Poiana Călineasa – locul ideal pentru călătorii experiențiale în familie

Poiana Călineasa – locul ideal pentru călătorii experiențiale în familie

Poiana Călineasa este situată la cota 1400, în masivul Bihor partea centrală a Munțiilor Apuseni, administrativ aparținând comunei Gârda de Sus, jud. Alba. Această destinație a devenit o atracție turistică în sine datorită drumului, de 10 km, asfaltat, dar și a peisajelor de poveste ( inclusiv mutăturile sunt atractive).

Scurtă descriere

Este numit și satul de vară al moților deoarece de cum apare căldura (aprilie) până în octombrie țăranii, din satele apropiate (Gheţari, Casa de Piatră, Hănăşeşti, Poiana Horea, Ocoale şi Stânişoara) urcă cu animalele în poiană. Aici sunt aproximativ 100 de colibe sau mutături în care moții trăiesc simplu, minimal și gătesc rețete vechi de mâncare. Este refugiul lor pitoresc și autentic! Un articol fain au scris cei de la Adevărul aici.

Durata traseului cu mașina este de 30 minute din centrul comunei Gârda de Sus. Noi am vizitat-o, prima dată, cu fetița noastră în luna iulie 2019, pe când avea 2 ani jumate. A rămas „un loc de suflet„.

Pentru noi, Poiana Călineasa, este locul unde avem experiențe educative și de conectare cu natura la superlativ. Natura fiind cel mai bun educator și ofertant în resurse educaționale! E unul din locurile noastre preferate din Munții Apuseni pe care îl vizităm atâta vara cât și toamna, în care ne petrecem mereu minim 3 ore.

Peisajele sunt spectaculoase, iar pădurea de brad oferă vara frăguțe/afine, iar toamna ciuperci/ conuri de brad. Este locul ideal pentru o plimbare și revigorare, de 2-3 ore, cu copiii. Păstrați natura curată!

Joacă, relaxare, activități de explorare și conectare cu natura

?„Pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpul, pădurea, râul, marea, munţii, rândunelele, cucul. Faceţi tot posibilul ca şi copiii dumneavoastră să iubească tot ce-i înconjoară, pentru că fără dragostea faţă de natură şi animale, omul nu poate să simtă din plin, ceea ce numim, cu cel mai minunat dintre cuvinte – VIAŢA.”? C. Mihăiescu

Ce facem noi în Poiana Călineasa?

1. Ne relaxăm! Stăm efectiv pe iarbă/ saltea/scăunel și privim cerul, natura! Povestim, admirăm, cugetăm! Când ați stat ultima dată într-o pădure de brad/molid să îi observați/simțiți forța și energia ei de regenerare? Să o atingeți, să o admirați, să îi vedeți darurile oferite omului? Beneficiile sunt terapeutice!

2. Drumeție prin pajiște, pădurea de brad, molid și culegem/ mâncăm frăguțe/afine, admirăm peisajele.

3. Facem picnic cu fructele ce le aveam la noi, sandiviciuri, dulciuri.

4. Activități educative de explorare: căutăm urme de animale, resturi de arbori, conuri de brad, crengi, specii de arbori. Folosim binoclul, lupa, cărți de îndrumare! Unele conuri ajung suvenir!

5. Ne jucăm de-a v-ați ascunselea, fotbal, frizbi, cu paletele, alergăm, căutăm ecoul, facem întrecere etc.! Orice alt joc fie și șah este perfect!

Ați obosit?…

6. Exersăm importanța spiritualității. Ne rugăm în biserica Călineasa, aprindem lumânări, cântăm pricesne, cumpărăm cărticele, iconițe. Medităm, facem „aminini”, vorba fetiței!

7. Interacționăm cu puținii oameni ai locului (chiar și turiști), și cu animale (câini, vaci, cai). Aflăm cum trăiesc, ce obiceiuri au, ce tradiții, ce concepții despre viață! Învățăm din cultura locului! Dăm o mână de ajutor, dacă putem! Cumpărăm de la ei afine, zmeură, dulcețuri, miere, cănițe de lemn, tulnice etc.

8. Citim din cartea preferată. Eu am o carte pentru citit în fiecare călătorie și o folosesc atunci când îmi creez un moment de tihnă! Freya are o carte cu multe activități educative în ea (colorare, asocieri, umbre etc.).

9. Folosim cărți educative de explorare și activități în natură: căutare, observare și recunoaștere floră/faună. A se vedea la rubrica Cărți și activități!

10. Facem poze!!! Multe poze și adunăm amintiri în colecția noastră!

Vedetele au fost resturile de arbori și conurile de brad. Am găsit trunchiuri de arbori ce erau în proces de descompunere. Dar am văzut și lăstari de brad pe trunchiuri vechi tăiate/rupte. Credeți-ne natura este incredibil de educativă! Protejați pădurile, fauna și flora montană!

Scăunel în Poiana Călineasa

Noutatea acestui an este „Scăunel” luat special pentru a ne relaxa și bucura cât mai mult de toate peisaje, pe unde călătorim. Suntem sau nu, cu scaun la cap, dar sigur cu scaun în mașină, da. Are trei poziții de înclinare. Greutatea aprox. 5 kg. Confortabil și are culori naturale. Decathlon aici.

Biserica ortodoxă Călineasa, străjerul muntelui

Mutăturile sau colibele moților mutați vara în vârful muntelui

Îți recomandăm să citești și articolele de mai jos:

Cheile Ordâncușii – peștera Poarta lui Ionele – peștera Ghețarul de la Scărișoara

Toamna la Izbucul Tăuz – cea mai adâncă peșteră scufundată din România

La pas turistic pe Muntele Dragostei

Pe urmele turismului identitar în Țara Moților

Pensiunea Danciu – tradiție din inima Apusenilor

Pensiunea Dealul cu Melci – ospitalitatea moților la ea acasă

Pensiunea Vidra de Sus – tărâm de poveste pe Valea Arieșului Mic

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns