Muntele Semenic face parte din Parcul Național Semenic și stațiunea de interes local cu același nume. Este un munte frumos și accesibil în orice anotimp. Durata: din Timișoara poți ajunge în 2-3 ore, putându-se practica și turismul de weekend (pentru picnic, joacă și drumeții, de exemplu). Drumul de urcare pe munte are nevoie de reparații, dar este practicabil.
De ce merită să urci cu copilul pe Muntele Semenic, în orice anotimp?
„Nu ne putem imagina copilăria fără râsetele și jocurile sale. Sufletul şi inteligenţa devin mari prin joc. Despre un copil nu se poate spune că el creşte și atât; trebuie să spunem că el se dezvoltă prin joc.” Jean Chateau
- Ai ocazia să te bucuri de priveliști nemaipomenite din Vârful Piatra Goznei (1447 metri) și Vârful Semenic (1445 metri) spre Văliug-Crivaia, Brebu, Gărâna, Reșița;
- Toamna oferă un adevărat spectacol al frunzelor pădurii de foioase;
- Copilul are ocazia să vadă animalele/insectele în habitatul lor, inclusiv să își culeagă fructele de pădure (afine, mure, zmeură);
- Învață despre natură direct din natură (recunoaștere arbori, floră, faună). Activități de explorare tematice (observare păsări, fungi etc.).
- Dacă aduci minge, palete, cerc, te poți juca;
- Îți poți aduci tricicleta, bicicleta și face o plimbare pe drum;
- Schitul Sfântului Ilie, străjerul muntelui, îți alină sufletul;
- Aerul curat îți oxigenează plămânii și îți face chef de drumeție;
- Iarna se poate schia, folosi sania, face diferite activități;
- Primăvara nu am reușit să ajungem, dar cred că frumusețea brândușelor mov de munte te lasă fără cuvinte.
VARA PE MUNTE: JOACĂ, DRUMEȚIE, OBSERVARE FLORĂ, FAUNĂ, FUNGI ȘI CULEGERE FRUCTE ALE PĂDURII
Pentru noi orice călătorie la munte nu e doar o deplasare de schimbare peisaj (și aer mai curat), ci are și scopul de a oferi, fetiței noastre, o educație alternativă direct în natură. Este o modalitate de a inspira grija și dragostea față de acest minunat Pământ (actualmente greu încercat de comportamentul iresponsabil al omului modern).
Biodiversitatea naturii la munte este prielnică pentru ca un copil să descopere și să învețe cum se manifestă viața animalelor/ insectelor/plantelor în habitatul lor. Un articol ce ajută părinții să descopere natura în călătoriile lor alături de copii de la Kinder Trips click aici
TOAMNA LA PICNIC ȘI DRUMEȚIE PE MUNTELE SEMENIC
IARNA PE MUNTELE SEMENIC
La munte nu te duci să stai locului! Mișcarea este activitatea de bază ce antrenează mintea și corpul! În primii ani de viață, copilul își dezvoltă foarte mult creierul prin dobândirea abilităților fizice. Niciodată nu te duci neinformat despre cum e vremea, zăpada, starea drumului de acces și alte detalii de interes specifice fiecărei familii (echipament adecvat de munte și condiții de iarnă, ochelari de protecție solară în funcție de sensibilitate).
Ce faci cu copilul mic iarna în vârful muntelui chiar și pentru o zi?!
- oameni de zăpadă (colorare);
- jocul cu bulgării de zăpadă;
- sanieee, derdeluș;
- urcatul și coborâtul de-a lungul, latul muntelui, ușor în drumeție;
- rostogoliri prin zăpadă;
- baie de soare;
- construire iglu/adăpost în zăpadă;
- pozeee, admirare peisaje;
- interacțiune cu alți copii;
- îngerași în zăpadă;
- schi (depinde de vârstă și motricitate);
- liber la creație…
Vă recomandăm să încercați să faceți activități bazate pe conceptul de artă tranzientă chiar și iarna pe munte. Le puteți citi în articolul 8 activități cu copilul bazate pe artă tranzientă!
Bucuria zăpezii Bulgăreală
Și după atâta muncă de colorat pe munte, am trecut și la lopată. Un adăpost în zăpadă, să ne odihnim un pic și să ne protejăm de vânt. În final a avut loc doar Freya. Un iglu în formă de inimioară. Hai că îl putem numi și așa!
STAȚIUNEA SEMENIC ÎNTRE TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR
Pentru mine turismul e un pol de dezvoltare strategică a acestei țări. Faptul că mereu nu i se acordă atenție și nici măcar un Minister al Turismului stabil nu avem, denotă „iubirea față de țară”. Muntele Semenic face parte din stațiunea cu același nume, care conform autorităților ce reglementează turismul (aici) este marcată ca fiind stațiune de interes local. Din păcate de ani de zile de ea a mai rămas doar potențialul geografic (peisaje frumoase) și turistic. În rest, ea este, în mare parte o ruină sau cum spune un banner agățat de clădirea hotelului: „se vinde complet sau pe bucăți!„.
Ceea ce erau o dată hoteluri de 3 stele la cota 1400+, astăzi arată încă o dată ce poate să facă omul. Și totuși datorită altor unități de cazare din zona Văliug, Semenic etc. muntele e vizitat inclusiv iarna pentru schi.
Sus mai răzbește Cabana La Cornel, Hotel Dușan și fiul, Pensiunea Colț de Rai, iar de anul trecut Cabana La Popasul Cerbului.
UPDATE 2020: Undă verde pentru proiectul care anunță că va transforma Muntele Semenic într-un paradis turistic, click aici.
Lacul Trei Ape – locul unde se adună trei pâraie
Pe malul lacului Gozna la hotel Aquaris
Toamna prin pădurea de la Văliug și Lacul Gozna
DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.