Cu vaporetto pe canalul Bega din Timișoara

Cu vaporetto pe canalul Bega din Timișoara

Descriem, mai jos, o idee de activitate, în familie și pe apă, din categoria ”Ce poți face cu copilul prin Timișoara (Orașul Premierelor)?

Răspunsul: plimbare pe canalul Bega cu vaporetto!

Și dacă plănuiești să te plimbi, primăvara, când sunt înflorite magnoliile, ai prins lozul cel mare, deoarece peisajul este MIRIFC! O activitate pe care o recomandăm tuturor!

aprilie 2022

Noi am experimentat, pentru prima dată, plimbarea cu vaporetto în aprilie 2021 (Freya 4 ani), pe vremea pandemiei. Pentru toată familia a fost o mega încântare, mai ales că am putut admira cum înverzește natura primăvara, și chiar rațele sălbatice de pe apă.

Am călătorit cu ambarcațiunea Savoya și eram exclusiv noi trei și echipajul (așa s-a nimerit). Vaporașul circulă conform orarului, fie că sunt sau nu pasageri în el.

A doua experiență a fost în aprilie 2022 (Freya 5 ani) alături de invitații noștri, mătușa Luminița și unchiul Dan. De data aceasta, evident că au fost mai mulți pasageri în vaporaș.

Știați că?

🌊 Timișoara, este primul oraș din România cu transport public în comun pe apă încă din 1869, când au fost primele curse de pasageri?

🌊 Transportul a fost redeschis în 2018 după o lungă pauză, când au fost repuse la apă 7 ambarcațiuni (cu denumiri istorice: Decebal, Burebista, Savoya, Ferdinand, Traian, Glad, Huniade).

🌊„Canalul Bega este primul canal navigabil construit în România, lungimea totală navigabilă fiind de 44 de kilometri pe teritoriul ţării noastre şi 72 de kilometri pe teritoriul Serbiei. Transportul de pasageri pe canal a cunoscut un vârf de circa 500.000 pasageri în anul 1944. Navele de pasageri au fost retrase în anul 1967.” Sursa: Economica.net

🌊 Timișoara este în acest an, 2023, Capitala Europeană a Culturii, un bun prilej ca să o cunoașteți, așa cum este ea (evenimente culturale, clădiri renovate, terase cochete, parcuri etc.).

Din ce stație am luat vaporetto?

Am plecat din zona centrală, din stația „Catedrala Mitropolitană”, (zona cu cele mai multe magnolii, primăvara), până la Uzina de Apă (2021).

Durata: dus-întors, cam 1 oră.

În total sunt 9 stații de unde se poate lua vaporașul. Detalii pe OpiniaTimișoarei.ro

Recomandăm și citirea articolului ”Plimbare printre magnolii, cireși japonezi și lalele – traseu tematic floral prin Timișoara”.

Știați că?

🚤 Știați că cinci din cele șapte vaporașe, care navighează pe Bega din Timișoara (în scop de agrement și transport public) sunt pictate de artiști plastici?

Am reușit să fotografiem un vaporetto chiar de pe podul cu lacăte! Pictarea a fost o ințiativă în cadrul proiectului Memoriile Cetății parte din programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii!

Cât costă un bilet?

🚤 In timpul săptămânii biletul costă 1 leu și se cumpără din vaporaș (cash sau card). În weekend este gratuit, și vaporașul se folosește mai mult pentru agrement/ turism.

Se poate închiria și pentru agrement privat, tariful fiind de 83.19 lei (fără TVA) pentru un kilometru. Sunt 6 trasee cu diferite lungimi. Se poate consulta oferta pe siteul stpt.ro.

Care este orarul?

Orarul este afișat la fiecare stație sau pe site-ul http://stpt.ro/vaporetto/.

Vaporașul pleacă din oră în oră de la stația Catedrala Mitropolitană!

Cum se vede orașul din vaporaș?

Pe direcția Catedrala Mitropolitană – Uzina de Apă (aprilie 2021) – câteva instantanee.

Pe direcția Catedrala Mitropolitană – Fabrica fosta Solventul (aprilie 2022) – câteva instantanee.

Cu vaporetto până în Serbia

Data viitoare încercăm și traseul până la Sînmihaiu Român! Din aprilie 2022, s-a deschis și ruta până în localitatea Sânmihaiu Român, la ecluză.

Se lucrează la amenajarea punctului de frontieră, deoarece se dorește ca transportul pe Bega să fie până în Serbia. Detalii, poze și video se pot vedea pe OpiniaTimișoarei.ro.

Cu mătușa Luminița și unchiul Dan

Când nepoate Freya te cheamă să te plimbi cu vaporașul, distracția este garantată!

PELICAN – un vapor emblematic pentru oraș

🚤 Frumosul și celebrul vapor Pelican, al Timișoarei, în decorul primăverii pline cu magnolii!

🚤🚤 Din toamna anului 2021 este ancorat în spatele Catedralei Mitropolitane, în zona terasei Dar’c pe mal, vizavi de stația de unde se ia vaporetto pentru plimbare.

🚤🚤 Acest vapor are o poveste incredibilă (acum 9 ani a luat foc) și ne bucurăm că a fost renovat (a fost scăpat de la fier vechi) și renovat.

Recomandăm și articolele de mai jos!

Plimbare cu tramvaiul turistic ”TramTur” prin Timișoara

Schimbul de gardă” în Timișoara – spectacol istoric, în aer liber

Plimbare printre magnolii, cireși japonezi și lalele – traseu tematic floral prin Timișoara

PRIMĂVARĂ: 20 de activități cu resurse din natură și materiale reutilizate (copii 3 – 7 ani)

Paște – tradiții, târguri, activități tematice cu copilul (Timișoara, Arad)

Florile de PRIMĂVARĂ: caută, observă și recunoaște-le!

Florile de VARĂ și insectele: caută, observă și recunoaște-le prin natură

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns