Florile de VARĂ și insectele: caută, observă și recunoaște-le prin natură

Florile de VARĂ și insectele: caută, observă și recunoaște-le prin natură

Copilul poate învăța cu ajutorul părintelui despre florile de vară (și insectele care le însoțesc), fără prea mare efort (sunt și aplicații pe mobil care facilitează, dacă părintele nu cunoaște). Învățarea se întâmplă spontan oriunde, fără prea multă organizare. Să îi învățăm pe cei mici să prețuiască natura!

Pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpul, pădurea, râul, marea, munţii, rândunelele, cucul. Faceţi tot posibilul ca şi copiii dumneavoastră să iubească tot ce-i înconjoară, pentru că fără dragostea faţă de natură şi animale, omul nu poate să simtă din plin, ceea ce numim, cu cel mai minunat dintre cuvinte – viața. Autor C. Mihăiescu

Detectivii naturii – activitate de observare și recunoaștere flori din păduri, pajiști, câmpii, malul apelor etc.

Această activitate, de vară, este una din preferatele noastre, ca familie, atunci când explorăm natura. Este și o modalitate de a ne antrena atenția la detalii, concentrarea, prezența și acumularea de cunoștințe.

De mică fetița noastră a fost învățată să observe natura, florile și să recunoască ceea ce o înconjoară. Și azi la 6 ani ne oferă multe dovezi că a făcut sens acest obicei, pentru ea/noi.

Limitarea este că nu pe toate le cunoaștem pe loc. Dar revenind acasă luăm Determinatorul de plante și animale, Eisenreich W. et al. (2018), Editura Casa, și așa reușim să le învățăm (dar folosim și alte cărți speciale pentru copii). Observă natura!

1. SÂNZIENE

Vara este și un anotimp al culorilor prin iarbă/ vegetație ierboasă. Ca atare, copilul poate fi implicat într-un joc spontan de găsire și identificare a florilor de câmp. Este o activitate multicoloră, educativă și antrenează atenția de la mic la mare.

🌞Prima zi de VARĂ astronomică (21 iunie) a venit cu mirosul florilor de SÂNZIENE.
☀️ Se marchează azi și solstițiul de vară fiind cea mai lungă zi din an.

🌞Este numită și „planta soarelui”, „plantă magică” „planta Sfântului Ioan Botezătorul”. Că tot se apropie 24 iunie sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (Drăgaica).

🌞Poartă soarele verii în ele și-l dăruiesc celor ce au răbdarea și înțelepciunea să le privească.
🌞Au parfum suav dulce și învăluitor (gust amar).
🌞Un fir de sânziană și cele câteva sute de flori mici, parfumează o cameră întreagă, chiar și când sunt uscate (aromatizat casă).
🌞 Sunt fantastic de decorative în casă.

🌞Am făcut un buchet pentru a ne înmiresma/decora locuința.
🌞 Sunt foarte benefice pentru organism.

🌾Pregătiți de Sânziene??? 🌾Ca niciodată m-am pus să citesc despre obiceiuri /superstiții și m-a luat mirajul/amuzamentul!

  • Cucul este primul care dă semnalul, la Sânziene acesta se îneacă cu orz, răgușește și nu mai poate cânta.
  • În noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase.
  • Drăgaica e o ființă sfântă care e mai mare peste o ceată de bărbați, numiți Circovi.
  • La răsăritul zilei de Sânziene soarele se spală pe față: cine se uită la el cu atenție vede curgând apă jos sub înfățișarea unor raze lungi, luminoase.
  • Se spune astfel că dacă plouă în ziua de Sânziene e semn de belșug: se va face porumb, vin, o seamă de bucate.
  • Cine lucrează în ziua de Sânziene va fi pocit, va înnebuni și va fi jucat de Drăgaice.

2. LAVANDĂ

💜 Lavanda este următoarea vedetă a sezonului de vară, ce va „umple” Facebook-ul de frumusețea ei!

💜 Este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume! 💜Ameliorează aftele bucale, migrene, insomnii, mușcături de insecte, afecțiuni ale pielii, infecții.

💜Ajută corpul uman să se adapteze la stres sau la anumite dezechilibre.💜Este de un real ajutor pentru relaxare și ajută foarte mult la instalarea somnului.

💜Levănțica fest 2022- La apus! marca Parfum de lavandă, loc. Rudna, Timiș (19, 25 și 26 iunie).

3. FLOAREA – SOARELUI

Florea-soarelui este următoarea vedetă a verii după lavandă. Ne plac foarte mult smeințele ei, dar și pozele printre frumoasele sale flori.

4. CIULINII ȘI MOLIA COLIBRI

Ciulinii sunt adeseori întâlniți pe pajiști, câmpie, dealuri etc., și poate ajunge până la un metru înălțime. Pe ei am admirat adeseori molia colibri, bondari, fluturi etc. Câteva poze mai jos!

5. PĂPĂDIILE ȘI ALBINELE

Păpădiile sunt flori ce le regăsim aproape pe tot parcursul anului. Primăvara și vara (în prima parte) sunt din abundență.

Albinele sunt insecte extrem de folositoare mediului înconjurător și ajută la polenizare!

”Albinele”, de autorii Piotr Socha, Wojciech Grajkowski, este ”o enciclopedie gigantică despre albine, multi-premiată, care a făcut înconjurul lumii în 30 de limbi”, ce oferă răspunsuri despre viața acestora etc. Sursa: libris.ro

6. FLUTURELE NAMIRAL PE SALCIE

Recomandăm și:

VARĂ: Activități cu elemente din natură (copii 3 – 7 ani)

Activități în natură pentru copii

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns