Pensiunea Rafael – o frumoasă unitate de cazare din Păltiniș

Pensiunea Rafael – o frumoasă unitate de cazare din Păltiniș

Pensiunea Rafael este amplasată în stațiunea Păltiniș la DJ 106A, km 29, nr. FN, în jud. Sibiu, la cota 1330. După Arena Platoș, imediat pe stânga, chiar la drum vezi indicatorul cu pensiunea. Ca să ajungi la ea străbați, cu mașina, o pădure de conifere (aprox. 400 m).

Pont: De când cu autostrada Timișoara – Sibiu, ajungi în 3 ore sus în Păltiniș! (inclusiv cu acea întrerupere de autostradă la Coșava de 13 km).

Despre stațiune

PĂLTINIȘ este stațiunea montană cea mai veche de pe teritoriul nostru (125 ani) numit azi România (1894) aflată la cea mai mare altitudine (1442 m). Poziționată la 32 km de Sibiu. Calitatea aerului pur din această staţiune o recomandă din plin în tratarea asteniilor, a surmenajului fizic şi intelectual, a anemiilor, a sechelelor pulmonare, precum şi a deficienţelor de creştere la copii.

A fost prima destinație aleasă de noi când am început călătoriile FAM la pas turistic în luna Mai 2019, când realmente ne-am dorit să evadăm în vârful muntelui (Freya 2 ani).

Pensiunea Rafael: cele 3 experiențe (2019-2022)

Pensiunea Rafael**** am considerat-o potrivită pentru familia noastră în urma documentării făcute. Am vrut aer curat, brad autentic, peisaje deosebite, inclusiv din cameră spre muntele Cindrel, gazde ospitaliere, mâncare și cazare family friendly, balcon. Așa că am ales să ne rezervăm 5 zile aici în Săptămâna Luminată a Paștelui din Mai 2019.

Cazare, restaurant, terasă

? În interacțiunea avută cu personalul, acesta a fost amabil și disponibil pentru a-ți satisface nevoile, pe cât posibil, desigur. Am revenit în anul pandemiei (2020) și am fost tare mulțumiți de respectarea restricțiilor și regulilor de către gazde și oaspeți.

? Noi o considerăm a fi o pensiune child&family friendly. Are o curte spațioasă cu loc de joacă pentru copii.

? Camerele sunt spațioase, curate și călduroase. Noi am ales mereu cameră cu balcon să avem priveliște spre Munții Cindrel și nu numai. Cu multă recunoștință spre toate unitățile de cazare ce au balcon la camere. În ce măsură contează pentru voi balconul la cameră atunci când faceți o rezervare? Chiar îl folosiți rar, des, deloc? În ce moment al zilei îl folosiți mai mult? Cum vă bucurați de utilitatea acestuia?

? Tarifele de cazare pornesc de la 280 lei pe noapte, în funcție de tipul camerei și dacă este în timpul săptămânii sau weekend. Pe site găsiți poze cu camerele!

? La restaurantul pensiunii se gătesc preparate culinare delicioase și sățioase. Produsele folosite în bucătărie sunt de calitate și multe de la producătorii locali. Păstrăvul (de apă curgătoare) cu mămăligă și usturoi este preferatul nostru. Cu recunoștință doamnei bucătar, Luminița!

?Terasa este mare și te bucuri de o priveliște minunată de fiecare dată când iei micul dejun, prânzul și cina. În curte mai este un foișor cu spațiu de grătare!

Curtea potrivită pentru joaca celor mici și relaxarea celor mari

Atunci când alegem o unitate de cazare, pe primul loc căutăm simultan trei aspecte cu aceeași importanță: poziționarea pensiunii (cu priveliște), loc de joacă (curte spațioasă), ospitalitatea gazdelor. La această pensiune joaca se combină foarte bine cu relaxarea, mai ales că aerul, puternic ozonat, de munte îți face poftă de viață și chef de joacă. Spațiul outdoor este mare frumos amenejat, întreținut și sigur pentru copii (două spații de curte față /spate).

„Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm.” George Bernard Shaw (critic literar, laureat premiu Nobel).

Momente de momente

Cum știe el, soarele, să îți ofere cele mai faine cadre care să îți transmită pace, liniște și încântare! The power of sun! Frumusețea apusului văzut de Freya. De mici să îi ajutăm să înțeleagă și să prețuiască natura.

Am găsit, în spate pensiunii, o ciupercă comestibilă, numită parasol, din care se pot face șnițele super bune. Multe erau și în pădurea de la Arka Park Păltiniș.

Sus în vârful muntelui cerul înstelat îți oferă un spectacol epic. Din curtea pensiunii sau balconul camerei poți beneficia de strălucirea nopții. Pentru noi, privitul stelelor și avioanelor noaptea pe cer, pe cât pare de banal pe atât este de revigorant și odihnitor. Energia cerului este infinită!

FAM la pas turistic, august 2020 (după câteva lacrimi ale lui Freya)

Am revenit pentru a treia oară la Rafael Chalet – Paltinis (2019, 2020) în august 2022! Ne place mult la această pensiune, pe care din prima am considerat-o potrivită pentru noi.

Avem amintiri foarte plăcute/ am legat cunoștințe/ prietenii cu alți oaspeți. Ne-ar fi făcut deosebită plăcere să revedem echipa veche, dar nu mai lucrează aici, din păcate.

Arhitectura clădirii, curtea generoasă și cu mult verde, poziția extraordinară în apropierea brazilor, liniște și odihnă. Dispune de terasă în aer liber, loc de joacă, curățenia, mâncarea delicioasă/diversă sunt punctele forte care ne-au atras pe noi.

Cameră – balcon: Ne-a plăcut camera triplă în care am stat, cu două balcoane, priveliște diferită. Când a plouat aici ne-am petrecut timpul cu diverse activități (șah de memorie, păcălici, citit, colorat etc.).

Experiența de data aceasta 🙁

Experiența de data aceasta a fost una parțial plăcută (dar cu happy-end) din cauza unor aspecte care sigur pot fi remediate dacă se dorește. Să zicem așa, nu am găsit-o în cea mai bună variantă a sa (cea pe care o cunoscusem)!

Mâncarea – sperăm că se va îmbunătăți

Prânzul și cina sunt gătite ”doar dacă sunt mai mulți clienți” (nu ar trebui să se simtă ”vinovat” oaspetele că o așa frumoasă pensiune stă aproape goală în plin sezon turistic).

Mai multă interacțiune cu oaspeții ar ajuta la luarea unor decizii bune în ceea ce privește micul-dejun, chiar dacă e puțină lume + evitarea risipei alimentare etc. (pe site era bufet suedez, și el era, de fapt, servit aglomerat pe o farfurie). În concluzie, ne-am căutat o altă pensiune unde să putem mânca de prânz/ cină.

Desigur și prin camere/ balcon unele reparații/ îngrijiri/dotări/ curățenie (praf pe mobilă) ar trebui să primească o atenție sporită.

Tarifele, tipologia camerelor și alte info găsiți pe site: https://pensiunea-rafael.ro/

Inițial nici atitudinea personalului nu a fost una potrivită, dar am reușit să ajungem la un win-win. Mai mult zâmbet și prezență, ar conta! Totuși, este o pensiune clasificată la 4 margarete și ar trebui să se simtă asta de cum îi treci pragul.

Locul de joacă – Fetița noastră de 5 ani își dorea să folosească leagănul, dar ambele lipseau. Noroc cu ansamblul de joacă cu tobogan care o mai ținea ocupată. Un minim de confort pentru copii (chiar sub 5 ani) ar trebui să existe (în anii trecuți era, acum s-a redus).

Mai multă grijă și atenție la curățenie (indoor – outdoor). Lucruri minore, dar cu impact mare în mentalul oaspeților!

Hope for better!

Ce am mai experimentat prin zonă:

Arka Park Păltiniș – adrenalină cu familia la parcul de aventură

Aleea cu povești de la Arena Platoș Păltiniș – potecă tematică

Potecă tematică child-friendly – traseul spiridușului Clopoțel

Cu zâna la Castelul de Lut din Porumbacu de Sus

Transfăgărășan – între turismul de masă și turismul responsabil

Weekend prin Sibiu – Muzeul ASTRA – Zoo

Povestea calendarului – parc tematic unic în România

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns