Popas în curtea lui Badea Cârțan la coborâre de pe Transfăgărășan

Popas în curtea lui Badea Cârțan la coborâre de pe Transfăgărășan

În luna septembrie 2021, revenind de la Sighișoara (duminică, 13 sept.), la coborârea de pe Transfăgărășan am făcut o vizită la Muzeul Badea Cârțan (com. Cârțișoara, jud. Sibiu). Muzeul este amplasat la poalele munților Făgăraș, chiar la șoseaua principală, pe partea stângă (coborâre de pe munte), și vă recomandăm să faceți un popas să-l explorați! În incinta sa se găsește Casa Memorială a cărturarului Badea Cârțan.

Traseul de weekend prin Transilvania medievală și colinară: Timișoara – Porumbacu de Sus (popas la parcul tematic Povestea Calendarului) – Mănăstirea cisterciană Cârța – cetatea medievală Sighișoara – Biserica evanghelică fortificată din Biertan – Transfăgărășan – Cârțișoara (Muzeul Etnografic Badea Cârțan) – autostradă Sibiu – Timișoara. Freya 4 ani. Durata (inclusiv popasuri): 7 ore (dus).

Este prima dată când oprim aici, deși am trecut de multe ori pe lângă muzeu (dar fetița era trează de data asta). M-am uitat intenționat să văd câți mai opresc, la coborârea de pe munte. Și cât am vizitat noi (aprox. 40 min), nu am mai văzut pe nimeni. Pe munte erau peste 2000 de mașini. Muzeul este bine „semnalizat” deci ușor de văzut. Hope for better times!

Tarif: adulți 5 lei/ elevi și studenți 3 lei, fotografiat 10 lei. Orar: marți – duminică 9:30-17:30. Noi am oprit în jur de ora 14:00, duminică.

1. Cine a fost ciobanul – cărturar Gheorghe (Badea) Cârțan?

  • a fost un țăran român autodidact (până la 16 ani era analfabet);
  • a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania;
  • a distribuit cărţi româneşti prin satele din Ardeal;
  • mesagerul carpatin al limbii și conștiinței naționale românești;
  • a călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii lui Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român;
  • a murit la 62 de ani (august, 1911) după ce s-a îmbolnăvit la plămâni.

2. Casa memorială a ciobanului cărturar autodidact Gheorghe (Badea) Cârțan – interior

Ușa era încuiată, nu am putut intra în casă, dar am făcut câteva instantanee de amintire. Pe fațada casei stă o placă neagră ce atestă faptul că în 7 august 2011 s-au împlinit 100 de ani de la moartea marelui patriot Badea Cârțan.

3. Târg cu produse locale în curtea muzeului

Lunar, în al doilea weekend, se organizează un târg cu produse locale. 🥖Noi am ajuns pe la orele prânzului, bun prilej să mâncăm câteva delicii și să cumpărăm, la pachet, un borcănel de miere de mană, plăcinte cu brânză, cu mere.

🥖Am intrat în dialog cu cetățenii de la pavilioanele cu diverse bunătăți, și așa am aflat că acest târg este la a-5-a ediție, și că până acum nu se organiza. Ce bine că se încurajează organizarea de astfel de târguri pentru micii producători locali! Pentru noi, celalalți, este o bună oportunitate de a gusta din tradițiile culinare locale.

4. Muzeul Sătesc Badea Cârțan

Dincolo de Casa Memorială, în incinta complexului se mai află și un Muzeu Sătesc unde sunt adunate multe obiecte arhaice, tradiționale și specifice locului (opinci, obiecte vestimentare, cărți etc.). Am găsit icoane pictate pe sticlă, obiecte de cult, ceramică de la Cârțișoara, obiecte de sticlărie de la Glăjărie, Bâlea – Cârțișoara.

5. Memorial închinat victimelor ucise de comunismul internațional

Acest spațiu se află la etajul 1 al clădirii Muzeului Sătesc.

6. Scurtă dar intensă explorarea Muntelui Făgăraș, drumul Transfăgărășan

Pe celebrul drum Transfăgărășan revin a doua oară cu Freya. Despre prima experiență (august 2020) am scris un articol (a se vedea primul de mai jos!).

Ca de obicei, un traseu spectaculos cu accente de toamnă, dar pe care nu l-am parcurs până la Bâlea Lac. A fost 2 km de aglomerație, bară la bară, și am făcut cale întoarsă. Am oprit mai jos și ne-am bucurat de peisajul muntelui și de panorama spre Cabana Bâlea Cascadă. De-a lungul drumului sunt multe puncte de belvedere, ce pot fi folosite!

Am admirat păraiele ce curg la vale, florile din vegetația versanților, am făcut poze, și mai ales am stat efectiv explorând cu privirea măreția muntelui Făgăraș.

Urcare, duminică ora prânzului, sept. 2021. Bănuiam că nu vom ajunge până la lac :)).

Panoramă spre baza cascadei Bâlea și unitățile de cazare.

Ce am mai experimentat/ explorat prin Transilvania se poate citi mai jos!

Transfăgărășan – între turismul de masă și turismul responsabil

Povestea Calendarului – parc tematic unic în România

Cu zâna la Castelul de Lut din Porumbacu de Sus

Mănăstirea cisterciană Cârța – unică în România

Biserica fortificată din Biertan – edificiul cu cel mai mare altar din Transilvania

Arka Park Păltiniș – adrenalină cu familia la parcul de aventură

Aleea cu povești de la Arena Platoș Păltiniș – potecă tematică

Potecă tematică child-friendly – traseul spiridușului Clopoțel

Pensiunea Rafael – o frumoasă unitate de cazare din Păltiniș

La pas prin cetatea medievală Sighișoara

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns