Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci – călătorie atemporală în orice anotimp
Tara-Motilor_Gaina_Vidra_Avram-Iancu_Pisoaia_1-77

Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci – călătorie atemporală în orice anotimp

CASCADA PIȘOAIA, NUMITĂ ȘI CASCADA MIRESEI

Cascada Pișoaia o găsești în satul Nemeși, com. Vidra, (jud. Alba), la 200 de metri de drumul județean (după ce traversați râul Arieș) parcați mașina (5 lei/oră) și o luați pe jos, pe un drum de pâmânt timp de 10 minute până la cascadă. Treceți chiar pe lângă Pensiunea Dealul cu Melci, unde am fost cazați și tare încântați am fost.

La acest obiectiv turistic se vine cu timp, deoarece vă spun un mic secret: poenița de pe platoul cascadei este surprinzătoare și merită să urcați, prin pădure, până la ea.

Cunoscută şi sub numele de Cascada Miresei, este amplasată într-o rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă destul de mare, respectiv de 2,5 hectare. Se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag şi arbori izolaţi de răşinoase. Căderea de apă se realizează de la aproximativ 18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stâncos pe care se scurge.

Formaţiunile calcaroase de tip travertinic depuse dea lungul timpului măresc spectaculozitatea zona. Desigur ținuta vestimentară corespunzătoare de munte este importantă, mai ales că, pe lângă cascadă fiind umezeală și ud se poate aluneca cu ușurință. Cascada are o cădere frumoasă de apă, dar în luna lui cuptor apa sa a fost puțină.

Cascada este spectaculoasă în orice anotimp. Dar cel mai splendid tablou îl oferă iarna când îngheață mare parte din ea, formând o perdea de gheață la superlativ!

Cascada Pișoaia, iulie 2020
Debit scăzut, vara 2020
Selfie time, 2020

DEASUPRA CASCADEI PRIN POENIȚĂ

Am urcat deasupra ei, pe o potecă îngustă și umedă, prin pădurea din stânga, și am înțeles de ce numele pișoaia. Un pârâu mic își face treaba cum poate el mai bine. Acolo peisajul este minunat, am găsit multe flori, bondari harnici și alune.

Tot deasupra cascadei am găsit o poeniță tare frumoasă și am făcut o scurtă drumeție. Ne-am bucurat de flora montană spontană. Ba, chiar am observat și identificat florile și gângăniile prezente.

Activități posibile

Știați că recunoașterea și observarea florei montane este o activitate ce întreține și antrenează curiozitatea și atenția la detalii, mai ales la copii? Mai mult, conectează omul la natură prin culoare! Aici puteți face picnic (mânca sandviciul adus de la pensiune), activități în natură cu copilul.

Cascada văzută de sus.

Precauții

Trebuie să aveți mare grijă când o vizitați:❗Podul ce traversează peste apa ce curge de la cascadă este în 3 locuri fără scânduri.❗Lipsă coșuri de gunoi. Care mai bine ar fi pubele/containere și amplasate în locurile de parcare (taxa de 5 lei pe oră).

❗Suprinzător și deloc natural, apare o clădire în construcție imediat la baza rezervației naturale. Inteligentă mișcare dar deloc normală în proximitatea unui astfel de monument al naturii.

❗Pe marginea perimetrului cascadei sunt fecale de om și șervețele înghesuite prin vegetația prezentă. Din nou, toalete, chiar cu taxă, ar aduce respectul și ar controla un pic anumite comportamente. Pot fi și ele amplasate tot în parcările existente. Desigur soluțiile cele mai bune le pot găsi autoritățile locale! Într-o zi de joi în intervalul 11:00-12:00 am numărat în parcare 30 de mașini. Interes de vizitare există! Păstrați natura curată!

Terenul pregătit pentru o construcție la buza rezervației. Cât va obtura din priveliștea frumoasei cascade, rămâne de văzut! Poză de deasupra cascadei!
Ursullllll. Ne-am jucat cu o aplicație pe telefon.

Apropo, știați că există și Cascada Pișoaia Albii, „ascunsă” de turiști în satul pustiu Poeni? Detalii aici în Ziarul Unirea.

În zona cascadei, pentru cazare turiști, se află Pensiunea Dealul cu Melci și Cabana Cascada.

DEALUL CU MELCI, REZERVAȚIE DE PESTE 60 MILOANE ANI

După cum scriam, în proximitatea Cascadei Pișoaia (com. Vidra de Sus), chiar la drumul județean se află DEALUL CU MELCI. Distanță una de alta de 500 metri. Acest deal te provoacă să călătorești în timp. Arie naturală protejată de tip paleontologic (de peste 60 milioane de ani), este o frumusețe naturală incredibil de spectaculoasă, ce s-a format cu mult timp în urmă, după ce apa mării Tetis s-a retras din zona unde azi sunt Munții Apuseni.

Pe deal se observă cu ușurință zeci de cochilii de melci pietrificați de forme și mărimi variate. La atingerea acestora încă se mai simte și azi spirala fină de pe spatele cochiliilor. Noi am surprins un pic din zona stâncoasă a dealului să vă faceți o părere. Se pot face drumeții ușoare de-a lungul dealului pe un drum forestier. Mare grijă la copii deoarece dealul este la drumul județean și este riscant din cauza mașinilor!

La vreo 200 metri de deal se află Pensiunea Dealul Cu Melciospitalitatea moților la ea acasă!

Ce am vizitat noi prin împrejurimi:

  1. La pas turistic pe Muntele Dragostei
  2. Popas spiritual la două biserici ortodoxe: 3 secole versus 1 deceniu
  3. Pe urmele turismului identitar în Țara Moților
  4. Pensiunea Vidra de Sus – tărâm de poveste pe Valea Arieșului Mic

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns