Muzeul Cinegetic și Silvic Charlottenburg, Timiș – loc educativ, trofee de cerb lopătar, exponate valoroase

Muzeul Cinegetic și Silvic Charlottenburg, Timiș – loc educativ, trofee de cerb lopătar, exponate valoroase

Traseul nostru: Timișoara – com. Pișchia – Fibiș – Mașloc – dreapta spre Charlottenburg – Muzeul Cinegetic Charlottenburg.

Anul acesta, 2024, a împlinit 10 ani de când s-a deschis și a devenit un spațiu frecventat și de grupuri de elevi, profesori mai ales în Școala Altfel, Școala Verde (2018). De-a lungul anilor s-au dezvoltat diferite proiecte educaționale tematice interesante și folositoare.

Satul Charlottenburg – satul circular din România

Se găsește la 44 km de Timișoara, în comuna Bogda, jud. Timiș.

Datează din 1771, pe atunci colonizat cu șvabi, și este actualmente, considerat monument istoric. În 2016 avem 202 locuitori, iar azi sub 100 de locuitori. Satul are un diametru de 210 m. Alte detalii istorice se pot citi pe site www.timisoara.rosilva.ro.

Recomandăm și articolul nostru: La pas prin Charlottenburg, unicul sat rotund din Banat

Muzeul Cinegetic și Silvic Charlottenburg

Acesta și-a deschis porțile în 2014, an în care parcul de vânătoare a sărbătorit 110 ani de existențǎ. Este un spațiu educativ, interactiv și merită vizitat de la mic la mare!

Povestea clădirii: a fost casă de vânătoare a unui conte vienez, Siegfrid von Wimpffen. Acesta a creat aici, în anul 1904, un parc de vânătoare, ce a supraviețuit pânǎ astăzi. În perioada interbelicǎ, a fost sediu al Ocolului Silvic.

Orar și bilete

Orar: Luni și Marți închis. Deschis de Miercuri – Duminică în intervalul orar 12:00 – 20:00. Adresă: str. Principală, nr.14.

Bilet: 5 lei pentru copil/ student/ pensionar, 10 lei/adult. Taxa foto: 10 lei.

Atenție: Înainte de a porni la drum spre Charlottenburg verificați mereu pe Google, introducând cuvintele ”Muzeul Cinegetic Charlottenburg”, dacă muzeul este deschis. Orarul poate suferi modificări (concediu odihnă/ medical, delegație, dezinsecție etc) și toate actualizările de orar sunt imediat făcute pe google. Tot acolo aveți și un număr de telefon (0256 219 162).

Trofee și tablouri

Muzeul deține o colecție impresionantă de trofee de cerb lopătar vânate încă de acum 35 ani+ de către Ceaușescu. Sunt expuse și tablouri cu poze din acțiunile de vânătoare.

Cerbul lopătar – vedeta acestui muzeu

Cerbul lopătar este specia întâlnită chiar în pădurea Șarlota din apropiere (l-am și auzit în pădure). Este expus alături de ciute.

Doamna muzeograf, Mihaela Bojinca (la bază profesor de educație ecologică și biolog), ne-a povestit multe și a pregătit un joc educativ la final de vizită (ca sǎ vadǎ dacă am fost atenți și dacă am învățat ceva).

Pentru interactivitate și învățare experiențială doamna muzeograf îți va da câteva exponate să le atingi, să le iei în mână, îți va povesti despre ele.

Animalele expuse au și ele povestea lor

Tot aici sunt expuși și colți de mistreți, animale împăiate (ursul brun, lup, ciute, jder, vidra de rău, potârniche etc).

Pe site-ul Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA/ Direcția Silvică Timiș se pot citi informații despre: Povestea Cerbului Kral, Povestea vulpoiului Cas, Povestea lupului Vuk, Curajul unui jder etc. Sunt interesante și educative.

Beciul clădirii – centru educațional

Muzeul Cinegetic din Charlottenburg deține în beciul clădirii un centru educațional, amenajat ca atelier de lucru cu vizitatorii (copii/ tineri/ adulți), ghidați și asistați de doamna muzeograf Mihaela Bojinca. Un spațiu potrivit și pentru Școala Verde/ Școala Altfel.

Pe scurt ce am găsit aici:

  • ”într-o vitrinǎ cu nisip, se aflǎ ascunse tot felul de coarne, pe care cei ce le caută le găsesc si astfel, pot sǎ vadǎ, să cunoască și să simtă textura exponatelor din muzeu.”
  • ”în acest spatiu se fac retroproiectii, pot fi văzute videoclipuri, filme tematice, dar și filmulete pentru copii, cu animale, fluturi și flori, care îi sensibilizează în fața frumuseților naturii și a animalutelor care viețuiesc în ea.”
  • am văzut expuse creații de artă tranzientǎ făcute de alți copii care au trecut pe aici. Noi din păcate nu am avut timpul necesar să ne implicăm într-un atelier, dar data viitoare venim cu timp și pregătiți.
  • alături de profesori/ educatori se pot realiza și proiecte personalizate de învățare etc pe nivelul copiiilor

Curtea muzeului

Curtea este spațioasă, potrivită pentru jocuri/ lecții tematice în aer liber.

Am văzut doi castani falnici, pe trunchiul unui erau ciuperci iascǎ. Am cules și câteva castane pentru activitățile noastre de toamnă. Am găsit prin iarbă și Ciuperca de cerneală – Buretele cu perucă (comestibilă în faza tânără).

Tot aici este și un foișor, livada de pomi fructiferi, bănci pentru odihnă, curte frumos amenajată și bine întreținută. În spate se vede Pădurea Şarlota (în care am auzit cerbul lopătar).

Conform site www.timisoara.rosilva.ro, în curte se pot desfășura activități cu elevii/ preșcolarii care apelează la serviciile acestui muzeu:

  • “desfășurăm jocuri eco, adunăm elemente din natura si prin tehnica colajului realizăm planse pe diverse teme.
  • compunem cântecele, ce se nasc cuvânt cu cuvânt, prin aportul fiecăruia.
  • afară sau în diverse spații, se spun și se citesc povești despre animale, se joacă piese de teatru pe teme ecologice, se desfășoară concursuri pe anumite teme.”

Unde poți mânca și ce mai poți vizita aici la Charlottenburg?

Chiar lângă muzeu se află SchwabenLand, un alt spațiu autentic care adăpostește un muzeu etnografic și un restaurant amenajat în fostă șură, unde poți mânca și cunoaște cultura multietnică din Banat și Ardeal.

Aici sunt expuse majoritar obiecte vestimentare, unelte și obiecte din gospodărie ale șvabilor, dar și ale românilor, ungurilor și chiar sârbilor.

Recomandăm și articolul: SchwabenLand – o nouă atracție turistică și culturală în Timiș

În loc de încheiere…

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Recomandăm și articolele de mai jos!

Plimbare printre magnolii, cireși japonezi și lalele – traseu tematic floral prin Timișoara

Plimbare cu ”TramTur”, tramvaiul turistic prin Timișoara

Cu vaporetto, pe canalul Bega, din Timișoara

Domeniile Murani – centru de agrement în natură

Lasă un răspuns