SchwabenLand – o nouă atracție turistică și culturală în Timiș

SchwabenLand – o nouă atracție turistică și culturală în Timiș

Am revenit, în iunie 2024, la Charlottenburg (com. Bogda, jud. Timiș), după aproape doi ani, pentru a vizita SchwabenLand, o casă veche cu o gospodărie mare, ce a fost transformată într-un muzeu unic în Banat și Ardeal, și un restaurant amenajat într-o fostă șură.

Traseul nostru: Timișoara – com. Pișchia – Fibiș – Mașloc – dreapta spre satul Charlotenburg – SchwabeLand nr. 12-13. Este la 30-45 min. de la ieșire din Timișoara spre Lipova.

Satul rotund Charlottenburg, Timiș

Charlottenburg este la rândul lui unicul sat cu formă circulară din țară (construit de coloniștii germani datând din 1771) și este sit monument istoric (2016). Iar de acum înainte este o nouă atracție turistică și culturală în Timiș.

Recomandăm și articolul nostru: La pas prin Charlottenburg, unicul sat rotund din Banat.

Ce am găsit la SchwabenLand?

  • Muzeul etnografic – prin care se promovează cultura multietnică din Banat și Ardeal
  • Restaurant în fostă șură.
  • Terasă (mese, scaune, umbrelă).
  • Loc de joacă pentru copii.
  • Zona de camping (încă nu e dată în folosință)
  • Pădurea de foioase, din spatele locației, va fi amenajată cu traseu pentru drumeție și biciclete.

Despre muzeu

Muzeul etnografic a fost deschis în iunie 2024. Aici sunt expuse majoritar obiecte ale șvabilor dar și ale românilor, ungurilor și chiar sârbilor.

Orar și bilet

Orar: Luni – Vineri, 13:00-21:00/ Sâmbătă – Duminică, 10:00-22:00.

În perioada de iarnă muzeul se închide. Totuși, la cerere, se deschide pentru grupuri organizate.

Urmăriți pagina lor de facebook pentru a afla în timp real orice modificare de orar.

Tarife: Doar pentru a vizita muzeul se percepe o taxă de 10 lei/ copil peste 2 ani și 20 lei/ adult. Copii sub 2 ani și persoanele cu dizabilități au acces gratuit.

Cei care opresc doar pentru restaurant nu plătesc taxa de muzeu.

Dormitorul (soba bună)

Casa este împărțită în mai multe încăperi precum: dormitorul (sobă), bucătăria, camera femeilor (cu obiecte folosite de ele), camera unde este cuptorul, șpaițul, camera bărbaților (cu obiecte folosite de ei), beciul, holul și curtea (foarte spațioasă).

Băcătăria (prânzitorul)

Camera femeilor

La pas prin casa muzeu ascultând povestea obiectelor expuse, donate de familia fetiței Sofia.

Câtǎ bucurie în glasul și pe chipul ei: “uite tabloul goblen este cusut de bunica mea”, ”pușca asta a fost a bunicului meu” etc. Mulțumim! Sǎ învățăm pe cei mici iubirea față de tradiție și identitate culturală!

Camera bărbaților – meșteșuguri bărbătești

Cuptorul de pâine și șpaițul rece

Beciul

Am fost ghidați de doamna Heike, care ne prezenta timid dar încântată, când în română când în germană, încăperile. Întâlnirea cu ea este o experiență în sine.

Vizitarea casei muzeu se face singur, nu este nevoie obligatoriu de ghid.

Restaurant

Restaurantul a fost amenajat într-o fostǎ şurǎ. Acesta este spațios frumos decorat cu elemente specifice (butoaie, covată etc) și dotat cu băncuțe cu mese, grup sanitar. Se pot consuma preparate tip fast-food dar și preparate cu specific șvăbesc (ex. supa cu tăiței din clătite).

Terasă

În curte sunt amplasate vreo 20 mese cu scaune și umbreluțe pentru umbră.

Locul de joacă

În spate este amenajat un loc de joacă pentru copii și o zonă de camping (urmează să fie dată în folosință).

“Împreună în Cerc” (ediția 1) – acțiune de voluntariat

Într-o zi de sâmbătă, din octombrie 2024, am fost participat ca voluntari la evenimentul de ecologizare “Împreună în Cerc” (ediția 1) alături de prieteni, voluntari studenți de la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, UVT, voluntari de la Asoc. Ajungem Mari, și am dat o mână de ajutor la curățenia pǎdurii din Charlottenburg.

Să duceți copiii la acțiuni de voluntariat! Este foarte important pentru dezvoltarea lor socială, iubirea față de natură și dezvoltarea simțului responsabilității.

Gazda și inițiatorul evenimentului a fost SchwabenLand (muzeu și restaurant) prin doi angajați tare determinați, Ioana și Radu!

Mulțumim gazdei pentru timpul de lucru petrecut împreună, ospitalitate, micul dejun și prânzul delicios!

Felicitări întregii echipe și tuturor celor 70 de voluntari harnici!

Echipa noastră a adunat 2 saci mari într-o orǎ! Apoi odihnă și joc la spațiul de joacă amenajat din ograda muzeului!

Spațiu potrivit pentru educație

Această locație a început să fie frecventată de grupuri de elevi și profesori în Școala Altfel, Școala Verde.

Ultimul șvab în viață din acest sat

”A refuzat să plece, dorind să rămână alături de părinții săi. Tatăl său a murit la Charlottenburg în 2001. Trimper a ales să păstreze moștenirea etnicilor săi, având grijă de biserică, cimitir și istoria locului, în ciuda problemelor medicale cu care se confruntă.” Sursa: ghidulbanatului.ro

“Mă bucur că românii fac ceva pentru a păstra istoria. Aici a locuit un prieten bun, am fost împreună la școală, la Lipova. Cunosc casa asta bine. Am fost de multe ori. Prin anii 1800 se făceau case mari. Erau făcute de niște zidari nemți din Zăbrani”, a adăugat Peter Trimper.

Coincidență plăcută

Culmea în 17 iunie 2022 când am fost prima dată aici, am făcut un popas exact în fața casei care azi adăpostește SchwabenLand – muzeul etnografic.

Recunoștință și aprecieri

Felicitări antreprenorilor, fam. Prada, pentru inițiativă, efortul depus și pasiunea de care dau dovadă pentru a conserva tradiția și obiceiurile care au consacrat acest sat/ cultură a șvabilor.

Tot ei sunt și inițiatorii centrului de agrement în natură Domenile Murani, unde în decembrie 2024 au deschis și ”Casa lui Moș Crăciun”.

Casa lui Moș Crăciun” este un proiect (prin conceptul creat marchează o premieră națională), în care cei mici au avut șansa să îl întâlnească pe Moș Crăciun, dar și pe elfi. Au fost implicați în atelierul de turtă dulce, au scris scrisori lui moșului etc.

Recomandăm articolul nostru: Am fost în ”Casa lui Moș Crăciun” de la Domeniile Murani, jud.Timiș

Recomandăm și știrea video: ”Casa lui Moş Crăciun, locul din Timiş unde copiii se vor simţi ca într-o lume de basm. Cât trebuie să plătească părinţii pentru experienţă

Detalii despre ”Casa lui Moș Crăciun” găsiți și pe siteul www.domeniilemurani.ro.

Poți contribui și tu!

“Dacă doriți să îmbogățiți patrimoniul cultural în cadrul expoziției muzeale cu obiecte vechi șvăbești, sunteți bineveniți și mulțumirea pentru donații o vom exprima prin afișarea donatorilor în muzeu, în cadrul spațiilor de prezentare a obiectelor.” fam. Prada

MENȚIUNE: Dacă tot ajungi aici, vizitează și Muzeul Cinegetic și Silvic Charlottenburg (nr.14, chiar de lângă SchwabenLand) și fă un popas pentru distracție/ aventură/ relaxare din centrul de agrement în natură Domeniile Murani (sat Murani, Timiș).

  1. Muzeul Cinegetic și Silvic Charlottenburg, Timiș – loc educativ, trofee de cerb lopătar, exponate valoroase

2. Domeniile Murani – centru de agrement în natură

Recomandăm și articolele de mai jos!

Plimbare printre magnolii, cireși japonezi și lalele – traseu tematic floral prin Timișoara

Plimbare cu ”TramTur”, tramvaiul turistic prin Timișoara

Cu vaporetto, pe canalul Bega, din Timișoara

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns