Vă propunem o activitate pentru copii și adulți, denumită „Detectivii naturii„. Practic mergem la căutat/găsit/ recunoscut/observat prin iarbă, prin aer, pe copaci, tot ce este accesibil ochiului. De data aceasta, căutăm ciuperci! Este o activitate ce dezvoltă concentrarea, răbdarea și atenția la detalii (evident și cunoștințele).
„Dacă într-adevăr vrei să te dezvolţi, învaţă să fii cât mai curios, la fel ca un copil. Copiii ştiu cum să se minuneze şi să admire lucrurile cele mai evidente sau care par de rutină pentru un adult. De aceea, ei sunt rareori plictisiţi. Când eşti curios, nimic nu este dificil!” – Oscar Asorey Martinez
În drumețiile noastre am găsit multe ciuperci. Chiar dacă nu le-am recunoscut pe toate, spontan, a meritat să ne bucurăm/mirăm de bogățiile pădurii, frumusețea și misterul lor. Natura de la munte are zilnic o altă poveste. Iar pentru copil atunci când o descoperă și explorează, pas cu pas, totul prinde o altă dimensiune a cunoașterii.
Bibliografie recomandată: Ghidul culegătorului de ciuperci, Locsmandi Csaba, Vasas Gizella. Determinator de plante și animale, Wilhelm Eisenreich, Alfred Handel, Ute Zimmer.
Disclaimer: aceste imagini sunt doar cu scop informativ și educativ, nu vă încurajăm să consumați/atingeți nicio ciupercă, dacă nu sunteți 100% siguri de ea. Atenție, nu lăsați copiii nesupravegheați în preajma fungilor!
1. Ciuperci din specia agaricus
Este toamnă. Micii detectivii ai naturii, au fost pe câmp și au găsit cele mai frumoase și mari ciuperci din specia agaricus: crocodilinus (pălăria ei ajunge până la 30 cm în diametru) și campestris (ciupercă de câmp sau de bălegar). Ambele au o valoare alimentară excepțională (comestibile).
În perioada aceasta (octombrie) natura (câmpurile, pădurile, parcurile) abundă de fungi. Pentru copii este o activitate foarte plăcută și interactivă. Dar și noi adulții am experimentat o stare de extaz, realmente, și am exclamat adeseori: „wow așa ciuperci mari nu am mai văzut până acum”. Vă spuns sincer, pentru noi această activitate este una terapeutică.
Micii detectivi ai naturii, Freya, Alessia și Zian, au explorat câmpul și au descoperit, prin iarbă, ce minunății oferă acesta, inclusiv toamna!!! Câtă bucurie aveau, în glas, când găseau câte o ciupercă și abia am biruit să le onorez solicitarea:”Andreia hai și aici, fă poză!” Noi adulții, la fel de încântați de fungi! Multă recunoștință naturii că ne oferă atâta terapie!
2. Ciuperca coprinus comatus sau buretele cu perucă
După ploile dese, am făcut, din nou, pe detectivii naturii și am căutat pe câmp ciuperci. Ne-am bucurat că am găsit coprinus comatus sau buretele cu perucă. Ciuperca tânără (cu pălăria închisă) este excepțională și comestibilă, cu condiția să fie tânără.
Mai este numită și coama shaggy este una dintre puținele ciuperci medicament ale cărei efecte medicinale au fost descoperite și recunoscute de către medicina tradiționala chineză. Cunoscută în Europa, crește și se dezvoltă în grupuri mari, pe marginea drumurilor pietruite, în păduri, pe pajiști și fânețe, grădini, parcuri, o întâlnim din vară până în toamna. Detalii pe bioplant.ro aici!
Așa se descompune/autoconsumă buretele cu perucă (coprinus comatus), specie comestibilă în etapa tânără. Poate avea efect otrăvitor în combinație cu alcoolul. „Odată cu maturitatea, lamelele sale pur și simplu se dizolvă, asigurând astfel împrăștierea sporilor și perpetuarea speciei. Acest proces este relativ rapid, se întâmplă în câteva ore.” Detalii pe Ciupercomania!
3. Macrolepiota procera sau parasol, piciorul căprioarei
Acel moment când găsești o ciupercă parasol cu diametrul pălăriei de aproximativ 30 cm, prin iarbă în plimbarea de seară, de la munte cota 1200+! Creşte de la sfârşitul verii cu perioadă de maximă apariţie la începutul toamnei. Nu e deloc mofturoasă aşa încât poate fi întâlnită şi în păduri de conifere sau foioase, dar şi în tufişuri sau iarbă. Este comestibilă! Eu am lăsat-o la bucătăria pensiunii pentru a fi gătită sub formă de pane! Mai puteți citi despre parasol în articolul Ciupercile prieten sau dușman!
4. Ciuperci din specia trametes
Ce spectacol ne-au oferit fungii de pe buturugile vechi de fag în rezervația din proximitatea cascadei Bigăr!!! Culori, forme, dimensiuni care mai de care!!! Cum să nu te oprești asupra lor și să te minunezi făcându-le poze! Revenind acasă am luat Ghidul culegătorului de ciuperci (autori Locsmandi Csaba și Vasas Gizella) și am purces la identificarea lor! Muncă nu prea ușoară. Am identificat ca fiind multe din specia trametes. Cine poate da o mână de ajutor, poate lăsa în comentarii!
Călătoriți cu atenție, fără grabă și fără să alergați după senzațional!!! Făcând asta, veți observa cum natura vă răsplătește într-o manieră educativă, cum numai ea știe și poate! Și nu uitați, când poposiți la cascada Bigăr, acordați-vă timp să intrați și în rezervația care o găzduiește! Acolo veți întâlni conectarea adevărată cu natura!
lentinellus ursinus la maturitate Trametes suaveolens?
5. Flammulina velutipes
Într-o seară am fotografiat ciuperca de iarnă (Flammulina velutipes) ajunsă la maturitate. Lanternele și curiozitatea au făcut ca Freya și Zian să găsească pe un trunchi de salcie un mănunchi de ciuperci. Câtă încântare pe micii detectivii naturii! Este comestibilă și medicinală. Vă recomandăm cu încredere această activitate de seară! Pur și simplu luați-o la pas cu lanterna pe lângă casă, pe stradă voastră! Natura vă va surprinde plăcut! Enjoy the beauty of the nature by night!
6. Alte ciuperci – Munții Apuseni
Un efect al timpului petrecut mult în natură, în această pandemie (2020), a fost dezvoltarea și antrenarea atenției la tot ce este în jurul meu! Prezență cât mai multă! Așa am început să observ și ciupercile și să îmi stârnească curiozitatea! Am cumpărat cărți elocvente despre recunoașterea lor și m-am pus pe studiat! Un articol bun pentru recunoaștere ciuperci cu pălărie roșie/maro/portocalie aici și unul pentru alte specii aici!
Hrib în descompunere Boletul roșu Amanita pantherina Buretele de rouă Lyophyllum decastes Ciuperca de porțelan (Oudemansiella mucida)
7. Colecția de ciuperci găsite prin pădurea de la Păltiniș, jud. Sibiu, august 2022
Rusula emetica
Muscăriță – Amanita muscaria
8. Colecția de ciuperci găsită prin pădurile din com. Beliș, munții Apuseni!
Activitatea „detectivii naturii” este o activitate antrenată și de conectare cu natura (prezență activă). Scopul este căutarea, găsirea, numărarea și identificarea speciei de ciupercă. Atât pentru copii cât și pentru părinți apare acea bucurie „uite am mai găsit una, ieeei!”
Poate te interesează și:
11 cărți despre educație și explorare natură
Cărți despre recunoaștere floră-faună-fungi
Activități în natură pentru copii
Cărți despre colectare selectivă deșeuri – reciclare
8 activități cu copilul bazate pe artă tranzientă
DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.