Trasee cu familia prin Țara Făgetului din Timiș

Trasee cu familia prin Țara Făgetului din Timiș

Țara Făgetului este o microregiune din partea de est a județului Timiș, formată din 12 comune și orașul Făget (de unde îi vine și numele). Vă recomandăm să faceți trasee cu familia prin Țara Făgetului într-o manieră slow travel, educativă și experiențială. Este o zonă renumită și pentru evenimentele Banat Brunch din localitățile Margina, Curtea, Coșteiu de Sus, Pietroasa etc..

DURATA: noi am pornit din Timișoara pe autostradă până în comuna Margina, de unde am ieșit spre comuna Tomești direcția sat Românești, unde am fost cazați la prieteni! Am parcurs distanța Timișoara – Românești fix într-o oră. Suficient cât să nu obosim și să putem recomanda destinația familiilor ca fiind potrivită pentru weekend.

„Natura are cu adevărat puterea de a te vindeca. Pentru că îți încetinește viața și simți din nou mirosurile, sunetele, simți natura. Devii prezent, devii conștient de ce se întâmplă în jurul tău și deseori devii mai puțin stresat. Nu mai ești ocupat (busy).” – Lettie Stratton

Tara-Fagetului_lapasturistic.ro
Călătoriți în Timiș!

TRASEUL nostru, pe parcursul a celor 2 zile (Mai 2021) a fost format din: Cascada Șopot Pietrele Cohului (nu le-am vizitat, de data asta, dar am trecut pe lângă indicatorul spre ele, venind de la cascadă) – satul izolat Bătrâna (de la cascadă încă 10 km în amonte, nu am ajuns) – Cripta Măresei din Poeni Strâmbu (văzută din drum cu binoclul, pârâul era prea mare de trecut) – Peștera RomâneștiMănăstirea Izvorul lui Miron (numită și Voronețul Banatului) – Valea Lui Liman (și complexul hotelier ***) – Mănăstirea Luncanii de Sus Colecția Privată de sticlă Davidoni Glass (Muzeul sticlei) (din Tomești, doar din stradă am văzut-o). Se poate reveni la Timișoara și pe Translucani, numit și „drumul a la Transfăgărășan din Timiș.” Noi am revenit tot pe autostradă.

Sursa foto: https://amazingromania.net/, 2019

Țara Făgetului este o destinație turistică puțin cunoscută, în care sigur vom reveni! Mai avem multe de descoperit, explorat, minunat, experimentat, cunoscut etc.! Pădurile de fag, stejar cu potecile generoase, de aici, sunt love at the first time!

1. Cascada Șopot

Când te decizi să faci trasee cu familia prin Țara Făgetului, un prim popas este la Cascada Șopot, de pe raza comunei Pietroasa. Aceasta se află în singuraticii munți ai județului Timiș, Munții Poiana Ruscă. Traseul spre Cascada Șopot se poate începe și de la tabăra școlară de la Poieni Strâmbu. Se parcurge la pas, în amonte, pe drumul forestier direcția satul Bătrâna. Noi am mers cu mașina până la indicatorul de cascadă, apoi prin pădure pe jos!

Este o frumusețe naturală spectaculoasă și implicit o destinație experiențială de o zi pentru întreaga familie (1 oră jumate din Timișoara). Cascada ne-a întâmpinat cu debit mare și rapid, cu spume albe, la propriu datorită ploilor din ultima vreme.

Cascada nu este notorie, precum alte cascade din Banat, dar e mai bine așa, pentru că îți poți petrece timp în tihnă și face activități educative! Se poate coborî lângă albia sa și savura picăturile de apă care brăzdează atmosfera. Pozele sunt prezentate de la cascadă spre drum, unde se parchează mașina.

Prin pădure până la cascadă

Traseul prin pădurea de fag și stejar până la cascadă, este în amonte, extraordinar de frumos și ușor de parcurs chiar și cu copil mic. Este un traseu amenajat, de-a lungul pârâului Șopot, inclusiv la cascadă vei găsi un loc de popas (hogină) cu bănci și punct de belvedere. Freya la 4 ani a fost tare încântată de el. Poteca prin pădure este suficient de largă și plăcută de mers la pas. Am găsit un limax mare, jir și ghinde de anul trecut, flori și diverse viețuitoare mici.

Pietrele Cohului nu le-am vizitat!

Venind de la Cascada Șopot chiar la drum vezi acest panou informativ! Despre Giganţii de piatră din Banat puteți citi pe site-ul Expro360.ro, click aici. Traseu marcat de 5 km.

2. Satul izolat Bătrâna, cea mai mică localitate din România

 Țara Făgetului_Bătrâna_lapasturistic.ro
Panoul care îți indică drumul spre Cascadă dar și spre satul Bătrâna

În vârful listei noastre, la categoria trasee cu familia prin Țara Făgetului, s-a agățat dorința de a vizita (cu altă ocazie) și satul izolat, Bătrâna, cota 1000 m, din Ținutul Pădurenilor, la limita cu jud. Hunedoara. Acest sat, dincolo de nori, cu peisaje epice, blocat în timp, este la 10 km de punctul de bifurcație spre cascadă, și are casele identice cu unele din Bucovina și Maramureș!

Bănățenii sunt oameni tare gospodari! Dovadă stau și pozele făcute la țăranii ce munceau pământul, aproape că te îmbia să le sari cu o sapă spre ajutor! La piețele volante ce sunt în Timișoara nu de puține ori am cumpărat de la producătorii locali din com. Tomești. Pe panoul informativ este și o listă cu producătorii locali din zonă și ce oferă!

3. Cripta Măresei din Poeni Strâmbu

Revenind de la Cascada Șopot ne-am oprit în drum, vizavi de o criptă celebră, în zonă, datorită poveștii „Măresei din Poeni Strâmbu„, Pietroasa, jud. Timiș. Apelativul de Măresei provine de la Măria Sa. Ne-am uitat cu binoclu (nelipsit din bagaj) din drum la ea. Trebuia trecut, pe jos, un pârâu destul de rapid și lărgit de ape, iar cu copil mic, este de evitat așa ceva! Și dacă ajungi chiar lângă criptă, nu poți intra! Se spune că este blestemată! În apropiere la drum este și un izvor și ne-am bucurat și de apa lui dar și de flora spontană!

Povestea pe scurt:

Se spune că în secolul al XIX-lea domeniul Strâmbu aparţinea unei contese pe nume Leopoldina Stojanovits, pe care locuitorii o numeau „Măreasa”, nume ce venea de la formula “Măria Sa”. Leopoldina a avut un fiu, Bogdanovich Ferencz, care la 18 ani, îndrăgostit fiind de o fată din Budapesta – pe care o mai dorea şi un alt bărbat – îl provoacă la duel pe rivalul său şi pierde confruntarea, murind.

Legenda spune că, plină de durere, în 1881, „Măreasa” a dat ordin ca în pădurea de la Poieni să fie construită o criptă, pe malul pârâului, unde şi-a îngropat unicul său copil. La numai un an de zile de la înmormântare sicriul a fost jefuit şi cadavrul aruncat în râu.

De supărare „Măreasa” a pus corpul băiatului înapoi în sicriu şi l-a mutat în ultima încăpere, zidind un perete, iar la intrare, a comandat o uşă de fier forjat cu care a închis cripta pentru ca apoi contesa să părăsească definitiv locul şi nu s-a mai întors la Poieni niciodată.

Mai jos sunt link-urile în care este descrisă povestea pe larg și are poze din interior: Prin Banat click aici, și Discover Timiș click aici.

4. Peștera Românești

Tara-Fagetului_Pestera-Romanesti_lapasturistic-37
Peștera Românești din interior spre exterior, Mai 2021

O altă destinație în sine, din categoria trasee cu familia prin Țara Făgetului, este Peștera Românești. Este poziționată în Munții Poiana Ruscă, sat Românești, jud. Timiș, Banatul Montan și se ajunge la ea pedestru foarte ușor, pe potecile din pădure (până la un punct se poate urca cu mașina). Are o deschidere de 2 m înălțime și 9,5 m lățime. Fiind o peșteră neamenajată este necesar:

  • să aveți lanterna cu voi, altfel nu vedeți nimic,
  • atenție pe unde călcați, este alunecos din cauza apei care picură pe alocuri,
  • haine călduroase pentru că temperatura este scăzută (4-5 grade)
  • precauție să nu vă răniți, și nu va aventurați singuri prin galeriile sale!

Nu lăsați copiii nesupravegheați! Aceste obiective turistice naturale trebuie prețuite și îngrijite mai mult! De cum te întâlnești cu peștera observi panoul învechit deja sub negura vremurilor și mâzgălit de unii! Traseul prin pădure este marcat, nu ai cum să te rătăcești!

Aici se organizează concerte simfonice de peste 30 ani

Notorietatea peșterii este dată de concertul anual, din toamnă, ținut de Filarmonica Banatul, datorită acusticii sale foarte bune. Ultimul a fost în 27 octombrie 2019 cu participare aprox. a 5.000 de persoane. Video aici. Pe parcursul anului, liliecii rămân singurii soliști ai acestei peșteri.

Liliecii își au habitatul permanent

O colonie de lilieci își au habitatul permanent aici, bun leac pentru cei cu fobii de aceste mamifere chiroptere sau cei curioși. Nu este o peșteră spectaculoasă, dar este potrivită pentru a se vizita în familie (chiar și pentru lecții de speologie). Nu am reușit să fotografiem un liliac, dar în schimb i-am înregistrat video să ne rămână sunetele ce le scoteau.

Țara Făgetului_Peștera Românești_lapasturistic.ro (38)

Agale prin pădure până la peșteră

Aceste rânduri sunt și despre minunatul traseu forestier până la peșteră, despre importanța și beneficiul mersului, agale, prin pădure!!! Este un apel la conștientizare, conectare și observare natură înconjurătoare atunci când străbatem potecile spre o destinație. Pădurea și potecile sale, sunt în sine o destinație educativă, interactivă și plină de ocazii de relaxare.

Vă lăsăm câteva idei aplicate în familie (Freya, 4 ani)!

  • ? Sporirea atenției la tot ce este în jurul tău, pur și simplu!
  • ? Opriri dese spre admirare arbori (falnicii fagi și stejari), pauză spre odihnă, hidratare, gustare!
  • ? Recunoaștere ciuperci (pleurotus de pe fag), flori, arbori după frunze!
  • ? Identificare viețuitoare (am văzut o veveriță, șopârlă ?)!
  • ? Chiar și momentele de poze sunt prilej de oprire și mulțumire! O poveste spusă sau cărțile despre natură sunt un ajutor ghidat! Faceți o vânătoare de comori!
  • ? Căutare și admirare mușchii verzi de pe arbori!
  • ? Joaca spontană (noi am găsit ghinde, jir, pietricele), chiar și de-a v-ați ascunselea!
  • ? Avioanele de pe cer și urma lăsată!
  • ? Jocul umbrelor cu propriul corp (poze la umbra ta)!
  • ? Respirați adânc și bucuroși că aveți prilej să inspirați în plămâni un aer așa de curat și folositor.
  • ? Am uitat betele de trekking acasă, ca atare am luat de pe drum din crengile căzute.
  • ? Am găsit o cochilie ? de melc, și am luat-o acasă ca amintire și joacă în diferite activități.
  • ? Trunchiuri de arbori „speciale” diferite forme, scorburi etc. Din păcate, am văzut scoarța de fag crestată de om!
  • ?Respectați pădurea și nu aruncați deșeuri!
  • ?Nu lăsați copiii mici nesupravegheați nicio clipă!

5. Valea lui Liman, complex hotelier de 3***

Tara-Fagetului_Valea-lui-Liman_lapasturistic-18

Cazare, masă și piscină

O cazare potrivită, în zonă, pentru familii (și nu doar) este hotelul & restaurant *** Valea lui Liman. De data asta am oprit doar ca să facem cunoștință cu acest complex hotelier și mai ales să admirăm căsuțele din lemn! Îmi imaginez ce frumos este peisajul toamna aici! Valea lui Liman se află la poalele munților Poiana Ruscă, în com. Tomești, județul Timiș la o distanță de 117 km de orașul Timișoara.

Acesta a fost construit în 1972, iar în 24 iunie 1973 aici a fost organizat primul festival folcloric al muzicii, jocului și portului popular de pe valea Begăi (informație de pe placa de la intrare în complex). Conform site, are 67 locuri de cazare, piscină adulți/copii, loc de joacă, terasă. Ca să ajungeți aici puteți veni și pe Translucani, inaugurat în octombrie 2019, ce oferă peisaje minunate!

Căsuțele din lemn sunt o atracție, dar nu se poate caza nimeni în ele

Pe spatele căsuțelor am găsit aceste versuri, pe fiecare căsuță, nu știu cui aparțin:

"Că eu cu mine te-oi lua, 
În apa lui Iordan te-oi spăla, 
Cu cămeșă de dragoste te-oi îmbrăca 
Cu brâu de dragoste te-oi încinge
Coroană de aur în cap, ți-oi pune, 
Mândru de voi limpezi
Cu argintul strecurat
La maica ce te-a dat
Ca soarele când răsare, la busuiocul cu floare."

6. Colecția Privată de sticlă Davidoni Glass (Muzeul sticlei) din Tomești

Fabrica de sticlărie de la Colonie Tomești a fost foarte renumită, având metode de manufacturare și tehnici medievale. Astăzi mai este din ea doar această colecție privată de sticlă! Detalii despre aceasta puteți citi în articolul Istoria dulce-amară a celei mai vechi fabrici de sticlă din România. Cum se prelucrau, cu tehnici medievale, adevărate opere de artă și pe site-ul tomești.ro.

7. Popas spiritual la Mănăstirea Izvorul lui Miron (numită și Voronețul Banatului) și Mănăstirea Luncanii de Sus

Despre aceste două edificii religioase se poate citi într-un alt articol, click aici!

În loc de încheiere…

MULȚUMIRI și recunoștință gazdelor noastre, din Românești, care ne-au cazat și ghidat prin aceste meleaguri timișene! Mihaela Hander?Andreea Hander

Am scris aceste rânduri să vă fie spre inspirație, să călătoriți pe meleagurile românești, într-o manieră experiențială, slow travel, educativă și autentică în familie! CĂLĂTORIȚI ÎN TIMIȘ!

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

În Banatul Montan vă mai recomandăm și destinațiile de mai jos:

Lasă un răspuns