Copilul poate învăța cu ajutorul părintelui despre flora ce o găsește în sezonul de primăvară (insecte și polenizare), fără prea mult efort. Sunt și aplicații pe mobil care facilitează identificarea lor, dacă părintele nu le cunoaște. Învățarea se întâmplă spontan oriunde, fără prea multă organizare.
Să îi învățăm pe cei mici să prețuiască natura! Să petrecem cât mai mult timp prin natură!
Pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpul, pădurea, râul, marea, munţii, rândunelele, cucul. Faceţi tot posibilul ca şi copiii dumneavoastră să iubească tot ce-i înconjoară, pentru că fără dragostea faţă de natură şi animale, omul nu poate să simtă din plin, ceea ce numim, cu cel mai minunat dintre cuvinte – viața. Autor C. Mihăiescu
1. Detectivii naturii – activitate de observare și recunoaștere flori din grădini, pajiști, câmpii, păduri etc.
Această activitate, de primăvară, este una dintre preferatele noastre, ca familie, atunci când explorăm natura. Este și o modalitate de a ne antrena atenția la detalii, concentrarea, prezența și acumularea de cunoștințe.
De mică fetița noastră a fost învățată să observe natura, florile și să recunoască ceea ce o înconjoară. Și azi, la 6 ani (2023), ne oferă multe dovezi că a făcut sens acest obicei, pentru ea/noi.
2021, Freya 4 ani
Noi folosim și Determinatorul de plante și animale, Eisenreich W. et al. (2018), Editura Casa, și așa reușim să le identificăm corect (dar folosim și alte cărți speciale pentru copii).
Observă natura!
Aproape orice grădină, dacă o vezi la momentul potrivit, poate fi confundată cu Paradisul…” Henry Mitchell
2. Descoperim natura cu binoclul și cu lupa
Acestea două instrumente sunt bune pentru exersarea dexterității, manipulării, motricității fine și a concentrării atenției copilului pe detaliile florilor de primăvară. Voi ce mai folosiți pentru descoperirea naturii împreună cu copilul?!
Chiar și în carantină, 2020, interacțiunea cu natura, din proximitatea locuinței, a fost un bun prilej de relaxare, bucurie, învățare și de identificare a florilor de primăvară! Încercați și voi alături de copil! Noi le-am cumpărat de pe site-ul www.jucaresti.ro
3. Explorăm natura, din proximitatea locuinței – florile găsite de noi
Practicăm și #PlaceBasedEducation. Despre acest concept simplu găsiți la Kinder Trips într-o postare detaliată! Activitatea de căutare, observare și recunoaștere florile de primăvară, este o activitate ce o practicăm adeseori, spontan.
Ce am descoperit lăsăm prin imagini și explicații, mai jos!
DISCLAIMER – Imaginile și textul de mai jos sunt experiența noastră prin natură. Deși sunt documentate din diferite surse de specialitate, facem apel la vigilență atunci când lăsați copiii să atingă, miroasă florile etc!
1) Bobornicul (Veronica beccabunga)
Gingașă, micuță și rezistentă, de acum înainte ea va înfrumuseța multă vreme pământul. Apare foarte repede, de cum dă căldura, chiar și din februarie. Trebuie doar să vă uitați prin iarbă!
Este o plantă erbacee perenă și ajută în afecțiunile cutanate. Se folosește chiar și în mâncare (salate). Noi o folosim pentru joacă. Identificarea și culegerea, este un bun prilej de exersare motricitate fină, atenție și concentrare. Fiind o plantă ce are caracter invaziv, nu îi afectați răspândirea prin culegerea câtorva fire. Enjoy the nature!
2) Toporașii
Primăvara abundă de flori, prin iarbă, prin copaci, doar să ne facem timp să le admirăm și să ne bucurăm de frumusețea/misterul lor!
3) Corcodușii
Corcodușii chiar înfloresc văzând cu ochii, oferind un bun prilej de educație în natură pentru copii! Datorită soarelui, cu multe grade din ultimele zile, pomii de corcoduși dimineața și seara nu mai sunt la fel.
Mirosul este parfum curat!!! Observă și admiră natura! Bucură-te! Conectează-te! Amazing nature!
4) Ghiocei
Conectarea cu natura se face prin atenția la tot ce mișcă, atingerea, prezența conștientă și respect față de flora și microfauna întâlnită. Educația direct în natura din proximitate, este accesibilă tuturor copiilor. Trebuie doar văzută și descoperită sub diferite forme!
5) Zambilele
Splendorile primăverii! Târziu, târziu dar ne înfloresc. Primăvara este un anotimp prielnic învățării florilor, de către copii, direct din natură (parcuri, curte, câmpie etc.).
6) Narcisele
Sunt extraordinar de frumoase și plăcute! Le întâlnim adeseori primăvara prin parcuri, grădini etc.
7) Brândușele
Gingașe și superbe își fac aparația timid în parcul nostru!
8) Păpădii
Astăzi pur și simplu am văzut mai mult galben decât verde prin iarbă! #PlaceBasedEducation „Invazia păpădiilor” am numit decorul ierbii ! Este o imagine incredibil de frumoasă, spectaculoasă (și datorită contrastului). La ce și cum le folosiți? Eu folosesc în salate doar frunzele ei!
Explorăm natura, din proximitatea locuinței. Ne bucură sufletul și mintea tot ceea ce vedem în cale! Melcii și păpădiile uscate, au atras-o pe Freya cel mai mult, ca de fiecare dată.
9) Bellis perennis (părăluțele)
Este o specie răspândită pe marginea drumurilor, pajiști, pășuni, grădini. Înflorește din martie – noiembrie.
10) Măceșul (rosa canina)
Acest arbust sălbatic spinos este ușor de găsit și admirat pe la marginea pădurilor, câmpuri necultivate, marginea drumurilor etc. Florile au un miros plăcut. Toamna el ne oferă fructe, măceșele (roșii-portocalii) bogate în vitamine, antioxidanți, oligoelemente.
11) Flori de cais
Soarele, din ultimele zile, a făcut ca natura să renască accelerat. Ca atare, am făcut o activitate de explorare a naturii din proximitate și am căutat copacii înfloriți. Am găsit de cais.
Albinuțele erau deja la polenizare. „Înfloresc grădinile/ Ceru-i ca oglinda/ Prin livezi albinele/ Și-au pornit colinda.”
12) Flori de măr pădureț
Florile de măr pădureț chiar au o frumusețe aparte!!!În plimbarea de azi le-am admirat și ne-am bucurat de ele!!!
13) Magnolii
Sunt superbe magnoliile! Le întâlnim des în Timișoara, mai ales pe malul canalului Bega, unde efectiv se realizează un tunel din ele, în zona din spatele Catedralei Mitropolitane Ortodoxe.
„Natura are cu adevărat puterea de a te vindeca. Pentru că îți încetinește viața și simți din nou mirosurile, sunetele, simți natura. Devii prezent, devii conștient de ce se întâmplă în jurul tău și deseori devii mai puțin stresat. Nu mai ești ocupat (busy).” – Lettie Stratton
2021
14) Salcia înflorită – mâțișori
Colecția noastră de instantanee cu albinuțe pe florile mâțișorilor salciei, în procesul de polenizare!Ia uitați-vă cât sunt de harnice! Pozele sunt făcute cu ocazia activităților de observare și recunoaștere natură.
Recunoștință pentru toată munca și rolul lor pe această planetă !
15) Cireși de Mai înfloriți
Plimbarea pe uliță ne-a surprins cu frumusețea și mirosul florilor de cireș . Am mai admirat și hărnicia albinuțelor. Descoperă și învață direct din natura din proximitatea locuinței! Observă și bucură-te de ea!
16) Tei
Mirosul teiului de Mai este extraordinar. Am regăsit și albinele la polenizare.
„S-o luăm de la capăt, natura face asta în fiecare an.” Valeriu Butulescu
17) Salcâm
Mirosul salcâmului este inconfundabil! Avem în proximitatea locuinței o alee întreagă cu salcâm, unde de mică o plimbam pe Freya.
18) Mesteacăn înflorit
Am observat că înflorește și mesteacănul (aprilie-mai)! Este considerat a fi un copac foarte alergen din cauza polenului său din flori!
19) Tătăneasa
Cunoscută și sub denumirea de iarba lui Tatin, folosită încă din Evul Mediu, este una dintre cele mai răspândite plante medicinale din flora noastră.
Are multe beneficii în tratarea afecțiunilor la nivel cutanat. De evitat în uzul intern fără urmărirea unui specialist sau respectarea corectă a dozelor.
Se poate folosi ca ulei, crema, tinctură sau chiar decoct, în funcție de afecțiuni.
În Elveția, țara cu cea mai mare tradiție în domeniul medicamentelor din plante, mai bine de jumătate din preparatele externe produse în ultimul deceniu au fost pe bază de tătăneasă.
Industria cosmetică folosește în prezent intens alantoina, unul dintre principiile active cele mai importante ale tătănesei, care este practic nelipsită în deodorante și creme de corp.
20) Rostopască
Este o plantă medicinală, folosită și pentru negi. Poate crește până la 1 metru în condiții prielnice de mediu. Se poate folosi sub formă de ceai, tinctură, unguent etc.
21) Iarba șarpelui
Și am surprins și admirat la munca de polenizare un bondar tare harnic pe erbaceea frumoasă iarba șarpelui, ce are și proprietăți terapeutice. Una dintre florile de primăvară atractivă pentru bondari.
Bondarul (Bombus) este o insectă asemănătoare cu albina, dar mai mare și cu un corp păros, cu dungi negre și galbene, ușor de recunoscut.
Făcând o scurtă documentare am aflat că: Sunt numiți și „albine mai puțin pretențioase”.Înțepătura lor este nedureroasă și rareori iritantă.Un ajutor eficient pentru legumicultori. Polenizare garantată la o singură vizită. Bondarii sunt activi pe orice vreme, nu sunt influențați de prezența sau absența soarelui.Dintre toți polenizatorii naturali, bondarii vizitează cele mai multe flori, iar polenizarea nu mai depinde de condițiile climatice și de prezența polenizatorilor naturali.Productivitatea crește prin obținerea unui număr maxim de flori polenizate.
22) Arbust ornamental – forsythia
Primăvara pe uliță este uimitoare și plină de culoare! Acest arbust ornamental galben chiar oferă multă încântare ochiului! Și arbuștii au flori de primăvară superbe!
23) Liliac
Luna Aprilie, luna florilor de liliac!Observă natura și bucură-te de frumusețile simple! Un exercițiu de miros și bucurie! Pe strada noastră sunt multe case ce au liliac la gard, ca atare o luăm la pas admirativ în fiecare an! Nu poate fi primăvară fără mirosul de liliac!
24) Nalba de pădure
Nalba de pădure, întâlnită pe câmpuri, pe marginea drumurilor. O plantă ce se poate folosi în diferite terapii (mai ales în bronșite, tuse uscată și inflamații ale gâtului), iar frunzele moi chiar în salate.
Când eram mică știu că-i mâncăm bulbul înainte/după să înflorească/ofilească. Acum că am cartea de plante medicinale pot fi sigură că am făcut corect. Este o floare de primăvară ce ține și vara.
24) Măzărichea
O plantă agățătoare găsită, leguminoasă, bogată în proteine, găsită prin vegetație ierboasă, pe marginea drumului. Este o plantă de primăvară, ce înflorește din luna mai și ține toată vara.
25) Viorele
Caută și identifică flora spontană a pădurii de foioase! Covorul de viorele l-am găsit prin pădure Giroc, jud. Timiș. în luna martie, 2021. Este una dintre cele mai așteptate și încântătoare dintre florile de primăvară.
Pădurea reprezintă un veritabil mediu favorabil educației în natură, chiar la orice vârstă!Bucură-te de frumusețea naturii din aceste zile! Conectează-te cu energia și mirosul ei!
26) Cornus mas (cornul)
L-am găsit prin pădurea Giroc, jud. Timiș. Galben intens, o frumusețe!
27) Untișor
”Untișorul este o plantă ierboasă, perenă, de dimensiuni joase, care înflorește primăvara devreme”. Noi am găsit-o prin pădurea Giroc, Timiș.
Marele Brâncuși spunea că: „oamenii nu îşi mai dau seama de bucuria de a trăi, pentru că nici nu mai ştiu să privească minunile Naturii.”
28) Mac
Valabil și în zilele noastre ce a zis Brâncuși? Eram în drum spre Arad, și am zărit lanurile de maci. La întoarcere, am oprit. Fetița dormea în mașină, iar soțul stătea cu ea.
Lanul de maci sălbatic se găsește înainte de loc. Orțișoara, jud. Timiș (direcția Arad)
Anual această zonă abundă de maci! Iar eu am făcut o „baie” de maci , ce mi-a oferit o imensă porție de endorfine etc. Observați natura și bucurați-vă de lucrurile simple oferite de ea!
În proximitatea locuinței ne-am bucurat de întâlnirea cu floarea de mac alb cu mov, prin iarba mare! Cât poate fi de gingașă și frumoasă! Să învățăm copiii să fie atenți la natură și să o iubească! Am explorat străzile și marginile câmpurilor.
Am zărit prin verdele crud al ierbii mari și proaspăt crescută, un timid și gingaș mac!!! Este semnul că din luna mai – iulie, îl vom tot întâlni pe câmpuri, chiar în lanuri mari.
Luna Mai abundă de multe flori spontane ce bucură ochii și sufletul. Terapie!
Cralovăț, jud. Timiș, 2022
29) Lalele – Parcul Justiției, Timișoara
Una dintre florile de primăvară extraordinar de frumoasă și gingașă este laleaua. Parcul Justiției este la câțiva pași de malul râului Bega din Timișoara (supranumită și Orașul Florilor), ca atare i-am făcut și lui o vizită în weekend!
Pentru copiii mici este un bun prilej pentru a învăța florile, pe culori și specii, direct din natură. Am fotografiat doar zonele unde erau deja înflorite lalelele/narcisele (unele urmează), dar parcul este mult mai mare.
Acum 3 ani a fost renovat complet și au fost sădite aici multe lalele și narcise (de diferite culori și mărimi).
Timișoara – supranumit și Orașul Florilor ne-a încântat privirea cu lalelele sale multicolore, multe dintre ele abia acum în proces de înflorire.
„Lalele, lalele/ Frumoasele mele lalele,/ Cât îndrăgesc aceste flori/ Cu chipul în multe culori!” (Luigi Ionescu)
Mergeți la pas să vă bucurați de frumusețea lalelelor, narciselor și a magnoliilor!
30) Cireșii jajonezi – str. Aleea Trandafirilor (Parcul Rozelor)
Anual, strada cu cireșii japonezi din Timișoara, este una dintre cele mai fotografiate zone. Este de o frumusețe aparte, poziționată chiar lângă Parcul Rozelor (parc cu peste 10.000 de specii trandafiri).
Timișoara, Mai 2022
Parcul Rozelor
Merită o promenadă!
Chiar în spatele Catedralei Mitropolitane din Timișoara, de-a lungul canalului Bega, este o zonă amenajată (pt promenadă și biciclete) cu pomi (cireși japonezi), ce atunci când înfloresc atrag multă lume, mai ales pentru admirare și poze
„Tunelul Iubirii” – este denumirea căpătată de-a lungul timpului, și a devenit un loc simbolic, pt Orașul Florilor, mai ales în această perioadă de primăvară.
„Natura are cu adevărat puterea de a te vindeca. Pentru că îți încetinește viața și simți din nou mirosurile, sunetele, simți natura. Devii prezent, devii conștient de ce se întâmplă în jurul tău și deseori devii mai puțin stresat. Nu mai ești ocupat (busy).” – Lettie Stratton
31) Parcul Rozelor din Timișoara
Parcul Rozelor – contribuie și el la renumele Timișoarei de „Orașul Florilor”. Este o atracție turistică în sine și merită descoperit! Chiar și în decorul de toamnă tot ne-a încântat privirea cu puținii trandafiri rămași în vegetație!
Amplasat în zonă centrală, în proximitatea malului Begăi și a Catedralei Mitropolitane, se ajunge ușor, pe jos, din Parcul Copiilor pe sub podul Michelangelo (traseul nostru).
Te poți plimba pe aleile sale, odihni pe o băncuță din foișoarele albe, admira peisajul, citi o carte la umbra arborilor etc.
Toamna 2021
Dispune de un amfiteatru în aer liber pe a cărui scenă se organizează anual spectacole folclorice, festivalul de operă și operetă, festivalul Inimilor, festivități de absolvire etc. În parc găsiți peste 1000 de soiuri de trandafiri. Anual, din 2009, se sărbătorește „Ziua Trandafirului” în luna Mai.
Parcul este creația grădinarilor din familia Mühle (tatăl, Wilhelm Muhle și fiul, Árpád Mühle). Povestea lor, foarte interesantă, se poate lectura din articolul scris de adevărul.ro.
„Îți trebuie curaj să spui da jocului și odihnei într-o cultură în care oboseala e văzută ca un simbol al statutului social.” – Brene Brown
Toamna 2021
Poate te interesează și articolele de mai jos!
20 activități de primăvară cu resurse din natură și materiale reutilizate (copii 3 – 7 ani)
Cărți cu tematică de Paște – Învierea Domnului (copii 3 – 6 ani)
Paște – tradiții, târguri, activități tematice cu copilul (Timișoara, Arad)
Gândul la vară
DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.