Potecă tematică child-friendly – traseul spiridușului Clopoțel din Păltiniș

Potecă tematică child-friendly – traseul spiridușului Clopoțel din Păltiniș

Poteca tematică child-friendly găsită la Arena Platoș din Păltiniș, jud. Sibiu, prezintă lumea spiridușului montan Clopoțel. Aceasta este un traseu forestier extraordinar de educativ și revigorant prin pădurea și pajiștea de aici. Stațiunea montană Păltiniș, cea mai veche stațiune situată la cea mai mare altitudine (1442 m) din România.

Scurtă descriere

Clopoțel este un spiriduș de munte ce te însoțește, prin panourile sale, prin pădurea de brad și molid, apoi pe o pajiște cu floră montană spontană, îți oferă vederi panoramice, și te provocă la tot felul de activități/jocuri/relaxare!

Sunt 15 opriri pe această potecă tematică child-friendly (traseu de vreo 3 km) și durează 2 ore sau mai mult/puțin în funcție de timpul petrecut la fiecare oprire. Sincer este un traseu potrivit și pentru adulți, conectarea cu natura contribuind la creșterea energiei pozitive și a sănătății.

Poteca tematică child-friendly pornește și se încheie la Arena Platoș, și este cu acces gratuit. Noi l-am făcut cu fetița noastră de 3 ani jumate ? (august 2020), vârsta minimă recomandată. A fost un traseu forestier inedit și foarte educativ!!! Îl recomandăm din tot sufletul! Este o activitate nouă, introdusă în vara anului pandemic, 2020! Detalii despre poteca tematică child-friendly pe site-ul Arena Platoș, click aici.

Deficitul de natură al copiilor

Apropo, știați că omul poate suferi de, deficit de natură? Un articol bine documentat în acest sens îl găsiți, click aici, scris de Miruna Tîrcă, fondatoarea Kinder Trips.

Deficitul de natură generează o serie de efecte negative în rândul adulților și al copiilor, printre care se numără: capacitatea redusă de concentrare; stil de viață sedentar; obezitate; stres și creșterea procentului de afecțiuni psihice; diverse disfuncții senzoriale și o slabă utilizare a simțurilor naturale; un grad scăzut de alfabetizare ecologică și conștientizare a problemelor de mediu; desconsiderarea importanței jocului liber și nestructurat„. 

Pont

Vă spunem un pont: din vestul țării, datorită autostrăzii Timișoara – Sibiu, timpul până la Păltiniș se reduce la maxim 3 ore. Avem în vedere că la Coșava (13 km) e întreruptă autostrada.

Nota bene! Păstrați natură curată! Nu aruncați șervețele, ambalaje pe această potecă tematică child-friendly! Faceți ca pe acolo pe unde ați trecut să nici nu se observe! Explorare responsabilă față de mediul înconjurător!

Mesaj de la Clopoțel

Dragi părinți, copii, bunici, numele meu este Clopoțel. Eu sunt spiridușul de munte din această pădure și vă primesc călduros aici pe tărâmul meu. Cu siguranță unii dintre voi vor spune: spiriduși, nu există spiriduși! Dar o să vedeți când treceți prin poarta mea magică invizibilă, că o să vă dezvălui misterele pădurii și o să mergem împreună pe poteca din fața voastră într-o drumeție captivantă prin pădure, ca să vă pot arăta împărăția mea. Pe drum, veți găsi numeroase jocuri și provocări, pentru a vă descoperi pădurea și a vă juca. Pentru că spiridușii iubesc un lucru: joaca! Iar traseul nostru este distractiv!”

Ordinea și denumirea panourilor este cea de mai jos. Am creat mai degrabă un foto articol, ca să fie mult mai sugestivă și vizuală toată povestea lui Clopoțel! Haideți la pas pe poteca tematică child-friendly!

? Oprire 1 – Obiecte norocoase

Clopoțel vă dă o sarcină ce o veți face pe tot parcursul traseului. Să vă găsiți două obiecte norocoase. Ne-am găsit primul obiect, o piatră, și cu înghețata, am luat-o la pas prin pădure! Ulterior am găsit un băț, în care s-a sprijinit Freya pe traseu. Ambele sunt duse acasă la noi, ca amintire!

? Oprire 2 – Animalele de la Arena Platoș

Clopoțel povestește aici că în pădure locuiesc și cerbi, căprioare, mistreți, urși, lupi, vulpi, veverițe, bondari, gândaci, albine, ciocănitoare, mierlă, privighetoare, cocoșul de munte, șoim etc. Când veți citi panoul veți descoperi fauna dar și activitatea ce trebuie să o faceți în joacă. Dacă sunteți în grup sau nu, puteți imita și mima animalele/păsările/gângăniile scrise pe panou, iar celălalt trebuie să ghicească. Ascultați ciripitul păsărilor, bucurați-vă de aer curat, sunetul pădurii etc.!

august 2020

? Oprire 3 – Pădurea de la Arena Platoș

Spiridușul muntelui Cindrel vă informează că aici, în lumea lui magică, vegetația este bogată în diferite specii de arbori (fag, mesteacăn, confiere), tufișuri de ienuperi, ferigi, anini de munte, merișor, chiar fructe ale pădurii. Vara apar multe flori multicolore: brândușe de munte, garofiță, stânjenel, sunătoare etc., pe care le găsiți în poenița din vârf dacă vă uitați prin iarbă!

Activitatea propusă de Clopoțel este cea de observare: căutați puieți de brad și minunați-vă cum cresc ei așa de mari, încât alcătuiesc o pădure! Mai aflăm de aici, că în acești munți există un brad de 500 ani, mai înalt decât un bloc cu 10 etaje, numit și „paznicul Cibinului”!

? Oprire 4 – Tunelul copacului căzut

Această oprire este cu adevărat plină de curiozitate pentru cei mici. Un arbore falnic căzut la pământ sub forma unui tunel. Tare mult ne-a plăcut! Atenție la crengi, mai ales la copii mici!

? Oprire 5 – Observare ciuperci

Aici Clopoțel ne spune că în pădure pe mulți arbori sunt ciuperci, numite și asistentul verde. Ciupercile fac parte din regnul fungilor, iar pentru că stau pe trunchiurile arborilor ele procesează material biologic, sunt hrană pentru păsări și animale, iar oamenii pot face din ele mâncare, tincturi, medicamente. În țara noastră sunt cunoscute peste 4000 de ciuperci (otrăvitoare/comestibile), iar în pădurea de la Arena Platoș găsiți gălbiori, hribi, muscărița (otrăvitoare), pălăria șarpelui comestibilă (piciorul căprioarei/ Macrolepiota procera). Detalii despre cum putem recunoaște corect ciupercile aici.

Disclaimer: aceste imagini sunt doar cu scop informativ și educativ, nu vă încurajăm să consumați/atingeți nicio ciupercă, dacă nu sunteți 100% siguri de ea. Atenție, nu lăsați copiii nesupravegheați în preajma fungilor!

? Oprire 6 – Observare scorburi

Spiridușul vă îndeamnă să priviți în jurul vostru, să căutați, să găsiți și să observați scorburile de pe trunchiurile copacilor. El spune că acestea sunt casele păsărilor și veverițelor, prietenele lui. Veverițele sunt foarte active pe tot parcursul zilei, dacă stați locului aveți chiar șansa să le vedeți. Tot în scorburi mai își fac cuib și păsările și depun ouăle (ciocănitoare, pițigoii, graurul, ciușul, huhurezul mic etc.). Stând noi și bucurându-ne de scorburile de pe trunchiurile copacilor înalți, am găsit al doilea obiect noros, un băț! De acum ne va însoți până acasă la Timișoara!

august 2020

? Oprire 7 – Observare gândăceii pădurii

Cât este de faină această activitate – observare gândăceii pădurii!!!! Lupa, a cucerit-o pe Freya, ea ne mai folosind până la 3 ani așa ceva! Este chiar o activitate ce antrenează curiozitatea. Am găsit gândaci, dar nu am apucat eu să le fac poză!

? Oprire 8 – Observare urme de mistreț

Am ajuns în zona, unde sincer mie îmi era un pic teamă de mistreți. Dar nu a fost cazul să ne întâlnim cu unul, ei fiind mai activi noaptea. În schimb am găsit multe urme de mistreți. Clopoțel ne face cunoștință cu prietenul lui mistrețul și ne provoacă la activitatea de observare urme prin pădure. Ne mai spune despre el că îi place să mănânce nuci, ghinde, bulbi, că doarme 12 ore pe zi, în culcușul făcut în frunze, și că îi place, cu râtul, să scormonească după mâncare prin pământ. Desigur, prin pădure, puteți găsi și alte urme de animale, trebuie doar atenția sporită!

? Oprire 9 – Zona de joacă

Zona de joacăăă cu prilej de cățărare! Am încercat, dar nu i-a ieșit lui Freya, forța în brațe la vârsta ei nu e atât de mare. Era de așteptat dar i-am dat curs dorinței ei! Dar dacă aveți o minge, un frizbi la voi, în poenița care se vede în spatele zonei de cățărat, vă puteți juca lejer.

De aici, conform indicatoarelor, traseul se continuă prin poeniță și se coboară pe partea cealaltă, după pârtia de schi. Mesajul de pe panou spune așa: „Vă rugăm să traversați pajiștea înspre pădurea din partea opusă a resortului urmând marcajele.” De pe pajiștea muntelui am cules sunătoare pentru ceai (buchețelul din poză) și ne-am uitat la instalația de transport deasupra pârtiei de schi.

? Oprire 10 – Zona de relaxare și joacă

După cele 9 activități și joacă, a venit timpul să facem popas la masa rotundă. Aici am mâncat fructe, băut apă, odihnit și chiar lângă această masă la 5 metri este un pârău unde am găsit hamacuri și urme de mistreț.

Zonă de joacă prin pârâu, pădure. Apoi un bun prilej de odihnă în hamac.

? Oprire 11 – Provocare: omida desculță

Prietena lui Clopoțel, omida, are o provocare de conectare fizică cu natura. Trebuie să vă descălțați și fără ciorapi pe picioare, vă țineți în brațe, în rând, doar liderul omidă are ochii deschiși, restul închiși. În această manieră trebuie să înaintați prin iarbă. Să fiți atenți cum simțiți cu tălpile zona unde este umbră, zona de la soare etc. Apoi faceți tot la fel, dar cu ochii deschiși. Ce diferențe sunt? Noi am sărit peste această activitate, dar promitem că vom reveni.

? Oprire 12 – Provocare: mandala

Ce frumoasă activitate puteți face pe pajiște! Iarba era cosită, iar resurse educaționale sunt multe prin pădure și prin proximitatea panoului cu mandale (onuri, iarbă, flori, crenguțe).

Și am pornit din nou la pas spre ultimele 3 opriri, unde am găsit și o zonă de hamacuri (2 buc.) legate între brazi pentru relaxare. Erau deja ocupate, ca atare ne-am continuat călătoria experiențială, emoțională și educativă.

? Oprire 13 – Provocare: căsuța păsărilor de acasă

La această oprire pregătiți-vă telefonul, faceți poza și acasă construiți căsuța pentru păsări. Dacă nu aveți resursele necesare, noi vă recomandăm să vă achiziționați o căsuță sau hrănitoare de păsări de la Hortieco aici.

? Oprire 14 – Observare: vedere panoramică munții Cindrel și Făgăraș

Ah, când ajungi aici știi că ești la finalul călătoriei alături de Clopoțel! Priveliștea panoramică cu care te răsplătește pentru efortul tău, pentru că ai parcurs această potecă tematică child-friendly, este una de îți taie răsuflarea! Singurul impediment este că nu am putut urca în căsuța din copac! De ce? Două motive: scara era desprinsă într-o parte și se mișca tare mult, iar chiar dacă reușeai să ajungi aproape în casă, era multă rășină de brad, și îți aluneca mâna. Am făcut o sesizare pentru remediere problema cu stabilitatea scăriței, rășina este parte din resursa naturii, nu comentăm!

? Oprire 15 – Sunteți pregătiți să vă întoarceți de unde ați plecat? Să vă odihniți pe terasă și să vă răcoriți cu o înghețată sau limonadă?

Dragă Clopoțel, mulțumim pentru minunata experiență pe poteca tematică child-friendly din pădurea de conifere! Am descoperit și învățat multe! Dar în același timp ne-am relaxat, făcut mișcare, oxigenat corpul! Mărturisim că ambele obiecte le-am luat acasă: piatra și bățul. Vom reveni și vom răspândi vestea traseului tău să beneficieze cât mai multe familii de lumea ta magică!

Pe curând! august 2020
Detalii pe site-ul Arena Platoș Păltiniș, jud Sibiu, click aici.

Haideți pe această potecă tematică child-friendly a spiridușului montan, Clopoțel! Veți avea o călătorie experiențială cu familia de poveste!

În zonă am mai experimentat și:

Aleea cu povești de la Arena Platoș Păltiniș – potecă tematică

Arka Park Păltiniș – adrenalină cu familia la parcul de aventură

Cu zâna la Castelul de Lut din Porumbacu de Sus

Transfăgărășan – între turismul de masă și turismul responsabil

Weekend prin Sibiu – Muzeul ASTRA – Zoo

DISCLAIMER: Informațiile și pozele prezentate aici sunt protejate de drepturile de autor. Se pot prelua maxim 500 de caractere, cu citarea și atribuirea sursei (link, tag, numele autorului etc). Preluarea și folosirea fără acordul autorului se supune rigorilor Legii 8 / 1996 privind drepturile de autor.

Lasă un răspuns