Plecăm din Toplița special pentru a lua prânzul în loc. Bilbor (40 minute distanță) la Punct Gastronomic local-Casa VLC (deschis în 2022).
Ce este un PUNCT GASTRONOMIC LOCAL (PGL)?
Conform Ghidului de bune practici de igienă și producție culinară ”sunt obiective reprezentate de bucătăriile particulare, unde se prepară alimente după rețete culinare specifice zonei, ce sunt servite direct către consumatorul final.”
Este diferit de conceptul de restaurant deoarece se gătește în bucătăria/ gospodăria casei. Sigla folosește elemente rurale și este semnul distinctiv prin care știm că este PGL.
Din 2018 până în prezent, sunt deschise 406 PGL în toată țara: 10 PGL sunt în jud. Harghita (date din iulie 2024). Lista lor actualizată poate fi consultată pe siteul https://azm.gov.ro.
De când ne-am stabilit circuitul turistic prin jud. HR (a se vedea mai jos) ne-am dorit foarte mult această experiență gastronomicǎ locală la un Punct Gastronomic Local (PGL) în Bilbor (cea mia nordică localitate a județului).
Drumul bun, peisaje faine, aer curat, multă liniște la poalele munților Călimani.
Era și mai frumos dacă ne-ar fi ajutat soarele. Dar și cu nori are un farmec aparte.
Despre circuitul nostru
Circuitul nostru, de 7 zile (august 2024), prin județul Harghita (Ținutul Secuiesc) cu plecare din Timișoara: Târgul Mureș (pe autostradă) – Toplița (cazare Pensiunea Baciu) – Borsec (vizită) – Bilbor (vizită, prânz la Punctul Gastronomic Local – Casa VLC) – Miercurea Ciuc (cazare prieteni) – Odorheiul Secuiesc (vizită) – Lupeni (vizită) – Corund (vizită) – Praid (cazare) – Sovata – Târgul Mureș pe autostradă până la Timișoara.
Bine ați venit la Punctul Gastronomic Local Casa VLC din Bilbor!
Ne-a întâmpinat cu amabilitate dna Gabriela Vîlcan alături de serviabila sa fiicǎ care ne-au omenit cu meniul zilei.
Acesta era format din: platou cu aperitive, o ciorbă rădăuțeană, mămăligă (pe care am cerut-o noi pt fetița noastră) și prăjitură. Felul doi (pește sau tocăniță de miel) nu am mai putut mânca, și am rugat să nu ni se aducă. Tare bună și sățioasă a fost și pâinea cu semințe de chimen.
Aici am băut pentru prima dată apă plată/ minerală BILBOR.
Spațiu amenajat, în curte, pentru a servi oaspeții
Au amenajat un spațiu special unde se pot servi oaspeții, spațiul are elemente decorative tradiționale, curtea cu flori, bancă de odihnă etc. Loc unde am făcut muuulte poze!
Poate deservi o datǎ 15 persoane la o masă. Se gǎteste zilnic și mâncarea nu se păstrează. Se face rezervare cu min. 3 ore înainte (rugămintea acestui PGL). Noi am sunat cu o zi înainte să facem rezervare. Date de contact: 0741 407 457.
Punctele gastronomice locale sunt foarte importante în dezvoltarea turismului identitar, a economiei locale, a relațiilor comunitare, și contribuie la păstrarea/ manifestarea tradițiilor și a rețelelor autentice de mâncare etc.
În 2023 au fost pe locul 3 la competiția Destinatia Anului categoria “Destinații gastronomice”! În anul 2022, a obținut Premiul „Margareta de Aur”, acordat de catre Antrec Romania.
Oferă și spațiu de cazare – pensiunea Casa VLC
Conform site Visit Harghita, pensiunea pune la dispoziție 6 camere: dintre acestea 3 camere sunt duble, iar 3 camere sunt triple. În total se pot acomoda aici 15 oaspeți ce pot închiria toată locația.
Este o pensiune marchată cu eticheta ”family friendly” ”prietenoasă cu famiile” și ”pet friendly” (se poate veni cu animale de companie, gratuit).
Date de contact: 0741 407 457/ sorinvalcan34@gmail.com
Facilități: curte, grădină, ciubăr în curte, wifi gratuit, parcare gratuită.
Asociația Mila 23 – a pus bazele primului PGL din România, 2018
Inițiatorul acestor PGL a fost renumiteul canotist, multiplu campion olimpic si mondial, Ivan Patzaichin (1949 – 2021) alături de Asociația Mila 23. Ghidul de bune practici de igienă și producție alimentară se găsește pe site la ansvsa.
Cine le poate înființa și care este procedura de autorizare?
Se pot înființa de către cetățeni din zone rurale, marginale, care pot produce în gospodărie mare parte din materia primă folosită la gătit. Se autorizează de către A.N.S.V.S.A. prin Directiile Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor DSVSA Județene.
Despre Bilbor, satul românesc autentic
Peisaje splendide din Bilbor (aprox. 1000 m. altitudine), jud HR. Verde crud în mijlocul verii. Deși noi am venit doar pentru Punct Gastronomic local-Casa VLC, am rămas foarte impresionați de această localitate și implicit depresiune de baraj vulcanic, la granița dintre Ardeal și Bucovina.
Cea mai bogată localitate în izvoare de apă minerală din județ (700 am aflat din sursele video de mai jos), cu cel mai pur aer din România.
Datorită pădurilor de conifere aerul este cât se poate de pur, faptul cǎ este depresiune face ca zona să fie și mai liniștită, fără zgomote suplimentare. Aici se face și o brânză delicioasă. Chiar este o zonă cu un mare potențial ecoturistic!
Sperăm să se dezvolte durabil și cu mare prețuire față de mediu, tradiții. Astfel de destinații vor fi la mare căutare în următoarele decenii.
Aici sunt peste 10 izvoare de unde se poate lua apă minerală. Câteva sunt amenajate pentru un consum direct de către localnici/ turiști. Sunt o bogăție naturală extraordinară și hidratează foarte bine corpul uman.
Sursă captură: Lumea satului
Aici se îmbuteliază și apoi se comercializează Apa Bilbor (încă din 2010).
Recomandăm și videourile de mai jos!
Recomandăm și:
Pensiunea Baciu Toplița – cazare, echitație, sanie bob, plimbări cu trăsura, tubing