Izbucul Tăuz – cea mai adâncă peșteră scufundată din România
Izbucul-Tauz_Garda-Seaca_lapasturistic-1-2

Izbucul Tăuz – cea mai adâncă peșteră scufundată din România

Am pornit din com. Gârda de Sus, Jud Alba, de la Pensiunea Danciu (unde am fost cazați), la pas spre obiectivul turistic natural Izbucul Tăuz (10 km), de pe Valea Gârdei Seci. Acesta este înconjurat de stânci și pădure de foioase în culorile toamnei ?. Izvorăște de sub Piatra Tăuzului, ieșind astfel la lumină apele ce au intrat în subteran prin peșterile Coiba Mare și Coiba Mică (aproape de cătunul Casa de Piatră), pe care încă nu le-am vizitat!

Izbucul este cea mai adâncă peșteră scufundată din România (100 m) și este greu de explorat din cauza pasajelor înguste și adâncimii. Noi am lăsat mașina la 4 – 5 km față de izbuc și am mers în drumeție, pe drumul forestier și ne-am bucurat de peisajul superb de toamnă de-a lungul apei Gârda Seacă. Din drum, unde este indicator, până la izbuc se fac 10-15 minute prin pădure, peste podețe. Pozele sunt prezentate în ordinea de la locul de unde am lăsat mașina și până la izbuc.

De avut în vedere, mai ales pentru copii sub 7 ani, că de la drumul forestier până la izbuc traseul se face exclusiv prin pădure pe poteci înguste, iar ultima porțiune, se trec două podețe, iar înainte de a se ajunge la izbuc, ultimul podeț este doar un buștean fără bară de sprijin. Se poate traversa pârâul pe bolovanii din el. Singurul care a ajuns până la albia izbucului a fost soțul. Eu cu fetița de 3 ani nu am putut/risca să trecem peste bolovani și apă.

Pe la Izbucul Tăuzului a trecut și Bear Grylls, în 2009, aventurierul britanic, când a fost în România, la finalul ”peripețiilor” din Apuseni și s-a aruncat în apă de pe stânci în izbuc. Gest cu care nu suntem de acord.

Pensiunea Izbucul Tăuz

In zonă este și o pensiune frumoasă cu același nume, poziționată într-un peisaj superb PENSIUNEA IZBUCUL TĂUZ. Nu ai cum să o ratezi, este chiar, vizibilă la 2,2 km de la drumul de acces spre Izbuc.

Ce am mai experimentat prin zonă:

Poiana Călineasa – locul ideal pentru călătorii experiențiale în familie

Cheile Ordâncușii – peștera Poarta lui Ionele – peștera Ghețarul de la Scărișoara

Pensiunea Danciu – tradiție din inima Apusenilor

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns