Intro despre destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat
În luna octombrie 2022 ne-am bucurat de un weekend cu multe emoții pozitive în Retezat (destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat) – stațiunea Râușor (jud. Hunedoara). Destinație renumită pentru iarnă, dar și pentru activitățile ecoturistice din restul anotimpurilor.
În anul 2016, Ministerul Turismului a certificat Țara Hațegului-Retezat ca fiind destinație ecoturistică, pe locul trei în România! Prin proiectul Eco-România s-au dezvoltat 10 destinații ecoturistice, care își așteaptă vizitatorii pentru a le prezenta tradițiile, valorile, unicitatea, autenticitatea, mediul natural etc.
Cei care se ocupă de managementul destinației declară că ”își propun să ofere vizitatorilor o experiență unică, prin intermediul produselor, serviciilor de ecoturism la cele mai înalte standarde, dar și prin promovarea unei atitudini responsabile față de mediu și comunitatea locală.”
Țara Hațegului – Retezat este pământ al urmelor lăsate de romani la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, al urmelor lăsate de dinozauri, al vulcanilor, al vremurilor apuse. Este tărâmul cu peisaje mirifice oferite de muntele Retezat. Detalii și idei de trasee găsiți pe siteul Eco-Romania.
Iar pe site-ul Eco-Romania găsiți un articol despre 8 activități pentru o săptămână de neuitat în Țara Hațegului – Retezat
Weekend în stațiunea turistică de interes local Râușor – Retezat
Durata față de Timișoara: cam 2 ore jumate. Drumul, de urcare în stațiune, are porțiuni cu gropi care nu fac cinste acestei zone, dar e practicabil.
Pe traseu se mai pot vizita: vestigiile istorice Ulpia Traiana Sarmisegetusa + Muzeul aferent, Cetatea Colț, Mănăstirea Colț. Sunt chiar la drum toate.
Recomandăm și citirea articolelor noastre, unde am prezentat cele 7 destinații istorice autentice pe care le-am explorat împreună cu Freya (5 ani, 2022): Pași pe meleaguri istorice hunedorene (partea 1) și La pas în familie pe meleaguri hunedorene (partea 2)
- Stațiunea Râușor, Parcul Național Retezat
- Cascada Râușor – Parcul Național Retezat
- „Cabana Robert și Anastasia” – cazare Râușor
- Ruinele Cetății Colț și Biserica Colț – com. Râu de Mori
1. Stațiunea Râușor, Parcul Național Retezat
Nunta inedită
Motivul principal pentru care am venit la Râușor a fost participarea la o nuntă inedită, aici, în natură. Bineînțeles nu ne-am putut abține să nu luăm la pas potecile din pădure. Ne place mult aici la Râușor!
Lavi și Victor, vă dorim Casă de piatră și o căsnicie cu multă fericire și reușite!Bucuroși că am putut participa la o nuntă inedită și personalizată, în decorul toamnei din Retezat! Felicitări pentru toată organizarea nunții și întâmpinarea de vineri!
Culorile toamnei
Fiind octombrie culorile toamnei și-au facut simțită prezența pe aceste meleaguri hunedorene. Momentan fagul este mai harnic, dar încet și frunza de mesteacăn s-a îngălbenit.
La pas…
Odată ajunși în stațiunea Râușor am fost prin pădure până la cascada Râușor și pe traseele de lângă pârtia de schi. Nu am văzut atâta ciuperci, la un loc, în viața noastră. Am cules jir de fag și frunze pentru activități cu fetița. Am văzut și o brândușă de toamnă.
Acum 3 ani…
***Acum 3 ani am mai fost pe aceste meleaguri hunedorene, dar în localitatea Râuri de Mori, și impresiile le-am scris în articolele de pe blogul nostru, în 2019: Weekend în trei prin Parcul Național Retezat – Țara Hațegului și Pensiunea Dumbrăvița – ideală pentru familii cu copii
2. Cascada Râușor, Parcul Național Retezat
Cascada Râușor din munții Retezat, aproape de stațiunea Râușor, jud. Hunedoara. Traseul (marcaj ) începe chiar de la drumul ce urcă spre stațiune, lângă pod și continuă de-a lungul unei pârâu (Izvorul cu Apã).
Cascada Râușor
Se merge prin pădure cam 20 minute. Am traversat pârâul cam prin două locuri, atenție la pietre că e cam alunecos. Pe acest traseu am văzut muuuulte ciuperci, poenițe mici.
Se poate merge și cu copil mic (5 ani), e accesibil dar trebuie atenție la cascadă deoarece nu este amenajat nimic și este alunecos din cauza pietrelor. Ar fi minunat și mult mai sigur o minimă amenajare turisticã măcar la cascadă (ex.podeț) să o poți admira mai bine și să nu riști să aluneci.
Deloc amenjat pt coborâre
3. Cabana Robert și Anastasia – cazare
Câteva impresii despre cazarea avută la Râușor, Munții Retezat, jud. Hunedoara.
Este o afacere de familie, deschisã anul în anul 2021. Poziționarea ei oferă o priveliște frumoasă spre pădure.
Dispune de 6 camere (cu baie proprie), bucătărie, baie de serviciu și living. Este cu autogospodărire. Noaptea a trebuit să coborâm să punem lemne pe foc . Este curat, îngrijit și potrivitã pentru a fi închiriatã de o gașcă faină de oameni.
Are foișor în curte cu șemineu, loc de luat masa și făcut grãtare. Are și camere (balcon) cu priveliște spre dealurile cu păduri in culorile toamnei.
Informații despre tarife și disponibilitate de cazare, pe aceste meleaguri hunedorene, se pot obține de la proprietar 0765 433 093.
4. Ruinele Cetății Colț și Biserica Colț – com. Râu de Mori
Câteva impresii despre două obiective turistice chiar la intrarea pe Valea Râușor, Șușeni, com Râuri de Mori, la poalele munților Retezat. Noi am oprit aici la coborâre din stațiunea Râușor.
Ruinele CETĂȚII COLȚ – este poziționată pe deal, dar nu am urcat la ea. Din ce am urmărit pe Facebook nu are nicio amenajare turisticã și urcarea (30 min. dacă urci fără popas) e destul de anevoioasă (mai ales cu copil mic). Se vede chiar din drum. Păcat că nu se găsesc fonduri pentru întreținerea ei și promovarea ei așa cum se cuvine.
Sursă foto: Kids Exploring
Povestea ei este legată și de Jules Verne care a scris o carte despre „Castelul din Carpați” și frumoasa iubită Luiza. Acesta a aparținut fam. de boieri Cândea, cea mai influentă din Țara Hațegului la acea vreme.
MĂNĂSTIREA ȘI BISERICA COLȚ – vizavi de dealul cu cetatea și pârâu, chiar la drum, apare falnică aceastã biserică din piatră. Din câte am văzut este o comunitate de maici, iar slujbele se țin în paraclisier. Se poate vizita și clădirea veche a bisericii din piatră, până la ea urcându-se peste 50 de trepte.
În zonă am mai experimentat în 2019:
1. Weekend în trei prin Parcul Național Retezat – Țara Hațegului
2. Pensiunea Dumbrăvița – ideală pentru familii cu copii
DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.