La pas prin cetatea medievală Sighișoara

La pas prin cetatea medievală Sighișoara

În luna septembrie 2021, am călătorit, pentru 3 zile, prin Transilvania medievală cu destinație finală cetatea Sighișoara, unde am fost cazați două nopți. Traseul de weekend prin Transilvania medievală și colinară: Timișoara – Porumbacu de Sus (popas la parcul tematic Povestea Calendarului) – Mănăstirea cisterciană Cârța – cetatea medievală Sighișoara – Biserica evanghelică fortificată din BiertanTransfăgărășan – Cârțișoara (Muzeul Etnografic Badea Cârțan) – autostradă Sibiu – Timișoara. Freya 4 ani. Durata (inclusiv popasuri): 7 ore (dus).

Dincolo de motivația de a călători în familie, scopul deplasării a fost de a participa la conferința anuală din cadrul proiectului național de împădurire bazat pe voluntariat Plantăm fapte bune în România, de care ne ocupăm pe județul Timiș, de 10 ani.

Sighișoara medievală „by night”

Ajungând spre seară la cazare hotel Double Tree by Hilton, după cină, am luat la pas cetatea să îi simțim energia și misterul. Acest gen de experiență ”by night” ne place tare mult, iar astfel de poze sunt printre preferatele noastre. La lumina felinarelor/ becurilor destinația pare din altă poveste! Ne-au încântat casele colorate, străduțele înguste frumos decorate cu flori, magazinele/tarabele cu suveniruri, diferitele ornamente, arhitectura, istoria și misterul…de toamnă.

Sighișoara este singura cetate locuită din SE Europei, fiind în anul 1999 introdusă în patrimoniul UNESCO.

TURNUL CU CEAS

Cred că este cel mai notoriu obiectiv turistic, și cel mai răspândit simbol din cetatea medievală Sighișoara, numită și „orașul celor nouă turnuri” sau „orașul muzeu”!

  • Turnul (64 m înălțime, 6 nivele, 110 trepte) este una dintre porțile principale de intrare în cetate.
  • Datează din evul mediu și este vizitabil până sus în foișor (intrare prin Muzeul Istoric, stânga).
  • Noi nu am mai apucat să urcăm să vedem panorama orașului.
  • Program: 16 Septembrie – 14 Mai, luni – închis / marți-vineri 09:00 – 15:30/ sâmbătă-duminică 10:00 – 15:30 (dar mai verificați).

Tobosarul Cetatii Sighisoara – The Drummer of Sighisoara’s Citadel ne-a întâmpinat cu urarea sa și celebrul final: „Am zis!” Mulțumim pentru primire 🙏!

CASA LUI VLAD DRACUL

De pe o plăcuță prinsă de fațada unei clădiri (actualmente restaurant și muzeul armelor) aflăm faptul că Vlad Dracul, fost fiu al lui Mircea cel Bătrân, a locuit aici 1431-1435 pe vremea când era domnitor al Țării Românești.

Tot aici se găsește Camera lui Dracula unde vei găsi amenajat chiar și un sicriu unde se odihnește o persoană îmbrăcată în contele Vlad Dracul!

DEALUL CETĂȚII

Este un loc emblematic din cetatea medievală Sighișoara! Tare mult ne-a plăcut aici. L-am luat la pas și ziua și noaptea (20:00-21:00, sept.2021). Încercați experiența asta! E bine totuși noaptea să aveți o lanternă la voi, mai ales dacă sunteți cu un copil mic! Panorama (cu apus) spre oraș este captivantă!

Ce găsiți pe dealul cetății din Sighișoara?

♟️Scara acoperită – construită cu scopul de a proteja de zăpadă accesul elevilor la școală. Are 176 de trepte până sus. Se poate ajunge pe deal și pe străduța din dreapta scării.

♟️Școala veche (liceul) – la etaj s-a păstrat inscripția „Patriae filiis virtuti palladique sese voventibus sacrum = Fiilor patriei care se dedică virtuții și înțelepciunii să le fie un lăcaș sacru.”

♟️Biserica evanghelică, în stil gotic (peste 600 ani) – a treia ca mărime din România (a doua este cea din Cluj, și prima cea din Brașov). Era un concert înăuntru, nu am putut intra. Ea a mai fost modificată de-a lungul anilor, de aceea este așa diferită azi (partea din față cu partea din spate). A fost construită în 1345, plecând de la o capelă romanică din jurul anilor 1200.

♟️Cimitirul evanghelic – cu morminte seculare și o senzație de mister copleșitoare!

♟️Turnul Frângherilor – singurul locuit, în prezent, din cele 9 turnuri. Paznicul cimitirului locuiește în el.

Pe lângă Turnul cu ceas, se mai găsesc și Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cojocarilor și Turnul Fierarilor.

Turnul Fierarilor, sept. 2021, Sighișoara

Alte obiective turistice de patrimoniu cultural ce ne-au atras atenția

Palatul administrativ

În loc de încheiere…

Ce am mai experimentat/ explorat prin Transilvania se poate citi mai jos!

Transfăgărășan – între turismul de masă și turismul responsabil

Povestea Calendarului – parc tematic unic în România

Cu zâna la Castelul de Lut din Porumbacu de Sus

Mănăstirea cisterciană Cârța – unică în România

Biserica fortificată din Biertan – edificiul cu cel mai mare altar din Transilvania

Arka Park Păltiniș – adrenalină cu familia la parcul de aventură

Aleea cu povești de la Arena Platoș Păltiniș – potecă tematică

Potecă tematică child-friendly – traseul spiridușului Clopoțel

Pensiunea Rafael – o frumoasă unitate de cazare din Păltiniș

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns