În septembrie 2022, a fost organizat un tur ghidat tip preview (gratuit) prin Muzeul Apei, prilej să descoperim poveștile apei, curtea exterioară și interiorul clădirilor. Este o investiție a companiei de apă Aquatim S.A.
Când se va deschide?
Din câte am aflat noi, ansamblul muzeal se va deschide oficial, în primăvara anului 2023.
Cu ocazia deschiderii programului Timișorara Capitală Europeană a Culturii 2023 în 18 – 19 febr. aici au fost organizate diferite evenimente culturale și tururi ghidate.
”Proiectul Branșament cultural la Uzina de Apă conectează apa și cultura, oamenii și patrimoniul industrial, artiștii și comunitatea, chemându-i pe timișoreni să își (re)descopere aceste adevărate comori de arhitectură ascunse, dar din vecinătate.” Detalii și program pe Aquatim.ro.
Adresa: Calea Urseni, nr. 26, lângă actuala Uzină de Apă Urseni.
Pozele surprind munca parțial terminată. Cu siguranță vom reveni și să vedem finalizarea renovărilor. Lăsăm mai jos câteva poze și informații din cele două experiențe de vizitare avute aici (sept. – oct. 2022). Vom reveni cu actualizări la acest articol!
De ce este unic în România?
Muzeul Apei este unic, în țară și printre puținele din Europa, deoarece este amenajat direct în clădiri de patrimoniu industrial secession, de tratare a apei, dezafectate și renovate. Este, de fapt, fosta uzină de apă a orașului.
septembrie 2022
Aici, în 1 iunie 1914, a fost pusă în funcțiune stația de tratare a apei, pt cei 46.000 timișoreni de atunci. Și-a adus contribuția și celebrul, Stan Vidrighin, fondatorul sistemelor moderne de apă și canalizare.
Muzeul Apei contribuie și el la statutul Timișoarei ca ”Oraș al Premierelor”, prin faptul că este primul muzeul de acest gen din România!
Din ce este format ansamblul muzeal?
1. GRUPUL DE FÂNTÂNI
Clădirea ce are formă de OZN este renovată integral și este o bijuterie arhitecturală. Aici poți vedea și afla informații despre cum era captată apa ca ulterior să ajungă în paharele timișorenilor.

Am coborât, pe scări, 13 metri sub pământ pentru a vedea fântânile. Trebuie avut grijă la copiii mici, sau dacă aveți rău de înălțime!
De ce i se zice clădirea OZN?
Datoriră unui italian pasionat de ufologie, care a văzut capturile făcute de Google și a dedus el că aici se ascunde un OZN. Evident, după ce au fost alertate autoritățile, i s-au comunicat că aici este de fapt o stație de tratare a apei.
2. CLĂDIREA FILTRELOR
Pe aceasta am găsit-o parțial terminată. Doar etajul 1 se putea vizita, sala unde se curăța apa de mangan, după ce inițial fusese filtrată de fier.
Aici am văzut 10 bazine gigant, care au un total de 128 de șuruburi ce trebuiau deschise de fiecare dată pentru a se curăța bazinele. Acum totul se face de la un click distanță.
Pentru filtrarea apei se folosea cocs, iar stratul uriaș de cocs se îndepărta fizic cu lopata (ajutau deținuții și mai apoi maramureșeni aduși la muncă).
3. CLĂDIREA POMPELOR
Nu s-a putut vizita deoarece era încă în renovare.
Clădirea pavilion
Chiar la intrare veți observa o clădire cu sticlă, nou construită. Este un spațiu folosit pentru evenimente, expoziții etc.
Până în 12 noiembrie 2022 (fiecare sâmbătă ora 12:00-17:00) a avut loc expoziția „Manifestăti ale artei totale în România”. S-a vizitat gratuit.
Aleea cu plantani seculari
Impresionată și aleea cu platani ce au 108 ani, și duce spre clădirea filtrelor. De altfel, toată curtea este frumos amenajată.
Joaca prin curte, alergatul pe alee și culesul frunzelor a fost o activitate în aer liber apreciată de gașca de copii. Am revenit la muzeu, în oct.2022, alături de prietenii/vecinii lui Freya.
Peretele cu conducte
Este amenajat și un perete cu, conducte prin care va curge apa, atractiv pentru copii.
Vechea uzină de apă a Timişoarei, dată în funcţiune în 1914, devine un muzeu spectaculos. Cum ajungea apa din subteran în paharele oamenilor FOTO. Sursa: Adevărul.ro.
Recomandăm și articolele de mai jos!
”Schimbul de gardă” în Timișoara – spectacol istoric, duminical, în aer liber
Cu vaporetto, pe canalul Bega, din Timișoara
Plimbare cu tramvaiul turistic ”TramTur” prin Timișoara
Plimbare printre magnolii, cireși japonezi și lalele – traseu tematic floral prin Timișoara
PRIMĂVARĂ: 20 de activități cu resurse din natură și materiale reutilizate (copii 3 – 7 ani)
Paște – tradiții, târguri, activități tematice cu copilul (Timișoara, Arad)