Cascada Șușara – traseu revigorant prin pădure
Chei_Cascada_Susara_lapasturistic-23

Cascada Șușara – traseu revigorant prin pădure

Din Sasca Română se ajunge imediat în Sasca Montană. Aici am descoperit un traseu forestier inedit, cu variate oportunități de explorare, și anume Valea Șușarei, cheile râului Șușara și în final cascada cu același nume. Șușara = chei cu pădure de tufani, pădure tânără (tufani înseamnă copaci tineri).

Pentru județele din împrejurimi, Timiș de unde suntem noi, este o destinație de weekend foarte potrivită (2 ore cu mașina). Toamna este unul anotimpurile care oferă, în acest cadru forestier, niște culori la superlativ! Acest traseu face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.

Valea Șușara

Notorietatea și funcționalitatea văii Șușarei nu este atât de mare pe cât era pe vremea dominației imperiului austro-ungar, când pe acest traseu turistic exista un drum pentru trăsuri, cabană cu restaurant, lac pentru bărci. Valea Șușarei era un extraordinar și căutat loc de promenadă.

Un traseu extrem de divers, aici se găsesc actualmente: râu, cabană (privată), moară nefuncțională, izvor de apă potabilă, poenițe, flori, ciuperci, stânci, podețe, mici praguri de apă superbe, chei, mulți arbori de fag, mină romană și evident, la final, cascadaaa. Mare atenție la copil, peisajul este variat și ușor de parcurs, dar la un moment dat, mai ales pe la chei și chiar la cascadă terenul este destul de abrupt și alunecos.

Cabana Șușara și moara turcească

După 2 km de mers prin pădure găsești Cabana Șușara, vopsită în verde, care atestă că acum 70 ani aici era o frumoasă stațiune climaterică cu aer puternic ozonat și se mai găsesc și rămășițele de beton ale scenei unde cândva se țineau spectacole. Tot aici, la cabana verde din poeniță, găsiți un izvor cu apă potabilă și receee, și o veche moară turcească, pe care din păcate unii turiști o folosesc pentru WC. Desigur pe trasee turistice ar prinde bine niște toalete, fie ele și turcești, decât mizerie de fecale și șervețelele peste tot.

Cascada și cheile Șușarei

Cascada Șușara (15 m înălțime, cădere în două trepte) și Cheile Șușarei (2,5 km) – combinația perfectă a unui traseu forestier, care pentru noi a fost cel mai revigorant, umbros, provocator, plin de senzații (de la wow la bau) și în cea mai mare parte ușor de parcurs cu copilul mic. Natura nu ți-o oferă gratuit, ci e nevoie să mergi cam 2 ore (dus-întors) prin pădure până la ea. Plus că mai ai și „provocări” pe drum (vreo 5 podețe, zona defileu scurt unde trebuie să mergi pe marginea stâncilor cu sprijin de lanțuri, iar la picioare ai râul). Dar satisfacția e mareee.

Ce am observat eu la cascadele din Banatul Montan este frumusețea lor dată de mușchiul verde prezent pe stânci. Doar să ne aducem aminte de Cascada Bigăr și avem concluzia.

De la ieșirea din Sasca Montană (spre satul Cărbunari) citiți panoul de avertizare/informare (floră/faună, traseu) și urmați poteca, de-a lungul râului Șușara, ce vă apare în față (marcaj cruce albastră). Această localitate are vechi tradiții în domeniul mineritului. Chiar este o vagonetă galbenă pe stânga, pe care o veți vedea când vă parcați mașina la ieșire din sat. Și pe traseu găsiți o mină romană! Nu am intrat în ea, dar am citit de la Cârtița plimbăreață, că ea a intrat 20 metri și a dat peste un lac subteran și a revenit. Noi am luminat-o cu lanterna și am găsit lilieci.

Precauții

Pe niciun alt traseu din zonă nu am văzut panou de atenționare referitor la vipera cu corn, dar aici era unul cu mesaj ferm. Ca atare, oricât de ispititor este peisajul, vigilența și ascultarea de a nu vă abate de la poteca turistică, sunt obligatorii. Tot aici găsiți și șarpele de alun. Dacă sunteți atenți pe traseu puteți găsi salamandre, racul de ponoare. Sfaturi despre cum să vă protejați de vipera cu corn găsiți click aici de la Asociația Wild Caraș Severin. Măsuri de prim ajutor găsiți click aici de la Academia de Prim Ajutor.

O poveste faină despre acest loc a scris Cârtita Plimbăreață click aici.

Pozele de mai jos sunt prezentate invers, de la Cascadă spre ieșire

Mesaje din pădure

Pe traseul forestier spre Cheile și Cascada Șușara, (jud Caraș-Severin, Sasca Montană), am găsit aceste mesaje: „Salvați pădurea pentru copiii voștri!”, Iubiți natura, pământul, viața!

Salvați pădurea pentru copiii noștri!
Salvați Pâmântul!
Iubiți natura, pământul, viața!

⁉️Păstrați natura intactă! Observați ce au desenat unii pe mușchiul cascadei!? Când spun eu că ne lipsește educația montană, unii spun că judec și că nu e cea mai bună manieră de a o spune. Dar în final fără a atrage atenția, critica, judeca, ne rămâne ignoranța și indiferența „nu mă bag”.

Cărbunari

La ieșire din Sasca Montană (direcția Cheile Șușarei) se face un drum județean, care mai mult arată a drum forestier, ce străbate pădurea deasă a dealului. În vârf ajungi în comuna Cărbunari. După cum îi zice și numele, o fostă localitate minieră. Pe modelul „să vezi și abia să crezi”, eu am rămas surprinsă de frumusețea locului, a străzilor cu asfalt și a curățeniei.

Nu mă așteptam la așa ceva în vârful dealului, mai ales la calitatea drumului. După cum am mai scris, piatra de moară a zonelor turistice din Jud Caraș-Severin o reprezintă „calitatea” drumurile (peticite, gropi, denivelări etc.). Pe drumul din pădure am oprit să culegem mure și ne-am bucurat de răcoarea și aerul pădurii! Merită un traseu de relaxare combinată cu liniște și hrană din natură!

Priveliște Cărbunari

Popas spiritual la Mănăstirea Slatina Nera

Sasca Română – drumeții prin peisajul carstic

Pensiunea Patru Anotimpuri – bun gust și calitate

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns