Pensiunea Danciu – tradiție din inima Apusenilor

Pensiunea Danciu – tradiție din inima Apusenilor

Pensiunea Danciu este poziționată chiar în centrul comunei Gârda de Sus, jud. Alba, pe valea pârâului Gârda Seacă și pe valea superioară a râului Arieșul Mare, la nord-vest de Câmpeni, pe DN 75. 

Unitatea agroturistică de 3 margarete, este un loc plin de ospitalitate, amabilitate și tradiție. Noi am fost cazați aici în vara și toamna anului 2019 (Freya, 2 ani jumate) și final de aprilie 2023 (Freya 6 ani). Pensiunea Danciu este construită din lemn și piatră, decorată cu motive țărănești specifice locului.

La restaurantul pensiunii puteți savura un balmoș la superlativ, pe lângă alte bucate/ preparate culinare tradiționale realizate, evident, în gospodăria proprie! Noi am vizitat și biserica ortodoxă din proximitate și am participat duminica și la târgul ce se ține o dată pe lună chiar în mijlocul comunei.

Despre gazde

Venirea la pensiune a fost și prilejul reîntâlnirii cu Danciu Alina, fosta mea colegă de la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, specializarea Economia Comerțului Turismului și Serviciilor, promoția 2007

Gestionează alături de familia sa această afacere, de când a absolvit facultatea. Este sufletul pensiunii, o persoană tare serviabilă și veselă!

Dispune de 16 camere (parter-etajul 2) cu priveliște fie spre pădure, fie spre pârâul ce curge, rapid și zgomotos, pe lângă ea, în drumul său spre vărsarea în râul Arieșul Mare.

Tarifele de cazare încep de la 160 lei/cameră (fără mâncare) și se particularizează în funcție de tipul camerei (single, dublă, apartament). Pentru informații precise despre tarife sunați pe Alina Danciu +40 358 402 201 sau (0763) 131 329!

Restaurantul și terasa pensiunii

Restaurantul și terasa pensiunii sunt într-un alt corp de clădire. Terasa este chiar lângă pârâul Gârda Seacă, iar dimineața să îți iei micul dejun, să savurezi cafeaua/ceaiul acompaniat de curgerea melodioasă a pârâului este o adevărată încântare.

Interiorul restaurantului

Interiorul restaurantului este ca un mini muzeu, fiind expuse, într-un decor de toamnă, obiecte tradiționale, meșteșugărești realizate și folosite de-a lungul timpului în această zonă. Fetița noastră a fost tare încântată să le descopere pe fiecare.

Am mai văzut, expuse pe pereții restaurantului, și multe premii primite la diferite concursuri de gastronomie, organizate de ANTREC, la care proprietarii pensiunii au participat. Calitatea ridicată a bucatelor o poate confirma mulți oaspeți.

Balmoșul

? Atunci când ajungeți în Țara Moților, este obligatoriu să mâncați balmoșul gătit în specificului locului. ?Balmoșul este un preparat ciobănesc stână, iar rețetele sunt date de măiestria celui care îl gătește și calitatea/autenticitatea ingredientelor. Noi vi-l recomandăm pe acesta. Veți avea parte de o experiență culinară la superlativ?!

Loc de joacă pentru copii

Pensiunea dispune de o curte spațioasă în care cei mici dar și cei mari se pot JUCA (leagăne, tobogane, trambulină, masă de ping-pong), face SPORT. Tot în curte mai este și un foișor unde se pot face bucate la grătar.

Joaca la râul Arieșul Mare

Chiar peste drum de pensiune, am coborât la râu pentru activități de conectare cu apa.

Joaca cu pietrele, căutat/ găsit pietre “inedite”, citit, ascultat curgerea râului, admirat natura. Lucruri simple dar cu impact mare în interacțiunea de familie!

Am construit propriul turn din pietre (mai erau făcute și de alții înaintea noastră). Îi încurajăm fetiței noastre atenția la detalii, concentrarea și răbdarea! Bucuria simplității și frumuseții pietrelor!

Am văzut și gunoie pe mal, aduse de apă! E important să prețuim apele, natura și să nu aruncăm deșeuri în ea!

Punct de belvedere

Se știe că la munte nici o zi nu e ca alta. Peisajele sunt atât de diferite încât nu ai cum să te plictisești. Vă spunem un MIC SECRET: pensiunea are un teren cu fânețe pe dealul din fața sa, dincolo de râul Arieș. De acolo am admirat un peisaj la superlativ.

Chiar este un punct de belvedere! Imaginați-vă apusul!!! Chiar putem participa la strânsul fânului și realizarea de clăi! Cereți voie gazdelor și vă vor îndruma spre terenul cu pricina.

Târgul Comunei

O dată pe lună, cam pe la jumătatea ei, se desfășoară Târgul Comunei Gârda de Sus. Este duminică iar încă de la ora 7:00 este mare forfotă în mijlocul satului. Locuitorii din împrejurimi vin să își facă proviziile necesare în gospodărie și să socializeze. Pe noi ne-au atras obiectele meșteșugărești din lemn.

Este fascinant să vezi cum se comportă oamenii locului și să asculți discuții despre viață (economie, politică, cum își dau sfaturi, se întreabă de sănătate etc.). Ie, ie, ie, auzi adeseori într-o discuție. Ie=da. Pe noi ne-a frapat calmul oamenilor și timpul infinit pe care parcă îl au cu toate. De ex. opresc mașina în mijlocul drumului doar ca să se salute la târg și să schimbe două vorbe unul cu altul.

Nimeni nu se claxonează nevrotic. Vizitând acest târg am simțit acut faptul că: „Timpul avea se pare că nesfârșită răbdare cu oamenii” , afirmație ce mă duce nostalgic spre scriitorul român postbelic, Marin Preda, și romanul său Moromeții.

Bisericile comunei

Am poposit și la biserica din com. Gârda de Sus la liturghia de duminică. Pentru iubitorii de artă, Biserica de lemn, pe care o puteți vedea în centru, chiar vizavi de pensiune, e unul dintre cele mai valoroase edificii de cult transilvănene.

Atunci când vizităm o destinație turistică, ne place să o luăm la pas ușor prin localitate și să cunoaștem autenticul locului, obiceiurile, comportamentul oamenilor, iar participarea la liturghie este un prilej bun de comuniune.

Traseele făcute de noi, cu fetița de 3 ani, în zonă:

Cheile Ordâncușii – peștera Poarta lui Ionele – peștera Ghețarul de la Scărișoara

Poiana Călineasa – locul ideal pentru călătorii experiențiale în famili

Toamna la Izbucul Tăuz – cea mai adâncă peșteră scufundată din România

Și din com. Gârda se mai pot face plimbări spre Arieșeni, Vârtop, Vidra de Sus, Avram Iancu, Transursoaia etc.

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns