Vizite la Muzeul Apei din Timișoara – unic în România

Vizite la Muzeul Apei din Timișoara – unic în România

Muzeul Apei este unic, în țară și printre puținele din Europa, deoarece este amenajat direct în clădiri de patrimoniu industrial secession, de tratare a apei, dezafectate și renovate. Este, de fapt, fosta uzină de apă a orașului.

Aici, în 1 iunie 1914, a fost pusă în funcțiune stația de tratare a apei, pentru cei 46.000 timișoreni de atunci. Și-a adus contribuția și celebrul, Stan Vidrighin, fondatorul sistemelor moderne de apă și canalizare.

Stan Vidrighin era pe atunci angajat al Primăriei (1907) și a primit ca sarcină de lucru găsirea unor soluții pentru canalizarea și alimentarea cu apă a orașului.

După câțiva ani de muncă, în Timișoara sunt puse în folosință prima stație de Epurare de pe teritoriul României (1912) și Uzina de Apă Urseni (1914). El a colaborat cu arhitectul șef Laszlo Szekely.

Muzeul Apei contribuie și el la statutul Timișoarei ca ”Oraș al Premierelor”, prin faptul că este primul muzeul de acest gen din România!

Ansamblul muzeal s-a deschis oficial, în vara anului 2023 și este o investiție a companiei de apă Aquatim S.A.

Adresa: Calea Urseni, nr. 26, lângă actuala Uzină de Apă Urseni.

Accesul este gratuit. Orar: miercuri – duminică în intervalul 10:00-16:00.

În fiecare weekend la muzeu se organizează diferite evenimente, ateliere educative pentru copii și adulți. De urmărit pe pagina lor de facebook.

Proiectul Branșament cultural la Uzina de Apă conectează apa și cultura, oamenii și patrimoniul industrial, artiștii și comunitatea, chemându-i pe timișoreni să își (re)descopere aceste adevărate comori de arhitectură ascunse, dar din vecinătate.

Bine ați venit la Muzeul Apei!

Din ce este format ansamblul muzeal?

1. GRUPUL DE FÂNTÂNI

Clădirea ce are formă de OZN este renovată integral și este o bijuterie arhitecturală. Aici poți vedea și afla informații despre cum era captată apa ca ulterior să ajungă în paharele timișorenilor.

De ce i se zice clădirea OZN?

Datoriră unui italian pasionat de ufologie, care a văzut capturile făcute de Google și a dedus el că aici se ascunde un OZN. Evident, după ce au fost alertate autoritățile, i s-au comunicat că aici este de fapt o stație de tratare a apei.

Este probabil cea mai spectaculoasă clădire din acest ansamblu și atrage multe povești datorită arhitecturii sale, ce ne duce cu gândul la un OZN.

Această clădire, a grupului de fântâni, a funcționat din 1914 până în 1991.

Scara spirală ce te duce în adânc

Am coborât, cele 55 de scări, 13 metri sub pământ pentru a vedea fântânile. Trebuie avut grijă la copiii mici, sau dacă aveți rău de înălțime!

Sondele băgate în pământ

Cele 12 sonde extrăgeau apa de la o adâncime de 67 de metri. Fiecare pompă avea un debit de 15 litri pe secundă. Umplea o cadă de baie în 40 de secunde.

De reținut faptul că acest grup de fântâni și celelalte două din Giroc și Urseni erau proiectate să asigure apa necesară pentru cei 46.000 de timișoreni din acea vreme.

2. CLĂDIREA FILTRELOR

În această clădire se curăța apa de mangan, după ce inițial fusese filtrată de fier. Era locul marii transformări.

Aici am văzut 10 bazine gigant, care au un total de 128 de șuruburi ce trebuiau deschise de fiecare dată pentru a se curăța bazinele. Acum totul se face de la un click distanță.

Filtrarea apei începea de la etajul al doilea al clădirii, în camerele de cocs.

Pentru filtrarea apei se folosea cocs, iar stratul uriaș de cocs se îndepărta fizic cu lopata (ajutau deținuții și mai apoi maramureșeni aduși la muncă).

Culoarea ruginie a camerelor de cocs este de la picăturile de oxizi de fier ce ajungeau pe pereți.

Demanganizarea se făcea cu ușile închise în filtrele rapide Bollman cu nisipi care erau amplasate pe două nivele, la subsol și la parterul clădirii.

3. CLĂDIREA POMPELOR

Această clădire este ultima stație a apei, devenită deja potabilă, înainte de a ieși din uzină. Apa era pompată prin cele 87 de km de conducte ce traversau orașul.

Rețeaua de distribuție nu era în inel, precum este azi, ci la capetele ei se găseau două turnuri de apă, denumite castele, în cartierele Fabric și Iosefin. Castelele erau supravegheate de un paznic non stop, el de fapt locuia în castel.

Astăzi clădirea adăposteșe mai multe spații cu funcțiuni diferite: vechea sală a pompelor, o sală de proiecții cu 28 de locuri și o zonă expozițională.

Clădirea pavilion

Chiar la intrare veți observa o clădire cu sticlă, nou construită. Este un spațiu folosit pentru evenimente, expoziții, ateliere educative pentru copii etc.

Până în 12 noiembrie 2022 (fiecare sâmbătă ora 12:00-17:00) a avut loc expoziția „Manifestăti ale artei totale în România”. S-a vizitat gratuit.

Aleea cu plantani seculari

🌳🌳 Impresionată și aleea cu platani ce au 108 ani, și duce spre clădirea filtrelor. De altfel, toată curtea este frumos amenajată.

Joaca prin curte, alergatul pe alee și culesul frunzelor a fost o activitate în aer liber apreciată de gașca de copii. Am revenit la muzeu, în oct.2022, alături de prietenii/vecinii lui Freya.

Peretele cu conducte

Este amenajat și un perete cu, conducte prin care va curge apa, atractiv pentru copii.

Seri de vară la muzeu – festival, prima ediție

Muzeul Apei din Timișoara a găzduit evenimentul “Seri de vară la muzeu” de vineri până duminică, pe data de 23 Iulie și 19 august 2023.

Intrarea a fost gratuită și atmosfera a fost tare plăcută printre verdeață și arbori seculari (platani, stejari). Muzică, ateliere, activități pentru întreaga familie.

Atelierul ”Spune NU plaselor din plastic!”

S-au desfășurat diferite ateliere pentru copii și adulți. Noi am organizat atelierul ”Spune NU plaselor din plastic!” prin Asoc. Eco Club Timișoara și partenerii Vrancart.

240 de sacose și 100 de caiete/ notes din hârtie reciclată și-au găsit beneficiarii!

Ediția atelierului de toamnă

Atelierul ”Inițiere în arta circului”

Cu adevărat spectacolul de echilibru cu stil al Familiei Firescu (de la Şcoala de Circ) ne-a captivat atenția și ne-a ținut în suspans (iulie 2023).

Atelier de Artă tranzientă – Kinder Trips, Silviu Marcu

Am participat în octombrie 2023 la un atelier de artă tranzientă susținut pentru prima dată în Timișoara la Muzeul Apei de către Kinder Trips prin proiectul lor Artă tranzientă în grădinițe și școli.

Atelier de lut

Atelier de realizat lumânări din ulei alimentar uzat – OilRight

Muzeul Apei este o investiție a companiei Aquatim S.A., care îl administrează. Proiectul Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Vechea uzină de apă a Timişoarei, dată în funcţiune în 1914, devine un muzeu spectaculos. Cum ajungea apa din subteran în paharele oamenilor FOTO. Sursa: Adevărul.ro.

Recomandăm și articolele de mai jos!

”Schimbul de gardă” în Timișoara – spectacol istoric, duminical, în aer liber

Cu vaporetto, pe canalul Bega, din Timișoara

Plimbare cu tramvaiul turistic ”TramTur” prin Timișoara

Plimbare printre magnolii, cireși japonezi și lalele – traseu tematic floral prin Timișoara

PRIMĂVARĂ: 20 de activități cu resurse din natură și materiale reutilizate (copii 3 – 7 ani)

Paște – tradiții, târguri, activități tematice cu copilul (Timișoara, Arad)

Lasă un răspuns