Weekend prin Sibiu – Muzeul ASTRA – Zoo

Weekend prin Sibiu – Muzeul ASTRA – Zoo

În ultima lună a primăverii (15-16 Mai, 2021), am decis să petrecem un weekend prin Sibiu. Mereu revenim cu aceeași încântare. Distanța: am mers cu mașina pe autostrada Timișoara-Sibiu (300 km, aprox. 3 ore), foarte ușor de parcurs (în afară de localitatea Coșava – Coșevița unde drumul este în lucru cu restricții). Ne-am cazat la Pensiunea Dumbrava vizavi de Pădurea Dumbrava, deoarece ne-am dorit să ajungem la pas la obiectivele turistice. Scopul călătoriei – să explorăm cât mai mult din Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, și desigur să vizităm Grădina Zoologică din proximitate (mai mult pentru plimbarea cu hidrobicicleta pe lac). Seara, am luat la pas centrul orașului medieval Sibiu, și am savurat o cină delicioasă, la restaurantul Atrium, de lângă Podul minciunilor.

1. Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA – cel mai mare muzeu în aer liber din România

Amplasat în rezervația naturală „Dumbrava Sibiului”, Muzeul Astra, este considerat cel mai mare muzeu în aer liber din România (unii spun chiar din Europa), fiind întins pe 96 de ha. Dispune de peste 400 de case, anexe gospodărești şi instalații tehnice. Aici se organizează diferite ateliere meșteșugărești, festivaluri tematice, dansuri tradiționale etc.

Taxa de intrare: 25 lei/adult. Pentru copii mici precum și fetița noastră, Freya, de 4 ani, a fost gratuit. Programul de vizitare: vara – 8:00-20:00 și iarna 9:00-17:00. Accesul în muzeul satului țărănesc se face pe cele două porţi aflate în Calea Răşinari (poarta principală şi poarta Tulgheş). 

În complexul cultural, am petrecut 5 ore, mergând la pas, și nu am savurat și experimentat totul în tihnă! Ne-a gonit teama de o furtună! Tot spațiul ne-a fost un carusel de emoții, încântare, miraj și curiozități.

Sibiu_Muzeul-ASTRA_Zoo_lapasturistic.ro_43.

Este locul ideal pentru a te întâlni cu viața rurală autentică, multiculturală, etnografică de pe teritoriul României. Toate casele și gospodăriile, autentice și vechi, ne-au dat impresia că ne-am întors în timp, mai exact în 1672. Acesta este anul din care datează cel mai vechi monument al muzeului – Biserica din Dretea, județul Cluj. Pictura din biserică este foarte bine conservată, are o mare însemnătate artistică. Am fost martori chiar la o cununie religioasă realizată aici!.

Pe site-ul lor găsești 10 motive pentru care să vizitezi acest muzeu în aer liber și, am adăuga noi, să petreci un weekend prin Sibiu. Pe pagina lor de facebook găsești toate evenimentele ce se desfășoară în timpul săptămânii sau weekend! Tot aici, în 1905 a fost organizată prima expoziţie a Muzeului Asociaţiunii, instituţie de la care provine numele ASTRA.

De cum intri pe aleile muzeului vezi un mare lac, cu ponton și amfiteatru unde se țin evenimente, locuri de belvedere potrivite pentru făcut poze. Deoarece soțul a fost cu treabă prin oraș, eu și Freya ne-am făcut poze una la alta.

Pe ulițele satului românesc

Foarte mult ne-au impresionat morile de vânt (cu pânze), casele cu acoperiș țuguiat și acoperite cu paie, specifice apusenilor (moților), casa lipoveană (aici se pot învăța să se facă noduri pescărești) și gospodăria pastorală a ciobanilor înstăriți ai Mărginimii Sibiului (zugrăvită într-un albastru intens, denumit local mândră mărie). Tot aici am văzut și controversata casă din Oltenia de munte – este sau nu este cea care apare pe bancnota de 10 lei?

Unde poți mânca aici?

Când foamea își face simțită prezența se poate mânca la unul din cele două restaurante cu specific românesc din incinta complexului muzeului: Hanul Din Tulgheș și Cârciuma din Bătrâni Sibiu.

Noi am făcut popas culinar, la prânz, și de joacă la Cârciuma din Bătrâni, cârciumioara, cum este alintată! Restaurantul românesc, amenajat în stil rustic, cu decorațiuni vechi, este amplasat în inima satului românesc al muzeului, și datează din 1850. A fost construit de o familie de negustori din satul Bătrâni, judeţul Prahova. Inițial a fost prăvălie, cârciumă şi locuinţă până în anul 1952. Apoi în 1988, edificiul a fost transferat în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului și a devenit cunoscut drept Cârciuma ţărănească din Bătrâni (cf pagina de facebook).

Aproape de lac am mai poposit la o terasă unde ne-am răcorit cu înghețată, cam de prea multe ori! În partea cealaltă de muzeu mai este zona numită Târgul de țară, de unde îți poți cumpăra alimente de la producătorii locali..

Activități cu fetița și Muzeul Copiilor „Etno Tehno Parc

Sunt ateliere meșteșugărești, expoziții, spații de joacă, diverse desene pe asfalt (labirint, ghemul, covorul etc.) unde copilul se poate juca spontan. Am văzut chiar și o turmă de oi, care au fost spre încântarea lui Freya care a sărit în ajutorul ciobanului să le adune. Interacțiunea cu rațe sălbatice, lebede, rațe și alte păsări din natură, poate fi o activitate potrivită pentru copii. Ne-am oprit la un panou educativ realizat de SOR cu privire la păsările sălbatice din grădinile urbane, din parcuri, pădurile de lângă orașe.

Distanțele sunt mari de la un obiectiv la altul, se poate folosi, ca mijloc de locomoție, bicicleta, trotineta, căruciorul etc. Am văzut copii și adulți care se plimbau cu bicicletele! Programul plimbărilor pe bicicletă este între orele 8:00 şi 10:00 şi 15:00 – 17:00 (ăsta era de iarnă). 

Conform site Muzeul Copiilor, Etno Tehno Parc, este o zonă cu machete funcţionale ale unor instalaţii tehnice din muzeu, loc de joacă şi o şcoală din Ticera, judeţul Hunedoara, cu ateliere interactive. Nu ne-am oprit la Etno tehno parc!

La final am cumpărat farfurii din lut, ca suveniruri de la pavilionul cultural, din incinta sa. Ne place să avem amintiri și să folosim obiectele cumpărate, ca decor sau uz zilnic. Un weekend prin Sibiu, la acest muzeu nu este suficient! Sigur vom reveni!

2. Grădina Zoologică – prima înființată în România

Sibiu_Zoo_lapasturistic.ro

Deschisă în 1929 la inițiativa inginerului Szekely și a fost administrată, pe atunci, de Uzina Electrică Sibiu. Aceasta se întinde pe 20 de hectare, și în anul 2019 a fost vizitată de aproape 400.000 de vizitatori (cf site) și numărul lor crește anual. Deține un număr de 268 animale şi păsări din 63 de specii. Grădina Zoologică este amplasată în Pădurea Dumbrava, gard în gard cu Muzeul ASTRA, deci este ușor de ajuns de la una la alta!

Tarife de intrare: 3 lei/adulți, 2 lei/copii peste 3 ani, elevi/ studenți/ pensionari. Programul de vizitare: în lunile de vară de la 9:30-20:30 (19:30, august). Detalii pe site aici. Au dezvoltat și o aplicație mobilă Ghid virtual care se poate descărca și avea astfel informații despre animale etc.

Cu hidrobicicleta pe lacul de agrement

Plimbarea cu hidrobicicleta pe lac a fost motivul pentru care am plecat încântați și relaxați de aici! Tariful este de 30 lei/ 30 minute, inclusiv veste de salvare. În mijlocul lacului este o fântână arteziană care face senzație cu apa (și un curcubeu), totuși e de ferit pentru că miroase, fiind apă de lac. În proximitatea lacului este un chioșc de alimente, de unde am savurat o înghețată delicioasă.

Animale în cușcă și păsări în colivii…

Din capul locului scriem că nu suntem adepții acestor spații de captivitate a animale/păsărilor! Am trecut pe la cuștile animalelor, reptilelor, păsărilor, prilej pentru a-i explica fetiței părerea despre zoo. Pentru a-i răspunde la întrebarea De ce stau animalele în cușcă?

Am experimentat aici sentimente de compătimire, frustrare, nedreptate! Câtă tristețe să vezi barza, admirată pe stâlpi și pe înaltul cerului, că stă într-o colivie un pic mai mare ca omul! Reptile lungi, precum șarpele boa, anaconda, crocodili, care stau într-un spațiu pe care noi l-am simțit realmente claustrofobic. Expresia ca leul într-o cușcă, am trăit-o pe viu. Am observat tigrul alb care făcea ture dintr-un capăt în altul al țarcului, efectiv nu avea stare! Am fost martori la un comportament total inadmisibil: un adult alături de cei doi copii striga la tigru să se trezească, să îi facă poze! Asta în condițiile în care, prin stația audio a grădinii, se aud mesaje „nu stresați animalele”, „nu vă apropiați de garduri” etc. Respectați animalele!

Turismul de tip safari alternativă la grădinile zoo? Să cugetăm un pic! Mă gândesc acum la nevoia neînsetată de adrenalină a omului de a se întâlni cu animale fioroase, chiar de pradă și, totuși, să fie în siguranță! O fi vreun răspuns?! Îmi vine în minte doar întrebarea De ce e nevoie de astfel de grădini pentru publicul larg? Unul din muncitorii grădinii ne-a răspuns că e mai bine pentru ele aici, că sunt îngrijite, decât în natură, libere! Dacă sunt bolnave, pe cale de dispariție, poate că da!

Loc de joacă pentru copii

Un alt popas atractiv pentru copii este locul de joacă! Pe Freya a atras-o luneta prin care s-a uitat la ce era în jur!

3. Seara, la pas prin centrul Sibiului

Sibiu_lapasturistic-12-scaled

Călătoriile experiențiale urbane au specificul lor, și chiar nu sunt plictisitoare sau mai puțin interactive/educative. Prin Sibiu sunt mulți ochi, dar cei de pe acoperiș au contat cel mai mult pentru fetiță – lucarnele. Idee de activitate spontană: caută, găsește și numără lucarnele, „ochii”! Ce mai puteam vedea, în afară de pene, ochi pe acoperiș, nori pe cer, vrăbiuțe lângă noi la cină?! Formeee, da sunt multe, iar pentru un copil de 4 ani poate fi o activitate spontană captivantă, care îi stimulează atenția la detalii și concentrarea/prezența!

Noi transmitem mereu fetiței că învățarea se întâmplă oriunde și în orice moment pe această mare scenă numită Planetă, nu doar între patru pereți numiți grădinițe, școli etc. Nici nu am pășit bine în Piața Mare, pe o ploaie măruntă ce tocmai s-a pornit, că Freya a văzut prilej de joacă și documentare. Atenția ei la detalii mă depășește adeseori! „Mama haide să culegem pene de porumbel pentru activitățile noastre!” Reveniți acasă le-am pus la pagina cu penaj din „Albumul exploratorului naturii„. Vă recomandăm să citiți și articolul de pe blogul nostru „11 cărți despre educație și explorare natură” pe care le folosim și din care învățăm/inspirăm!

?Nu știu dacă am zis-o, dar adorăm să călătorim cu Freya ?!!! Ne face atât de atenți și prezenți la tot ce mișcă, ne contopește cu bucuria de a trăi și învăța mereu din simplitatea vieții. ? La cină ni s-a alăturat o vrăbiuță tare jucăușă care s-a lăsat și fotografiată/admirată!

Sibiu by night…

Ne-am dorit experiența Sibiu by night, dar Freya deja resimțea oboseala acumulată pe parcursul zilei, ca atare, am amânat pentru proxima ocazie!

Biserica evanghelică fortificată din Cristian

La întoarcere spre Timișoara, am făcut un popas spiritual la Biserica evanghelică fortificată din Cristian. Zi de duminică, un pic ploioasă, biserica impresionează prin fortificația sa, vechime, și am aflat că te poți caza în Casa parohială din incinta cetății! Am vizitat biserica, iar la final am povestit cu doamna care îngrijește și administrează locul.

Gazda care ne-a întâmpinat a fost tare ospitalieră și ne-a oferit chiar fursecuri (obicei după slujba care tocmai se terminase). Am făcut câteva poze din interiorul casei decorată în stil tradițional săsesc.? Pe vremuri, de ex. slănina şi şunca erau bine păzite într-un turn special amenajat, „Turnul Slăninii” sau „Turnul Cămării”, turn păstrat până în zilele noastre. Este închis vizitării!?Taxa de vizitare: 10 lei/persoană! Orar: L-Vi 8:00-13:00, 15:00-17:00, iar S-D: 8:00-12:00

Ce am mai experimentat/ explorat prin zonă se poate citi mai jos!

Povestea calendarului – parc tematic unic în România

Cu zâna la Castelul de Lut din Porumbacu de Sus

Transfăgărășan – între turismul de masă și turismul responsabil

Mănăstirea cisterciană Cârța – unică în România

Biserica fortificată din Biertan – edificiul cu cel mai mare altar din Transilvania

Arka Park Păltiniș – adrenalină cu familia la parcul de aventură

Aleea cu povești de la Arena Platoș Păltiniș – potecă tematică

Potecă tematică child-friendly – traseul spiridușului Clopoțel

Pensiunea Rafael – o frumoasă unitate de cazare din Păltiniș

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns