Bine ai venit în parcul de vacanță Casa Batrana & Dolina Village, (satul Zece Hotare, com. Șuncuiuș. jud. Bihor), din destinația ecoturistică Pădurea Craiului! Acesta este format din: trei case tradiționale (rustice și autentice), și patru corturi de tip glamping. Locația este frumoasă, amplasată pe o colină domoală aproape de pădure, cu priveliște spre apus.
În luna lui cuptor, am explorat, timp de trei zile, o mică parte, din destinația ecoturistică Pădurea Craiului (din jud. Bihor), și am găsit-o ofertantă și surprinzătoare. Am participat la infotripul organizat de Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) alături de familia de bloggeri de călătorii Kinder Trips, și le mulțumim pe această cale!
RECOMANDARE: Pentru a cunoaște întreaga noastră experiență, rugăm a se citi, prima dată, articolul Weekend prin destinația ecoturistică Pădurea Craiului – Bihor!
1. Ce este cazarea de tip glamping?
Cazarea de tip glamping este o combinația dintre glamour (farmec) și camping, foarte populară la nivel mondial. Este un mod, de a te caza în aer liber, fără a pierde prea mult din confortul unei camere. Totodată, nu pierzi legătura nici cu natura. În lume sunt glampinguri ce oferă condiții și servicii de 5*.
Maniera aceasta de cazare te scutește de spălatul farfuriilor în râu/ nu e nevoie să montezi cortul, este gata asamblat/ exclus wc prin pădure/ ai lenjerie de pat, perne și plapumă pregătite/ soba cu lemne este și ea gata de aprins/ chicinetă și duș propriu (la unele) etc.
2. Care este povestea acestui loc?
2.1 Povestea…
Povestea proprietarilor Andreea și Luc Hardus, o româncă şi un olandez, începe în anul 2013. Andreea s-a angajat la agenția de turism Romtour, condusă de Luc și tatăl lui. Primul care a descoperit acest loc a fost Frans, tatăl lui Luc. Acesta a luat doi tineri la autostop din Ungaria (2007) și aceștia l-au invitat la Zece Hotare.
Ca atare, venind mai des pe aici, ”într-una din vizitele lui în zonă, Frans a luat în maşină un bătrânel, pe care l-a adus până acasă, casa noastră de acum. Omul i-a spus că proprietatea este de vânzare şi aşa s-a ales Frans cu acest loc minunat”, povesteşte Andreea.
S-au mutat aici în anul 2019. Întreaga poveste și cum au dezvoltat acest parc de vacanță, începând prima dată cu ”Casa Bătrână”, poți citi pe site-ul www.padureacraiului.ro (română) și pe www.dolinavillage.com (engleză).
Andreea poate fi contactată pentru rezervări la 0740918314 (sau scrieți direct pe WhatsApp, nu are semnal mereu).
2.2 Cele trei case tradiționale pentru cazare
Recomandăm a se citi articolul Turist în România la Casa Bătrână din Șuncuiuș scris de Frunză Laura, care a ”locuit” aici în anul 2021.
”Casa Bătrână are o bucătărie micuță, o baie cu toate facilitățile moderne, o cameră de zi și o mansardă cu două camere, unde poate dormi o familie cu 2 copii (o cameră are două paturi, alta are un pat matrimonial). Și la parter se poate dormi pe canapea. Decorațiunile sunt făcute manual de cei doi proprietari sau de meșteri din împrejurimi. Lămpile din vase vechi, perdelele din pânză veche de sac cu dantele croșetate, ceramica e din Vadu Crișului.” scrie Laura
Pe lângă Casa Bătrână aici mai ai pentru cazare Casa Marie-José și Casa Strâmbă. Sunt incredibile, chiar ai parte de autentic, vechi dar și confort. Sigur vom reveni să ne cazăm și în ele! Detalii cu poze găsești pe siteul lor www.dolinavillage.com.
Casa Marie-José
3. Revenim la glamping
3.1 Informații folositoare
Glampingul a fost inaugurat în iulie 2021 și este deschis perioada Mai – Noiembrie. Primul glamping din România care oferă baie, toaletă proprie și chicinetă (frigider, reșou, tacâmuri, farfurii, ustensile de gătit, detergent de vase etc) pentru fiecare cort.
Drumul este asfaltat prin Șuncuiuș, dar cum începi să urci spre glamping vei avea 2 km fără asfalt. Așa că fii pregătit să se ridice praful de vară toridă. Se urcă bine, fără probleme, de către majoritatea mașinilor.
Atunci când ajung oaspeții sunt rugați să facă o oprire la Recepție (casă unde locuiește proprietara Andreea). Se vede din drum un indicator cu săgeată spre Casa Bătrână (dreapta).
Despre corturi/ tarif de cazare:
- Parcarea mașinii se face în zona marcată la distanță de 200 metri de cortul nostru, de ex.. (de altele e mai aproape). Poți intra cu mașina lângă cort și lăsa bagajele, apoi duce mașina în parcare.
- Fiecare cort este amplasat pe o platformă de lemn la un metru de pământ cu poziționare spre apus.
- Corturile au amenajare tematică: cort Carmen, cort cu tărăboanță, cort cu lada și cort cu covată. Toate sunt decorate cu accesorii tradiționale (țoale, preșuri etc).
- Are wifi, cazarea se face pt minim 2 nopți și tariful este de 55 euro/noapte. Check-in ora 15:00 și check out ora 11:00.
În cele patru corturi, eram cazate trei familii cu un copil, și un cuplu din Olanda. Din dialogul cu Andreea am aflat că jumătate din oaspeții ei sunt familii cu copii. Deci, părinții își duc copii să experimenteze o astfel de cazare și bine fac!
3.2 Cortul cu Covată – dotări interioare
Pentru noi această experiență inedită a fost cu totul nouă. Nici în clasicul cort, nu ne putem lăuda că am stat, de-a lungul vieții. Aici am ”locuit” în cortul „Cort cu covată” și am făcut „botezul” a doua noapte, când s-a pornit o vijelie și evident a venit frica. Cortul a rezistat, nu s-a pus problema, dar frica mea (Andreia) și-a făcut simțită prezența.
Distanța dintre corturi este destul de mare. Ca atare, fiecare beneficiază de multă intimitate.
Ce s-a găsit în cortul nostru?
- un pat matrimonial, două paturi individuale
- saltele sunt premium și tare comode. Așternuturile miroseau bine și erau curate. Nu se fumează în cort.
- o masă, și o sobă pregătită cu lemne de foc
- covata din lemn m-a dus cu gândul la bunica ce făcea în ea aluatul pentru pâine/plăcinte. Prilej să îi povestec fetiței noastre acest aspect.
- un felinar cu bec, materiale/pliante cu informații turistice
- preșuri și țoale pe jos și pe pat
Fiind vară toridă, când am stat noi (iulie), ziua în cort este foarte cald. Seara, noaptea este perfect. Și afară se răcorește considerabil (avem poze cu polarele pe noi). Nu am avut probleme cu țânțarii, poate și datorită faptului că sunt pe tărâmul peșterilor cu lilieci?
3.3. Chicineta, baia, terasa
Platforma cortului dispune de o chicinetă dotată cu frigider, reșou, mobilier, ustensile de gătit, veselă, detergent de vase etc. Ca atare, fie îți gătești singur, fie soliciți, contracost, proprietarei. Noi am ales a doua variantă. Este o locație de tip self-catering.
Micul dejun se poate solicita proprietarei. Prânzul sau cina se poate găti doar dacă este cerere pt. minim 6 persoane. Toate preparatele culinare sunt gătite de către persoanele responsabile din produse locale și se aduc la cortul fiecăruia. Plăcintele cu brânză au fost preferatele noastre. Porțiile sunt generoase și mâncare tare gustoasă.
La baie încălzirea apei se face pe gaz, ca atare sunt momente când nu curge constat fierbinte. Dispune de toaletă, coș gunoi, cuier în baie, hârtie igienică. Condițiile sunt bune și este curat!
3.4 Natura de la glamping – ziua și noaptea
Am mai făcut un „botez” – întâlnirea cu câinii. Să te aștepți ca să vină câinii (dulăi nu glumă) printre corturi. Sunt blânzi și ne-am împrietenit. Desigur pt iubitorii de câini, fără frică, compania lor va fără stres/ o încântare chiar. Tot ei s-ar putea să latre dimineața devreme.
Copiii se pot juca prin iarbă/flori, pot interacționa cu natura cum doresc.
Prima noapte a fost un cer extraordinar de înstelat. Spre miezul nopții am stat pe terasă să facem poze, să admirăm cerul. Am văzut carul mare, calea lactee, constelații (pe care nu le știm). Am văzut sateliții care au fost lansați de Elon Musk. Dacă fetița nu doarmea, putea fi o simplă lecție de astrologie pt ea (dar i-am arătat pozele după).
Calea lactee, sateliți
4. Alte locuri de cazare – destinația ecoturistică Pădurea Craiului
Pe site-ul www.padureacraiului.ro găsești toate unitățile de cazare disponibile cu date de contact (adresă, nr telefon) de pe Valea Crișului, Valea Roșia, Valea Iadului, Zona Vârciorog și Valea Vida, jud. Bihor.
5. Alte articole scrise de bloggerii de călătorii în familie, care au explorat destinația ecoturistică Pădurea Craiului 2019-2021, se pot citi mai jos!
KINDER TRIPS
- 5 locuri pe care să le vizitezi cu copiii în destinația ecoturistică Pădurea Craiului
- Destinația ecoturistică Pădurea Craiului, Bihor – ce să vezi și unde să stai
- MINI-GHID DE CĂLĂTORIE ÎN PĂDUREA CRAIULUI, BIHOR – VACANȚĂ ECO ÎN ROMÂNIA –
- Speoturism cu copiii în Pădurea Craiului (Apuseni) – prima experiență de explorare a unei peșteri neamenajate
- Excursie cu copiii la Cascada Boiului din Pădurea Craiului (Munții Apuseni)
KIDS EXPLORING
- Cum a fost la Tradițional Casa, locul unde timpul stă în loc
- Speoturism cu copiii în destinaţia ecoturistică Pădurea Craiului
- Cu copiii pe pereţi – via ferrata în Pădurea Craiului
- Aventuri pe apă în Pădurea Craiului
PĂRINȚI CĂLĂTORI
- Hanu Brătcuței, o cazare de suflet în Munții Pădurea Craiului din Apuseni
- 10 activități în natură pentru copii în Munții Pădurea Craiului
- Printre mine şi cristale – Peştera Farcu
- Cu familia în aventuri pe apă în Pădurea Craiului
- Info Trip în destinația ecoturistică Pădurea Craiului – participanți și rezultate
BLOG LAURA FRUNZĂ
- Turist în România la Casa Bătrâna din Șuncuiuș
- În Vadu (ri) ape repezi curg – totul despre prima noastră experiență la rafting
- Peșteri de neratat în Pădurea Craiului
- Turist în România: itinerariu de vacanță activă în Pădurea Craiului
- Turist în România – tradiții și meșteșuguri în Pădurea Craiului
- Turist în România – trasee și cele mai frumoase cascade din Pădurea Craiului
HAIOȘII
În loc de încheiere…
Mulțumim Paul Iacobaș, manager destinație ecoturistică Pădurea Craiului, jud. Bihor pentru invitație și organizare! Apreciem tot ceea ce vă străduiți și reușiți să realizați pe aceste meleaguri turistice!
E-mail: turism@padureacraiului.ro /Telefon: +40359 410 556
DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.