"Sus, sus, sus, la munte, sus, Sus, sus, sus, române, sus, Acolo şi Iancu-i dus, La Vidra de Sus." Veta Biriș
Anual în cel mai apropiat weekend de sărbătoarea Sfântului Ilie se organizează sus pe Muntele Găina numit și Muntele Dragostei (cota 1466 m la Cruce) cunoscutul Târg de Fete, o sărbătoare populară etno-culturală mult apreciată!
Petrecând vacanțele de vară la bunica în această zonă, am fost de multe ori la acest târg plin de tradiții și obiceiuri populare.
De la baza muntelui până în vârf se poate urca direct cu mașina în vreo 30 minute. Sunt 9 km. Este plin de tufe de afiniș, nu îți trebuie decât poftă să le papi direct din natură, așa nespălate! Muntele oferă priveliște spre județele Alba, Arad şi Hunedoara.
Despre târg
Conform ziarului Alba24 aici „ În trecut, locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor se adunau pe platoul de la Găina pentru a-şi schimba produsele.
Sătenii care urcau pe munte îi duceau cu ei și pe cei tineri, pentru a se cunoaște și, dacă se plăceau, se puteau căsători. Târgul a făcut posibilă întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, evitându-se astfel încrucişările dintre rudele apropriate. Se spune că târgul există încă de când poporul proslăvea Soarele.”
Sărbătoare folclorică
În zilele noastre târgul are mai mult iz de sărbătoare folclorică, unde pe scena amenajată se întâlnesc artiști populari din județele apusene și nu numai.
Se organizează corturi/standuri unde țăranii și producătorii locului își expun spre vânzare produsele culinare, artizanale (tulnice, doage, ștergare, etc.).
Consiliului Județean Alba are marcă înregistrată din 2006 evenimentul Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cu sloganul: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!” Informații și alte detalii inclusiv program aici
Consiliul Județean Alba are pe pagina de Facebook deja invitația pentru a veni la sărbătoare în 2021. De asemenea și pozele de mai jos tot de pe pagina lor de Facebook le-am preluat ca să vă faceți o idee despre cum petrec moții și turiștii! Urmăriți pagina lor pentru informații actualizate în 2021!
Ce am vizitat și experimentat prin zonă:
- Pe urmele turismului identitar în Țara Moților
- Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci – călătorie atemporală în orice anotimp
- Popas spiritual la două biserici ortodoxe: 3 secole versus 1 deceniu
- Pensiunea Vidra de Sus – tărâm de poveste pe Valea Arieșului Mic
- Pensiunea Dealul cu Melci – ospitalitatea moților la ea acasă
DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.