâinile goale. Au mai incendiat un TAB care circula pentru a împrăștia lumea. Erau militari în Piața Libertății”, își amintește Traian Orban. Sursa: OpiniaTimișoarei

Operațiunea Trandafirul

40 de revoluţionari ucişi, duși la morga Spitalului Județean și de acolo cu o izotermă pentru incinerarea lor la Crematoriu Cenușa din București, pe data de 19 decembrie 1989.

În loc de încheiere…

Primul curs dedicat Revoluției din 1989 prestat la Universitatea de Vest din Timișoara = premieră academică națională

Universitatea de Vest Timişoara (UVT) lansează, din luna martie 2019, în premieră academică naţională, un curs dedicat Revoluţiei din 1989 de la Timişoara, care le va fi dedicat studenţilor, dar şi întregii comunităţi care doreşte să afle istoria acelor evenimente.

Disciplină opțională la liceu despre Revoluția din 1989

Legea privind introducerea disciplinei opţionale „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”, a fost promulgată de șeful statului. Materia ar urma să fie studiată în ultima clasă de liceu.

Recomandăm și articolele de mai jos!

Vizită la Muzeul Apei din Timișoara – unic în România

”Schimbul de gardă” în Timișoara – spectacol istoric, în aer liber

Cu vaporetto, pe canalul Bega, din Timișoara

Plimbare cu tramvaiul turistic ”TramTur” prin Timișoara

Plimbare printre magnolii, cireși japonezi și lalele – traseu tematic floral prin Timișoara

PRIMĂVARĂ: 20 de activități cu resurse din natură și materiale reutilizate (copii 3 – 7 ani)

Paște – tradiții, târguri, activități tematice cu copilul (Timișoara, Arad)

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns