Biserica fortificată din Biertan – edificiul cu cel mai mare altar din Transilvania

Biserica fortificată din Biertan – edificiul cu cel mai mare altar din Transilvania

Biserica fortificată evanghelică din Biertan este poziționată pe o superbă colină, în mijlocul comunei Biertan, jud. Sibiu. Localitatea face parte din destinația ecoturistică Colinele Transilvaniei (Sudul Transilvaniei). Datorită amplasării ei, panorama spre casele săsești este extraordinară.

„Biertanul a câştigat importanţă în Evul Mediu ca o localitate care avea drept de a organiza piaţă, la întrecere cu Mediaşul şi Moşna şi între 1572 – 1867 ca sediu al episcopatului săsesc.”, aflăm din istoria locului.

Astăzi este o localitate săsească, de pe meleagurile sibiene, ce păstrează tradițiile autentice și se dezvoltă mult din punct de vedere ecoturistic (ex. trasee cu bicicleta pe dealuri).

Comuna Biertan / Biserica fortificată din Biertan ©alinalicuriceanu. Sursa: instatravel.ro

Notorietatea bisericii fortificate, în prezent

  • are cel mai mare altar din Transilvania (cu 28 de icoane)
  • deține o sacristă din lemn de stejar, de acum 500 ani, cu feronerie originală unde se țineau bogățiile cetății ferite de tâlhari (19 încuietori), ce este deschisă doar cu o singură cheie.
  • dacă soții erau supărați și voiau să divorțeze erau băgați într-o cameră din turn și stăteau până se împăcau (se zice că a fost doar 1 divorț în 300 ani).

Cum am ajuns aici fără să știu

Popasul a fost surpriza din partea soțului, în zi de duminică. Știam doar că plecând din Sighișoara vom ajunge pe Transfăgărășan, și atât.

Când am parcat în fața bisericii cetate, la propriu am rămas cu gura căscată de uimire! Impresionantă! Știam de frumusețea ei, dar alta este energia când o iei la pas!

Traseul de weekend prin Transilvania de sud: Timișoara – Porumbacu de Sus (Povestea Calendarului) – Mănăstirea cisterciană Cârța – cetatea medievală Sighișoara – Biserica evanghelică fortificată din Biertan – Transfăgărășan – Cârțișoara (Muzeul Etnografic Badea Cârțan) – autostradă Sibiu – Timișoara.

Biserica cetate rezistă de peste 500 ani

Biserica fortificată din Biertan este un edificiu evanghelic, secular, medieval și impunător. Are 3 ziduri de apărare, 3 bastioane și 6 turnuri (în unul chiar poți urca și vedea panorama spre comună).

Este un obiectiv turistic cultural și religios, în stil gotic târziu, ce trebuie neapărat să îl vizitați dacă sunteți prin zonă! Se află la 20 km de Sighișoara, ~70 km de Sibiu.

Este introdusă și în patrimoniul UNESCO din 1993. Iar în Ghidul Michelin este recomandată ca destinație ce merită vizitată (acordare 2 stele Michelin) fiind în Top 5 Mănăstiri și biserici de vizitat în România (locul 5 este ea).

Biertan_biserica-fortificata_lapasturistic-6
Turnul catolicilor/ Panoramă spre casele săsești

Tarif de vizitare: 15 lei/adult. Casieria este chiar la baza scărilor de urcare.

Programul de vizitare poate fi consultat pe site-ul Fundației Bisericiilor Fortificate! Atenție, el se schimbă în funcție de sezon! Mai-septembrie, zilnic de la 10:00-13:00 și 14:00-19:00; Aprilie-Octombrie, zilnic de la 10:00-13:00 și 14:00-17:00; iarna numai la cerere!


Parohia Biertan
Tel.: +40/269/842 660 și la d-na Erna Weinrich
Tel.: +40/749/231 199 – Librărie pentru vizitatori (poziționată chiar la intrare în clădirea prin care se urcă pe scări în cetate).

Cazare conform site-ul Fundației Bisericiilor Fortificate (decembrie 2021)
– Posibilități de cazare în casa parohială: 21 paturi în 4 camere, contact: preotul Ulf Ziegler, e-mail: udfz@yahoo.com.
– Pensiunea Casa Dornröschen: 23 paturi în 15 camere, preţuri începând cu 30 Euro/cameră/noapte, contact: Tel: +40/269/244165, e-mail: office@biertan.net.
– Există și posibilități de cazare în sat.

Scara de urcare ce duce la biserică se aseamănă cu cea de la Sighișoara (urcare pe deal). Rolul ei era de protecție a cetății, dar și pentru a proteja cetățeanul de intemperii.

Interiorul bisericii și camera „secretă”

De cum am pășit pragul bisericii am rămas uimiți de măreția interiorului său (altarul poliptic, amvonul, orga, ușa sacristiei). Ne-am lăsat pătrunși de toată energia sa puternică și am luat-o la pas curios. Este uimitoare! Și atâta liniște inspira!

Puteți urmări un interviu cu preotul paroh Ulf Ziegler despre „mândria Transilvaniei” pe digi24.ro.

În biserică era o doamnă, tare amabilă, ce stătea pe o bancă (partea stângă) și îndruma vizitatorii spre o cameră „secretă”. De la ea am aflat:

  • 🎚️🕯️de uşa sacristiei – camera secretă unde se păstrau bogățiile cetății, ferite de cotropitori. Are 19 încuietori originale (1515) care funcționează și azi. Ușa a fost premiată, în 1900, la o expoziție de la Paris fiind un exemplu de manufactură săsească medievală.
  • 🕯️🎚️arhitectura bisericii este stil gotic târziu și că din 1993 este în patrimoniul UNESCO (inclusiv satul)
  • 🎚️🕯️altarul este poliptic fiind cel mai mare din Transilvania. Are 28 de icoane pictate. Amvonul a fost sculptat în piatră (1500).

Poliptic se numește o pictură executată pe mai multe panouri, de regulă articulate, care cuprind, fiecare, câte o scenă a compoziției de ansamblu.

Am găsit un răspuns pe jurnaldehoinar.ro: ”Nu se știe care-i povestea lui, unii spun că ar fi o reprezentare grotescă a răului, alții că ar fi o răzbunare a meșterilor, nemulțumiți de plata primită.”

La pas prin exteriorul bisericii, prin cetate – curtea interioară

Ieșim din biserică și descoperim, în partea stângă a bisericii, o potecă care duce la drumul de intrare al carelor în cetate, alias „tunel” în percepția lui Freya.

La capătul lui este un superb spațiu cu poartă mare de acces în cetate. În zidurile sale găsiți o expoziție cu bucăți de teracotă (Mediaș, 1906) și grupul sanitar (frumos amenajat și îngrijit).

Turnurile din cetate

Biserica fortificată din Biertan este străjuită de 8 turnuri (dacă le-am identificat bine): Turnul cu ceas/ Turnul bastion închisoare/ Turnul mausoleului (mormintele preoților)/ Turnul catolic/ Turnul Primăriei (turn – poartă)/ Două turnuri – poartă (turnul Slăninii)/ Bastionul Ţesătorilor (atelier actualmente de pictură).

Recomandăm și un articol bine documentat pe crestinortodox.ro despre biserica fortificată din Biertan și despre turnuri!

Turnul închisoare – divorțul

În curtea bisericii săsești din Biertan, într-unul din turnuri este amenajată camera de împăcare a soților. Cei care aveau gând de divorț erau ținuți aici 14 zile cu un singur pat, o singură farfurie, cană etc, pentru a învăța din nou să conviețuiască și să se răzgândească. Cam așa se făcea treaba în Evul Mediu!

Legenda zică că doar un singur cuplu în 300 ani a mers până la capăt cu divorțul. Femeia manechin din poză este și ea adaptată zilelor noastre (purta mască).

Ce am mai experimentat/ explorat prin zonă se poate citi mai jos!

Mănăstirea cisterciană Cârța – unică în România

Povestea calendarului – parc tematic unic în România

Cu zâna la Castelul de Lut din Porumbacu de Sus

Weekend prin Sibiu – Muzeul ASTRA – Zoo

Transfăgărășan – între turismul de masă și turismul responsabil

Arka Park Păltiniș – adrenalină cu familia la parcul de aventură

Aleea cu povești de la Arena Platoș Păltiniș – potecă tematică

Potecă tematică child-friendly – traseul spiridușului Clopoțel

Pensiunea Rafael – o frumoasă unitate de cazare din Păltiniș

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns