Berzasca este o destinație turistică departe de aglomerația altor zone dunărene, celebre, de pe Clisura Dunării. În ținutul acvatic, înconjurat de dealuri cu păduri dese, ne-am bucurat de ospitalitatea gazdelor și am experimentat aventura și relaxarea. Toamna cred că este un peisaj spectaculos, datorită pădurii de foioase din zona cărășană!
Durata față de Timișoara cu mașina: cam 3 ore (cu oprire la punctul de belvedere de la Coronini). Direcția: Timișoara – Deta – Oravița – Moldova Veche – Berzasca (216 km). Data: iulie 2021 (Freya 4 ani).
Trasee și activități: popas la Coronini – cazare la pensiunea Ecaterina – experiența cu ambarcațiune de mare viteză (jet boat Extreme) – excursie la Insula Ostrov – vizitat Complexul Lacustru Egreta. Și zona este mult mai ofertantă decât am experimentat noi!
Coronini – prim popas, punct de belvedere
Ce se poate explora?
În zona, Clisura Dunării, de la Moldova Veche, Coronini până la Berzasca se mai pot vedea/vizita/experimenta și următoarele: Stânca Babacaia (e la Coronini și are o cruce în vârf, se vede din drum); Insula Ostrov (peste 130 de cai sălbatici); Cetatea Golubac (este la sârbi dar la Coronini este pct de belvedere amenajat spre ea); Cetatea Sfântul Ladislau (sau Cula) chiar la ieșire din Coronini, unde e și pct de belvedere descris mai sus; Cascadele Modăvița și Burăul Mare; Morile de Șichevița și Mănăstirea Gornea; Celebrul Complex lacustru cu bungalouri din Berzasca; Satul cehesc Bigăr, Gârnic, Eibenthal.
1. PENSIUNEA ECATERINA***
Este o unitate de cazare, de trei margarete, foarte primitoare, aflată pe Clisura Dunării, în com. Berzasca, Jud Caraș-Severin. Fiind amplasată pe deal (la 200 m de la ieșirea din Berzasca spre Orșova) ai o vedere panoramică extraordinară spre Dunăre, și mai ales spre apus! Am fost cazați aici timp de 3 zile (iulie 2021) și sigur dorim să revenim toamna, să explorăm și potecile pădurilor din zonă și arhitectura satelor cehești!
Pensiunea a fost construită în anul 2013, cu fonduri europene, și are 10 spații de cazare: 5 camere duble cu pat matrimonial, 4 camere twin cu paturi separate şi 1 apartament cu 2 camere si pat matriomonial (vizualizați pe site camerele!).
Fiecare cameră are balcon și beneficiază de o priveliște panoramică. De aici am putut urmări activitatea vapoarelor, șlepurilor, navelor mici de croazieră, păsărilor (egrete etc.). Camerele sunt curate, acces pe bază de cartelă, și dotate inclusiv cu seif.
Tarifele încep de la 370 lei până la 600 lei, în funcție de tipul camerei, și includ mic dejun! Cel mai sigur pentru a rezerva o cameră sau cere informații (mai ales vara, când este grad de ocupare 100%) este să trimiteți mail pe adresa pensiunea_ecaterina@yahoo.com, și să urmăriți pagina de Facebook a pensiunii, unde se anunță constant diponibilitățile de camere (dacă renunță cineva)!
Pensiunea Ecaterina dispune de restaurant, bar și terasă în aer liber. Porțiile de mâncare sunt generoase și delicioase! Recomandăm cu maximă încredere! Eee, am ratat specialitatea casei – ciorba de pește cu sosuri. Dar, next time, sigur o voi savura. Terasa din curte este mare și frumos decorată cu trandafiri.
Infinity pool
Piscina de tip „infinity pool” are apa încălzită de la panouri solare, și este atracția maximă a locației. Chiar dacă nu ești cazat aici, atâta timp cât nu este aglomerație, se poate beneficia de piscină contra cost!
Aceasta oferă un punct de belvedere unde se pot face cele mai spectaculoase poze și amintiri. De fapt ore multe s-au scurs tot la piscină, unii cu bălăcitul, alții cu cititul și pozele. Șezlongurile sunt o bună oportunitate fie pentru bronzat, fie pentru o distracție cu cartonașele seara/dimineața (dacă ai copil mic). Sau chiar de admirat stelele/luna/constelațiile.
Nature by bight!
Una dintre activitățile noastre preferate este „Nature by night„! Aceasta ne-a conectat și mai mult la natură, și a fost un bun prilej de ascultat sunetele naturii (inclusiv concertul broaștelor) etc.. Seara/noaptea (maxim ora 22:30), după ce mulți se retrag în camere, noi rămânem la joacă/ facem poze/ ne uităm la stele, constelații, lună. Totul cu discreție și fără să deranjăm pe ceilalți oaspeți!
Spațiul de joacă
Pensiunea nu dispune, momentan, de un loc de joacă anume! Are spațiu verde unde cei mici se pot juca, dar piscina a fost magnet pentru fetița noastră de 4 ani. Ca atare, nici nu a simțit lipsa locului de joacă! Apoi cartoanele educative (Noțiuni opuse, Păcălici etc.), sunt un bun prilej de joacă/socializare cu alți copii!
Șabloanele noastre călătoare au ajuns la Berzasca! Pentru micii exploratori, orice călătorie este prilej de a descoperi lumea într-o manieră sau alta. De data asta am regizat activitatea și am adus de acasă doar șabloane care au legătură cu ce putem găsi în apă (oceane, mări, fluviu etc.) și pe cer noaptea. Infinity pool ne-a fost decorul! Le folosim, adaptat decorului natural, de fiecare dată când plecăm (a se citi postarea din primăvară prin pădure și inclusiv de unde le-am cumpărat!)
2. PARCUL DE AVENTURĂ ȘI AGREMENT
Pensiunea Ecaterina, de pe Clisura Dunării, oferă diverse activități de agrement prin Parcul de aventură, inițiat și administrat de proprietarii pensiunii: jet ski-uri, jetboat Extreme (ambarcațiune de mare viteză), ambarcațiune Corsar pentru excursii pe Dunăre, biciclete și ATV-uri.
Jetboat Extreme – unică în România
Parcul de aventură din Berzasca, Jud Caraș-Severin (Clisura Dunării), pune la dispoziție și această experiență acvatică, care te scutură de multe frici și îți oferă diferite senzații tari, inclusiv o baie. De data aceasta doar soțul a avut curajul!
Ambarcațiunea de mare viteză, are 13 locuri și este condusă exclusiv de Gabi Furdui, proprietar Pensiunea Ecaterina. Pontonul este amplasat la 400m față de pensiune, pe malul Dunării. Încă de la drumul național vedeți bannerele steag galbene, care indică că ai ajuns. Experiența la bordul ambarcațiunii este filmată chiar de la bordul ei, și vi se vor trimite, ulterior, prin email câteva video-uri scurte cu momentele de intensitate maximă!
Câteva detalii tehnice, reținute la instructaj:Vestă obligatoriu de purtat! Evident copiii nu au voie, viteza și mișcările sunt mult prea mari.Nu ai voie cu alte obiecte la tine ce se pot pierde, sau te pot răni (nici măcar ochelari de vedere). Oricum la ce viteză și abundență de apă vine pe tine, ochelarii chiar îi pierzi.Îmbrăcați-vă cu haine potrivite pentru apă (și care se usucă ușor), sigur o să vă udați până la piele! Idem și la încălțăminte.
Fiți atenți la gesturile pe care le face Gabi din mâna dreaptă! Ele vă avertizează să vă pregătiți pentru ce urmează: rotire 360 grade, scufundare la frânare. Trebuie să te ții bine de bara suport din barcă!
Poate încerca oricine dorește, chiar și dacă ești în trecere prin zonă. Trebuie doar sunat pentru programare înainte! Tariful unei ture de 20 minute este de 120 lei/pers. Sunați la: Gabi – 0786322400
Excursie pe Dunăre, spre Insula Ostrov, cu ambarcațiune Corsar
După infinity pool (unde fetița a luat de la soț primele ei ore de înot), și Extreme Jetboat (unde soțul a luat o porție zdravănă de adrenalină și baie), a venit momentul meu – o excursie cu ambarcațiunea Corsar pe Dunăre până la Insula Ostrov (cu vizitare insulă)!
Pornim tot din Berzasca cu destinația ecoturistică Insula Ostrov (din Moldova Veche), folosind ambarcațiunea Corsar deținută tot de Pensiunea Ecaterina. Traseul durează 3 ore (2 ore dus-întors pe apă) și 1 oră explorat insula sălbatică „Ostrov”. Pentru a evita vara temperaturile ridicate ale zilei, la ora 9:00 ar fi bine să fiți la pontonul de plecare!
Tariful este de 100 lei. Vă puteți înscrie la o astfel de călătorie și dacă sunteți în trecere prin zonă, dar cu o programare înainte. Sunați la: Gabi – 0786322400!
Pozele de mai jos sunt doar de pe traseul acvatic. Din barcă poți vedea obiective turistice (chiar se încetinește când se ajunge lângă ele tocmai pt a se putea face poze și asculta informația spusă de căpitan):
Complexul lacustru Egreta (bungalouri pentru cazare), unic în România Cetatea sârbească Golubac (este pe malul sârbilor)Stânca Babacaia (marchează intrarea pe Clisura Dunării și este unică pe cursul acesteia) Cetatea Cula (Sf Ladislau) din Coronini, în curs de renovare. Minunat! Lebede, egrete, cormorani etcAlte vapoare, bărci de pescari etc.
Și la final mult așteptata insulă ecoturistică și cu natura realmente sălbatică, Ostrov (descrisă mai jos).
Dacă ajungeți în zona Berzasca, Jud Caraș-Severin testați neapărat această experiență pusă la dispoziție de Pensiunea Ecaterina prin Parcul de aventură Berzasca.
3. INSULA OSTROV – Moldova Veche
„Călătorule ia cu tine frumusețea acestui loc și vorbește despre ea! Nu lăsa în Ostrov decât urma pașilor tăi!”
Este mesajul care ne-a întâmpinat atunci când am debarcat pe insula ecoturistică Ostrov (Moldova Veche, Jud Caraș-Severin). Traseul nostru acvatic a pornit din Berzasca cu ambarcațiunea Corsar de la Pensiunea Ecaterina. Din Timișoara până la Moldova Veche sunt 160 km. Ultimii km trebuie parcuși cu barca până la insulă.
Pentru o oră am luat la pas potecile (digul) insulei și am intrat într-o lume:
- a păsărilor (peste 72 de specii);
- a cailor sălbatici (peste 130 de cai);
- a legendelor (mitul conducătorului hunilor Atilla);
- a istoriei (comuniștii prin anii ’80 doreau să depoziteze deșeul de steril de la mina din zonă);
- a forței creatoare a naturii (caii sârbilor rămași aici după revoluție a fost punctul de pornire a, ceea ce numim azi „Insula Cailor Sălbatici„).
Dacă acum peste 30 de ani nu interveneau sârbii azi putea fi un exemplu de dezastru ecologic (se dorea deversare de deșeuri și steril de la minele din zonă). Astăzi este un model de forță a naturii care adăpostește în libertate o herghelie de cai (pe care nimeni nu îi hrănește, se apropie de ei, aici se înmulțesc/cresc/mor, fără nicio intervenție din partea omului).
Și ne-am întâlnit cu doi cai…
Dar ca să explorezi toată insula în tihnă trebuie să îți rezervi mai multe ore. Pentru noi cu fetița de 4 ani a fost suficient o oră. Scopul nostru a fost – întâlnirea cu, măcar, 1 cal sălbatic.Și căutarea ne-a fost răsplătită și am văzut doi cai ce se hrăneau la malul Dunării. I-am admirat din depărtare și nu i-am deranjat de la prânz.
Dar am primit poze de la o altă turistă care a văzut o familie de cai, iar armăsarul o proteja.Strălucesc efectiv cât sunt de curați. Acești cai se înmulțesc/cresc/mor aici. NIMENI nu are voie să le dea de mâncare, îngrijiri de niciun fel. Totul este condus de ciclul naturii.
Ostrov, arie naturală protejată avifaunistică
Este și o legendă conform căreia movila de pământ, existentă aici, ascunde îngropat în mai multe sicree, trupul conducătorului hunilor, Atilla. Din 2004, ostrovul, este arie naturală protejată avifaunistică. Datorită acestui statut, activitățile umane sunt restricționate și reglementate.
Este încurajat ecoturismul, activitățile educative și cercetarea! Chiar se vor aduce aici și biciclete ca să fie închiriate și cu ajutorul lor să se poată explora insula (auzisem asta de la un ghid ce îndruma un grup aici).
Sunt recomandate două trasee turistice
Un traseu mai lung și unul mai scurt. Noi am ales pe cel mai scurt, mai printre lacuri. Chiar lângă ponton sunt și zone de odihnă (foișor). Ostrovul are multe surprize ce așteaptă să fie descoperite!
Pentru alte detalii despre floră și fauna insulei, citiți din pozele făcute la panourile amplasate aici! Vizitarea efectivă a insulei este gratuită! Plătești doar transportul până acolo! Sigur vom reveni! Despre această insulă mai puteți citi și pe siteul Adevărul.ro, 2016!
4. COMPLEXUL LACUSTRU EGRETA_BERZASCA
Clisura Dunării la Berzasca te întâmpină cu acest inedit complex lacustru numit „Egreta„. Este unic în România (prima stațiune lăcustră) și Europa (supranumit și primul sat plutitor). A fost construit prin fonduri europene. Dispune de 15 bungalouri suspendate pe piloni. Terasă cu restaurant.
Noi, chiar de la balconul camerei din Pensiunea Ecaterina am putut vedea aceste bungalouri, și eram dornici să le vizităm. Matinali, după micul dejun la pensiune, am mers la Egreta. După ce am explorat complexul am savurat, la terasă, o înghețată, și ne-am bucurat de priveliște (albatroși chiar în proximitatea terasei).
Cazarea în bungalou
În bungalou se pot caza max 3 adulți. Citește poza cu detaliile referitoare la nr de persoane în bungalou (mai ales dacă aveți copii). Am făcut și poze din interiorul unui bungalou (în curs de curățare) ca să vă faceți o idee. Dar le puteți vedea și direct pe site-ul lor. Tariful de cazare (vară) este de 350 lei (pe noapte/bungalou pentru 2 adulți, cu MD inclus), cu specificațiile aferente dacă aveți copii (a se vedea poza făcută la afiș)!
Un bungalou este format din: „dormitor la etaj, o sufragerie dotată cu colțar extensibil, tv led, televiziune prin cablu, wifi, măsuță, dulap, climă, baie cu cabină de duș.” Este minunat că bungaloul are spațiu outdoor cu vedere spre Dunăre și sârbi, unde se poate face „baie de soare”, pescui, savura natura toată ziua și noaptea (stele, luna etc). Detalii pe site-ul lor click aici!
Dacă ești pasionat de pescuit, se poate pescui chiar de la ponton. De aici se pot organiza croaziere pe Dunăre spre Insula Ostrov și Cazanele Dunării. O relatare de la cineva care s-a cazat aici puteți citi articolul Weekend la Dunăre – Complex Egreta!
NOI AM REVENIT ÎN IULIE 2022 ȘI EXPERIENȚELE SE POT CITI MAI JOS!
3: Ce împrejurimi am vizitat pornind din stațiunea turistică Berzasca, Clisura Dunării?
Alte destinații din Banatul Montan și unități de cazare experimentate de noi, se pot vizualiza la următorul link: https://lapasturistic.ro/category/calatoriile-noastre/banatul-montan/
DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.