La pas prin Mini Transylvania, Insect Park, Aleea Porților Secuiești, Muzeul Apelor Minerale – Băile Seiche, jud. HR

La pas prin Mini Transylvania, Insect Park, Aleea Porților Secuiești, Muzeul Apelor Minerale – Băile Seiche, jud. HR

Continuăm să scriem despre circuitul nostru prin județul Harghita și ajungem, într-un loc unic în România, să admirăm parcul multicultural Mini Transylvania. În proximitatea acestuia am vizitat Galeria Porților Secuiești, Insect Park și Muzeul Apelor Minerale.

Toate aceste obiective turistice se găsesc în loc. Băile Seiche (Băile Szejke) în apropiere de Odorheiul Secuiesc.

Toate destinațiile de mai sus sunt destinații sunt family friendly (prietenoase cu familiile), unice în țară, educative, interactive și merită să le vizitați!

Circuitul nostru, de 7 zile (august 2024), prin județul Harghita (Ținutul Secuiesc)

1. MINI TRANSYLVANIA

Și prezentăm parcul multicultural și unic în țară, Mini Transylvania (Băile Seiche, la nord-vest de municipiul Odorheiu Secuiesc), locul unde ne-am dorit foooarte mult să ajungem. Ni se par extraordinare ideea și rezultatul! Felicitări celor implicați și inițiatorilor Legendarium!

Este o modalitate inovatoare de promovare a patrimoniului cultural național și a diversității arhitecturale din Transilvania. Este o destinația excelentă pentru educație istorică, culturală (de ex. Școala Altfel).

”Expoziția Parcul Mini Transilvania este unică în România, realizarea acesteia fiind inspirată din ideea parcurilor Mini Europa (Bruxelles, Belgia) și Minimundus (Klagenfurt, Austria). Obiectivul proiectului fiind prezentarea diversității arhitecturale din Transilvania.”

120 de machete cu monumente culturale și istorice

Chiar de la intrare primești o hartă cu toate machetele numerotate. Sunt 120 de machete ce reprezintă clădiri de patrimoniu din Transilvania. Am apreciat ca fiind foarte bună organizarea acestui spațiu.

Este deschis tot timpul anului (chiar și pe ploaie ușoară ți se oferă umbrele pt a vizita). Am petrecut aici vreo 4 ore.

Program: Luni – duminică 10:00 – 19:00.

Bilet: 35 lei/ adult, 20 lei/ copii (gratuit pentru copiii sub 3 ani), 20 lei/ pensionari. Tarifele actualizate pot fi vizualizate pe www.parculminitransilvania.ro.

Plimbare cu mini mocănița secuiască

Pe lângă vizitarea și admirarea celor 120 de machete aferente clădirilor de patrimoniu național, în acest parc, o atracție mai ales pentru cei mici, este mini mocănița secuiască, care te plimbă chiar printre machete.

Plimbare cu mini mocănița secuiască prin parcul multicultural Mini Transylvania.

Bilet: 10 lei/ adulți, 5 lei/ copil. Orar: 10:00-19:00, luni – duminică.

Loc de joacă pentru copii

Terasă și restaurant

Sunt și sortimente de pizza cu denumiri legendare).

Mini Cinema

Mini Castel

Se poate vizita și de sus din turn ai o panoramă asupra parcului.

Magazin de suveniruri

Centrul Memorial Orbán Balázs

Lângă parc se află și Centrul Memorial Orbán Balázs cel mai mare secui. Se găsesc expoziții, holograme etc. Conform site momentan închis!

2. INSECT PARK

INSECT PARK din Băile Seiche (aproape de Odorheiul Secuiesc, jud. HR), este poziționat chiar lângă Mini Transylvania și în vecinătatea Muzeului Porților Secuiești.

O destinație family friendly, educativă și interactivă (datorită senzorilor, exponatele fac sunete și mișcări specifice). Este tare faină senzația când se mișcă lângă tine la dimensiunea pe care o au.

”Parcul este singurul de acest fel din România și al doilea din Europa, unul asemănător poate fi vizitat în Polonia.”

”În parc sunt expuse 18 insecte gigant (2 metri), robotizate, turiştii putând să vadă și să audă cum se manifestă ele în natură. Aceste insecte provin din țara noastră și din alte țări, de la banala căpuşă, la lăcuste, furnici, fluturi, buburuze sau chiar scorpioni.”

La fiecare exponat este și o plăcuță informativă. Este o locație chiar potrivită pentru școala în aer liber – ora de biologie.

Program și tarife:

Orar: Luni – Dumincă/ 10:00 – 19:00.

Tarife bilet: 25 lei/adulți,15 lei/ copil (gratuit pentru copiii sub 3 ani). Bilet pentru pensionari: 15 lei. Tariful pentru grupuri de min. 10 persoane: 22 lei/adult și 13 lei/ copii, pensionari.

3. ALEEA PORȚILOR SECUIEȘTI

În proximitatea parcului multicultural Mini Transylvania este o alee amenajată cu 16 porți secuiești frumos decorate cu motive specifice de-a lungul unei alei pavate cu buturugi mici rotunde/ovale din lemn.

De-a lungul aleii sunt pomi fructiferi (meri) și băncuțe. Nu se percepe taxă de vizitare.

La finalul aleii este mormântul și monumentul funerar a lui Orbán Balázs, fost scriitor, etnograf, istoric și om politic secui, care si-a dorit să fie înmormântat aici la Băile Szejke. Ultima poartă este chiar poarta casei sale.

A scris și publicat ”Descrierea Ținutului Secuiesc”, primul volum apărand în 1868, “extrem de complexă și apreciată și astăzi printre cercetătorii din domeniu.“

Pe aici trece și drumul Via Transilvanica ”Drumul care unește” ce pleacă de la Putna până la Drobeta Turnu-Severin.

4. MUZEUL APELOR MINERALE

Și chiar lângă Mini Transylvania găsim Muzeul Apelor Minerale din Băile Seiche.

Expoziţia din muzeu, prezintă izvoarele şi băile minerale din ţinutul Secuiesc, și a fost deschisă în data de 21 mai 2008.

”Efectele curative ale apelor minerale de la Szejke au fost atestate documentar încă din secolul al XVIII-lea. Geologul Bányai János, cel care a identificat şi a cartat cca. 2500 de izvoare minerale în ţinutul Secuiesc, a fost un cercetător renumit.”

”Vizitatorii pot admira ulcioarele în care se păstra apa minerală la Szejke şi căruţele trase de bivoli, care transportau apa minerală şi care au devenit reprezentative pentru oraşul Odorheiu Secuiesc.”

”A fost expusă doar o parte din impresionanta sa colecţie de roci şi minerale, alături de portretele oamenilor de ştiinţă care au împodobit cândva pereţii camerei sale de lucru.”

Program și tarife:

Program: Luni – Vineri: 10:00-18:00. Sâmbătă – Duminică: 10:00-19:00.

Bilet: 8 lei/ adult, 3 lei/ elevi, 4 lei/ studenți și pensionari.

După al doilea război mondial, stațiunile din secuime au decăzut mult. Sovata a rămas printre puținele de importanță națională.

În curtea muzeului este un izvor de unde se poate consuma apă minerală.

Rezervația hidrogeologică – zonă protejată.

Articolele noastre din jud. Harghita:

Pensiunea Baciu Toplița – cazare, echitație, sanie bob, plimbări cu trăsura, tubing

Punct Gastronomic local Casa VLC – experiență culinară tradițională autentică în Bilbor, HR

Fontana Borsec – centrul SPA & balneo, turism de wellness

La pas prin centrul orașului Miercurea Ciuc

Vizităm măreața construcție ”Inima lui Isus” și povestim cu drumețul irlandez de pe Via Transilvanica

Impresionați de Corund: Tinovul de la Fântâna Brazilor, atelierul de iască, de ceramică, muzeul de aragonit, Rezervația Geologică ”Dealul Melcului”

Pensiunea Heveder Panzió – o unitate de cazare cu servicii de calitate din Praid

Atracții turistice pentru familii cu copii în Praid, Ținutul Sării

Sovata – o destinație, cu sezon permanent, pentru întreaga familie

Am vizitat grădina zoologică din Târgu – Mureș, cea mai mare din țară

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns