Weekend epic de toamnă la pensiunea Gasthaus Grindeshti, lacul Gozna și muntele Semenic

Weekend epic de toamnă la pensiunea Gasthaus Grindeshti, lacul Gozna și muntele Semenic

Toamna blândă din primul weekend de noiembrie (02-03.11.2024) ne-a determinat să ne petrecem timp de calitate în superbul decor al său, și să ne cazăm la pensiunea Gasthaus Grindeshti. În luna Octombrie și la început de noiembrie, pădurile de foioase arată splendid la munte în Banatul Montan.

Traseul nostru cu mașina: Timișoara – Reșița – Văliug – Crivaia – pensiunea Gasthaus Grindeshti (jud. Caraș-Severin). Durata: în medie 2 ore (dus).

Am făcut o urcare și pe Muntele Semenic, să ne bucurăm de covorul de frunze de fag ce le-am găsit pe drum și de peisajele superbe.

Despre pensiunea Gasthaus Grindeshti

Poziționată în com. Văliug, jud. Caraș-Severin, la poalele muntelui Semenic, pensiunea Gasthaus Grindeshti, cu design de inspirație austriac, am văzut-o prima dată (2019) în „Top 20 pensiuni de poveste” recomandate Calator in bascheti din România, în cele mai feerice zone montane, și ne-am hotărât să o cunoaștem cu adevărat.

Datorită poziționării ei, în pădure, la marginea lacului Gozna, este o unitate de cazare perfectă pentru liniște, relaxare, conectare cu natura, bucurându-te de o baie în piscina interioară sau lac.

Drumul de acces

Drumul de 2 km până la pensiune se face exclusiv prin pădure, este un drum forestier bun și accesibil.

Camere și tarife

Pensiunea dispune de 8 camere (15 m pătrați). Tariful de cazare începe de la 600 lei/noapte cameră dublă. Acesta include micul dejun, accesul la piscină, saună și facilitățile aferente (ponton, șezlonguri).

Pat suplimentar: 50 lei. Pentru detalii și tarife actualizate accesați siteul!

Se acceptă și carduri de vacanță de la Sodexo/Pluxee, Edenred, UP Romania!

Restaurant și terasă

Restaurantul are 20 de locuri, cu 5 mese. Poți mânca aici și dacă nu ești cazat la pensiune. Mâncarea noi am perceput ca fiind delicioasă, mărimea porțiilor suficientă și raportul calitate/ preț bun.

Micul dejun se servește între orele 9:00 -10:30, iar pentru prânz și cină se comandă a la carte.

Fiind o pensiune mică, se poate vorbi la recepție/ bucătărie pentru ora la care se dorește a se mânca de prânz/ cină. Astfel, se reduce timpul de așteptare.

Terasa este cu priveliște spre lac și spre pădure.

Piscina interioară și sauna

Centrul de agrement este format din piscină interioară (8 m) cu apa încălzită la 28-32 grade, sauna finlandeză cu terapie salină, șezlonguri, dușuri, vestiare. În exterior se află un loc de joacă pentru copii, spațiu exterior de tip gazon.

“Piscina are dimensiunea de 8m x 4m x 1.45m, 2 jeturi de apa pt masaj cervical, 2 poziții cu masaj lombar, 1 instalație de contracurent cu viteza de 5 km/h. Toate aceste instalații sunt pornite la solicitarea clienților.” Sursă site: www.gasthausgrindeshti.ro

Luminițe și îmbiere la conectare cu natura

Ne-a plăcut mult cum au amenajat cu ghirlandă de beculețe și scări din lemn care duceau spre pădure. Un cadru de poveste dar și de mister.

Ne-am petrecut și zeci de minute aici și ziua, urcând scările și mergând la pas pe drumul forestier, jucându-ne cu frunze etc.

Pontonul și lacul Gozna

Pontonul, are ieșire la golful lacului Gozna, și dispune de șezlonguri simple și duble. Scăldatul vara în acest lac se face pe propria răspundere.

Orice potențial client poate veni aici dacă sună în prealabil pentru verificare disponibilitate șezlonguri.

A fost o atracție în sine pentru noi. Am admirat pădurea în culorile toamnei, lacul Gozna, am ascultat sunetele naturii, am citit, ne-am odihnit, am făcut o baie de soare și de natură, mâncat o portocală, am petrecut seara etc.

Poți închiria o ambarcațiune (40 lei/oră) pentru a te plimba pe lacul Gozna.

Recomandăm și articolul ”Lacul Gozna – relaxare și contemplare”, scris de prietenii de la Descoperim România.

Joaca spontană la lac

Ridicarea lui Freya deasupra capului la 5 ani distanță.

Jocul cu pietrele – peștișorul nostru Freya, nu se mai dădea dusă, mai ales că făcea concurs cu tata la aruncatul pietrelor în apă.

Apropo de pietre/ roci, am găsit unele chiar interesante, fapt ce reconfirmă bogăția solului munților noștri (lecția de petrologie geologie).

Recomandăm și articolul 3 argumente pentru educația în natură scris în 2020, de către Miruna Tîrcǎ, fondatoare Kinder Trips, dar incredibil de actual, necesar de luat aminte și de pus în practică!

Drumeție pe lângă pensiune

Pădurea ce înconjoară pensiunea oferă oportunitatea de a face drumeții și activități de joacă cu copilul. Iar toamna culorile pădurii de fag, frasin sunt la superlativ.

Rămâi aproape de inima naturii și, din când în când, mai urcă pe un munte sau petrece un weekend în pădure pentru a-ți purifica spiritul.” John Muir

La fiecare plimbare prin natură primești mai mult decât ceea ce cauți!” John Muir. Sursă carte: “Arta japoneză a băilor de pădure”

Am făcut plimbarea de dimineață pe drumul de lângă pensiunea Gasthaus Grindeshti. Am admirat natura în decorul toamnei, am ascultat cântecul păsărilor, foșnetul și căderea frunzelor, am căutat iasca pe trunchiul arborilor (joc spontan), am fotografiat gingașele flori, am inspirat adânc aerul umed și binefăcător al pădurii, timp petrecut în familie cu activități simple și educative pentru fetiță.

Mişcarea, starea de prezență și de observare a tot ceea ce ne înconjoară ajută la relaxare, stare de bine, conectare cu natura. Activități mici dar cu impact mare asupra stării de sănătate și prevenție a stresului. Să învățăm pe cei mici să prețuiască natura și timpul petrecut prin ea.

”Baia de pădure” / Silvoterapie

De câte ori nu ai simțit o plimbare făcută în pădure ca pe o terapie? Da, pentru că exact asta este: o terapie prin natură!

Studiile și efectele mediilor forestiere asupra sănătății umane: ”În Japonia, începând cu anul 2004, s-au efectuat foarte multe studii pentru a investiga efectele mediilor forestiere, ale pădurii asupra sănătății umane. Chiar s–a dezvoltat o nouă știință medicală numită Medicina Forestieră, o știință inter-disciplinară, aparținând categoriilor de medicină alternativă, medicină de mediu și medicină preventivă, care cuprinde efectele mediilor forestiere asupra sănătății umane.

În Germania, pentru prima dată în Europa, pe bază științifică se dezvoltă și se cultivă păduri de vindecare în zona Mecklenburg – Vorpommern. De asemenea, în spațiul din Marea Baltică Heringsdorf, Germania a depășit un rol de pionierat și a înființat deja o primă stațiune balneară bazată cu indicații de baie de pădure.”

Cercetările desfășurate în Japonia și China transcontinentală au evidențiat o multitudine de beneficii fiziologice și psihologice asociate cu practicarea Shinrin-Yoku (SY), cunoscută sub numele de “baie de pădure”. SY este o practică japoneză tradițională de imersiune în natură prin toate cele cinci simțuri. În anii 1980, SY a apărut în Japonia ca o componentă esențială a medicinei preventive și curative.

”Pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpul, pădurea, râul, marea, munţii, rândunelele, cucul. Faceţi tot posibilul ca şi copiii dumneavoastră să iubească tot ce-i înconjoară, pentru că fără dragostea faţă de natură şi animale, omul nu poate să simtă din plin, ceea ce numim, cu cel mai minunat dintre cuvinte – viața.”Autor C. Mihăiescu

Am urcat pe Muntele Semenic

Tot drumul a fost un peisaj tare frumos de toamnă. Pădurea de la munte se pregătește de iarnă. Fagul și-a scuturat frunza, iar decorul este minunat! Toamna aceasta a fost superbă!

Am oprit pe marginea drumului, la un moment dat, și ne-am jucat cu frunzele, ne-am bucurat de decor.

Din păcate, drumul are multe porțiuni cu gropi. Sperăm să devină de interes, repararea lui, și pentru autorități, pentru că noi turiștii deja suntem interesați de această stațiune.

Pe curând…

Recomandăm și articolele:

Toamna prin pădurea de la Văliug și Lacul Gozna

Lacul Trei Ape – locul unde se adună trei pâraie

Pe malul lacului Gozna la hotel Aquaris

Pe muntele Semenic în orice anotimp

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns