Cheile Ordâncușii – peștera Poarta lui Ionele – peștera Ghețarul de la Scărișoara

Cheile Ordâncușii – peștera Poarta lui Ionele – peștera Ghețarul de la Scărișoara

1. CHEILE ORDÂNCUȘII

Cheile Ordâncușii din com. Gârda de Sus, Jud. Alba, sunt chei accesibile pentru familii cu copii, având un peisaj variat, mai ales toamna. Acestea au o lungime de 2,5 km pe valea Ordâncușa, afluent de stânga al pârâului Gârda Seacă.

Noi pe aici mergem când pornim de la Peștera Poarta lui Ionele spre Poiana Călineasa. Pe drum atenție că sunt și arbori căzuți/rupți din cauza furtunilor.

Am traversat 3 podețe, cu grijă să nu rupem ceva la mașină, dar în rest drumul e bun și accesibil. Relieful este ușor erodat adesea de șuroaele de apă ce vin de pe versanți.

Relieful cheilor este format din grote, peșteri, avene, locuri abrupte, mici căderi de apă.

2. PEȘTERA POARTA LUI IONELE

Vreți să simțiți răcoarea și umiditatea de sub pământ?! Atunci haideți la pas turistic prin relieful carstic al munților Apuseni! Peștera Poarta lui Ionele este un bun prilej pentru o astfel de experiență carstică.

Este situată la 1 km (șerpuit, nu linie dreaptă) de la Pensiunea Danciu (ce este în centrul loc. Gârda de Sus). Se poate ajunge în drumeție (pe jos), cu bicicleta, cu mașina, depinde de capacitatea la efort și vârstă a copilului.

Grad redus/mediu de dificultate în explorare /vizitare. Este amenajată cu scări metalice, lumini reduse ca intensitate pentru protejare lilieci. Se merge pe jos, în urcare, pe scări, până la peșteră cam 300 metri și se coboară în interiorul ei cam 10 metri.

❗Recomandăm prudență dacă se coboară cu copiii mici mai ales între 1 și 3 ani. Eu și cu Freya (2 ani) nu am coborât, dar ne-am satisfăcut curiozitatea, în joacă, cu obiectele tradiționale (căluțul din lemn a atras-o mai mult decât ideea de peșteră).

Informații succinte:

  • ?biletul de intrare – 13 lei de persoană
  • ?se coboară cu ghid local
  • ? poți cumpăra obiecte artizanale din Țara Moților mai ales celebru tulnic.
  • ? oamenii locului vin la peșteră ca să vândă siropuri de mentă/ soc/zmeură, dulceață de afine/merișoare/zmeură, plăcinte moțești, chiar și ie. Am plecat cu sacoșa plină.

Despre această peșteră și Cheile Ordâncușei recomandăm să citiți și la prietenii noștri, Descoperim România aici!

3. PEȘTERA GHEȚARUL DE LA SCĂRIȘOARA

Luăm ca reper tot Pensiunea Danciu, situată în centrul localității Gârda de Sus, fix unde este poziționat și indicatorul ce arată că până la peșteră sunt 10 km. Noi am vizitat întâi cheile Ordâncușei unde este și Peștera Poarta lui Ionele. Apoi am plecat înainte tot prin chei până sus în Poiana Călineasa – Peștera Ghețarul la întoarcere.

Dar atenție drumul nu e ca în palmă, se circulă cu viteză mică, cu grijă la arborii care stau să cadă (de la vilejii, doborâturi), pietre/roci, deci timpul calculat s-ar putea dubla. Dacă nu vreți adrenalină, mai este un drum dar trebuie întors înapoi, de la Peștera Ionele, și ieșit spre direcție Scărișoara, pe unde cu grijă trec și autocarele.

Despre ghețar

Cu un volum de peste 120.000 de metri cubi şi o vechime de peste 10.500 de ani, ghețarul de la Scărişoara este cel mai mare bloc de gheaţă subteran din România. Grosimea gheţii măsoară în unele locuri şi 36 de metri.

Până în adâncimea avenului se coboară 48 m pe scări metalice cu balustradă ancorată în pereți. Personal nu sunt de acord cu acele lumini artificiale stridente din peșteră!

  • ? se ajunge pe jos + cu bicicleta (pentru cei antrenanți la munte să străbată 10 de km), mașina, autocarul (văzusem 3 autocare cu copii).
  • ? temperatura în peșteră scade sub 5-7 grade. Atenție la vestimentație!
  • ? program de vizită cu ghid: 10:00-18:00
  • ? bilet de intrare: 13 lei persoană

Precauții

❗Atenție la copii în general, dar mai ales la cei sub 4 ani. Soțul a fost martorul unor scene de panică și isterie a doi copii mici, care au ținut tot grupul în loc.

‼️Eu cu Freya (3 ani) nu am coborât. În schimb, cât am așteptat pe tata să iasă din peșteră, am mâncat frăguțe, am socializat cu oamenii locului ce vindeau dulceață, sirop și diferite obiecte artizanale.

Despre Ghețarul de la Scărișoara – inima de gheață a Munților Apuseni, puteți citi la prietenii noștri Descoperim România aici.

Toamna la Izbucul Tăuz – cea mai adâncă peșteră scufundată din România

Poiana Călineasa – locul ideal pentru călătorii experiențiale în familie

Pensiunea Danciu – tradiție din inima Apusenilor

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns