Cum a fost pentru noi Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

Cum a fost pentru noi Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

În acest articol lăsăm scrise amintirile avute în anul denumit ”Timișoara 2023”, an în care primul oraș liber de sub comunism din România, a fost Capitală Europeană a Culturii.

A fost un an care ne-a ținut mult prin oraș, și nu am regretat. Am avut parte de experiențe unice, educative și minunate, care ne-au scos din zona de confort – Timișoara Shine Your Light!

Conform Asociației pentru Promovarea Timișoarei (APT) au fost peste 1.300.000 de vizitatori, cu peste 800.000 de înnoptări și o durată medie a sejurului de 3,25 de zile. Datele finale vor fi publicate în februarie 2024. Îmi amintesc că erau, adeseori, weekend-uri și cu peste 100 de evenimente culturale, artistice, educative desfășurate în oraș etc.

Felicitări tuturor care au contribuit la evoluția orașului din multe perspective (turism, cultură, artă, economie, investiții, renovare clădiri de patrimoniu etc.) în Timișoara 2023.

1. Ce am făcut în IANUARIE 2023?

1.1 Festival of Lights | Timișoara’s 2023 Spectacular NYE Show

Am fost în ultima zi (2 ian.) de desfășurare a Festival of Lights din Timișoara de la ora 18:00. Traseul a pornit de la Bastionul Maria Theresia (unde sunt concerte) și a continut pe strada cu Judecătoria (unde sunt instalațiile artistice luminoase) până în Piața Unirii la Palatul Baroc alias Muzeul Național al Banatului (unde este video mapping).

A fost multă, multă, multă lume, prin zona centrală, dar cu răbdare și deschidere, spre ieșirea din confortul emoțional propriu, experiența chiar poate fi plăcută! A noastră a fost!

1.2 Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie 2023

În Ajunul Zilei Culturii Naționale am marcat o premieră cu cei mici. O scurtă oră, dar intensă, la Filarmonica Banatul din Timișoara pentru un recital de muzică din desene animate (copii 2-7 ani, 5 lei/biletul). Li s-au prezentat și instrumentele muzicale, iar liniștea/concentrarea au fost pe cât se poate de constante. Pe site-ul lor puteți urmări calendarul evenimentelor și chiar cumpăra bilete online!

2. Ce am făcut în FEBRUARIE prin Timișoara 2023?

2.1 Pepiniera 1306 plante pentru Timișoara 2023

S-a deschis spre vizitare instalația verticală cu plante din Piața Victoriei. Mai jos lăsăm poze din vizitele noastre aici.

Instalația a adus în ”discuție problematici globale precum schimbarea climatică, deșertificarea, lipsa spațiilor umbrite, crizele de resurse, co-existența diverselor forme de viață, patrimoniul botanic al orașului„.

A făcut parte dintr-un amplu program cultural ”Privește Orașul” al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș.

Peste 130.000 de vizitatori au vizitat această pepinieră. A stârnit și controverse (amplasare, construcție etc.), dar și mult interes. Noi am vizitat-o în fiecare anotimp de mai multe ori.

A fost un punct de belvedere asupra Pieței Victoriei, un loc emblematic pentru Revoluție. Chiar am văzut mult mai bine urmele gloanțelor de pe palatul Lofler. Peste ani, când toate palatele vor fi renovate, această piață își va recăpăta pe deplin frumusețea arhitecturală!

„Spațiul public s-au născut la umbra unui arbore!”

Din luna Mai, apilie și iulie au început să înflorească florile de aici. Soarele a amplificat frumusețea decorului și a panoramei, oferită de această oază de verdeață verticală!

Alte detalii organizatorice:

  • a fost amplasată aici pentru 10 luni. Acces gratuit!
  • a avut 5 niveluri, fiecare oferind o perspectivă ușor diferită, iar de la nivelul superior s-a văzut superb.
  • erau panouri descriptive despre natură și clădirile de patrimoniu din piață (inclusiv în engleză).
  • s-a putut vizita în fiecare zi. Aici te întâmpinau 3 voluntari care coordonau urcarea și coborârea, prin oferirea de jetoane.
  • numărul maxim de persoane, care pot urca, la un moment dat, este de 50 de persoane, iar pe fiecare nivel este de 10 persoane.
  • trebuia avut grijă la copiii mici, desigur, și respectat regulile afișate la urcare (se va și semna că s-a luat aminte la acestea).

A fost o instalație cu multe semnificații la care a muncit o echipă de arhitecți și parteneri sub organizarea și inițiativa OAR / Filiala Timiş în contextul Timișoara 2023.

☂️ Anual, în luna Mai, strada Alba Iulia din Timișoara devine multicoloră și umbrită de sute de umbrele! Pe perioada verii, strada, este una dintre cele mai fotografiate din oraș!

Ne-am bucurat la umbra lor savurând o cafea/ înghețată/ mânca în unitățile de alimentație publică de aici, și am urcat în ”Pepiniera 1306 de plante” pentru a observa strada de sus!

3. Ce am făcut în APRILIE prin Timișoara 2023?

3.1 Am poposit și la expoziția „ÎNGERI CU ALTIȚE” din Piața Libertății

Aceasta înconjoară Monumentul Fecioarei Maria și a Sfântului Nepomuk.

Fiecare pictură simbolizează un înger (al Dorului, Mărțișorului, Arborelui Vieții, Renașterii, Sufletelor pereche etc) și este realizată de pictorița Mihaelei Laslo. Conceptul îi aparține Andreei Diana Tănăsescu, în beneficiul Asociației „La blouse roumaine IA”.

Îngerii cu altițe sunt mesagerii de bine și frumos ai conștiințelor înalte, venite din cultura noastră ancestrală ce poartă pe aripi povestea altițelor de pe IE și de pe cămașa românească de sărbătoare.” (panou expoziție)

Altíță (altíțe), s. f. – Broderie pe partea superioară a mînecii la ie sau cămașă.

3.2 Târgul de Paște

Senzația a fost de simplitate, artă, culoare, tradiție și ecologie (interpretarea noastră).

Vizitând și anul trecut târgul, am observat multe decorațiuni reutilizate anul acesta. Chiar și celebrele traforaje cu scene din Patimile lui Iisus sunt refolosite (de anul trecut), dar li s-a mai adăugat puțină pictură (postare viitoare). Pe noi nu ne-a deranjat! Chiar ne place ideea de a nu risipi resurse doar pentru a susține consumerisul.

3.3 Ceremonia de binecuvântare a Catedralei Diecezei Romano-Catolice de Timișoara “Sfântul Gheorghe”

Sâmbătă, 22 Aprilie, a fost o zi însemnată pentru Timișoara și întreaga comunitate romano-catolică din dieceza jud. Timiș, Arad, Caraș-Severin, Mehedinți (o parte), ceremonia de binecuvântare a Catedralei, redeschisă după cea mai amplă renovare din istoria sa.

Domnul Catolic (cum îl știm mulți) – Catedrala Diecezei Romano-Catolice de Timișoara “Sfântul Gheorghe”, a fost dată în folosință acum 249 de ani.

Stil baroc pe exterior combinat cu stil rococo în interior. În 2019 au început lucrările de renovare, iar în 22 aprilie s-a deschis din nou pentru slujbe și scop cultural-turistic!

Este amplasat în Piața Unirii, cea mai mare piață din oraș, și preferata noastră! În 2030 se vor împlini 1000 de ani de la înființarea diecezei!

Dacă tot a fost prilej de sărbătoare, mi-am petrecut și eu ziua de naștere, cu cei dragi, la o terasă chiar lângă Domul Catolic.

3.4 La pas printre cireșii japonezi și lalele

3.4.1 Strada Academician Alexandru Borza fosta Aleea Trandafirilor

🌸 Strada face legătura între Parcul Rozelor (cel cu trandafiri) și Parcul Justiției (cel cu lalele) marcând un traseu floral (cum ne place nouă să îi zicem) cu un peisaj urban frumos! Și la capătul străzii este Parcul Copiilor.

Deci, toate sunt apropiate pentru a merge pe jos lejer! Desigur, se poate intra și în Parcul Rozelor la promenadă! Explorați natura urbană din luna Aprilie!

Am scris un articol, despre un traseu ce se poate parcurge: Plimbare printre magnolii, cireși japonezi și lalele – traseu tematic floral prin Timișoara. Vi-l recomandăm!

3.4.2. Lalelele din Parcul Justiției din Timișoara (zonă centrală, lângă Primărie)

🌷 De cel puțin două săptămâni (1-18 aprilie) ne bucură privirea cu multitudinea de culori! Inițial au fost brândușele, apoi zambilele, narcisele iar acum abundență de lalele (mii de bulbi).

Am luat la pas aleile parcului și am admirat diversele lalele, cu miros îmbietor. O splendoare cromatică oferită de natura urbană!

Da, am găsit și buruieni printre ele, dar si muncitori care le smulgeau. A fost o lună martie foarte ploioasă. Nu vă descurajați!

4. Ce am făcut în luna MAI prin Timișoara 2023?

4.1 Expoziția “Banca Națională a României – tradiție și actualitate”

În Piața Unirii din Timișoara s-a găsit expoziția, în aer liber, intitulată “Banca Națională a României – tradiție și actualitate”! Panourile au oferit informații despre istoria BNR și moneda națională!

4.2 Cazarma U/ Cazarma Vienei (1752) din Timișoara

Cazarma U sau Cazarma Vienei (1752) din Timișoara, fostă Şcoala Militară de Artilerie (1932), apoi depozit militar, a devenit un spațiu al culturii deschis cu prilejul Timișoara Capitală Europeană a Culturii Timișoara 2023.

Este o clădire ținută de ani de zile “Cenușăreasa” din Piața Unirii și se dorește să devină un superb hotel de 5 stele denumit Viena (105 camere)! Până la finalizarea proiectului hotelier ne bucurăm că a prins viață datorită evenimentelor.

Expoziții temporare și permanente

A găzduit 4 expoziții permanente de artă/sculptură din cadrul evenimentului intitulat „După sculptură/Sculptură după” organizat de Fundația Triade și Attila Kim & Architects. Expoziții de sculptură/ artă se organizează în astfel de clădiri vechi care nu sunt renovate si în alte orașe (ex Viena).

Ne-a impresionat interiorul său așa simplu până la cărămidă! Spații mari! Am vizitat-o sâmbătă seara (Noaptea Muzeelor) și tot decorul a fost mult mai misterios datorită iluminatului discret al exponatelor!

Perioada de vizitare: 4 Mai – 30 Noiembrie 2023. Orar: miercuri – joi: 13:00 – 20:00 și vineri – duminică: 12:00 – 20:00. Biletul de acces: 20 lei. Bilete s-au achiziționat de la librăria La Două Bufnițe din cadrul cazărmii. Gratuit pentru copiii sub vârsta de 14 ani, elevii și studenții legitimați cu carnet de elev/student și pensionarii.

Detalii pe siteul organizatorilor: Fundația Triade

Codru Urban Garne – în curtea Cazarmei U

Ne-am bucurat să vedem că în curtea sa a găzduit evenimentul Codru Urban Garden (tot anul), datorită proiectului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii prin Asociația Codru și inițiatorului principal Fundatia Triade!

Ce este CODRU Urban Garden?

O grădină urbană unde în timpul zilei te poți relaxa în pauză; Seara devinea un loc vibrant pentru timișoreni și turiști; Aici au fost organizate mai multe evenimente și concerte de miercuri până duminică, între orele 12:00 – 23 :00; Intrarea a fost gratuită la unele dintre ele.

4.3 Expoziția ArtEncounters de la Castelul Huniade

🏰 Cea mai veche clădire din Timișoara – Castelul Huniade, ce adăpostește anumite secții din Muzeul Național al Banatului, după 17 ani și-a redeschis porțile pentru Bienala ArtEncounters, cu tematica “My Rhino is not a myth. Art-Science-Fiction”.

”Construit între anii 1308–1315 de Carol Robert de Anjou a fost afectat de un cutremur puternic în 1443, iar ulterior a fost restaurat în timpul domniei lui Ioan de Hunedoara. În 1856, lucrările de reconstrucție au fost finalizate, dându-i castelului forma sa actuală.” Detalii pe timisoara2023.eu

A fost deschisă doar Sala de Marmură pentru expoziția de artă contemporană, în perioada 19 mai – 16 iulie 2023. Am avut bucuria să primim explicații chiar de la o doamnă ce era unul dintre autorii creaților! Acces gratuit!

Ultima dată am trecut pragul castelului în 2006, apoi în acel an s-a închis pentru renovare, care a durat și mai durează și azi! Muzeul este chiar în centrul orașului!

4.4 Bastionul Maria Theresia – scenetă “Spartul Târgului de la Cenad”

⚔️🛡️ Scenetă din sec al XVI-lea a avut loc la Bastionul Maria Theresia din Timișoara Muzeul Național al Banatului.

Pe scurt, haiducii unguri au atacat/ jefuit târgul din Cenad (Timiș) al otomanilor! Au luat cu ei inclusiv cadânele și s-au întors să petreacă ziua căpitanului lor! Întâmplarea este adevărată.

5. Ce am făcut în luna IUNIE prin Timișoara 2023?

5.1 Am sărbătorit Ziua Copilului alături de Flight Festival

💜Ne-am plimbat timp de 30 min cu autobuzul FLIGHT FESTIVAL cu ocazia Zilei Copiilor! 💜 Orar 10:00-14:00 și 16:00-20:00.💜 Busul a plecat din stația vizavi de Parcul Copiilor Timișoara, din jumate în jumate de oră!

Am petrecut timp frumos și prin Parcul Copiilor din oraș.

5.2 Festivalul VIVA LA STRADA pe străzile centrale

În data de 2 Iunie, am fost la festivalul VIVA LA STRADA pe străzile centrale din Timișoara! Timp de 3 zile s-a desfășurat festivalul având ca atracție prestația celebrelor păpuși gigantice din Catalunia, Spania!

Traseul: plecare din Piața Libertății, urmând Piața Victoriei – Piața Unirii și s-au oprit la Bastion Maria Theresia. Acest eveniment a fost organizat de către Consiliul Județean Timiș.

5.3 Festivalul FLIGHT

Este un festival de muzică, care se combină cu succes cu arta, cultura, tehnologia, activitățile pentru cei mici. De doi ani de zile s-a desfășurat pe Aerodromul Cioca din Timișoara.

În premieră am participat și noi în luna iunie 2023. A fost magic! Ziua am venit cu fetița la activități și seara la concertele de muzică cu artiști internaționali.

Participare la activitățile oferite de partenerul festivalului, Catena.

6. Ce am făcut în luna IULIE prin Timișoara 2023?

6.1 Întâlnire cu păsările DODO

Distracție alături de cei doi exploratori și păsările lor DODO. I-am întâlnit în centrul orașului pe str Vasile Alecsandri, Piața Libertății și Piața Unirii.

6.2 Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte

👉 Spectacol de teatru cu marionete gigantice și muzică live: “Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, Petre Ispirescu, prestat de către teatru Auăleu👉👉

Azi, 30 iulie, ultima prestație, ora 21:00, Piața Libertății, Timișoara! Bilete, din păcate, pentru a sta pe scaun, nu au mai fost! Dar s-a vedea spectacolul și din picioare, de lângă gard!

6.3 ”Seri de vară la Muzeul Apei”

💦 Muzeul Apei din Timișoara s-a deschis publicului în vara lui 2023 și a găzduit evenimentul “Seri de vară la muzeu” de vineri până duminică,21-23 Iulie! A doua ediție a fost în18-20 August!

Muzeul Apei este unic, în țară și printre puținele din Europa, deoarece este amenajat direct în clădiri de patrimoniu industrial secession, de tratare a apei, dezafectate și renovate. Este, de fapt, fosta uzină de apă a orașului.

Intrarea a fost gratuită și atmosfera tare plăcută printre verdeață și arbori seculari (platani, stejari). Ateliere pentru copii (origami, grădinărit, modelaj în lut, desenat, educație ecologică), muzică, proiecții filme, instalații audio-video interactive, tururi prin clădirile patrimoniu (clădirea fântânilor denumită și OZN, clădirea pompelor, clădirea filtrelor).

Vizite la Muzeul Apei din Timișoara – unic în România

Prin ONG-ul nostru, Eco Club Timișoara, ne-am adus contribuția la eveniment prin susținerea de ateliere de dECOrare sacoșe din bumbac – ”Spune NU plaselor de plastic!”.

Recomandăm articolul nostru despre experiența completă la muzeu Vizite la Muzeul Apei din Timișoara – unic în România!

Felicitări Aquatim S.A. pentru toată buna organizare și inițiativa acestui festival!

6.4 Festivalul Medieval al Castelului Huniade

În weekendul 14-16 iulie în Parcul Castelului Huniade din Timișoara s-a desfășurat Festivalul Medieval al Castelului Huniade organizat de Muzeul Național al Banatului!

Noi am fost vineri, cu fetița, pentru prima dată la un astfel de festival, și dincolo de concept am apreciat efortul celor implicați în organizare pentru a crea această atmosferă!Am admirat parada participanților (~40 min.), jongleriile cu foc, muzica veche, costumele, caii etc.

7. Ce am făcut în luna AUGUST prin Timișoara 2023?

7.1 Așteptându-l pe Brâncuși

👉Așteptându-l pe Brâncuși: 20 de expoziții de etnosculptură care prefigurează lumea formelor brâncușiene realizate de artistul vizual Mihai Donici.

Expozițiile sunt concepute evolutiv, piesele expuse fiind, pentru fiecare eveniment, altele, rezultând configurații plastice mereu diferite.” A fost în fiecare joi, ora 20:00-22:00, în fața Muzeului de Artă | Piața Unirii.

7.2 Concert acustic în Piața Unirii

💛🚃 Piața Unirii din Timișoara la ceas de seară cu puțină răcoare. În fiecare duminică ora 20:00 la tramvaiul galben ne-am putut bucura de prestația muzicală a artiștilor locali!

Evenimentul este organizat de STPT – RATT alături de alti parteneri! Duminica aceasta a fost în colaborare cu FLIGHT FESTIVAL și au cântat Dragoș Moldovan și Andreea Vlas!

7.3 Kinder Trips în vizită la Timișoara

Ne-am bucurat, că inspiraționalii bloggeri de călătorie și educație în natură, au poposit câteva zile în Timișoara în roadtripul lor spre alte țări din Europa.

Am avut prilejul să le povestim despre evoluția orașului de pe Bega, să le arătăm zona centrală, la pas, și să vizităm Muzeul Apei, unic în România.

8. Ce am făcut în Luna Septembrie prin Timișoara 2023?

8.1 Bine ați venit la Timisien!

Timisien – inspirație din denumirea veche Castrum Timisiensis a orașului Timișoara. Am vizitat instalația monumentală sub formă de luminariu realizată de Architects of Air și PLAI!

Informații și impresii personale: la intrare am fost nevoiți să ne descălțăm deoarece materialul este handmade și era destul de fragil. În interior nouă ni s-a părut destul de cald dar interesant! Voluntarii informează și ghidează vizitatorii înainte de intrare! Accesul a fost gratuit. Timp recomandat de vizitare 10-20 min. pentru a putea oferi cât mai multor pers. ocazia de a intra.

8.2 Descoperă Universul Brâncuși la Muzeul Național de Artă Timișoara din Piața Unirii!

În Piața Unirii din Timișoara a fost expus în miniatură satul lui Brâncuși.

9. Ce am făcut în Luna Octombrie-Noiembrie prin Timișoara 2023?

9.1 Expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale” la Timișoara

În perioada: 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024 în muzeu a fost extraordinara expoziție.

Am vizitat celebra expoziție a lui Brâncuși care a adunat în cele 4 luni peste 130.000 de vizitatori.

Au fost expuse aprox. 100 de lucrări (sculpturi, fotografii, documente de arhivă, materiale filmate) cu scopul de a oferi o imagine de ansamblu asupra creaţiei şi a vieţii lui Constantin Brâncuşi.

Prima zi de Miercuri a fiecărui luni intrarea este gratuită. De aici și ziua cu cea mai lungă coadă. Dar și acest tip de așteptare poate fi o experiență în sine (socializare, răbdare etc.).

9.2 Atelier de artă tranzientă

Am participat la atelierul de artă tranzientă susținut pentru prima dată în Timișoara la Muzeul Apei de către Kinder Trips prin proiectul lor Artă tranzientă în grădinițe și școli.

10. Ce am făcut în Luna Decembrie prin Timișoara 2023?

10.1 Concert de colinde

Primiți colinda? Gașca micilor vecini la primul lor concert de colinde din acest sezon! O seară de Sfântul Nicolae minunată și binecuvântată datorită concertului de colinde cântate atât de frumos de corul parohiei noastre și de corul de studenți ai facultății de Teologie, Universitatea de Vest din Timișoara dirijor prof. preot Laurian Popa.

Mulțumim preotului paroh Ijeconi Voinea pentru inițiativă, păstorire și tuturor celor implicați în organizarea prăznuirii hramului bisericii și a concertului de colinde!

10.2 Ceata micilor colindători, a plecat să ducă vestea Nașterii Domnului!

A fost cu emoții, bucurie, cadouri și amintiri de colecție! Acesta este al doilea an și ne dorim să pǎstrǎm tradiția pentru comunitatea în care locuim! Să ducem obiceiurile mai departe și să punem în sufletul copiilor noștri iubirea de tradiții!

Lasă un răspuns