Când ajungi în Țara Făgărașului este un „must visit” mănăstirea cisterciană Cârța (43 km până la Sibiu), unică în România! Nu este doar un obiectiv turistic, ci este o destinație medievală în sine, de o mare valoare și patrimoniu cultural!
Arhitectura te îmbie la o călătorie în timp, una plină de mister, secole (gotic timpuriu), unicitate, legende, spiritualitate și măreție. Abația cisterciană este poziționată chiar la șosea, în localitatea Cârța, jud. Sibiu, nu o puteți rata! Taxă de vizitare: 5 lei/adult (cu acest bilet poți vizita și muzeul din incinta domeniului).
Continuăm să descriem călătoria, din septembrie 2021, prin Transilvania, cu acest popas, cu aer medieval, după ce am explorat parcul tematic, Povestea Calendarului, unic și el în România, deschis la Porumbacu de Sus, jud. Sibiu (19 km până la Cârța).
Traseul de weekend prin Transilvania medievală și colinară: Timișoara – Porumbacu de Sus (Povestea Calendarului) – Mănăstirea cisterciană Cârța – cetatea medievală Sighișoara – Biserica evanghelică fortificată din Biertan – Transfăgărășan – Cârțișoara (Muzeul Etnografic Badea Cârțan) – autostradă Sibiu – Timișoara.
Mănăstirea cisterciană Cârța a rămas unicul așezământ monahal cistercian din România. A mai fost unul la Igriș, jud. Timiș (în prezent șantier arheologic). Are peste 8 secole, iar în 2013 a fost renovată cu fonduri UE.
Inconfundabilă prin acel cerc (rozace, rozetă gotică) deasupra porții de intrare în curtea interioară a bisericii. Recunoaștem că este cel mai fotografiat cadru cu mănăstirea.
Prezentul experimentat de noi la Mănăstirea cisterciană Cârța a fost presărat cu mult umor. Preotul bisericii a fost ghid pentru un grup de pelerini, și a povestit istoria locului cu un umor aparte. Ne-am alăturat și am ascultat și noi. Dacă îl întâlniți nu o să vă pară rău !
1. Curtea interioară a domeniului mănăstirii
Suntem în curtea interioară a abației cisterciene, pe aleea ce duce în biserica mănăstirii. Este colorat și liniște! Am trecut de poarta cu rozace/rozasă (cercul ornamental pe fațada gotică). Am rămas plăcut surprinși de trandafirii și florile care erau pe mormintele îngrijite.
Suntem într-un cimitir al soldaţilor germani căzuţi în Primul Război Mondial (mormintele mutate de la Porumbacu pentru a fi protejate).
În partea stângă se găsește „statuia lui Roland, erou germanic, simbol al libertății și dreptății, căzut în război cu necredincioșii.” „Cistercienii, fiind un ordin catolic, sunt conduși de un abate (stareț).” Sursa și alte detalii istorice pe care le puteți consulta: www.fede.ro.
2. Explorăm, la pas curios, ruinele de pe domeniul mănăstirii
Suntem atrași de arhitectura acestor ziduri ruine (stil gotic), bun loc de poze, dar și de fenomenele paranormale, care se zice că se petrec aici.
Legende și mister – Știați că în 2017 mănăstirea a inspirat filmul horror „Călugărița” (The Nun). „Pentru că în România este interzisă filmarea în interiorul bisericilor, echipa de producţie a construit o biserică din impunătoarea Mănăstire Sfânta Cârța în studiourile Castle Film. Construcţia a durat şapte săptămâni“. Detalii pe adevărul.ro.
Călugării cistercieni duceau o viață foarte austeră, fără confort, mâncau și dormeau puțin (înghesuiți într-o cameră), se rugau mult. Din această cauză majoritatea mureau la vârsta de 35-40 ani.
În beciul și la parterul bisericii se spune că și azi se aud sunete, „scaunele se mișcă și zidurile tremură”, dând astfel curs unor fenomene paranormale.
3. Interiorul bisericii gotice
Interiorul este impresionat și el. Aici este expusă o machetă cu mănăstirea medievală.
Am găsit un articol inspirațional de la Calatoriile Ioanei unde puteți citi informații despre acest ansamblu monahal (și cazare). Sfatul Ioanei: spre apus „la un moment dat soarele ajunge chiar în interiorul cercului de sus al faţadei de la intrare. Momentul este spectaculos!” Poză în articolul ei calatoriileioanei.ro.
4. Muzeul – fosta casă a învățătorului din sat
După ce explorați, la pas, ansamblul monahal cistercian, faceți o oprire și la Muzeul din incinta domeniului. De cum pășiți pragul porții domeniului, în partea stângă găsiți Muzeul (fosta casă a învățătorului din sat) și un Info Kiosk (detalii în poze).
Ce am mai experimentat/ explorat prin zonă se poate citi mai jos!
Povestea calendarului – parc tematic unic în România
Cu zâna la Castelul de Lut din Porumbacu de Sus
Weekend prin Sibiu – Muzeul ASTRA – Zoo
Biserica fortificată din Biertan – edificiul cu cel mai mare altar din Transilvania
La pas prin cetatea medievală Sighișoara
Transfăgărășan – între turismul de masă și turismul responsabil
Arka Park Păltiniș – adrenalină cu familia la parcul de aventură
Aleea cu povești de la Arena Platoș Păltiniș – potecă tematică
Potecă tematică child-friendly – traseul spiridușului Clopoțel
Pensiunea Rafael – o frumoasă unitate de cazare din Păltiniș
DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.