Povestea Calendarului – parc tematic unic în România

Povestea Calendarului – parc tematic unic în România

În luna septembrie 2021, am călătorit, pentru 3 zile, prin Transilvania medievală spre cetatea Sighișoara, unde am fost cazați. Am făcut un prim popas la Povestea Calendarului, cel mai nou parc tematic de distracție, relaxare și bucurie a copilăriei din România, poziționat în zona turistică Porumbacu de Sus (jud. Sibiu). Conceptul său este unic în țară.

Tare mult ne-a plăcut și emoționat ce am experimentat aici! Acest spațiu extraordinar a fost deschis în al doilea an al pandemiei, iulie 2021, de către doi părinți minunați (detalii pe www.povesteacalenadrului.ro).

Traseul de weekend prin Transilvania medievală și colinară: Timișoara – Porumbacu de Sus (Povestea Calendarului) – Mănăstirea cisterciană Cârța – cetatea medievală Sighișoara – Biserica evanghelică fortificată din Biertan – Transfăgărășan – Cârțișoara (Muzeul Etnografic Badea Cârțan) – autostradă Sibiu – Timișoara.

Povestea-Calendarului_lapasturistic.ro
Intrare parc tematic, septembrie 2021, Freya 4 ani

Ce găsești aici? Exact 12 căsuțe tematice aferente lunilor din calendar; spații de joacă; restaurantul lui Flămânzilă; zone foto; spații de relaxare (odihnă); tonete cu înghețată, suc etc.. Mai jos este descrisă fiecare căsuță cu poze și text!

Povestea-calendarului_lapasturistic-7-scaled.
Restaurantul lui Flămânzilă – bucate tradiționale

Frecvent se organizează jocuri interactive, ateliere educative, de creație, evenimente tematice etc. Trebuie urmărit pe pagina lor de Facebook. Acolo sunt anunțate în timp real.

Bilete: Copii sub 3 ani gratuit/ Copii între 3 – 15 ani tarif 10 lei / Adulți tarif 25 lei.

Orar: Luni – Duminică 10:00 – 19:00. Trebuie verificat în fiecare sezon!

Tot de pe pagina lor am aflat de Mașinuța Poveștii Calendarului: „Mulțumită artiștilor vizuali locali care au lucrat cu drag și dăruire la personalizarea ei – Adrian Jurge, Alexandru Bunescu și Irina Ene – povestea noastră a prins viață pe 4 roți.

Mașinuța 𝐏𝐨𝐯𝐞ș𝐭𝐢𝐢 𝐂𝐚𝐥𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢

1. Căsuța de turtă dulce – Gerar (Ianuarie)

De cum pășești în parcul tematic Povestea Calendarului te întâmpină pe partea stângă căsuța cu dulciuri. N-ai cum să pleci cu mâna goală din ea. Este a două lună, din anotimpul iarna, numită Ianuarie sau Gerar.

Aici îți poți satisface papilele gustative, bucuria abundenței de culori și să faci poze pe scaunul de „regină a dulciurilor„. De aici am cumpărat acadeaua roșie care a însoțit-o pe fetiță în explorarea parcului.

Dulce-s ca o acadea /Vrei să stai în preajma mea /Omuleți din turtă dulce /Gerul ca să mi-l alunge.”

Povestea-calendarului_Porumbacu-de-Sus_Sibiu_lapasturistic-4.

2. Căsuța Dragobetelui – Făurar (Februarie)

Am poposit și la Făurar acasă, deși i-am găsit ușa încuiată, noi știm că februarie este luna Iubirii, ca atare îl iertăm❤️. Este și luna de naștere a fetiței noastre!

În spatele căsuței este un loc de joacă, de relaxare (băncuțe) și poți savura o înghețată tare bună.

Povestea-Calendarului_Porumbacu-de-Sus_lapasturistic-2
Povestea-Calendarului_Porumbacu-de-Sus_lapasturistic-6

Dragobete vine iar / Făurar e-n calendar / Inimioare și pupici / De la mari până la mici.

Povestea-Calendarului_Porumbacu-de-Sus_lapasturistic-

3. Căsuța Ciupercă – Mărțișor (Martie)

🍄 Anotimpul primăvara este redat prin căsuțe una mai faină ca alta! 🍄Căsuța ciupercă este cea a lunii Martie, luna mărțișorului. Din ea poți cumpăra și consuma diferite bunătăți (ex. liomandă, prăjituri etc.), se mai numește și „Ciuperca cu bunătăți”.

„Mărțișor mă știe lumea / Și am iz de ghiocei /Iar cu șnurul alb și roșu /Alung frigul dintre miei”.

Povestea-Calendarului_martie_Porumbacu-de-Sus_lapasturistic-4

4. Căsuța Stropitoare – Prier (Aprilie)

🥕🐇🐰A sosit și luna mea de naștere!!! Pfoai credeam că poate fi mai mult decât o stropitoare. Mă așteptam la o căsuță a iepurașului sau copac. Dar hai că e faină!

🐰🥕🐇Luna lui Prier este marcată prin ouă de Paște (adeseori cade în luna aprilie), iepurași, morcovi. Căsuța are formă de stropitoare și avea ușa închisă! Dacă știți ce este înăuntru, m-aș bucura să aflu.

„Iepurașul a ascuns/ Niște ouă prin poiată / Cine vrea să le găsească / Luna s-o numească-n dată!”

5. Căsuța Florar – Florar (Mai)

🌸Căsuța lunii Mai, căsuța lunii soțului 😍 și luna abundenței de flori în natură! 🌼Căsuța lui Florar este decorată cu multe flori, chiar și pe acoperiș, fântână, pe bicicletă.

🌸În spatele căsuței se află un frumos spațiu de relaxare cu mulți fluturi agățați pe gard. Mai era o ușă decorativă, cred că un fel de fotocorner. Căsuța era închisă, știți cumva ce are înăuntru?

Plin de flori și de miresme/ Oare cine poate fi?/ Luna lui Florar, firește/ Oare cum s-o numi?

6. Căsuța Cireșar – Cireșar (Iunie)

🌸Căsuța lui Cireșar chiar te cucerește, și pe exterior dar și prin interior. De aici poți cumpăra alegând dintr-o varietate de souveniri!!! Este Raiul lor!

🌸Precum toate celelalte căsuțele din parcul tematic Povestea Calendarului, și luna Iunie are strofa/ghicitoarea ei:

Povestea-calendarului_iunie_lapasturistic-8
sept.2021
Povestea-calendarului_iunie_lapasturistic-2

„Roșii, dulci, zemoase tare Fructele au gustul verii Vrem cireșe, spun copiii Luna? O ghiciți voi oare?”

Povestea-calendarului_iunie_lapasturistic-1

7. Căsuța lui Cuptor – Cuptor (Iulie)

🌾Căsuța celei mai toride luni din calendar!!! Luna Iulie sau a lui Cuptor este reprezentată de multe decorațiuni din spice de grâu (baloți din paie) și decorată cu motive tradiționale (ex. preșuri).

🌾În interior am văzut că sunt mese cu scaune mici, unde se pot organiza diferite activități educative cu copiii. Povestea căsuței este de inspirație a autorului Ion Creangă:

,,A fost odată ca-n povești…un cuptor nelipit și mai-mai să se risipească. Cuptorul cum vede pe fată, zice- Fată frumoasă și harnică, lipește-mă și îngrijește-mă, că poate ți-oi prinde și eu bine vreodată! Fata, care știa că de făcut treabă nu cade coada nimănui, își suflecă mânecile, calcă lut și lipi cuptorul, îl humuli și-l îngriji, de-ți era mai mare dragul să-l privești.”

„Zilele sunt lungi și calde /Spicele pe câmp rodesc /Noi vom coace-o pâine bună /În cuptorul bătrânesc.”

8. Căsuța Floarea Soarelui – Gustar (August)

🌻Și am ajuns la ultima lună din vară din tărâmul minunat Povestea Calendarului. 🌻Căsuța Florea-Soarelui, luna ne-a întâmpinat cu frumusețea florii-soarelui! Nu știm ce adăpostește căsuța, ușa era încuiată! Lângă căsuță este o zonă de poze cu decor sugestiv!

🌻Este amplasată după căsuța Cireșar, din rațiunea arhitecturii construcției și a dealului din proximitate (ne-a povestit un muncitor de acolo, dar scrie și pe plăcuța de lemn)! Deci, căsuțele sunt ordonate așa: iunie-august-iulie-septembrie etc.

Povestea-calendarului_august_lapasturistic-2

„Mândra luna-a lui Gustar /A sărit în calendar /În fața suratei mele/ Să coc prune, nuci și mere.

Povestea-calendarului_august_lapasturistic-4

7. Căsuța Stejar – Răpciune (Septembrie)

🍂 Bine ați ajuns la căsuța lui Răpciune, căsuța sub forma de stejar!🍂Este septembrie luna prin care debutează toamna și elevii se reîntorc la școală!

🍂 În interiorul ei se pot desfășura activități tematice, ateliere de creație și educative. Lângă ea este zona de poze în decorul toamnei cu resurse din recolta sa.

Povestea-calendarului_sept_lapasturistic-5
Povestea-calendarului_sept_lapasturistic-4

„E cu numele Răpciune/ Sună trâmbița în lume /Că începe iarăși școala/ S-a topit în zare vara.”

Povestea-calendarului_sept_lapasturistic-6

10. Căsuța Spiritelor – Brumărel (Octombrie)

🦇 Brumărel este cam înspăimântătoare. Are diferite decorațiuni cu personaje de genul scheleților, stafiilor, vrăjitoarelor, liliecilor etc. Totul te duce cu gândul la Hallowen și spirite rele!

De pe site-ul parcului: Se spune că această lună, este cunoscută ca sabat al strigoilor și al lupilor. În special la sate, se practică, încă, ritualuri străvechi, luându-se măsuri în apărarea duhurilor rele. Spiritele malefice ale celor decedați prind puteri sporite.

Povestea-calendarului_oct_lapasturistic-3

„Cu măști și dovlecei sculptați/ Brumărel bate la ușă/ Ori ne dați, ori nu ne dați/ Cu binețe ne tratați.”

11. Căsuța Ghindă – Brumar (Noiembrie)

🌬️ Brumar vine și ea pe post de căsuță pentru birouri, discretă dar cochetă!

De pe site-ul parcului aflăm că: În luna noiembrie, frumoasele fructe ale stejarului, formează un adevărat covor în preajma arborelui solitar. Ghindele erau considerate o mare bogăție, totodată, și obiecte de venerație magică, capabile să aducă noroc și prosperitate. Căsuța Ghindă este talismanul Poveștii Calendarului.

Povestea-calendarului_nov_lapasturistic-1-scaled

„Nestemate în copaci /Diamante-n firul ierbii/ Covor alb pe jos s-așterne/ Gura sobei povești cerne.”

12. Căsuța Brad – Undrea (Decembrie)

🎅Luna decembrie sau undrea are alocat un spațiu magic care te face să vrei să vină Crăciunul acum. 🎅Moș Crăciun nu era acasă, dar i-am lăsat o scrisoare cu dorințele.

De pe site aflăm semnificația alegerii arhitecturii de brad a căsuței: Bradul este strâns legat de sărbătorile creștine, de tradiții și îndătinare. Împodobit este simbolul central al Crăciunului, cea mai frumoasă și veselă sărbătoare a anului.

Am văzut pe facebook multe activități de pregătire a Crăciunului aici, unde lumea era chemată să realizeze decorațiuni de brad, apoi să ajute la împodobirea bradului, întâlnirea cu Moș Crăciun lângă șemineu etc.

May be an image of wind chime and christmas tree
Sursă poză: Facebook Povestea Calendarului, decembrie 2021

„Luna cea mai înghețată/ De copii mult așteptată/ Omătul și săniuța/ Moș Crăciun cu bocceluța.

În loc de încheiere…

Am admirat grupul sanitar cât de curat, igienic este și frumos decorat! Oaspeții care trec pragul trebuie să respecte efortul și să aibă un comportament civilizat, astfel încât acest grup sanitar să se păstreze așa!

Sursă foto: Facebook Povestea Calendarului
VOM REVENI!FAM LA PAS TURISTIC

Am revenit în august 2023 și am găsit zonă nouă amenajată pentru plimbare cu bărcuțele.

Plimbare cu trenulețul prin parc.

Ce am mai experimentat/ explorat prin zonă se poate citi mai jos!

Transfăgărășan – între turismul de masă și turismul responsabil

Cu zâna la Castelul de Lut din Porumbacu de Sus

Mănăstirea cisterciană Cârța – unică în România

Biserica fortificată din Biertan – edificiul cu cel mai mare altar din Transilvania

Arka Park Păltiniș – adrenalină cu familia la parcul de aventură

Aleea cu povești de la Arena Platoș Păltiniș – potecă tematică

Potecă tematică child-friendly – traseul spiridușului Clopoțel

Pensiunea Rafael – o frumoasă unitate de cazare din Păltiniș

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns