Zi de weekend prin Vršac, Serbia – restaurant Etno Kuća Dinar, Castelul Vršac

Zi de weekend prin Vršac, Serbia – restaurant Etno Kuća Dinar, Castelul Vršac

Ne-am dorit de mult să experimentăm gastronomia sârbilor la ei acasă. Iar într-o zi de duminică frumoasă și călduroasă, de final de august (2024), am reușit să ajungem la celebrul restaurant muzeu Etno Kuća Dinar din orașul Vršac, Serbia.

Traseul nostru cu mașina: Timișoara (plecare ora 10:00) – Moravița (vamǎ) – Vršac. Durata: cam 1 oră jumate. Nu uitați sârbii au ceasul cu o oră în urma noastră.

Am revenit în țară pe la punctul de trecere al frontierei de la Jasa Tomic – Foeni (deschis 8:00 – 20:00), deoarece la Moravița era o coadă de mașini prea lungă.

Recomandare de weekend: turism culinar prin Banatul sârbesc / Vršac, Serbia.

1. La pas prin centrul orașului Vršac

Ajunși la Vršac am mers la pas prin centrul orașului, pentru 40 min., și apoi am luat prânzul la Etno kuća DINAR Vršac (unde dacă nu ai rezervare greu găsești loc). Ulterior am urcat pe deal să vizităm Cetatea Cula/ Castelul Vršac.

Orașul, cu aprox. 40.000 de locuitori, este o destinație populară pentru cei din Banatul de câmpie care obișnuiesc să meargă pentru prânz/ ieșire de weekend în familie, la restaurantul tradițional sârbesc.

Vršac este renumit și pentru podgoriile de viță de vie pe care le are. Au chiar și o rută turistică a vinului “Ruta vinului”.

În luna septembrie vin mulți vizitatori și la Vinofest, festival de vinuri.

Recomandăm și articolele: ”Vârșeț – idee de weekend între Timișoara și Belgrad” și ”Orașul Vârșeț pe harta vinului mondial”.

2. Luăm prânzul la restaurant tradițional – Etno Kuća Dinar/ Casa Etno „Dinar”

Acest restaurant este de ani de zile o destinație turistică, perfectă pentru turism culinar, renumită pentru gastronomia sârbească, unde vin mai ales, în weekend zeci și sute de români să mănânce (evident mai ales din vestul țării).

Pentru a prinde un loc aici este bine să rezervi din timp. Noi am rezervat pentru duminică cu 3 zile înainte.

Orar:

Luni – vineri: 12:00 – 24:00, sâmbătă – duminică: 11:00 – 24:00

“Timpuri trecute în contemporaneitate”

”Tradiția trebuie să reprezinte baza a tot ceea ce a realizat un om. Este datoria noastră ca patrimoniul cultural moștenit de la predecesori, să îl cultivăm și să-l cinstim în prezent, și să-l transmitem nelaterat generațiilor viitoare.(www.etnokucadinar.rs/ro)

Tot spațiul este frumos decorat cu elemente tradiționale sârbești. Este efectiv un muzeu care vorbește despre cultura Banatului sârbesc.

Majoritatea oaspeților noștri nu știu că suntem un restaurant relativ „tânăr”, care a început să funcționeze în anul 2010, cu un număr de 27 de locuri și 8 angajați, astfel încât azi să putem găzdui 220 de oaspeți, de care se ocupă cei 38 de angajați.” (www.etnokucadinar.rs/ro)

Sursă poză: https://www.etnokucadinar.rs/ro/, 2024

Restaurantul este împărțit în 5 săli totalizând un efectiv de 150 de locuri:

  • Sala Etno
  • Sala de Piatră
  • Cramă cu vinuri (aici am mâncat noi)
  • Grǎdina cu trǎsuri
  • Grădina de vară

Porțile preparatelor culinare sunt mari (sau cel puțin așa le percepem noi) de aceea recomandǎm o consultare înainte cu ospătarul (personalul cunoaște și limba română) pentru a nu face risipǎ alimentară (oricum pe mulți i-am văzut cu mâncare la pachet).

Pe lângă plescavița la farfurie și alte preparate din carne, pâinea cu caimac fost un preparat pe lista dorințele culinare ale noastre.

Mirosul de grătar și fumul dens se simt/ văd și pe stradă

Se poate plăti cu cardul sau în dinari. Noi am schimbat banii românești chiar în centru la un bancomant.

Meniul poate fi vizualizat și pe site www.etnokucadinar.rs

Vinuri

În restaurant sunt și vinuri au devenit un brand al Casei Etno „Dinar”: „Dinarul Vechi” și „Dinarul Negru”, „Collectie Dinar Cabenet sauvignon”, „Collectie Dinar Muskat Ottonel” și „Collectie Dinar Muscat Rose”.

3. Vizităm Cetatea/ Castelul CULA (Kula, 1323) din Vršac

Cetatea a fost renovată de câțiva ani și arată tare bine. Este poziționată pe Dealul Vršac cu panoramă spre oraș. Ea se vede și din România din localitățile apropiate de graniță.

Nu am urcat cu mașina până sus. Am parcat la baza castelului, și am mers pe jos (10-15 min.).

Scurt istoric

”Turnul sau Castelul Vârșețului, cum îl numesc vârșețeni, un simbol nu numai al orașului, ci și al întregii împrejurimi, a fost construit în 1439 de Đurađ Smederevac după căderea orașului Smederevo sub turci, cu scopul de a-și proteja moșiile din Voivodina de astăzi. Din întreaga fortificație, cel mai bine păstrat este Turnul Donjon, înalt de 20m, care azi e complet restaurat.” Sursa: www.to.vrsac.com

Biletele au costat 500 dinari pentru 2 adulți și 1 copil. Să aveți cash la voi neaparat!

Program: Joi – Duminică, 11:00-18:00. Luni, Marți, Miercuri – închis

”Înălțimea pereților exteriori este de 19,85 m, iar laturile au 13,80 m și 11 m lățime. Odată cu semnarea păcii de la Karlovac din 1701, a început demolarea turnului, astfel încât acesta să nu mai poată fi folosit în scopuri militare. Cercetările anterioare au stabilit meterezele și rămășițele turnului circular. După analiza completă, materialul arheologic mobil (ceramică, obiecte din piatră, arme și unelte metalice, bani) va oferi o imagine mai precisă a vieții acestei fortificații în cadrul istoric, cultural și economic.” rsa: www.to.vrsac.com

Recomandăm și articolul celor de la Norishor Călător: Castelul Vršac unde veți citi informații istorice mult mai în detaliu.

Tot la baza dealului (unde parchezi mașina) este și un magazin de suveniruri și apă/ dulciuri.

Recomandăm și articolele de mai jos:

1. “Misterioasa culă din Vârşeţ – de la castelul banului Perenyi la fortăreţa lui Iancu de Hunedoara din Banatul sârbesc

2. Turism negru în Timișoara: Memorialul Revoluției, clădiri/zone emblematice, traseu turistic tematic

3. SchwabenLand – o nouă atracție turistică și culturală în Timiș

4. Muzeul Cinegetic și Silvic Charlottenburg, Timiș – loc educativ, trofee de cerb lopătar, exponate valoroase

5. Vizite la Muzeul Apei din Timișoara – unic în România

6. ”Schimbul de gardă” în Timișoara – spectacol istoric, în aer liber

7. La pas prin Charlottenburg, unicul sat rotund din Banat

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns