Țara Almăjului este o zonă fascinantă și o bună destinație de weekend. Banatul Montan este mereu surprinzător și își etalează resursele naturale/antropice unice și foarte accesibile, chiar și pentru o călătorie de o zi. Precum spune și citatul de mai jos (găsit pe un panou din rezervație), este un tărâm mirific ce merită prețuit și tratat cu responsabilitate!
„Călătorule, ai ajuns în lumea mirifică din sudul Banatului! Ia cu tine doar imaginile acestei lumi și lasă aici doar urmele pașilor tăi!„
Traseul nostru prin Țara Almăjului: Timișoara – Oravița – Valea Minișului – Bozovici – Eftimie Murgu (Cheile Rudăriei). Ne-am întors pe Valea Minișului și am mers pe direcția Anina – Reșița – Timișoara. Durata: 2-3 ore dus.
Primul popas făcut (după ce am ieșit din ceața densă ce ne-a însoțit 2,5 ore din Timișoara) a fost pe Valea Minișului, Cheile Minișului, Lacul Miniș (sau Lacul Gura Golumbului, Cerbul)
Lacul Gura Golumbului/Golâmbului sau porumbelului, după cum îi mai zic bănățenii, este un lac de acumulare ce are 750 metri, în care se poate pescui, dar este interzis scăldatul, fiind zonă de protecție sanitară (cf panou afișat).
O terasă modestă/popas amenajat este vizavi de lac, dar închisă. Zona lacului este puțin cunoscută și savurată la pas de turiști, eclipsată fiind de notorietatea cascadei Bigăr, din proximitate.
Țara Almăjului are șoseaua foarte bună, mai puțin drumul care duce spre com. Eftimie Murgu – Morile de apă de pe Cheile Rudăriei (e în șantier, deci viitorul arată bine). În zonă vă puteți caza la Cabana Cerbu Johana, despre care Turist prin Romania a scris un articol foarte detaliat și cu poze aici. Despre Valea Minișului mai puteți citi aici și aici:
Al doilea popas a fost la Rezervația Naturală Izvorul Bigăr-Peștera Bigăr-Cascada Bigăr, din Parcul Național Cheile Nerei Beușnița.
Cascada Bigăr
După ce ne-am bucurat de frumusețea și simplitatea Lacului Golumbul, drumeția noastră de toamnă a continuat paralel cu râul Miniș spre cel mai notoriu obiectiv turistic din regiune și unul dintre cele mai spectaculoase din lume, și anume Cascada Bigăr.
Mașina se parchează în parcarea de mașini amenajată la vreo 5-7 minute față de cascadă. Apoi se merge pe jos pe un traseu pietonal de-a lungul drumului național. Tot în zona de parcare se găsesc căsuțe cu diferite suveniruri, tonete cu mâncare, toalete.
Știați că?
Cascada Bigăr este situată pe Valea Minișului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, chiar la aprox. 20 m. de drum. Este un monument al naturii poziționat pe locul 1, în Top 8 cascade unice în lume de către The World Geography în 2013.
Căderea ei de apă, bogată în calcar, se varsă în râul Miniș, de la 8 m. înălțime. Pe aici trece și Paralela 45 în țara noastră, situată fiind la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator.
Ce este de experimentat/ admirat prin rezervație?
Merită un popas recreativ și educativ în interiorul rezervației, cu amenajări în scop ecoturistic, nu doar vizitarea cascadei Bigăr, care oricum aflându-se la drumul național, este vizibilă din mașină.
De cum treci poarta de intrare (taxa 5 lei/pers.), te întâmpină podul peste râul Miniș, punct de belvedere, de unde poți face poze faine la cascadă/râu. În proximitatea podului se află o zonă de repaus într-un foișor de lemn frumos, înconjurat de superba pădure de foioase, în culorile toamnei. Tot această zonă oferă și un alt unghi de a observa cascada Bigăr.
Zonă educativă și informativă
Mergând mai departe găsești o zonă educativă și informativă cu privire la viețuitoare și lumea mirifică a legendelor de pe Cheile Minișului. Panoul ce are cuburi rotative cu diferite curiozități despre fauna zonei, fiind extraordinar pentru un moment de educație în natură pentru copii (pentru Freya va urma, de data asta a adormit în mașină!).
Eu am fotografiat câteva curiozități dintre ele, sub forma Știați că! Din păcate, am văzut că vizitatorii nu au obiceiul să se oprească la aceste panouri să le citească și să ia aminte! În final, orice călătorie este un bun prilej de educație și îmbogățire a cunoștințelor!
Știați că liliecii? Știați că broasca râioasă?
Traseul prin pădure se face pe poteca amenajată, în scop ecoturistic, de-a lungul apei pârâului Bigăr (peste podețe pe alocuri) până la Izbucul Bigăr și Grota/Peștera Bigăr. Prin pădure am găsit ciuperca de porțelan, iubitoarea pădurii de fag. Am găsit chiar și jir, fructul fagului.
Panoul informativ cu diferite curiozități Poteca amenajată prin pădure
Spectacolul ciupercilor
Dacă te duci focusat doar pe cascadă, o să ratezi multe alte minunății ale naturii! Ce spectacol ne-au oferit fungii de pe buturugi vechi de fag din proximitatea cascadei Bigăr, las doar trei poze mai jos!!! Culori, forme, dimensiuni care mai de care!!! Cum să nu te oprești asupra lor și să te minunezi făcându-le poze!
Noi folosim Ghidul culegătorului de ciuperci (autori Locsmandi Csaba și Vasas Gizella) pentru identificarea lor! Muncă nu prea ușoară. Am identificat ca fiind multe din specia trametes.
Ciuperca de porțelan/ Oudemansiella mucida
Disclaimer: aceste imagini sunt doar cu scop informativ și educativ, nu vă încurajăm să consumați/atingeți nicio ciupercă, dacă nu sunteți 100% siguri de ea. Atenție, nu lăsați copiii nesupravegheați în preajma fungilor!
Izvorul Bigăr și Grota Bigăr
Ultima parte accesibilă din rezervație este izvorul Bigăr și Grota Bigăr, la grotă accesul este vertical prin ținerea mâinii a unei bare fier. În interiorul grotei spațiul este îngust, nu recomandăm urcarea a mai mult de 3 persoane, mai ales că în grotă mai este un spațiu adânc protejat doar de niște frânghii.
Multă grijă! Grota Bigăr mai este numită și Grota Dragostei datorită unei povești de iubire cutremurătoare și tristă. Legenda aici. Atenție cad și pietre în această zonă!
Pârâul Bigăr
Podețul și scările de urcare/coborâre grotă Izvorul Bigăr ce vine de sub stânci!
Nota bene! Când poposiți la cascada Bigăr, acordați-vă timp să intrați și în rezervația care o găzduiește! Acolo veți întâlni conectarea adevărată cu natura!
Mănăstirea Țara Almăjului
Al treilea popas l-am făcut la mănăstirea Țara Almăjului, amplasată pe Valea Almăjului, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 22 septembrie 2013.
De la șoseaua care duce spre Eftimie Murgu, venind de la Bigăr, faceți dreapta spre mănăstire pe un drum de pământ de 2 minute. Mănăstirea are obștea formată din călugărițe. Interiorul bisericii este încă în pictare. Se pot cumpăra diferite ceaiuri, tincturi, siropuri, cărți, săpunuri naturale (noi ne-am luat ceaiuri).
Datorită poziției sale, de la mănăstire se pot observa dealurile și munții din împrejurimi. Revenind la mașină am luat prânzul (sandviciuri) și ne-a uitat cu binoclul spre Munții Țarcului, Semenic. Despre mănăstire se poate citi și pe site-ul ei aici
Biserica din mănăstire interior Moment de bucurie
Soțul cu binoclu Fratele cu binoclu
Al patrulea popas este la ansamblul mulinologic (mori de apă) Eftimie Murgu de pe Cheile Rudăriei (com. Eftimie Murgu). Pentru că este o destinație turistică extraordinară am prezentat-o, pas cu pas, într-un articol ce poate fi citit aici.
Călătoriți cu atenție, fără grabă (slow travel) și fără să alergați după senzațional!!! Făcând asta, veți observa cum natura vă va răsplăti într-o manieră educativă, terapeutică și experiențială cum numai ea știe și poate cel mai bine!
Alte articole din Banatul Montan pot fi citite accesând arhivele noastre!
DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.