Județul Hunedoara este ținutul ce are o mare însemnătate istorică, păstrându-și dovezile și destinațiile culturale, autentice, încă de pe vremea dacilor. Din punctul nostru de vedere pot fi considerate adevărate ”bijuterii turistice”, ce trebuie respectate, conservate, apreciate și, mai ales, cunoscute/vizitate de români și de cât mai mulți străini!
Revenim, mereu cu drag, deoarece avem și neamurile materne ce locuiesc în Deva și Simeria.
În continuare vom descrie călătoria noastră, prin jud. Hunedoara (final de iulie-august, octombrie 2022), după cum urmează:
- Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte
- Complexul de monumente „in situ” Ulpia Traiana Sarmizegetusa
- Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa
- Cetatea Devei
- Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva
- Castelul Corvinilor-Huniazilor
- Expoziția de metode medievale de tortură
1. Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte
Bine ați venit pe tărâmul dacilor Sarmizegetusa Regia (Grădiștea de Munte, jud. Hunedoara) și pe Via Transilvanica din Munții Orăștiei! Este istorie pură la vedere!
Nu poți ajunge pe meleagurile hunedorene fără să pășești prin Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european, evident în patrimoniu UNESCO!
Casa de bilete
Top destinație autentică din jud. Hunedoara
Pentru noi, acest sit arheologic, este pe locul 1 din top 3 destinații autentice de vizitat în jud. Hunedoara! Drumul de acces este bun, se circulă fără probleme.
Zona este marcată pentru parcare și de acolo se urcă (cam 40 minute – 1 oră pe jos) pe un drum de piatră până la situl arheologic. Sunt amenajate locuri de popas pe drum.
Simultan pășești și pe ”Drumul care unește – Via Transilvanica” din jud. Hunedoara.
Am auzit multe despre acest loc dacic, de la wow la bau:
că, în prezent, este perla așezărilor dacice rămase
Și da, ne-am convins (am plecat și cu un bănuț suvenir). Aici poți vedea zona sacră, drumul din lespezi de calcar, locuințe circulare/ poligonale, ruine ateliere de meșteșugărit, ruine de fortificații etc.
că în trecut, era capitala regatului dac
”cel mai probabil, începând din a doua jumătate a secolului I înainte de Hristos. Vreme de mai bine de 150 de ani Sarmizegetusa Regia este centrul politic, religios, militar, dar și economic al Daciei.”
că este plin de energii (și am văzut practicați ai acestor credințe)
Chiar la coborâre am făcut un popas culinar și doamnele care ne-au vândut ”plăcinte dacice” ne-au întrebat, mai în glumă, dacă ne-am încărcat cu energie. Eu am răspuns că mai degrabă cu frică, la ce vreme am prins. Dar da, am plecat mult mai energizată.
că aici cad fulgere dese și de evitat când plouă
Aacum 3 ani aici a fost lovit de un fulger chiar un agent de supraveghere sit. Deci, atât mi-a trebuit să aud, că deja frica m-a luat. Văzusem și pe un fag o urmă de fulger.
Personalul de sus (agenții de supraveghere) a fost tare grijuliu, au luat măsuri de informare spre siguranța noastră (arborare de steag galben).
Ne-au comunicat că în caz că începe ploaia/vijelia etc. să ascultăm exact ceea ce ni se spune, să folosim adăposturile etc. Acum frica mi s-a mai redus! Și cât am vizitat noi, mai la pas alert, nu a căzut ploaia. Uraaa.
Apreciem buna organizare Administratia Sarmizegetusa Regia, jud. Hunedoara.
Program și tarife:
Program de vizitare, în fcț de luni: – 1 Aprilie – 30 Aprilie: 09:00 – 18:00- 1 Mai – 30 Septembrie: 09:00 – 20:00- 1 Octombrie – 30 Noiembrie: 09:00 – 18:00- 1 Decembrie – 28/29 Februarie: 09:00 – 15:00
Biletul costă 15 lei/adult și copiii au gratuit până la 7 ani. Alte detalii de tarife găsiți pe site!
Adăpost Stejarul unde a fost trăznit un angajat al sitului
Deși vremea ne amenința cu nori gri/ tunete și fulgere, am întâlnit multe persoane care urcau neînfricați spre Sarmisegetuza!
Ce mai poți vizita în zonă?
În zonă mai sunt încă cinci fortificații dacice care se pot vizita: Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna. Din cauza ploii nu am mai mers. Puneți pe lista de călătorii de weekend (acolo unde se poate) pentru toamnă. Decorul este mirific!DescoperimRomania.ro fetiței noastre!
2. Complexul de monumente „in situ” Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Părăsim comuna Râu de Mori (jud. Hunedoara) și, în drumul spre Timișoara, facem un popas la alte două obiective turistice notorii, din Țara Hațegului, chiar în loc. Sarmizegetusa. Pe acestea două le-am vizitat în luna Octombrie 2022 când reveneam din stațiunea Râușor.
a) Situl arheologic Sarmizegetusa – în antichitate era capitala provinciei Dacia, „Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa”. Taxă de vizitare: 14 lei/adult. Alte detalii istorice se pot citi aici!
b) Muzeul de Arheologie Sarmisegetusa – se intră cu biletul de la sit. Este peste drum de sit.
Tot pe aici trece și drumul Via Transilvanica Ultima vizită, aici, a fost acum 3 ani. Și de data aceasta am observat multe zone închise și chiar șantiere.
3. Muzeul de Arheologie Sarmisegetusa
Și peste drum de Complexul de monumente „in situ” Ulpia Traiana Sarmizegetusa (jud. Hunedoara), am mers să vizităm Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa. Se folosește tot biletul cumpărat pt vizitarea Complexului de monumente (14 lei).
Durează cam 30 – 40 min. să vizitezi muzeul (depinde mult de răbdarea copilului la exponate).
Ce poți vizita?
- Prima sală – găsiți începuturile Sarmisegetusei
- A doua sală – fragmente de statui imperiale din bronz aurit
- La etaj sunt tăblițe cerate, ținute în mâinile copiilor, pe care se scria cu styllus din fier/bronz (romanii au acordat o deosebită importanță educației)
- Spații unde sunt exponate din tehnologia romană
- Vase ceramice, din bronz, unelte, ținute vestimentare romane etc
- În curte se găsește un lapidar cu multe exponate interesante
Și pe aici trece „drumul care unește” Via Transilvanica . Puteți merge la pas pe acest traseu.
4. Cetatea Devei
Rămânem în jud. Hunedoara (august 2022) și vizităm orașul care se vede de pe autostradă, DEVA (vorba fetiței). De pus pe lista DescoperimRomania.ro dacă nu ați fost deja!
Urcarea celor 113 trepte
Când spunem Deva pe noi gândul ne duce:
la orașul gimnastelor (Școala de gimnastică din Deva, 1978), chiar sunt trei statui numite ”Grupul statuar gimnaste”, care reprezintă în trei faze un exercițiu la bârnă (2004).
la orașul cu Dealul Cetății pe care străjuiește falnică celebra Cetate a Devei – Castrum Deva (la care poți urca cu telecabina sau pe jos). Dealul este renumit și pt vipere. Istoria ei, click aici!
la orașul care adăpostește unicii kosoni, monede din aur dacice ( la Muzeul Civilizației Dacice și Romane).
Pe noi Deva ne mai duce cu gândul și la neamurile/verișorii care îi avem aici și pe care doream să îi cunoască Freya. FAMTurismGenealogic
Spre seară ne-am lăsat ghidați de verișorii noștri, și am luat la pas Cetatea Devei, pe poteci de ei știute. Am urcat pe traseul din Parcul Cetății cele 113 trepte apoi am făcut dreapta.
Am străbătut un tunel, apoi am mers prin pădure pe poteca pitorească pe care am avut și un arbore căzut (chiar pt potecă), până la Poarta 1.
Informații utile și impresii:
Nu știu de ce am rămas cu impresia că de ani de zile tot în șantier masiv este, și așa am găsit-o! Panoul de șantier spune că în 2023 se vor finaliza lucrările. Merită vizitată și așa în straie de șantier, mai ales spre apus. Are și zone finalizate, dar are și zone cu ”accesul interzis”. Noi am făcut un tur al său și am admirat panorama oferită spre oraș etc..
Telecabina Deva este închisă pentru că se fac schimbări majore de modernizare ascensor înclinat (noiembrie 2021 – noiembrie 2022). În anul 2019 cu telecabina au urcat 176.161 de turişti. Este primul ascensor înclinat din România, dat în folosință în 2005, (al doilea este la Cetatea Râșnov http://www.asaltulcetatii.ro/, 2015).
Se poate urca pe 4 trasee. Nu am găsit funcțional aparatul care contra sumei de 10 lei îți oferea monedă suvenir.
Program de vizitare:- 1 Mai – 30 Septembrie: 09:00 – 21:00- 1 Octombrie – 30 Aprilie: 08:00 – 20:00Accesul este gratuit, momentan.
Din păcate nici toaletele nu erau în cea mai bună stare și chiar vandalizate (sperăm ca atunci când e totul gata să fie primele igienizate).
5. Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva
Și chiar la baza dealului Cetății din Deva (în Parcul Cetății), găsim Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, de 84 de ani în Palatul Magna Curia (tradus Curtea Mare/ clădire de peste 500 de ani).
Povestea acestui palat este fascinantă (se poate citi aici). În curte ne-a astras atenția fântâna în mijlocul căreia este o lebădă cu săgeata în gât.
Ne lăsăm ghidați, cu emoție și curiozitate, și o luăm la pas alături de (Burz) Bus Carmen, expert restaurator ceramică, omul care redă viața cioburilor din ceramică găsite de arheologici și soția verișorului meu.
Ne-a prezentat cu bucurie vasele ceramice restaurate de ea (zona cu alb este cea care lipsește), am aflat câtă migală, atenție și dedicare trebuie să ai în meseria asta.
Ce bine că mai există oameni ca tine, Carmen, care fac posibilă păstrarea pentru generațiile viitoare, istoria și patrimoniul cultural etc.! Felicitări și aprecierile noastre!
Informații interesante:
Muzeul are trei secții principale: istorie, artă și științe ale naturii, și găzduiește multe colecții de arheologie. A fost restaurat în 2006.
Știam că în acest muzeu găsim ceva aparte! Doream să vedem piesele unicat, expuse aici, din istoria dacilor găsite, de arheologici, la Sarmisegetuza Regia: celebrii cosonii* (monedele din aur) și matrița** din bronz (cu care se realizau medalioane, aplici ornamentale etc.)*
Kosoni
- cosonii (Kosoni) = monede din aur realizate pe vremea dacilor. Acești galbeni mici au creat multe controverse legate de istorie și origine (deșii au fost descoperiți în Munții Orăștiei), de aici și multe legende în jurul lor.
- totuși, braconierii de comori arheologice în anul 1996 au descoperit ”peste 3.000 de monede din aur de tip Koson în pădurea de pe Dealul Muncelului, din Munţii Orăştiei. Dintre acestea, doar 700 monede din aur, în valoare de 350.000 de euro, au fost recuperate de autorităţile statului român.”
- **matrița din bronz = descoperită într-o stare bună, în muzeu are o întreagă încăpere alocată ei fiind expusă chiar în mijloc (încadrată în protecție). ”Cu ajutorul matriţelor de acest tip se ornamentau foi subţiri din metale preţioase: aur, argint sau din aliaj pe bază de cupru”.
Matrița din bronz
În spatele muzeului este un LAPIDARIU – expoziție permanentă (2012) ce are colecții din pietre mari sculptate/gravate/statui etc. Noi nu am apucat să o vizităm!- conține mii de obiecte din piatră vechi de mii de ani, – deține cea mai mare colecție din țară de statui romane feminine și masculine.
Program de vizitare:- orar de vară: marți – duminică/ 10:00-18:00- orar de iarnă: marți – duminică/ 09:00-17:00- luni – închis. Taxa de intrare: 20 lei/adult.
Pentru fetița noastră de 5 ani, singura secție care a făcut sens a fost cea de Științe ale Naturii (animale înpăiate, păsări, fluturi etc.). Dar uite așa se obișnuiește și cu vizita la muzee, în spațiu închis, pas cu pas.
6. Castelul Corvinilor-Huniazilor
Continuăm să DescoperimRomania.ro fetiței noastre și ne bucurăm să revedem Castelul Corvinilor-Huniazilor – supranumit ”Legenda vie a Transilvaniei”.
Este bine că acest monument s-a păstrat și că îl avem în patrimoniu cultural (încă se mai renovează). Chiar ne-am bucurat să vedem multă lume, și mulți tineri străini.
În opinia noastră, este una dintre atracțiile top 3 de pe meleagurile hunedorene (loc 2). Atrage anual sute de mii de vizitatori. În anul 2019 a avut record de 404.279 de vizitatori (1,6 milioane de euro).
Dans la castel
Povestea rochiei călătoare începe în Franța de la o prietenă care anual (până fetița ei a împlinit 7 ani) a dus-o la Festivalul de la Veneția. Ulterior întreaga recuzită mi-a trimis-o cu „ordinul” să o îmbrac și eu pe Freya și apoi să o fotografiez la „vreun castel” (știa că nu am motivația de a merge la un festival venețian).
După două încercări eșuate de a ajunge la castel, anul acesta am reușit să ajungem. Și doar această rochie îi mai era potrivită. Misiune îndeplinită, Ina! Mulțumim!
Informații generale și curiozități:
inițial a fost un castru regal/cetate, ulterior după 1440, Ioan de Hunedoara a început construcțiile pt a-l transforma în castel.
”castelul celui mai strălucit rege al Ungariei medievale, Matia Corvin”, ce s-a păstrat animat vreme de peste 400 de ani
este un edificiu istoric și medieval ce atrage prin inovaţii în plan militar şi civil. Din acest pct de vedere fiind considerat unic în România și în Estul Europei.
aici au fost turnate 12 filme de interes național și internațional (ex. Vlad Țepeș, Mihai Viteazu, Vlad, Jacqou le Croquat, Blood Rayne etc.).
are 7 turnuri de apărare (circulare şi rectangulare).
a avut 14 proprietari, ultimul fiind Statul român (1918- prezent).
Curtea husarilor, închisoarea, bastionul de tortură, Sala Cavalerilor, Sala Domniţelor, Sala Dietei, Terasa de artilerie sunt câteva spatii foarte căutate de vizitatori.
în incinta castelului, se mai pot vizita: Casa Breslelor (amplasare: Curtea Husarilor) și Expoziția de pre- și protoistorie (amplasare: Curtea Husarilor).
Legenda fântânii și a corbului:
Cea mai cunoscută legendă este cea referitoare la fântâna din curte. Aceasta a fost săpată de trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara îi ținea la castel. Li s-a promis eliberarea dacă vor săpa o fântână cu apă bună. După 15 ani și 28 m adâncime au găsit apă. Ioan moare, iar soția sa nu mai respectă promisiunea.
Ca atare, sunt lăsați să moară acolo. Ca ultimă dorință, turcii au scris „Apa ai, inima nu”. De fapt, adevărata traducere este: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserica”.
Orar de vizitare și tarife:
Luni: 12:00 – 20.00/ Marți – Duminică : 9:00 – 20:00
Bilet: 35 lei/adult și copilul preșcolar – gratuit. Alte detalii despre tarife se găsesc pe site!
Trebuie avută multă grijă la copiii mici (să nu se cațere, aplece peste balustrade etc.), să nu se alunece pe scări, unele spații mai înguste se pot aglomera (ex. cele care urcă în turnuri). Pentru fetița noastră de 5 ani a fost destul de solicitantă vizitarea (urcat/coborât), căldură (deși a venit și ploaia) și aglomerație (când cum).
Camera de tortură a castelului
7. Expoziția de metode medievale de tortură
Mergând agale, vizavi de castel, am găsit această expoziție. Șocatã de aceste figurine redate foarte real, am auzit câțiva vizitatori întrebându-se unii pe alții „cum ar fi sã fie aplicate azi în România?” Rãspunsul era adeseori „s-ar face curãțenie categoric în multe domenii”.
Emoțional, nu este o expoziție ușor de văzut, este chiar provocatoare, dar noi am îndrăznit și nu am regretat!
Bilet: 10 lei. Intrarea Este recomandatã doar de la 12 ani în sus. Vizita dureazã cam 15-20 min, depinde de fiecare cât timp alocã.
Recomandăm citirea: La pas în familie pe meleaguri hunedorene (partea 2)
Alte destinații:
Aleea cu povești de la Arena Platoș Păltiniș – potecă tematică
Cu zâna la Castelul de Lut din Porumbacu de Sus
Transfăgărășan – între turismul de masă și turismul responsabil
Weekend prin Sibiu – Muzeul ASTRA – Zoo
Povestea Calendarului – parc tematic unic în România
Pensiunea Rafael – o frumoasă unitate de cazare din Păltiniș
La pas prin cetatea medievală Sighișoara
DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.