La aproape un an de la ultima vizită, dorind să evităm un weekend canicular la oraș, am revenit pe Clisura Dunării cărășene pentru 4 zile. Am ales să explorăm stațiunea turistică de interes local – BERZASCA, din jud. Caraș-Severin. A primit acest statut în iulie 2022, împreună cu alte două localități cărășene: Coronini și Mehadia. Ne place că se dezvoltă frumos, autentic și sustenabil.
Durata față de Timișoara cu mașina: cam 3 ore (noi am făcut popas pentru poze la Coronini). Direcția: Timișoara – Deta – Oravița – Moldova Veche – Berzasca. Drumul este mai bun, se circulă fără aglomerare, am întâmpinat multe șantiere de asfaltare.
Recomandăm să citiți și prima noastră experiență pe aceste meleaguri în articolul 1: Clisura Dunării: Berzasca – Pensiunea Ecaterina – Parc de aventură – Insula Ostrov!
”Călătorule ia cu tine frumusețea acestui loc și vorbește despre ea!”
Este un îndemn adeseori găsit în Banatul Montan (ex. la Cascada Bigăr, insula Ostrov)!
Comuna Berzasca este o stațiune turistică locală cu un peisaj acvatic, înconjurat de dealuri cu păduri dese, ce ascund multe povești și obiective turistice care așteaptă să fie descoperite.
În această călătorie ne-am focalizat, mai mult, pe drumeții prin păduri, admirat chei, cascade, ruine, vizitat satul cehesc de pe teritoriul stațiunii. Am găsit frumuseți naturale puțin cunoscute, dar foarte bine păstrate. Le găsești doar pe drumul care duce în satul cehesc izolat Bigăr.
1. MERGEM PE VALEA SIRINIEI SPRE SATUL CEHESC BIGĂR
Am plecat de la Pensiunea Ecaterina, unde am fost cazați, spre satul cehesc Bigăr, pe Valea Sirinia, prin munții Almăjului. Drumul este cu asfalt, iar de-a lungul său sunt 6 obiective turistice marcate. Majoritatea sunt chiar la drum, sau de mers 2-7 min. până la ele. Se poate merge cu bicicleta, ATV-ul, mașina (aleasă de noi pentru ca Freya, 5 ani, să poată dormi dacă are nevoie).
a) Ruinele Mănăstirii medievale Sirinia
Primul popas, de pe Valea Siriniei, l-am făcut la ruinele mănăstirii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, înființată acum 400+ ani. Se parchează mașina la drum și de acolo se mai merge 5 minute pe jos până la ruine. Este una dintre cele mai vechi mănăstiri de pe Clisura Dunării. În Evul Mediu aparținea domeniului Cetății Drencova (despre ea am scris la final).
b) Talpa lui Hercules
Al doilea popas de pe Valea Siriniei, l-am făcut să vedem unde și-a lăsat legendarul Hercules amprenta în stâncă – „Talpa lui Hercules”. Este chiar la marginea drumului ce duce în satul cehesc și izolat Bigăr. Are cărare amenajată pentru coborâre. Atenție totuși la copiii mici!
Cheile Siriniei și pârâul, în acest tronson, sunt de o frumusețe rară datorită rocii turmalina.
Este și o legendă referitoare la Hercules, care s-a luptat cu Hidra și i-a zdrobit, cu buzduganul, cel de al șaptelea cap. Sângele ei s-a răspândit peste rocă, și ea a căpătat culoarea roșie până în zilele noastre.
Aici mai este locul unde se spune că Hercules, dar și dacii veneau să facă baie, revigoreze/ să își încarce forțele deoarece locul este plin de o energie pozitivă. Acest lucru se datorează rocii de culoare roșiatică – movalie numită ”turmalina rosa”, care se distinge în poze.
c) Cascada Prințesei Sirinia
Al treilea popas l-am făcut scurt la cascada Siriniei. Fiind o vară toridă, cascada abia că mai avea un firicel de apă. Mă gândesc primăvara sau toamna ce frumoase trebuie să fie, după ploi abundente. Se parchează la drum și se merge ușor 3-7 min. până la ea.
d) Cheile Siriniei
Sunt frumoase și te însoțesc de-a lungul drumului oferind un peisaj carstic îmbietor.
e) Cascada Pișători
Și această cascadă avea debit scăzut din cauza secetei. Are același izvor ca și celebra cascadă Bigăr izvorând din partea cealaltă a munților Almăjului. Pentru fetiță a fost atractivă joaca la pârâu.
f) Cascada Ravna de la Rizna
Nu am mai vizitat-o. Era prea mult de mers pe jos, până la ea, cu fetița (gen 40 min.). Am mers vreo 15 min. pe drumul forestier prin pădure de-a lungul apei să ne plimbăm, dar apoi am făcut cale-ntoarsă.
2. SATUL CEHESC IZOLAT BIGĂR
A nu se confunda cu celebra cascadă Bigăr de pe Valea Minișului, Bozovici!!!
De la drumul național (DN57) se observă un indicator care arată 17 km până în sat (drumul îngust este cu asfalt). De la Pensiunea Ecaterina noi am făcut 40 minute până în sat, mergând pe Valea Siriniei, plină de diversitate naturală (scorpioni, chei, fluturi, etc).
Satul Bigăr are specific cehesc și comunitatea este formată din puținii cehi rămași aici. Satul are o formă de cruce, punctul de mijloc fiind chiar la intersecția unde se află biserica.
Mergând la pas prin sat ne-am întâlnit cu o doamnă care abia vorbea românește și în dialogul cu ea de trei ori a menționat câtă liniște este aici în Bigăr și ce mult îi place.
Am găsit un magazin (singurul) de la care ne-am cumpărat un suc și cu ocazia asta am putut vedea „viața la țară”. Un grup de femei stăteau la cafeaua de tip brunch (cum ar zice lumea modernă), și povesteau despre grijile și treburile zilei.
Tot aici, pe pereți am fotografiat tablouri cu satul, pictate de un profesor.
În mijlocul satului, lângă biserică, am găsit o fântână cu apă, de unde ne-am umplut sticlele și ne-am răcorit.
Traseul până în sat este plin de învățăminte. Am văzut scorpion, fluturi etc.. Fetița a avut ocazia să întâlnească aceste insecte direct în natură, dovedind încă o dată ce educator desăvârșit este natura. Toamna cred că este splendind datorită culorilor pădurii!
Cetatea Drencova
Când am revenit din satul Bigăr, am făcut un popas spre seară la această cetate. Ruinele ei se văd în apele Dunării cu ușurință de la drumul național (DN 57). Se parchează și se merge pe jos 3 min. până la ea. Se poate vizita și dacă tranzitați zona!
La o scurtă documentare aflăm că cetatea a fost construită acum 600 ani, cu rol de apărare împotriva otomanilor, iar faptul că ea se află acum în apă este pentru că s-a construit hidrocentrala Porțile de Fier, inundând mare parte din ce era satul Drencova.
Este aproape de Pensiunea Ecaterina, unde am fost cazați. Se poate merge și pe jos într-o plimbare de seară de aprox 30 minute, la pas lejer cu copilul, dar fetița era deja mult prea obosită și am mers cu mașina.
În loc de încheiere…
A fost filmată aici și emisiunea Roventura – Țara-n bucate. Prezentarea a fost facilitată de către domnul primar, al comunei Berzasca, Furdui Petru și fiul său Furdui Gabriel, proprietar Pensiunea Ecaterina și Parc de aventură Berzasca.
În al treilea articol numit ”Ce împrejurimi am vizitat pornind din stațiunea turistică Berzasca – Clisura Dunării?” vă mai povestim despre împrejurimile vizitate (max. o oră de la Berzasca): – vizită la Mănăstirea Gornea/ excursia făcută în zona Moldova Nouă (direcția Padina Matei) la cascada Burăul Mare și Modăvița (cam 45 min)/ vizita la Dubova și Mraconia pentru a vedea Statuia lui Decebal și mănăstirea Mraconia (1 oră de la Berzasca).
DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.